Майдан срещу Путин: вчера в далечния му Изток, утре в Москва (?), а после и на Запад у нас (?)

 

Кошмарът на Путин започва да напуска сънищата му. Прояви се в големия по сибирските стандарти руски град Хабаровск на другия край на държавата му. Там на протест срещу Москва и нейния владетел се събраха безпрецедентно много протестиращи и анализаторите заговориха за първи руски майдан. https://faktor.bg/bg/articles/parvi-ruski-maydan-v-habarovsk-putin-otivay-si-video

Хабаровск “въстана” символично и на майския референдум относно увековечаване управлението на Путин. Губернията на практика го бойкотира. Там безобразията на Москва , свързани с експлоатацията на местните ресурси ( като риболова) , отдавна са вбесили местните жители. Сега те дефилират в невиждани по своята масовост колони на неразрешен от властите ходещ митинг под лозунга “Путин е крадец”, “Оставка за Путин”, “Позор за Москва”. 

Отгоре на всичко, тонът на протестиращите говори за сепаратистки настроения спрямо омръзналия диктат на Москва в тази част от Русия.

Бивши съветници на Путин, като Станислав Белковски, отдавна сочат, че Путин е бил потресен от т.н. цветни революции в Украйна и Грузия през първата петилетката на управлението си. Владимир Владимирович се е зарекъл още тогава да не допусне подобно явление в Русия. Нападението му срещу Грузия през 2008 година е било мотивирано именно от страха му “заразата” на грузинското свободолюбие да не се прехвърли в Русия.

Шокът от майдана в Киев през зимата и пролетта на 2014 година обаче окончателно е убедил Путин, че за предотвратяването на подобен “преврат” на улицата в собствената му държава не трябва да бъдат спестени никакви средства. Последиците са известни…

Параноята на Путин от народни протести го кара ту да подкупва големи части от руското население с натрупаните през годините на изгодната за руския суровинен износ милиарди, ту да мачка брутално демонстрациите срещу управлението му. Но в Хабаровск се наблюдава първият случай, когато не работи нито номерът с моркова, нито въртенето на полицейска му тояга. Защо?

Безпардонната демонстрация на централната руска власт с показния арест на губернатора Сергей Фургал по обвинение в съучастие в убийство на бизнесмени преди 18 години, разгневи и без това ядосаните на Москва местни жители. Избраният от тях с листата на националистите от Либерално-демократическата партия Фургал, нанесе през 2018 година небивал удар на президентската партия “Единна Русия”.  Вотът беше протестен срещу нея и хората там се обединиха около кандидата на една малка и доста спорна партия, виждайки в личността на Фургал възможност да бъде натрит носът на самодържеца от Кремъл. За което, както изглежда, Путин се опитва да му отмъсти, но си навлече…майдан.

Какъвто и да е точният брой на протестиращите в Хабаровск, където по данни на местни наблюдатели в шествието срещу Путин и в защита на Фургал са се включили десетки хиляди хора, практически 10 процента от възрастното население на града, от всякакви възрасти, социални групи и политически крила, има един показател, по който тази изява е уникална за историята на Русия от 20 годишната епоха на Путин. Полицията явно е инструктирана да не се намесва срещу огромното множество, което не само премина необезпокоявано през главните булеварди, но и премахна поставените преди това от властите заграждания около “Комсомолския площад” ( аналог на “Червения площад” в Москва).

Какво по-голямо доказателство за силата на множеството граждани има от факта, че те успяха за първи път през последните две десетилетия да респектират полицията на Путин и да я парализират в един голям руски град! Вчера в Далечния Изток на Русия, а утре и в Москва? 

Както знаем тук, една московска кашлица може да предизвика настинка в София. След китайския грип, от Изток се задава и руски, но с обратен, оздравителен знак. Може би… 

29 мнения за “Майдан срещу Путин: вчера в далечния му Изток, утре в Москва (?), а после и на Запад у нас (?)”

 1. Вадим Дубовский отдавна им го изпя:

  Я скажу тебе, Русь,
  Все зовут тебя Русью Московской.
  Ты не бойся, не трусь
  Да избавься от банды кремлёвской!
  Ну не будешь же ты
  Год питаться китайской лапшою!
  Перестань содержать
  Тот бордель, что зовётся Москвою!

  Посмотри на себя.
  Твои сёла – бедны и убоги.
  И, как прежде, твои
  Две беды – дураки да дороги.
  Разгони дураков,
  Что сидят за кремлёвской стеною!
  Чуть поменьше воруй —
  И пролягут дороги страною!

  Скоро ще започнат да цитират и Кутузов, че за да се спаси Русия, трябва да се изгори Москва.

 2. От Вашите уста в Божиите уши, г-н Инджев!

 3. Българският майдан се задава в центъра на София, но и в крайбрежието на м. “Отманли”, където си граничат нефтобазата на “Лукойл” и сараят на Доган. Тази територия предстои да бъде отвоювана от мафиотско-руските зависимости в полза на българската държавност и независимост. Сега това е най-важното да се случи и сигурно ще стане, ако преждевременно не се сдобием с кабинет на президента по пътя към нови избори. Нека този кабинет свали Борисов, да изберат друг лидер на ГЕРБ и да се върви съм избори, вкл. за ВНС.

 4. Очите ли ме лъжат, или видях преди малко в челната редица на протеста във Варна, излъчен по БТВ, лицето (хм…сетих се за една друга анатомична част, ама нейсе, запуши я…) Костя Копейкин???
  И в самия край на репортажа, някой навря табела в камерата с лозунга

  “NO 5G”
  “NO MASK”
  Третото NO не го видях, но съм 1500% сигурен, че НЕ Е БИЛО нито
  “NO АЭЦ БелеНЕ”, нито
  “НЕ на ОМРАЗАТА!”

  Кажете ми, че очите ми ме лъжат, моля Ви!
  Иначе ще се сбъднат най-кошмарните ми опасения и предположения за това КОЙ ще яхне, и то яко, иначе абсолютно справедливия протест!

 5. Га Жорж ви реди. че в матушката стават големи работи периодично ad hoc се намира някой олгин трол да ме изкара и мен пут.инофил. Визирам конкретно вв ХУЙЛО. Инак съм “за” за туй с точката, Без точка. разбира се и вместо нея липсващата буква -ха-ха-ха.
  Вижте сами на какво инфо попаднах в ненавижданият от мнозина руско езичен ресурс. Баце да бие съчувствена телеграма до любимият си политгуру. С две думи, “превеждам” смисъла на цитата. Бунтовният отец Сергей който бастиса манастир в Урал не само е подкрепил протестиращите в Хабаровск но и е поискал на крака да му дойдат кремълският гном и полковник Гундяев за да се покаят и да му предадат цялата власт, светска и духовна и за три дни оправя Мордор. Станеш ли на мезе, свършен си.
  Много мина, мъничко остана.
  Лишенный сана схиигумен Сергий Романов, который взял под контроль монастырь на Урале, предложил Путину передать ему все полномочия. На видео, которое представил представитель опального священнослужителя Всеволод Могучев, Сергий Романов заявил, что ждет президента и патриарха к себе на переговоры и на покаяние. Он утверждает, что в три дня наведет порядок в России. Сергий Романов также назвал протесты в Хабаровске «первой ласточкой. А ласточки, по его словам, «по всей России живут и даже летают над Кремлем».

 6. Не му е лесно на Путин , но поне в България може да му се получат работите.Нали неговият избор за президент обединява българската демократична общност . След като тя не може да излъчи обеденител нека успокоим товарищ Путин ,че в “братската” страна все ще се намерят полезни идиоти .

 7. С извинение, че пак се обаждам, но краткият и точен коментар на Иван Димитров ме провокира.
  Под предишната статия Йордан много добре го е формулирал:
  “Това са хората израснали в края на прехода, раждани около краха на Виденов. Но хора израснали и оформени в Европейска България. Те никога не са виждали комунизъм.”
  …но това е поправимо…комунизъм надали ще видят, но останалото, дето са пропуснали, като нищо…

 8. https://btvnovinite.bg/bulgaria/anti.html

  Да, ето го репортажа по БТВ, от Варна.
  Секундата е след 20-та от началото на видеото, няколко атлетични мъже с черни фанелки в челните редици на протеста, и ей Бога ми, единият е Костя!

  МУТРИТЕ – ВЪН!

 9. За да се придвижи България към демокрацията, в Близко бъдеще ДПС трябва да се разформирова.По силата на Нова Конституция. Не са и нужни нито такъв балансьор, нито такъв етнически мир.( да спим с врага…). НОВА КОНСТИТУЦИЯ ! Етнически и Еднолични партии( като ГЕРБ ) – НИКОГА !

 10. До Българин – не, не те лъжат очите. Боже, всичко е кристално ясно, не разбирам как може интелигентни хора да не го схващат. 🙂

 11. @Българин, Neno, etc.
  Май е време да оформим един клуб по интереси с име “Нали ви предупреждавахме” да речем.
  Много се говори за Стокхолмския синдром, но не знам как се нарича синдромът, който кара висящият на скалата алпинист да среже това проклето въже, дето го стяга през кръста. Да не го нарекат Софийски?

 12. А Борисов може да ни убеди в правотата си като направи тест за наркотици от вътрешното пространство на нощното си шкафче.

 13. @Georgi Nikolov, моля ви не давайте за пример един самозабравил се религиозен фанатик!
  Ще доведе ли пандемията до разкол в РПЦ?
  СЕРГЕЙ ЧАПНИН
  Бунт в манастира

  Приливът на фундаментализма през април-май доведе до неочаквани последствия. След като на 5 юни в манастира под Суздал на 93-годишна възраст почина признатият лидер на фундаменталистите от последните две десетилетия схиархимандрит Петър (Кучер), мястото на лидера се оказа вакантно. Приемник на о. Петър нямаше и за лидерство засега претендира само един кандидат – схиигумен Сергий (Романов), нещатен свещеник към Екатерининбургска митрополия. Харизматичен, необразован, едновременно с милиционерско и престъпно минало, той успешно се вписва в образа на разкаял се грешник, който е получил „особени духовни дарове“, включително и властта над демоничните сили. Той чете заклинателни молитви, изгонва бесове от поклонниците. От гледна точка на „народното православие“ той практически е идеалният лидер на фундаменталистите.

  През май-юни той направи редица радикални заявления (последното изказване беше на 19 юни), проклинайки всички, които затвориха храмовете, и призовавайки да предадем патр. Кирил на съд за „нарушение на църковните правила“. Освен критика на църковните власти обаче той си позволи и твърда критика към държавната власт, наричайки я богоборческа и твърдейки, че именно държавната власт в Русия ще създава „фашистки концлагер на сатаната“. Той призова своите последователи да пишат на ФСБ, прокуратурата, полицията и Следствения комитет заявления за привличане към отговорност на Владимир Путин, министър-председателя Михаил Мишустин, кмета на Москва Сергей Собянин и всички, които са участвали „във внедряването на цифровата идентификация, изкуствения интелект, биометричните документи, за даването на номера на хората, живеещи в Русия“.
  https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100658/catid,120/id,69716/view,article/

 14. Съгласявам се, че Митя Николов е “най-успешният кандидат ЗА ЗАТВОРА кмет на България”, остава и бургазлии да се съгласят! Само кметът на Варна Иванушка Портных може да му съперничи с “успехите си” в съсипването на Варна.

  https://narod.bg/2020/07/12/%d1%81%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0%d0%bb-%d0%b4%d0%be-narod-bg-%d0%b7%d0%b0%d0%bc-%d1%88%d0%b5%d1%84%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%bd/

  https://narod.bg/2020/07/11/%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-narod-bg-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%b8-%d0%b4%d0%bf%d1%81-%d1%81%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83/

 15. https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-vlastelinat-na-portsiite-ili-za-tsenata-na-doganoviya-etnicheski-mir

  Една гледна точка, която си струва да се чуе:
  “Затова, относно Росенец на Борисов и на Бургаския му кмет, никак не им отива ролята на “Ни лук ял, ни лук мирисал“. Те носят пряка отговорност за създаването на този мини анклав като част от по-големия руски анклав на Лукойл.

  Росенец далеч не е единственият, още по-малко най-важният „жест“ на редица български държавни и местни власти към Доган. Росенец само извади на показ системния порок в управлението на редица български правителства – тежка зависимост от Сараите. Има само едно ярко изключение – Филип Димитров, който плати висока цена – загуби властта си, но остана единственият Рицар в българската политика и без да се кичи със звание „Почетен“, остана почтен.

  Борисов не може да бъде нареден до Филип Димитров. Управлението му е класически пример за задкулисни зависимости от Сараите и компромиси за сметка на обществения интерес.”

  Според мен, онези 91 000 гласа на ДОСТ, спечелени на предходните парламентарни избори, не трябва никога повече да бъдат губени за демократично мислещите хора!
  Тези гласове трябва да бъдат добавени, уважени, присъединени към проевропейците, демократите, евроатлантиците!

  Лично мнение!

 16. The Rock; откъде някъде решихте, че давам за “пример” отеца с характерната, многозначителна за матушката фамилия Романов. Не се ли давате сметка, че волно или неволно. отлъченият игумен от папството на полковник Гундяев се бъзика и с църквата и с Кремъл. Ударят ли го на смях в Мордор. свършени са. Много мина, мъничко остана. И те. така.
  Кой разбрал-разбрал.

 17. @Georgi Nikolov, не не се бъзика.
  Тоя фанатик е същия като Путин само че в расо.

 18. The Rocк, не вдявате, Отец Сергей в битността си на Перко Наумов прави и в матушката и в близкото обкръжение и в останалият свят кремълския гном за кашмер, И властта, светска и духовна е безпомощна, Ерго, на mafia state времето на трета космическа ѝ изтича. Когато, нарочно или случайно диктатора го вземат на подбив, свършил е с легитимността, А да седиш продължително върха на щиковете от историята е ноторно известно-не се получава.
  Сега ясен ли съм или да вадя моливите и чертежите.

 19. димитър
  13.07.2020 в 18:40

  Това интервю заслужава да се излъчи по всички национални телевизии в 20.00 часа, и след това да се пусне Химна!

 20. @Georgi Nikolov, позволете ми да не се съглася с вас.
  Този ненормалник е толкова полезен за властта, той е т.нар. “полезен идиот” който ще е повод РПЦ да се разправи с нормални свещенослужители които не долюбват както Путин така и Гундяев.
  Задайте си стария въпрос от римското право “qui prodest”.

 21. The Rock, досега какво им пречеше да се разправят с антипутинците сред поповете. Само за 4 години изгоряха 13 губернатора дет ги знаят в цялата страна. Отец Сергей е Мунчо но от типа на вазовият герой от финала на “Под игото”. Всяка атака срещу Джуджи 1 откъде ще да е добре дошла в името на “крайното решение”. Разпадането на матушката. В това отношение поне ние да не пречим вв ХУЙЛО да си свърши неговата част от голямата работа която успешно вършее вече повече от 20 години. Лудият отец хвърля по някоя и друга съчка в пожара който разпали в РИ сифилистика ленин.

 22. Мегданът е за фолклорни празници, а мейданът може да стане Айрън Мейдън-Желязната Вдовица или за бунтуващите се, или за техните деспоти! Или и за двете страни!?Революциите са като войните-няма победени и победители! Нито едните, нито другите ще отидат в Раят! Те ще отидат право в Адът! Няма невинни! И бунтари, и феодали са братоубийци!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.