Преторианската гвардия НСО не случайно се оказа в центъра на боричкането за властта у нас

 

 

 

 

 

 

Двама бивши генерали се карат, трети действащ си подаде оставката. Така изглежда на повърхността ситуацията с конфронтацията между бившите генерали Борисов и Радев, при която изгоря застаналия между тях бушон начело на компрометираната в тази битка НСО генерал Станчев.

Защо тази най-малобройна и далеч не най-скъпо струваща на държавата служба се оказа толкова ключов детонатор на протестите, обособени около бившия пожарникар и бившия летец?  Отговорът е във факта, че охранителите знаят твърде много за истинската картина по върховете на държавата. Те стоят в подножието на тези върхове. Виждат и чуват всичко, което вършат самозваните и самозабравилите се наши “богове” на държавния Олимп. 

Като всяка доверена гвардия преторианците трябва да бъдат контролирани изкъсо от онези, които претендират да управляват държавата. В османската империя на тези охранители са им казвали еничари. Султан Махмуд II нарежда да бъдат изклани до крак през 1826 година. 

А знаете ли какво се случва след това? На тяхно място идват руските войски.  Махмуд II ги кани да го спасяват от бунта на неговия египетски васал Мехмед Али. В резултат на тази помощ Русия за пръв ( и последен ) път успява да осъществи завета на Петър Първи Черно море да се превърне в руско езеро, получавайки изключителното право на контрол върху проливите за близо 8 години, преди европейските сили да се намесят и разтрогнат този контракт между двете евразийски империи.

Ако този разказ не ви се вижда достатъчно поучителен, да добавя още малко към него. Защото наемниците, призвани да охраняват властта в онзи Египет, всъщност са били предимно, ако не изцяло, ислямизирани кавказци, известни у нас с названието мамелюци. Те не само управляват столетия остатъците от царуването на Птолемеите след залеза на египетската цивилизация под ударите на Александър Македонски, но са единствените, които успяват да спрат непобедимите монголски завоеватели. Пълководецът на мамелюците Байбарс ги разгромява в Галилея в битката край Айн Джалут на 3 септември 1230 година и слага край на на монголските нашествие в региона, спасявайки на практика ислямския свят от надвисналото пълно унищожение.

Можем да се върнем и до римската история, която помни ключовата роля на преторианците в свалянето и възкачването на императори, но да акостираме все пак обратно на нашия (?) “Росенец”. И да не забравяме, че държавата ни се управлява от професионален преторианец ( не толкова като професионалист в тънкостите на охраняването, колкото по манталитет), който ги разбира “тези работи”!

 

Важността на контрола над НСО не е някакво откритие с днешна дата. В книгата си “Президент на РъБъ” съм отбелязал употребата на държавните охранители като информатори на президента Георги Първанов – същият, комуто в най-голяма степен Бойко Борисов дължи бутафорните си генералски пагони. Да не говорим, че прогоненият от Първанов офицер от същата служба Николай Марков подробно е обяснявал като свидетел как работи схемата за фактическо шпиониране на охраняеми български и гостуващи чужди политици в полза на лукавия главнокомандващ, лишен само формално от реална власт по конституция. Как точно е употребена безценната информация от рекламното лице на руското енергийно заробване на България, това знаят само участниците в тази истинска, а не измислена конспирация – а може би и някои чужди служби, които следят изкъсо тази дълга история.

Тъкмо тази тъмна за “простосмъртните” у нас истина за функционирането на паралелната мутренска държава беше осветена за пръв път с акцията в заграбената акватория на “Росенец”, извършена от тримата представители на единодушно презираната досега от деснеещите и левеещите мутри т.н. “градска десница”. Видя се, че с достатъчно решителност и политическа воля може да се постигне голям политически ефект и той не закъсня. Нещо подобно би могло да се случи и с рухването на влиянието на руския постколониализъм чрез ангажиране на политическото ни представителство в акция срещу съветската монументална диктатура в България. Но за подобна дързост вероятно ще почакаме още…

Сега възниква въпросът за привържениците на същата тази оплювана единодушно от левеещите и деснеещите мутри т.н. градска десница как да развият извънпарламентарния политически успех, разобличил статуквото чрез пробива в мафиотското дебелокожие.

Няма еднозначен отговор на този въпрос, по който мислещите хора на сегашния етап трябва сами да преценят за себе си степента на компромиса да направят избор на чия страна да застанат в битката между бившите генерали.

Едно обаче не може да се отрече на Борисов, когото от години ласкателите рисуват през телевизионните екрани като банкянски гений по отношение на политическия му нюх ( т.е. “елегантно” го описват като майстор на мимикрията и нагаждането ). Подобно на Путин, който успя да настрои целия свят срещу себе си с агресивната си външна политика, така и нашият самороден талант пред очите ни се превръща в атлант, способен да постигне абсолютно невъзможното досега в поляризираната българска вътрешна политика: изкара на улицата леви и десни срещу себе си. 

Чудя се дали да не го поздравим и да не му пожелаем на езика, който единствено разбира ( ако не броим уличния вариант на българския, който употребява ) : “так держать, молодец”!

А на хората, които разбират и други езици и на които им е кипнало левеещите и деснеещите мутри да ги иронизират като “умни и красиви” ( сякаш това е лошо, а да си мутра е готино): KEEP IT UP.  

30 мнения за “Преторианската гвардия НСО не случайно се оказа в центъра на боричкането за властта у нас”

 1. Тоталното безхаберие на силните на деня изби в противоречива избиваща в абсурдност паника. Много мина, мъничко остана.
  А междувременно, в любимата на двамата запасни генерала матушка, в Хабаровск избухна бунт, Много лоши резултати на “допитването” по обнуляването на конституцията отчета областта. Ниска активност-44% и на всичкото отгоре, повечето против, Та, И за това на местният губернатор Фургал му спретнаха активно мероприятие. Дотук, показен арест, пранги, самолет и в масква на разпити по обвинения за какво ли не. Според шефа му по партийна линия Жирик. той е отказал да плаща на когото трябва в кремъл по схемата божков-севда-Баце.
  https://twitter.com/sabramov2012/status/1281830728246992901?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1281830728246992901%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fel-murid.livejournal.com%2F4505088.html

 2. “Няма еднозначен отговор на този въпрос, по който мислещите хора на сегашния етап трябва сами да преценят за себе си степента на компромиса да направят избор на чия страна да застанат в битката между бившите генерали.”

  Мисля си, че ако Радев не беше подкрепил показно протеста срещу правителството на Борисов с призива “Мутри вън!”и така даде основание митингът да бъде преформулиран като митинг “в подкрепа на пРезидента”, този протест би имал общонационален мащаб, би бил подкрепен категорично навсякъде и от леви, и от десни. И никакво решение за влизането на страната в чакалнята за Еврозоната не би му помогнало на Борисов и не би го спасило от дълго сдържаното гражданско възмущение, че продължава да раздава като бащиния свещени късове земя от България (Варна, Камчия, “Росенец”и т.н.) и че позволи заселването на около 450 000 руски военни, наркотрафиканти, криминални престъпници и всякакви шпиони, които вече са изкупили голяма част от сградния фонд по Черноморието ни и чакат вежливите зелени човечета да доплуват от Крим, за да присъединят, със или без референдум, Черноморието ни към кървавата ИМ матушка! Събитията, започнали от акустирането с гумена лодка на “Росенец”, приличат на руски сценарии, в който руснаците жертват имиджа на пешката СИ, за да запазят царицата СИ, щото им е по- важна с правомощията си. Първо унижават прокурорски “институцията” на пешката СИ и после я изкомандват да подкрепи с вдигнат юмрук протеста срещу “царицата” ИМ мутра. (Интересно откъде се връщаше посланическата кола със знаменцето на Руската федерация, завивайки от ул.Врабча” по бул.”Васил Левски”, привечер, в деня преди протестите ?) Пак ни приложиха любимата си хватка “Разделяй е владей!” Сега българи и турци ще се млатят и мразят на плажа пред РУСКИТЕ сараи, докато “по съображения за сигурност” (чия сигурност?) униформените еничари отрежат достъпа на всички български граждани до тази “уж” българска територия!

 3. Г-н Николов,
  ако ми позволите, да изкажа и своето мнение относно цитираната от Вас новина с ареста на губернатор Фургал в Хабаровск, и последвалите “спонтанни” протести в негова полза.
  Първо, погледнете от коя партия е депутат в Думата г.’син Фургал и се поинтересувайте за политическите виждания и отношение на тази партия и особено Лидера и относно:
  България (на първо място!)
  Демокрацията
  Европа
  Европейският Съюз
  Човешките права и свободи
  NATO
  САЩ
  …Мога и още да продължа списъка.
  Те са доста по-авторитарни, агресивни и безпардонни, даже сравнени с вижданията и похватите на сегашните кремълски управници.
  И второ, ако би трябвало да правя избор, по Вашето (напълно УМЕСТНО, впрочем) сравнение, между “божков-севда-Баце”, предпочитам да НЕ ИЗБИРАМ, вместо да си причинявам силен стомашен и мозъчен дискомфорт!

  С уважение

 4. Хм, дали червеният президент РРадев вече е пратил молба до Кремъл…. да изпратят 10-тина хиляди вежливи зелени човечета да помогнат за установяването на спокойствие в размирната ни територия?

 5. До висок

  А дали тези вежливци не са вече у нас “под прикритие”?
  Заселени основно покрай морето през последните 10 години, по време на “проевропейското” управление на Методиевич (и подопечните му кметове)?

 6. Ако разрешите – с една „дребна” разлика:
  И еничарите, и мамелюците, и самураите са били каста на горди, безумно смели и изкусни войни, верни на вярата и честта, докато нашите генерал-гавази са страхливи, бездарни и безволеви, продажни и подли копелета!

 7. До Българин. Да тук са. Убиват времето с риболов и се мотат. Имат си старши и спазват военна ординация. Преди година на язовир Порой един Волода ги наобикаляше и всички независимо от възраста му заставаха мирно. Володята бе38 годишен! Бил пенсионер но по болест!!! често се разговарям с рашките, казвам им къде какво съм служил, имат респект и се открехват. Но не искат да учат руски, все повтарят…. вие сте го учили, трябва да знаете руски!
  Един от хабаровск дори ми призна че е заселен в България по заслуги!

 8. Отдавна не съм бил толкова раздвоен.
  Да се гътне Бойко е богоугодно дело.
  Да се даде държавата на Радев, Нинова, Манолова, Трифонов (заедно и поотделно) е пъклено дело.
  Въпреки че не съм вярващ, този богословски проблем не ми дава мира.
  Не обсъждам вероятността да се даде държавата на Хр. Иванов, Р. Кънев, Цв. Цветанов, защото днес вече написах достатъчно глупости…

 9. @Българин

  Представете си, знам много добре who is who в политическата джунгла в матушката. За всеки непредубеден наблюдател на случващото се е пределно ясно, че в огромното мнозинство протестиращите пет пари не дават за Фургал. Те демонстрират срещу наказателната акция на ввХУЙЛО за това, че губернатора не си е свършил работата по допитването за обнуляването. За ГРАЖДАНИТЕ в МОРДОР кремълският гном е НАДОЕЛ. Както и наш Баце. По-добре край с ужас отколкото ужас безкрай. Или както обичат да се изразяват в аналогични случаи моите резервни “компатриоти”: “Прекаленото е прекалено”. Надявам се, че съм бил полезен.

 10. Аз Ви разбирам, г-н Николов, не само сте ми полезен с Вашите коментари, нещо повече – чета ги с най-голямо удоволствие и внимание!
  Това, което се опитах да Ви кажа в първия си коментар е, да не бързаме да се радваме на подобен тип масови митинги в “матушката” – те не показват, че масовото недоволство от сега управляващите ще доведе до нещо по-добро (евентуално, след време…)!
  ТОЧНО ОБРАТНОТО!
  Това, което би дошло, ще бъде доста ПО-ОТКРОВЕНО УРОДЛИВО!
  Виж, ако Навални успее да изкара 25 000 души в Хабаровск, бих се зарадвал от сърце, приветствал и аплодирал (почти) безрезервно.
  И ако ми позволите, една ремарка и към протестите в Белград.
  Едни от най-кресливите и най-агресивни протестиращи срещу Вучич (ни най-малко не съм му фен, да не си помислите?) го атакуват заради прокрадващата се идея за някакво (минимално) помирение с Косово, и (евентуално) някакви съвсеееем бегли хипотетични наченки за процес, преговори, разговори за неговото признаване.
  Смятайте за какви абсолютни ГЛАВОРЕЗИ и ИЗРОДИ, фенове на Младич и Караджич, иде реч!
  Дано правилно и Вие сте ме разбрали, и аз да съм Ви бил полезен.
  Спокойна вечер.

 11. До sms- имаше споделяне,че хора на ДПС и отишлите там са пяли заедно българския химн, не е имало пререкания

 12. Ще съсипете и този протест..
  Радев е добра фигура за консолидация.
  Високомерната посредственост в Демократична България лъхаща от крилото на Да България, ще съсипе всичко.
  Максимум влизане в Парламента и патерица на Борисов, което окончателно ще реанимира БСП.
  Радев без задни мисли се заяви срещу мафията, тя го атакува и хората излязоха. Реалността трябва да се приеме, инак сме погубени.

 13. @ Българин
  След пут.ин всичко може да се очаква. По всички азимути. Но съм склонен да се обзаложа, че в огромното си мнозинство за Фургал който преди две години обра масово протестният вот гражданите на Хабаровск няма и една сълза да отронят на каквото и да го осъдят. В момента, името и досегашната му позиция са само повод да се покаже истинското отношение към писналият им кремълски режим.
  А за случващото се в Белград съм напълно съгласен с написаното. Даже протестиращите смятат дългуча Вучич за недостатъчно проруски. Хвани едните, удари другите.
  И те, така.

 14. @ КИлиева
  Да, чух за това от късните новини и се зарадвах, че все пак не са се били на “Росенец” българи и турци, защото какво общо има между мизерстващите ни сънародници- турци и “почетния” руски резидент в България Доган, който, по информация на местната бургаска преса, миналото лято масово шокирал български и чужди туристи по улиците с охраната си, състояща се от 21, внушителни с размерите си, рускоговорещи бодигардове!

 15. Georgi Nikolov
  12.07.2020 в 10:43

  “Даже протестиращите смятат дългуча Вучич за недостатъчно проруски. Хвани едните, удари другите.”
  ——
  Точно в десетката, г-н Николов!
  Напълно съгласен!

 16. @YASEN

  Високомерно посредствени са общите приказки на румен решетников и опозиционната безпомощност на БСП вече три години и половина. И нека не забравяме, че площадът не е пълен с фенове на президента ВИ, а с противници на падишаха, които са с най-различни политически окраски. Това е един съществен детайл.

  Предлагам ви едно прясно интервю, за да направите разликата между гореизброените и истинската (извънпарламентарна) ОПОЗИЦИЯ, която поставя пръст право в раната: https://www.eurocom.bg/show/evrodikof/8557

 17. @Yasen

  Съгласен съм с Вас,с изключение на “Да България”. По скоро ДСБ на Радан Кънев и Ат. Атанасов са скритите лимонки, патериците на Бойко. Във важните моменти ВИНАГИ са гласували за него. И така е още от костово време. Къде са те сега?! Защо ги няма? Нали постоянно говорят срещу Борисов?

  Запомнете Радан Кънев и Ат. Атанасов НЕ СТАВАТ! Ако не бяха патерици на мутрата, досега да го бяхме гътнали. Ама нямат топки, или се продават за $$, все тая.. Нали са си дружки в ЕНП. Когато го закърши тиквата, идва Джозев Дол от Брюксел (тоя мушморок): айде другари, цункайте се, да не клатим лодката, че видите ли, комунистите идат…

 18. Пиша коментари, а не излизат.. Що така?

 19. Към Yasen:
  Радев е проект на Русия успешно изпълнен от Борисов, Нинова и Доган. Така че, колкото е възможно Русия да се справи със собствената си мафия, толкова е вероятно Радев, Борисов, Нинова и Доган да се справят с нашата мафия. Хората, които се включиха в протеста, но излязоха в подкрепа на Радев, са славчовци, константиновци, снайперистки,……………..,политически номади, все отровна плесен съсипваща демокрацията и циментираща московското статукво. Вашите задни мисли са в чудесно съзвучие с предните мисли на любимия Ви Президент.

 20. Много тролове, много нещо, г-н Инджев – дори и ОСОБЕНО във Вашия блог, уважаеми стопанино!
  Използвам момента да поздравя Павел Тинков за умението му с малко думи да казва много.
  Хвала на двама ви!

 21. @IVAN TERZIYSKI

  С такива плитки лъжи можете да се изявявате на конгресите на БСП. За всеки случай ще ви напомня, че Христо Иванов и ДСБ подадоха оставки съответно като правосъден министър и коалиционен партньор на ГЕРБ, когато последните отказаха да провеждат съдебна реформа – т.е. това, за което ги бяхме изпратили всички тях в парламента през 2014г.

 22. @симпатизант/ка на ДСБ

  Христо Иванов да, подаде оставка, но ДСБ – Москов? Колко време им трябваше да го махнат? И защо въобще останаха в парламента? Защо не го напуснаха? Щяха да се докажат.

 23. Към IVAN TERZIYSKI- Ив.Теpзийски:
  Вие имате топки и ще гътнете някого??? С тази импотентност??? Това е толкова възможно, колкото БЗНС и Ненчев, колкото СДС и Р.Христов с топките си гътнаха Борисов. При вас може и да се получи, но само при условие, че ви бъдат присадени такива и усилията Ви в гътването на Борисов подкрепени от самия него Борисов, Гешев, Пеевски и Доган, кохортата срещу която ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ПОВЕДЕ ИСТИНСКА БИТКА И ЩЕ Я СПЕЧЕЛИ, защото това което направи сега ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ и това което липсваше на всички партии и политици досега е, че ХОРАТА ПОВЯРВАХА В ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ И В НЕЙНИТЕ ПОЛИТИЦИ: Христо Иванов, Иво Мирчев, Радан Кънев, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Борислав Сандов. Няма ДСБ, няма ДА БЪЛГАРИЯ, няма ЗЕЛЕНИТЕ. ИМА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ-ЕДИНСТВЕНАТА СИЛА СПОСОБНА ДА ПРЕМАХНЕ СТАТУКВОТО БОРИСОВ-ГЕШЕВ-РАДЕВ-ПЕЕВСКИ-ДОГАН, И ДА ОСИГУРИ НА БЪЛГАРИЯ И НА НЕЙНИТЕ ДЕЦА СВОБОДА, НЕЗАВИСИМОСТ И БЛАГОДЕНСТВИЕ! ДА БЪДЕ!

 24. @Ив.Теpзийски

  Достатъчно рано го махнаха Москов. Толкова рано, че можеше да се яви на последните избори с “нов проект” ако беше поискал. А те за какво да излезеха от НС – за да го оставят без опозиция като сегашния HC ли?

  Cегашната ситуация с протести и контрапротести cамо привидно е нова (поради навалицата от “лидери”). Всъщност сме я гледали достатъчно често през последните 30 години: “Нá ви да избирате: Радеви, Борисов или никой – друга опция нямате. Демек: дa избираме между чума, холера и излет за гъби”. Аз обаче съм на мнение, че имаме и четвърта опция.

 25. @tervel симпатизант/ка на ДСБ

  Христо Иванов, Иво Мирчев и др. ДА! Те се еманципираха от Борисов и го доказаха. Но на Радан и Атанасов не им вярвам. Имаха достатъчно време да докажат, че не подкрепят Борисов. Говорят едно, а правят друго.

  Вижте, десните в България не са представени в парламента. Те са и най голямата група избиратели. А са и най интелигентната, според мен. Е защо не припознават ДСБ (и въобще Демократична България), СДС, ГЕРБ за техни партии?! Ще ви кажа, защото усещат, че не са това автентичните десни.

  Искаме да махнем Борисов и цялата мафия от власт. Ами съюзяваш се с всички, които са против него. А немишкуваш. Говориш ясно пред своите извиратели, те имат глави. Ще те разберат.

  Защо Демократична България не подкрепиха на втори тур Мая Манолова за кмет на София? Сега Герб щяха да са в нокдаун, а може и нокаут. Мислите ли, че Мая Манолова щеше да е по слаб кмет от Фандъкова? Аз мисля, че тая жена върши работа и щеше да е по свестен кмет. Ама била комунистка, сестра галева, бла-бла… От Будапеща десни партии изпратиха хабер: подкрепете я, не е грях. Ние тук (в Будапеща) се съюзихме и махнахме кмета на ФИДЕС (Орбан). Така се прави.

  И да, БРАВО на Христо Иванов! Така се прави.

  И накрая, не искам анонимници да ми говорят, че съм бил комунист, с бсп-то и т.н.

 26. @Ив.Теpзийски

  Много оплетохте конците. Изяснете първо на себе си дали ви е по-важно една партия да е “автентично дясна” (каквото и да означава това), или можете да преглътнете известна “лявост” (което явно правите с лекота, щом симпатизирате на червения президент и на Манолова, която в предизборната битка за София успя да покаже по-тежко неразбиране на материята и от учительницата. Излишно е да споменавам, че най-квалифицирания кандидат за кмет на София издигна Демократична България).

  Но за да се върна на първата си мисъл, ще допълня само, че ми е много по-важно да изпратя в парламента евро-атлантическата алтернатива (a не “автентично дясна”), защото там липсва такава в момента и това болезнено се усеща. Такава не виждам и около “натовския” генерал pадэв.

 27. Десни и леви в една безпринципна коалиция, като тройната банда, натресла трите монопола?! Абсурд! Дясното 100 %функциониращо е алтернативната за противодействие срещу корупцията в неговият спектър! Лявото ще стане излишно заради продажността си, и заради кризите, предизвикани от тях, защото така си могат! А най-лошото е, че в лявото има по-изразен Синдром на Героят, от дясното в център, и консервативните партии!
  Това е тежко състояние, при което “героят” създава конфликти, но и ги “решава драстично!
  На “лидерско ниво” това е много опасно! Примери за това има около нас, като за СЗО и СПА!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.