Кафенце или водичка с ДПС

Пиенето на кафе с почетния председател на ДПС, още от времето когато беше и действащ такъв, е отдавна наложен ритуал в българската политика, символизиращ “достлука” между българи и български турци. И Борисов се възползва от него. Например на 22 март 2014 година, когато се вписа в тази демонстрация с кафето в центъра на Кърджали. Тогавашният председател на ДПС Лютви Местан, с когото Борисов пи кафе, се беше заканил да го попита за направеното 4 години по-рано изявление, че споделя целите на “възродителния процес”, но не и методите му. Отговорът на този въпрос не просто увисна във въздуха, но и ехото му се възроди след събитията в парк “Росенец”.

Удари на камък подлият план ( да спи това зло под камък!) да бъдат сблъскани българи и български турци. Полицията едновременно беше там със заявената цел да го предотврати, но всъщност точно тя, бидейки подчинена на изпълнителната и местната власт ( и двете от ГЕРБ), създаде предпоставки за такава опасност с допускането на хилядите активисти на ДПС на същото място. Не трябваше ли просто да спре автобусите от Гърмен, вместо да изправя българи и турци едни срещу други и държавата на нокти?

Ако самите участници в замислената конфронтация не бяха проявили здрав разум от двете страни на замислената баталия, щеше да се вмени вина за нарушаване на националната сигурност и етническия мир именно на инициаторите на акцията по демаскирането на мутренско-мафиотските далавери в България. В среднощния си диалог през уикенда Борисов иронично обвини лидера на протестиращите в “Росенец” български граждани Христо Иванов, че е пил “водичка” с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

А какво трябваше да направят? Да извадят вампирски зъби и да ги впият взаимно в шиите си, за да си изпият кръвчицата ли? Символиката на “водичката”, заменила пиенето на кафе, прозвуча като разочарование от (не)случилото се от устата на премиера.

Сред най-интересните детайли от картината на избегнатия етнически сблъсък на черноморския бряг беше признанието на извозен на мястото на събитието симпатизант на ДПС, излъчено в рамките на любителско видео. В него той казва без заобикалки: “взехме парите и си тръгваме”. Кратко и ясно като за онези, които се правят, че не знаят и вменяват меркантилност на участниците в антиправителствените протести.

За всичките години от дългата практика едни протести да бъдат контрирани с други, това потънало в информационния балкански поток честно признание, е уникално. Такова нещо може да съобщи с физиономията си само човек, който не е могъл да откаже да участва в мобилизацията ( на симпатизанти на ДПС ), но я разобличава без да му мигне окото. Владетелят от сарая би трябвало да се страхува от такава “подкрепа”.

Ятаганът на вечно застрашения етнически мир, който двуглавият сокол , малко копие на руския двуглав орел, размахва от близо три десетилетия, се превърна в бумеранг. И не само за него, както намекнах по-горе.

Кой казва, че няма добри новини в българската политика напоследък?

Впрочем, вътрешното разделение и небивалата консолидация с любезното  неволно спомоществователство на властта на разнородни и дори антагонистични по своите политически убеждения срещу омръзналото им управление на страната граждани и на техни политически представители, предстои да получи външно измерение. Това е  последният “рубеж” на акостиралия насред протестите премиер Борисов. “На първо четене”, но и в съвсем началната фаза на протестите, той беше подкрепен от своя политически баща в европейското семейство на ЕНП Манфред Вебер. Събитията обаче се развиват така, че е твърде съмнително дори и в ЕНП, където бяха много благодарни за българските гласове в подкрепа на партията, да кажат сега “ е, много благодарим, оправяйте се се в блатото на руските си зависимости, където газите с чувство на недосегаемост толкова години”.

Хипотеза? Така е. Но не е без основание. Вижда се като сигнал от прочита на статия от най-новия брой на сп. “Политико”. Никак не е доброжелателна спрямо личността на премиера ни и неговата партия! https://www.politico.com/news/2020/07/12/bulgaria-corruption-crisis-358610

Етническият мир или взехме парите и си тръгваме

11 мнения за “Кафенце или водичка с ДПС”

 1. “Не трябваше ли просто да спре автобусите от Гърмен…?”
  Щеше да ми е интересно да чуя на какво основание… За износени грайфери? Или защото плажът е частен?

 2. Изкопано от мрежата Баце, за тебе е посланието на Амбасадата,
  “Айдее, стана тя, каквато стана. Предавници! Тъй да Му забият нож в гъ……рба! А Той ги имаше за свои. С Дончо се ръкува(и снима!), пари за чертежи им даде, после и лично се прегръщаха…..и накрая. И Мустафата как целуваше я страстно, даже в жипката я вози….
  Тая нощ е критична за Него. Дано охраната му отнеме Глока да не стане някой сакатлък. Пък и да намери по-бързо някоя кола с по-голям багажник, щото то корем, злато, пачки….прицеп трябва. При Орбан място бол. На първо време може да го сложи при Колето, Античкиот. Да си цъкат скамбил и да си правят компания.”

 3. Изпитвам извратено удоволствие като си представя “подкрепата от натовските партньори” за правителството и лично шофьора на жипката:
  https://fakti.bg/bulgaria/492074-amerikanskiat-poslanik-e-v-ministerski-savet
  Да не би да му помагат да разпечати третото писмо, ако е забутано между пачките.

 4. Да припомня какво е дефиницията за ОПГ – организирана престъпна група:
  “Европейското разбиране за „организирана престъпност” е, че това е престъпност, в
  която съучастници са криминални групи, политически и други лица, а извлечените от прес-
  тъпната дейност средства се използват за политически цели. Най-често ОП по принцип е
  дейност на управляващите, независимо от коя партия са, защото единствено те разполагат
  с властови държавен ресурс. ОП е срещана практика и сред опозицията, като не са изклю-
  чени и съвместни действия с управляващите, с цел преразпределяне на финансов или друг
  ресурс за партийни цели. В тези случаи е налице взаимно прикриване между управляващи и
  опозиция, използване на едни и същи схеми, участници, сили и средства, обекти на въз-
  действие.
  Има съществена разлика между организираната и криминалната престъпност. Кри-
  миналната престъпност се превръща в организирана, когато към нея се прибави политичес-
  ко и властово съучастие със съответните цели и се получи взаимна симбиоза между прес-
  тъпност, политическа и държавна власт, с обща цел извличане на дивиденти за взаимно
  ползване.
  По същия начин има разлика и между организирана престъпна група /ОПГ/ и прес-
  тъпна група /ПГ/. Първата е клетка на ОП, а втората е клетка на обикновената криминална
  престъпност.”
  Организирана престъпност –определение, характерни черти,сили и средства, признаци,форми, начини за прикриване надейността й от държавни органи
  Илиан Алипиев – бивш началник на отдел „Военно контраразузнаване” в ръководството
  на бившата „Служба Сигурност – Военна полиция и Военно контраразузнаване” – МО,
  асоцииран сътрудник на Центъра по мениджмънт на сигурността и отбраната.
  Текстът

 5. Покрай събитията през последната седмица си спомних за атентата против Ахмед Доган. Обърнете внимание как елитните борци за права и свободи налгаха поваления на земята атентатор. Още веднъж да попитам(е) за как точно НСО охранява.

 6. http://atlantic-council.bg/грешките-на-борисов-създават-проблем/
  И цитат от материала:
  “На 6 май т.г. сайтът „Фактор” припомни, че на 25 февруари 2016 г. ген. Леонид Решетников е гостувал на Ахмед Доган. Компания са му правили митрополит Иларион Алфеев, завеждащ външния отдел на Руската православна църква, бившият министър на вътрешните работи Румен Петков от АБВ, шефът на правителствена болница проф. Любомир Спасов, депутатът от ДПС Йордан Цонев и един полковник от НСО. Тема на разговорите са били стратегиите за президентските избори. В края на април тази година ген. Решетников бе отново в България по покана на НД „Русофили” и е засечен в хотел „Орфей” в Девин. Това че Доган или Нинова се срещат с ген. Решетников, че Решетников нарича „приятел” Волен Сидеров – лидер на партия „Атака” и коалиционен партньор, „златен пръст” на правителството днес, е нещо, което не изненада никого. Но и до днес мнозина са убедени, че Борисов също се е срещал с руския шпионин. Официална информация за такава среща не съм прочел и затова не мога да коментирам. Но в съзнанието ми се запечатаха думите на Борисов: „Загубихме изборите, защото не искахме да ги спечелим.” Но защо да не искаме да ги спечелим, след като „противника” издига кандидат консултиран с чужда разузнавателна служба? Как така се прави отказ от победа и не се издига печеливш кандидат, а се капитулира при ясните сигнали за чужда намеса в българския изборен процес?
  …………
  Кога ще бъде арестуван Волен Сидеров?
  Нали и той се е срещал с Решетников?
  Жалка ГЕРБ-ерастка паплач!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.