Защо подкрепям протестите, но не присъствам на тях, освен чрез работата си на публицист

Освен английски и руски съсед, описани с чудесно чувство за хумор в едноименните му книги, Мишо Вешим има и мен, българския съсед. Често се виждаме по съседски и си разменяме шеговити реплики по актуални и стари поводи – като този, за руската мафия, за която сега той напълно основателно пише и пита.https://faktor.bg/bg/articles/zashto-ne-sam-na-zhaltite-paveta-iskat-da-izmetem-balgarskata-mafiya-az-si-mislya-ami-ruska

Нямам никакво намерение да споря с моя приятел и съмишленик Мишо. Нямам и спомен да сме били на различни позиции по който и да било обществено значим проблем. Той е от малцината, с когото съм си сравнявал часовника на публицист ( и общественик, ако ми е позволено да го кажа).  А вестник “Стършел”, където Мишо упорито отказва да вдигне бялото знаме по подобие на разни кафяви, червени и розови знаменосци на писаното слово, остана последната печатна крепост на демокрацията в България на национално ниво.

Нямам и сега възражения срещу съображенията на Мишо да не иска да присъства на протестите на жълтите павета. А и не само на тях не ща – да не би да ми се иска да съм редом с моя персонален преследвач, русофилстващия варненски усвоител на държавната субсидия за личния му кеф Костадин Костадинов-Копейкин?

След тази необичайно дълга увертюра, нека да премина от обяснителната част към съществената от текста, в който смятам да се присъединя към непредизвиканата от никого, освен от Мишо, позиция. Тя ме мотивира да добавя няколко думи по темата. Ако ви се сторят различни от неговите, не ги тълкувайте като противопоставяне с Мишо.

Не, не се чувствам стар за младежката компания, която се изявява на тези протести. 

Нито пък се изживявам като star.

 

 

 

 

 

 


Чувството ми за самоирония никога не ме е напускало.

 

Без да превръщам тези редове в изповед или зле прикрита форма на самохвалство, не се оплаквам от липса на енергия. Но този път протестите, първите по своя род в такива мащаби и с такава насоченост без активното ми участие от 3 ноември 1989-та година в София, когато скандирахме “кощунствения” за диктатурата лозунг “демокрация” край Народното събрание, някак си нямат нужда … от мен.

Това е. Разбирайте го както искате. Казвам го кратко и (не)ясно, защото е малко сложно да го обяснявам дълго и ясно. Може би смътно се бунтувам срещу факта да действам в посоката, в която без да иска самият Борисов тласна събитията, постигайки невероятното улично обединение между леви и десни. Толкова дълго му противостоях, пък сега да му играя по свирката, макар той си да поръча тази свирня без иска?

В същото време подкрепям с продължаващата си работа като публицист същите тези протести, на които не се чувствам поканен в името на бройката.

Кукуригам си на стобора, както правя от много години, включително по теми, които някои протестиращи едва днес откриват като в консерва, която отварят по принуда след дълго постене край неудобната трапеза на “заяждането” с мафията, с властта й, а най-вече с носещата тази конструкция руска пета колона, върху която се крепят. И си кукуригам с пълното съзнание, че и без петел ще съмне.

54 мнения за “Защо подкрепям протестите, но не присъствам на тях, освен чрез работата си на публицист”

 1. Някога в началото на 90-те софиянци водеха България в борбата срещу тоталитаризма и червената зараза! Софиянци бяха тез, които ни отвориха очите и ни водеха в борбата за демокрация! Днес децата на тези софиянци връщат на власт същата червена зараза и лягат в краката на червения терор!
  ББойко трябва да си ходи, отдавна…… но все питам, кой ще се качи на неговото мясно, за кого постиламе червения килим към властта? На Курнела, на Бабикян, на Минеков, на РРадев, на Копейкин…. Стар съм за да емигрирам, а ще трябва!

 2. Свободата не е никога по-далече от едно поколение от изчезване. Ние не я предаваме на децата ни чрез кръвта си. За нея трябва да се борим, да се бием, да я защитаваме и на тях трябва да предадем да правят същото.

 3. Проблема на протестите е, че се освобождава енергия, която много често се пренасочва в съвсем друга посока, различна от първоначалната.
  Иначе за разместване на фигури става.

 4. Аз подкрепям протестите с присъствието си независимо, че отдавна съм минал в редовете на пенсионерите. Присъствах на протестите срещу каскета прокурор. Не успяхме. Бяхме недостатъчно! Нещата още повече се забатачиха.
  В момента властта е изключително силна, тъй като се крепи на 4 стълба премиер, президент, народно събрание и съдебна сиситема. Да очакваме някога нещо да се промени в тази здрава конструкция е наивно. Според мен за да се наруши тази стабилност трябва да бъде разрушен първо единия стълб. Трябва да се почне от някъде. В момента геройкото е в много слаба позиция. Както е казано: стъпка по стъпка. Иначе има да чакаме да цъфнат налъмите.

 5. https://faktor.bg/bg/articles/rusofilski-partii-skochiha-sreshtu-evropeyskoto-zname-na-protest-vav-varna

  Аз пък ей затова не ходя (засега), и точно от това се опасявам!
  Защото е ЦИРК точно мутрите на Копейкин да водят шествие със слоган “Мутрите – вън!”!
  Хубаво са решили – паралелни шествия!
  –Който се отърка веднъж в мръсната свинска четина, трябва да е наясно – миризмата и мръсотията ще останат по него, а от това прасето няма да стане ни най-малко по-хигиенично!

 6. И без петел ще съмне! Силно! Но съмването без петел е като първа брачна нощ без булката. И нощта е един кошмарен сън, и денят е неочакван, изненадващ и осакатен, неподготвен за изгрева. А и Иванчо си го е рекъл -Другарко, и тати може и аз мога, но козата си иска пръч. Нощта си иска петел, тестото си иска месал, за да втаса. Уви, малко са като М. Вешим талантливите, но той се равнява на много!

 7. На сто процента подкрепям епистоларната форма на протест на Иво, защото точно там е неговата сила! Но нека сега да предложим на българските граждани (тия от протестите и тия, които протестират по друг начин) достойни и отговорни личности за бъдещ нов МС, защото кукловодите пак ще ни поставят пред свършен факт:
  Ето (примерно) моят дрийм тим, моето предложение за спасителен за България Министерски съвет:

  Министър-председател -Доц. д-р Методи Андреев, експерт по строителство, университетски преподавател, депутат в 38 и 43-то НС. (честен и жертвоготовен българин-патриот)

  вице-премиер и министър на промишлеността – Мартин Димитров
  вице премиер и военен министър Николай Ненчев, ген. Съби Събев
  външен министър – някой от Атлантическия съвет, Даниел Митов, Илиян Василев
  вътрешен министър – Атанас Атанасов
  екоминистър – Тома Белев
  правосъден министър – Христо Иванов, Петър Славов
  енергиен министър – Георги Касчиев, Георги Котев
  здравепазване – проф. д-р Николай Габровски
  министър на труда и социалната политика- Димитрин Вичев
  МРРБ- Трайчо Трайков
  финансов министър – Даниел Вачков
  Образование – доц.д-р Момчил Дойчев, Янко Гочев
  Култура – Проф. д-р Калин Янакиев
  спортен министър – Мануела Малеева
  министър на транспорта – Михаил Найденов, военен експерт
  министър на земеделието- Васил Грудев ?
  Ген.директор на БНТ – Иво Инджев ( не е майтап!)

  Други предложения?

 8. Македонците пак доказаха, че са българи – всички са победители на изборите….
  Все пак да се поздравим с тази малка победа над путиновите виждания за Балканите….
  А ако се върнем към нашите овни… е, не може Путин навсякъде да губи….
  …шегувам се….е, и това доживях, Вешим да е сериозен, а аз да се шегувам….
  …а ако говорим сериозно – поздрави от клуб “Софийски синдром”!

 9. Почна се!
  Иванушка Портных да каже има ли арестувани за гавра с европейскотото знаме, символ на българския цивилизационен избор? Копейкин и Гуцанов защо не са в ареста за хулиганство и побой?

  Русофилски партии скочиха срещу европейското знаме на протест във Варна

  https://faktor.bg/bg/articles/rusofilski-partii-skochiha-sreshtu-evropeyskoto-zname-na-protest-vav-varna

 10. Вести от Хабаровск с акцентите от долното видео, И май, между другото. Фургал ще излезе читав управленец,

  Арестуват провокатор-леко почерпен от Партията на мошениците и крадците. Ерго, “милицията с нас”,

  Протестиращите имат чудесен лозунг: “Когато сме ЕДИННИ, сме НЕПОБЕДИМИ”.

  Преобладаващата маса са млади и интелигентни момичета и момчета.

  Красива милиционерка раздава маски на хората на площада.

  Твърдят че ще стоят до край, каквото и да означава това. (В историята преди 100-тина години има прецедент. Далекоизточна Народна Република.)

 11. @ sms

  Предлагам също г-н Методи Лалов
  С опция за правосъден или вътрешен министър
  И г-н Иво Инджев – за директор на БНТ (и от мен номинация)
  Списъкът е с много стойностни и достойни хора!

 12. @Българин, sms
  А снощи по телевизията едва ли не с умиление казаха, че във Варна за пръв пат се развя и европейското знаме…
  Завалиите, урочасаха работата…

 13. @Караиванов

  Представяш ли си, хората искат да дойде Кьовеши, пък те им изпращат…Чайка.

 14. @Българин

  Методи Лалов става! Не се сетих за него, защото (по навик) го причислявам към Съдебната система , а той подаде оставка и вече е в политиката !

 15. Докато не махнем Доган, нищо няма да се промени. Този кагебейски терорист, който се изтъргува като пазител на етническия мир и зароби българските турци, е злокачественият тумор. Като че ли турците нямат право да имат други политически убеждения, ами трябва да са непременно закрепостени в етническа партия. Едно време вървеше този номер, но мисля, че и на тях им писна. И те не искат да са крепостни. Едно време се спасяваха в Турция, но вече не е така. В Европа има огромни турски общности и нашите турци много бързо се ориентираха и ходят на гурбет по Германия, Белгия и Холандия, а жените и децата им са в България много често. Който посъбере пари, опитва да започне в България свой бизнес, защото е видял как е в Европа и иска да си храни семейството, и като се сблъска с местния депесарски феодализъм и направи сравнение, то не е в полза на ДПС. Крайно време е тоя боклук Доган и целият му мафиотски модел да се разкара, и цялата система да се рестартира. Съд за държавна измяна на всички, позволили безумията Росенец, Лукойл, Камчия, рестарт на Белене, Южен/Турски/Балкански поток, превозването на руските противоракетни системи за Сърбия, ТЕЦ Варна и подаряването на студения резерв на Доган, дълбаенето на пристанище Варна от руска фирма без конкурс, наливането на пари за ремонти в стари руски самолети и…кой знае още какви безумия ще излязат.

 16. Г-н Инджев, подкрепям вашата позиция, аз също не съм и няма да бъда на протестите, макар да ги подкрепям. Ще добавя един мой аргумент. Вчера и днес видях един плакат със снимка на мангъсърляка и надпис “Мангъров и народът за България”. Ако бях на протеста, щях да го скъсам и да се изплюя в лицето на носителя му.

 17. Еха, за новото правителство подкрепям първо Ненчев, Инджев за БНТ и всички други без Атанас Атанасов и Белев! Точна срещу тези двамата излизам на безсрочен протест!!!

 18. @Сия
  Ние се губим времето да четем “Стършел”, а той, хуморът, бил тук:
  “Към това трябва да се прибави и демонстрирането на явна враждебност от страна на определени чужди сили поради твърдата подкрепа на д-р Доган за евроатлантическото развитие на страната и сериозните му критики към опитите за чужди влияние в България.”

  Да се чуди човек как му се е разминал Новичокът?

 19. @ висок

  Въобще не претендирам за безпогрешност и изчерпателност на предложението за МС. Моля, предлагайте достойни и знаещи хора да ни представляват, защото ония (кукловодите) пак ще ни изпреварят с “върховни, ненадминати по компетентност” експерти ( случайно все русофили и рублофили ). Би било полезно негативните мнения да се аргументират, защото не всички имат цялата информация.

 20. Към E.GAVRILOV;
  Този от 4-те стълба, от който трябва да се почне, е Народното Събрание – защото сме парламентарна република. Дори и обикновено НС (с конституционно мнозинство) може да променя структурата и правомощията на съда и прокуратурата.
  Но най-бързият и ефективен лакмус-тест си остава евентуалното гласуване на закон за лустрацията. Смятам, че, за да не се похаби енергията на протеста, хората трябва да отидат пред Парламента и да поискат точно това. Няма рационален логически аргумент гласуването на такъв закон да бъде отказано. Отказът ще демаскира лешоядите на статуквото – и управляващите, и онези, които уж формално подкрепят протеста срещу тях. Ако, все пак, такъв закон бъде гласуван, то тогава Борисов, Доган и всички знайни и незнайни ченгета ще си отидат по силата на закон, а не заради емоцията на уличната тълпа.
  Второто безусловно искане на протестиращите трябва да е обличането в подходящ законов формат на дистанционното гласуване. Не съм компетентен да коментирам как точно е възможно да стане (чрез личен електронен подпис, личен идентификационен номер, или друго), ама и не съм аз този, дето да е усвоил едни 2-3 милиарда за електронно управление – другаря Дончев да пита естонците те как са го направили.
  Идеята на искания, като тези двете и подобни на тях, е да се сменят правилата. Тогава няма да има значение дали изборите ще са наесен или напролет и кои ще са партиите и личностите, защото системата на държавните институции ще е получила възможността да почне да се прочиства от само себе си, по естествен път. Така ще отпадне и аргументът на управляващите, че нямало алтернатива – веднъж да си върнем устоите на държавността, пък после ние, гражданите, ще имаме време спокойно да я потърсим – без страха на личния компромис, че гласуваме за някое “по-малко зло”, че да сме избегнели друго уж “по-голямо зло”.

 21. Този текст на господин Инджев е мисля един от най актуалните .Защото , струва ми се,боговете са взели акъла на българите напоследък.Ще ми ходят при Радев тая руска подлога да му крепят имиджа.Та и после като свалят Бидона и Каскета щели да видят.Да се смее ли човек ама май си е за плач.Също и от форума по долу-помечтайъе си за такъв кабинет но той е невъзможен.Сякаш хората не виждат че това е поредната хибридна акция на Кремъл, възползващ се от всички проблеми струпали се на Европа и Щатите.Видяхте ли кой транслира протестите?РТ Дойч.Знаете ли какво е РТ.Бъдете сигурни че Радев веднъж взел властта в юмрук ще се впрегне цялата репресивна машина на държавата и няма да има пеене на химни съвместно между полицаи и протестиращи.Това по повод мнението че ако не харесаме следващите пак ще ги отнесем.Напълно споделям позицията на господата Инджев и Вешим.И младите и почтените да внимават да не се събудят прекрасният нов свят.

 22. Прочетох мнението на МВ – напълно го разбирам. И Вас Ви разбирам, г-н Инджев. Ситуационно – прави сте. Но системно – не съвсем.
  Мисля, че е рано да заемате позиция пер се. Мисля, че е още твърде рано. Това, което се вижда, е желание за подобрение на базови политически модели. Не става въпрос да се махне този, за да се сложи онзи. Искат се стратегически неща – промяна в конституцията, промяна в съдебната власт и т.н. Лично аз съм приятно изненадан от визията на протестиращите. Може би е пораснало онова наше поколение, което ние разкарваме – немило-недраго – из Европа и света, уж за да му осигурим по-добър живот. Може би те искат по-добър живот тук, а не там, където и да е това там. Може би е дошло време да признаем, че децата ни са вече големи хора. Ще ги подкрепим ли, въпреки всичко, въпреки очаквания провал, въпреки жертвата, която вероятно ще трябва да направят? Баща ми ме подкрепяше, дори през сълзи от яд, дори с думите “чупи си главата, щом искаш”. Оцелях.

  Разбира се, аз подкрепям протестите. Но – не подкрепям благия подход на протестиращите. За нула време властта ги насочи и е на път да ги вкара в коловоз и неусетно протестите да преминават в нещо като манифестации. Ако хората на улицата искат промяна, а не само да сменят едни крадци с други (каквото щедро обещание дава премиерът), трябва да са готови на по-решителни действия ТОЧНО срещу властта, а не да демонстрират готовност да съдействат. Как ще пея химна с полицаи, които пребиват децата ми (на групи от по пет шест изверга) и си правят селфита с безпомощните им тела?!?!?! Ще им пея опело на тия варвари! С пълно гърло!!
  Има много начини да се избегне насилието и пак да се демонстрира решителен отказ от колаборационизъм с властта. Стачки, блокиране на пътища, блокиране на цялата държава…
  Мирен протест е като безопасен секс – чувстваш се удовлетворен, докато участваш, но резултатът в дългосрочен план е никакъв. Нищо не може да се зачене така.

  Ясно е, както винаги е било, че всякаква сган ще се опита да яхне и този протест. Това не означава, че трябва да се дистанцираме – та нали така ще им отстъпим място в челните редици без бой!? Пак ли? Ако всеки се отдръпне от погнуса или от друго чувство на неприязън, нали точно тези копейкини и прочее кретени ще цъфнат като новите лица, новите спасители?! И тях ли ще ги махаме след десет години??

  Всички деривати на бекапето трябва да бъдат разрушени. Ако трябва – насилствено. Много отпадък ще се генерира… От опит ви казвам – боклуците се сепарират най-лесно още преди да се смесят. Омешат ли се, после става гнусно, гадно… никой не иска да си цапа ръцете. Затова трябва да се отсее това, което става за рециклиране, още сега. Трябва да сме там, на терен, да сепарираме. Да връщаме в употреба само това, което все още има приложение. Всичко останало – на сметището на Историята, да се гори и да се превърне в цимент.
  Цимент винаги си трябва.

  По отношение на мантрата “няма кой да управлява…”. Има кой. Дори да не го познаваме в момента, все пак има кой. Случайни хора да вземете, по-добре ще се справят. Екзюпери казва нещо подобно за Франция – елитите винаги докарват Франция до пълна разруха и трагедия, после случайни хора, някакви там селяни с обикновен човешки морал я вдигат отново на крака и я правят велика. Обикновен човешки Морал!
  Всъщност в момента няма кой да управлява в БГ. Борисов не управлява. Той краде и прикрива съучастниците си. Държавата е на самотек. Мисли ли някой тук, че пародии, като Дани Кирилов например, могат да управляват държава? В момента всички крадат или прикриват следите от кражбите.

  Да приемем за миг, че протестиращите са решителни и неотстъпчиви още десетина дена, да приемем, че се стигне до национална стачка или блокиране на ключови системи. На практика това означава спонтанно създаването на една своего рода Политическа Програма за Управление на Отпадъците. Тя ще роди своите нови Лидери, които да изчистят България от тази гняс – русофилстващите деривати на бекапето, заграбили чрез мимикрия целия политически спектър. После се започва на чисто. .

  Вашият авторитет е по-страшен за властта от нашите разходки по площадите. Дори да не се появите там, подкрепяйте ги яростно тук. Глупаците се ослушват, умните четат.

  На нас умните са ни важни.

 23. @sms
  16.07.2020 в 22:46

  Читавите хора не са чак толкова много, че да не ги запомним…

 24. Искам да поставя следният казус, който бих искал да получи по-широка публичност. Божков е с образувано дело за държавна измяна. Подчертавам, делото е образувано. Другите двама изменници са Стефанов и Паунов. Въпросът ми е, как така те не са обвинени и арестувани?

 25. Мартин Димитров: Има самостоятелно основание за оставка на кабинета, ако е похарчил 3 млрд. лв. за „Руско-турски поток“ без съгласието на ЕС и САЩ
  Страната ни може да получи едновременно европейски и американски санкции за тръбата до Сърбия

  “…Това е абсолютно безхаберие, защото днес говорим за американските санкции, но утре ще стане дума и за европейските. Има европейски правила, които казват, че може да се използва само половината свободен капацитет от една компания, а другата половина да се използва от други, за да има конкуренция.”

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-intervyu-martin-dimitrov-ima-samostoyatelno-osnovanie-za-ostavka-na-kabineta-ako-e-poharchil-3-mlrd-lv-za-rusko-turski-potok-bez-saglasieto-na-es-i-sasht

 26. Валери Симеонов: Ще обръщаме по-сериозно внимание на всички приказки за обвързаност на кабинета с Доган и Пеевски

  Според него студеният резерв представлява форма за източване на държавния бюджет. Лидерът на НФСБ коментира, че ТЕЦ “Варна” е закупена 2018 г. от купувачите, инвеститорите или тарикатите, които са имали финансови проблеми.Става въпрос за доброволно отказване на едно държавно предприятие от суми, които са му крайно необходими!”
  Кой е скючил сделките ? Не е ли МС? Симеонов не е ли гласувал , тогава беше вице премиер?

  https://faktor.bg/bg/articles/valeri-simeonov-na-koalitsionniya-savet-reshihme-da-obrashtame-po-seriozno-vnimanie-na-vsichki-prikazki-za-obvarzanost-na-izpalnitelnata-vlast-s-obekti-na-dogan-i-peevski

 27. Чета отвисоко, и еретични мисли ме спохождат – “Лозето не ще молитви,иска мотика”. Знам ли, може би по- модерната българска транскрипция е друга.

 28. А може би трябва да се ходи на протестите за да се неутрализира пето-колонната връзка.
  Не е ли редно да яхнем протеста на русофилите?
  Да ме прощавате за ценностите ми, които минават по демократичният ръб, но все пак съм дете на социализЪма. (жалко оправдание, да)

 29. За кожата на един пРезидент – държавник или страхливец стои начело на българската държава?

  Протестиращи, ако ще искат оставки и ще сменят системата, да сменят и месията с юмрука
  Славчо Горгиев, Италия

  https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-za-kozhata-na-edin-prezident-darzhavnik-ili-strahlivets-stoi-nachelo-na-balgarskata-darzhava

 30. ,,Това е. Разбирайте го както искате. Казвам го кратко и (не)ясно, защото е малко сложно да го обяснявам дълго и ясно.”
  Ясно е!Вашите статии(кукуригане, като метафора)са докарали на протеста много хора.Това е силата на авторитета и словото.Иначе мафията не би потрошила толкова пари да купува и закрива медии.

 31. Към sms. Хубав министерски съвет сте направил (еех, мечти), но Атлантическия съвет яко се изпокараха с Илиян Василев.

 32. @The Rock

  Благодаря Ви за линка с потресаващата информация за руското вероломство и престъпното слугинството на безродника кмет на Поморие Иван Алексиев. ( Сценарият на този вид грабежи е точно описан от Михаил Вешим в романа “Руският съсед”, издаден още 2013 г.!)

  Би трябвало всички български медии да отделят специално внимание на този случай, защото е типичен по Черноморието ни!
  Престъпление по служба е било този нагъл модел за заграбване на българска земеделска земя и минерален извор от чужденци- руснаци да се е замитал досега от прокуратурата и съда под корупционния килим!
  ДАНС и службите да си свършат работата,
  а чейнджаджията “кмет” на Поморие по съкратената процедура – в затвора, за дълго!

 33. Подкрепям напълно мнението на К. Ганев. Като споменава Франция да илюстрирам само, че сегашният премиер доскоро бе дългогодишен кмет на едно съседно градче. Превърнато по негово време в кукличка, макар че се водим статистически най-бедният френски департамент. А департаментите са стотина. При това президента смени, игрите там са други, далеч не заради “несправяне с работата” Едуард Филип който си замина с космически рейтинг за капризното, с основание, френско общество. Онзи ден пък. руски блогър на тъповатият “хамлетов” въпрос. “Кой ако не пут.ин” отговори, “Ти бе, аланкоолу”. Всичките ми до един познати и приятели гербери са на фона на Баце полубогове, ама той “имал хватка”. Е… ти аргумента, е…. и чудото.
  Копейкин и Ко трябва да ги отнесем с многобройността си кат лавина.

 34. @ Mihaylov
  17.07.2020 в 08:56

  Много смислен коментар, поздравления!
  А най ми хареса за другаря Дончев – той, ако искаше, от естонците можеше много неща да научи, за последните 5 години!
  Ама НЕ ИСКА!!!

 35. Ес Ем Ес, показаха Заев от С;Македония с вдигнат Юмрук. В името на коректността кажете: Трябва ли за това той да бъде наречен страхливец и да бъде сменен? Може би за вас е по-добре да прегръща и целува като Б.Борисов.

 36. към E.GAVRILOV:

  “Според мен за да се наруши тази стабилност трябва да бъде разрушен първо единия стълб. Трябва да се почне от някъде. В момента геройкото е в много слаба позиция. Както е казано: стъпка по стъпка. Иначе има да чакаме да цъфнат налъмите.”

  Напълно подкрепям разбиранията Ви! И аз присъствам на всеки протест, защото очакването на цъвтежа на налъмите не ми е по вкуса! Площада е пълен с млади и образовани хора пълни с енергия! “Мисля, следователно протестирам.” прочетох на плаката на млада жена! Аз съм с тях във всяко отношение! Точно така: “стъпка по стъпка”. Ако ние не изринеме боклука – няма кой!

 37. Еманацията на типичния български гласоподавател една специфична част от когото съвсем основателно наричам гласопРодавател,та цялата тази пъстроцветна амалгама,свеждаща се до величавия образ на Андрешко Настъпимотиков,най-мрази да мисли,да чете е бреме непосилно и непонятно занимание за този възвисен,свободен и независим титан на мисълта,чиято възвисеност,свобода и независимост опира до катадневната му сизифовска съкрушителна душевна борба,която непрестанно води за осигуряване на насъщната салатка и ракийка,които да консумира свободно и независимо от постоянното мрънкане и досадно мелене на благоверната му у дома.Мда,помнене му е майката,четене и помнене,а когато и това не е достатъчно – крайно наложително е и препрочитане на старите вестници.Защо ли? Ами,за да не забравяме.Ето какво,например.След бламиране и сваляне на първото демократично правителство оглавявано от Филип Димитров,на 30.12.1992г. е съставено експертно ( дръжте се здраво да не паднете от коня !) правителство с министър председател сламеното човече Любен Беров.Точно по времето на това “експертно” управление удари часът на “Мултигруп” и се започна мутризацията на България.И бламирането,и свалянето на правителството на Филип Димитров,и съставянето на марионетното правителство на Любен Беров се осъществиха от един и същи играч – Ахмед Доган и създадената след дворцовия преврат от комунистите противоконституционна партия ДПС.С мандата на ДПС и безрезервната подкрепа на Б(К)СП беше съставено на практика бандитското правителство на мутрите от “Мултигруп”, с чието управление започна политическото безвремие в България.Това безвремие продължи до 17.10.1994г. – достатъчно дълго за промиване и облъчване на достатъчен брой късопаметни овчедушни,заблудени млекопитаещи мозъци с непрестанната мазна комунистическа мантра-лъжа,че безличникът Любен Беров управлява от името и с програмата на СДС.Мантрата проработи,зомбираните българи отвратени от това гнусно и откровено разбойническо управление,сляпо повярвали и убедени,че то наистина е на СДС,гласуваха на следващите избори за комунистите и ги изстреляха мощно начело на властта с премиер чучелото Жан Виденов – фанатизиран продукт на стогодишната разбойница с комсомолски плам в очите,огромна ненавист и омраза към “чорбаджиите изедници” като под тях очевадно визираше почтените хорица,които се мъчеха да правят малък семеен бизнес.С още по-голяма управленска немощ и пословична комунистическа некадърност “безценният” комунистически кадър насочи страната към икономическото дъно.С този достоен за “Гинес” набор от “качества” нищо не се опря на комсомолеца и той безпроблемно съсипа държавата и фалира цялата банкова система.В един момент доларът подгони,достигна и закова кота 3000 лева (цялата тази информация е за най-младите),а нас закотви на дрейф сред мъртво вълнение и пенсии от 3(словом три) лева,а заплати 6-7лева.Негов,на Жан Виденов,финансов министър беше верният партайгеносе – другарят Румен Гечев ( да се помни и от стари комунистически носталгици, и от някои млади идеалисти,по-точно полезни идиоти,чиито мозъци по “незабравимия” социалистически рай другарите се мъчат да промиват!).Наричахме това комунистическо финансово недоразумение Румен Бечев и Гумен Речев.Та,него,гореупоменатия- спомняте ли си го? Забравили сте го,да? А не трябва и не бива,защото същият този корифей преди фалита на всички банки до една, успешно подгони и прогони от страната ни единствения за момента сериозен ЗАПАДЕН инвеститор- автомобилният производител “Rover”. Произвежданите и предлагани от тях на нас модели били много старомодни според пишман финансиста.То,щото,аслъ ние-българчетата с по 6-7 лева месечна заплата само най-яките модели на “Rover” щяхме до изнемога да си купуваме.Понастоящем същият този мастит експерт и специалист по банковите фалитии дефилира мине-не мине се ден-през ден из телевизионните студиа,където ни размахва пръст,строго ни поучава,учи ни на морал,обяснява ни що е то микро и макроикономикс и всякакви подобни тути-кванти.От първите дни на протестите вече ни се блещи и лези на първа линия башка с Корни Кобилата, Пчеличката Мая, Пикаещият Фонтаниер, Костя Копейкин, Учиндолският Чалгаджия и,както се казва в такива случаи- вся осталная сволоч.
  По време на управлението на ОДС от 1997-ма до 2001-а година начело с Иван Костов единствено тогава и никога повече след това (това трябва да се помни,напомня и непрекъснато набива в дебелата своенравна кратуна на Андрешко Настъпимотиков! ) ДПС НЕ беше допуснато до управлението (явно или задкулисно) на България по какъвто и да е начин.Самият Иван Костов нарече Ахмед Доган :проклятието на България”. Историята може да бъде продължена с многобройни примери- през докарването и инсталирането от тайните служби на мадридския мошеник и комарджия,който елегантно,нагло,безочливо и безцеремонно вкара Б(К)СП през парадния вход на властта и който усърдно и успешно се зае с изпълнение на главната,поставена пред него задача- разбиване на двуполюсния модел,разбирай разбиване и унищожаване на истински дясното.Мина се през управлението на друг свиден син на столетницата- Сергей Станишев и практическият му принос в разпределяне на порциите от държавната баница по почина на Ахмед Доган в съотношение 3:5:8.Същото като в играта на карти,която наричахме “блато”. (До)натикването на цялата държава и народ в безвремието на мутрите и в комунистическата заблатена кочина се извърши безпроблемно под безразличния,дори благосклонен поглед,пасивност,примиренчество и оригиналничене на вездесъщия Андрешко Настъпимотиков.Оргиналниченето се опираше на жанра “Лов,риболов и военни хитрости+ пинизи,пинизайнери и пинизчета на дребно”, мъдри умозаключения от сорта Няма пък да им гласувам на тия,ама пък също няма и на ония,ходене в изборния ден за гъби или на риболов.
  И ето как полека-лека,бавно и въртеливо-постъпателно,неусетно почти бе постигната понастоящем съкровената,жизненоважната,архиосновната цел на комуно-милиционеро-мутро-патреотарската сган,а именно: разбиване на истински десните,разединението и противопоставянето им един на друг,пропуснатите златни шансове за пълна лустрация,която беше първото и най-важно условие за отстраняване на комунистите от власт и елиминирането на всеки техен опит да влияят чрез подставените си лица явно или подмолно в саботиране усилията на всички честни българи и цялата държава за бързо и реално приобщаване към цивилизованите европейски държави.Последователното отстрелване,обезсилване и, като краен резултат,елиминирането на автентичната десница доведе на последните избори до ситуацията в Парламента да се набутат вкупом само комунисти и техните производни-всички до един проводници на руските имперски интереси у нас;преживяхме позора да няма реална опозиция.Понастоящем ситуацията с протестите е крайно заплетена,защото веднага се поставя въпроса против кого протестираш и кого подкрепяш сега,утре и тук.Така е,защото и от двете страни на барикадата ти се блещят до болка познатите мутри на комунисти,мафиоти,подземни босове,русороби,кремълски подлоги,псевдопатриоти,отявлени майцепродавци и нацинални предатели.Ето до това ни доведе разбиването на двуполюсния модел и втората още по-мазна комунистическа мантра-лъжа за Иван Костов,който ограбил и разсипал България.За жалост,тази мантра се оказа крайно устойчива през годините.Та,планираното от тайните служби и блестящо изпълнено разбиване на двуполюсния модел сега ни постави пред абсурдната ситуация да нямаме избор в най-важния момент на нашето време разделно.Впрочем,Любен Каравелов много правилно е прозрял,че Свободата не ще Екзарх,а иска Караджата,но за съжаление нашенските комунисти направиха дори и това прозрение на гениалния ни поет в днешните условия неприложимо,дори да решим въпреки всичко да се уповаваме на Екзарха поради простата причина,че целият ни църковен клир,с малки изключения,е бъкан с куки и доносници на комунистическите репресивни служби,а пък другото,от което има нужда според Каравелов Свободата,ех – другото…За него ,точно за него титанът Ботев написа безсмъртното: “Кажи ми,сестро,де-Караджата?”
  P.S.:Разбира се,протестите трябва да продължат,но да бъдат прецизно канализирани и организирани,а исканията- ясно,кратко,недвусмислено и точно дефинирани.Много от коментиращите съфорумци изключително професионално са ги изброили и дефинирани,дано бъдат прочетени и въведени от истинските българи на въоръжение по време на протестите.

 38. Не подкрепям протеста,ортак с комунистите не ставам!Аз няма да протестирам рамо до рамо с комунисти,жрици на любовта останали без работа заради корона вируса ,младежи чиито идол е Слави Трифонов и др.подобни персони.
  Единственото позитивно нещо за мен е,че се разбра ясно кой кой е!Вчера Цветанка Ризова крещеше като обезумяла на Марешки/не го харесвам/,че не може да си позволява да говори в нейното студио,че има платени протестиращи ,които имат телевизионна трибуна.Откога другарке Ризова човек не може да изразява мнение?Значи има цензура в твоето студио?
  Като ще “измитаме”да започнем от джурналята!Аз искам да върнат Горан Благоев в телевизията,да дадат трибуна на Христо Христов,на Иво Инджев и др.тези хора искам да гледам и да слушам,ама пита ли ме някой?Слушам ги едни политолози ,които са учили политология от професори преподавали история на БКП и се чудя кога станаха калайджии,кога им почерняха задниците ?Не искам малокултурни хора да се размотават от телевизия на телевизия всеки ден!

 39. Всички коментари са много смислени! Такава трибуна не се откроява по другите медии, това е факт. Несъмнено в страната ни има много умни хора с морал, които биха вкарали държавните дела в руслото на истинската демокрация с върховенство на закона. За това трябва да протестираме и да искаме ГЕРБ да го прави – с патриоти, с Демократична България и т.н Но без ББ, БСП и подобни! До редовните избори. Защото всяка власт начело с ББ ще отвее всички други, както направи със Синята коалиция, с Реформаторския блок и т.н.И всички общи искания за оставка на правителството ще напрви Радев архитект на следващите управления, които ще ни върната в блатото…

 40. Емил Илиев, Приятелю, страхотен коментар. 3 в 1. Ретроспекция. анализ и визия. Благодаря ти!

 41. Ненавиждам резидента Радев. Но не ми се вярва, че даже и да посмее, за 3 месеца ще успее нещо да промени в геополитическата ни ориентация, при положение, че сме в ЕС и НАТО. Видяхме как реагираха посланиците на протестите и как САЩ спряха Турски поток. Радев ще има три месеца да подготви избори – и дотам. През това време, един предателски ход, и народът ще се изсипе под прозорците му. Протестиращите имат ясно изявени европейски ценности. По-скоро трябва да се работи за честни избори, електронно гласуване, което да обхване българите в чужбина и да се избегне капсулирането на турците в ДПС – там е заровено кучето и това опорочи целия ни ‘преход’. ДПС е проект на КГБ за разделение в българското общество и се доказа като такова в годините. Вече дори и турците го разбраха – гласуват за тях под конвой, за пари, от страх и поради липса на алтернатива.

 42. До Georgi Nikolov:Блогът на Иво и всичко написано от него ме зарежда с неподозирана енергия,държи мисълта ми будна.Прочее,той и такива като теб са изключителен морален коректив за мен.За мен е чест,Приятелю,бъди жив и здрав!

 43. До Georgi Nikolov:Ежедневните ми “срещи” с интелигентни форумци-съмишленици,всичко(блестящо написано,обяснено.пояснено и анализирано с хирургическа точност,завиден и неповторим стил) излязло изпод перото на Иво ме тонизира,държи мисълта ми будна.Хора,истински човеци ,като нашия домакин и ти са за мен изключителен морален коректив.За мен е чест,бъди жив и здрав,Приятелю!

 44. @ Емил Илиев

  Благодаря Ви, г-н Илиев, за усилието да се върнете назад във времето и чрез анализ на някои политически “ретросъбития” да се опитате да помогнете на митингуващите млади хора (без политически опит) да се ориентират в ситуацията и да прозрат опасната пропаст, към която ги влече мътният порой на руската пета колона, начело с пРезидента Радев. Тези сатанисти- антибългари са решили, че сега е моментът да обърнат геополитическата ориентация на България, да я изтръгнат от цивилизованата и благоденстваща Европа и да я запокитят отново в мизерията и безвремието на евразийския ГУЛАГ!

  Дано повече млади хора от пощадите и улиците на България да прочетат анализа Ви !

 45. Многоуважаеми господин Инджев,
  разбрахме защо Вие подкрепяте протестите но (подобно), на г-н Вешим, не желаете да сте там. Казвам подобно, защото все пак добре сте разбрали, че точно протест с този слоган, трябва да има, ама не желаете да „пригласяте“ на четирийсетте разбойници, които са ги окупирали. Вие искате Вашата активност да остане в областта на публицистиката, което е разбираемо, по народно му- като с жабата и гьола. Моята теза вече Ви е добре известна, все пак аз искам да Ви имам в състава на Сивите кардинали. Алегорията ще обясня на някои, които може би не са разбрали смисълът тук, само с няколко думи. В Католическата църква хора с прошарени коси (зрели и вещи), следят изкъсо всички и всичко, за да е в интерес на католическата доктрина на Ватикана. Това на кратко и алегорично казано. В моето изказване става дума за българската доктрина, показана най-правилно някога в действията на Раковски. Не сте против протестите но, че трябва да ги има, сте абсолютно съгласен. Ами като хлябът и ножът са в неприятелски ръце, как ще си отрежем „филията с мас“? Ще отидем на протест и ще се изтъпанчим на отсрещният тротоар, където са нашите съмишленици и към лозунгите ще прибавяме още и повече наши неща, за да могат те да бъдат чути! Ето тук сега срещам и коментари, като на господинът Емил Илиев, който прави отлична репроспектива на падението и овладяването на синята вълна. Не дава само пример, че без концепция и утвърдено лидерство, за да се създаде то, беше необходима „кръгла маса“, на която с просташко бутане там насядаха ченгетата и престъпниците. На нея не беше допуснат, поне за кумова срама, дори един тогавашен дисидент. Ами ето, сегашният протест го показва пак същото и според Вешим единствената реакция е да се ходи с въдицата за шарани, вместо да се хващаш като шаран на чужда въдица! След като няма подходяща партия, или такава която е малобройна, или не напълно добре окомплектована, защо не направим едно частно окомплектоване , при строги условия за избор на подходящи личности, както и регламент за продължителност на съответна делегация и избор? Не бих желал да експроприирам нито името Ви, нито блогът Ви, само да Ви помоля гласно (без да Ви познавам лично), да го сторите с изразността на Вазов по отношение на Левски,- богати с парите, учени с умът, а той лишен от … във Вашият случай– от препитанието си, създал го наново по личен начин, както винаги сам, без помощ дори преследван, не мръдна и сантиметър от позицията си, която от самосебеси е правотата!
  Аз бих започнал с предложение за премиер Илиян Василев (защото съм зажаднял за културна и начетена личност на върхът, която да разбира от много, знае как да се държи и да не ни срами, знае какво колко и защо струва, за да не плащаме милиарди на вятъра и е подгонен от Москва!)
  Христо Иванов вероятно за ръководна роля в прокуратурата, или съдебната система. (показа как се действа без шикалкавене и не говори само празни приказки на Росенец. Дори и участието му в протеста, без предпазни мерки, всред „заразените“ от комунистическо низкопоклонство към Кремъл, използваше правилната риторика.
  Николай Ненчев ръководна роля в министерството на отбраната, един път вече бил там, но за съжаление отстранен защото не е слушал Москва и не е следвал нейните интереси.
  Това като начало. Няма да е зле господин Инджев, по този казус да дадете личният си ерудиран коментар, с който да сложите началото на новото (лето)броене на „пилците“!
  Избори наближават и само с коментар на неподходящите, на тези които биха могли пак да се излъжат, сигурно ще им е нужна братска помощ в истинският й смисъл!

 46. Г-н Инджев, разбирам много добре мотивите Ви да подкрепяте протестите, но да не присъствате на тях. Аз, обаче, не само ги подкрепям, но и участвам в тях. Мотивите ми да съм там най-добре ги е представил Любомир Авджийски.
  “Кой ще дойде след това?”
  А аз питам кой ще остане, ако протестите спрат? Разбирам опасенията на моите приятели, които смятат, че може да дойде друго зло, ако сега Борисов падне. Не ги презирам за това, а дори намирам тези опасения за реалистично и важно предупреждение. Но нека заедно да поразсъждаваме.
  – С какво злото сега е по-малко от онова през 2014 г. ? Колко по-зле може да стане – когато си избрал Цацаров и Гешев, пуснал си на консигнация Висшия съдебен съвет, в твоя мандат е фалирала КТБ, подопечните ти служби ДАНС, КФН и МВР не са го предотвратили, нито са го разследвали, в твоя мандат за първи път има повече национални медии, които са овладяни, отколкото които са свободни – БНТ е Канал 3, а Нова е ТВ7 или обратното, Лукойл и Русия имат по-силно влияние от всякога…няма да изброяваме всички записи – Мишо Бирата, Двете каки, СМСи, снимки и т.н., няма да изброяваме и унизителното състояние, до което са докарани министри и депутати.
  Но виждам, че тези аргументи не са важни. Важното е, че някой ще овладее протеста и ще дойдат комунистите/официалните/.
  Приятели, в момента има битка – на улицата са младите – основно 20-25 годишни. Излезте и ги вижте. За първи път от 30 години, толкова силно се чува искане за Правосъдие.
  Защо смятате, че ако дойде друго зло, ще са виновни хората на протеста, а не всички ние, които сме го позволили?
  Протестиращите били прекрасни, но се била позиционирала Мая и нейното трио. Да, а къде сте вие да се позиционирате. Къде са лидерите, които искат да водят тая битка и ако трябва да изобличават Мая, Копейкин и др.
  Държанието на много от вас ми прилича на една случка, която ми разказа скоро един приятел – като бил малък, се борел с друго момче пред блока. Бащата на моя приятел минал, гледал, гледал и казал на сина си – няма да победиш.
  Май това правят някои от нас сега – гледат децата си на улицата и им казват – нищо не зависи от вас. Не можете да победите в тая битка, защото всичко е нагласено и предопределено. Разбираме ли, че това е по-смазващо и от най-лошото следващо правителство?
  Сериозно ли трябва да си затворим очите за тая перверзия, за да не дойде друга? И ако ще идва друга перверзия, защо мислите, че тя ще дойде сега, но няма да дойде на редовните избори?
  И още въпроси: Защо като смятате, че ГЕРБ е най-малкото зло, не използвате тези протести и исканата оставка, за да настоявате за реформа в тази партия/аз не вярвам, че може да се случи, но вие би трябвало да вярвате/. Защо не поискате пречистването й. Или ще лежим на кълката за това и онова зло още 15 години и ще обвиняваме всеки, който казва, че царят е гол.
  Ще направя една последна аналогия с Библията, понеже знам, че доста от вас я уважават. Когато Давид се бие с Голиат, на карта не е само животът на Давид, а и съдбата на целия Израел. Ако филистимецът победи този тийнейджър, то евреите ще станат слуги на филистимците. Шансът за успех е бил 1:99 за Голиат. Интересно ми е какво бихме казали за тази битка преди да се състои.
  Едно младо поколение се бори за бъдещето си, а злото срещу него и около него е отчайващо силно. Ако остане без подкрепата на своите бащи, вероятността да го “яхнат”, победят или каквото и да е, е по-голяма, а не по-малка. И това не е манипулация, а е самата истина, така както аз я виждам.
  BTW: Ще продължавам да съм на протестите, но ще намирам всякакъв повод да споделя, че действията на “Триото на Мая” е некоректно. Събирането на имена и телефони, уж за по-доброто организиране на национална стачка, но всъщност, за да бъдат използвани за по-късна подписка за партия, е меко казано – некрасиво. Ако ще правите политически проект – излезте и го заявете открито и гласно, а не се правете на късното “Шоу на Слави” със сценки и хуморески. Май така е по-честно, нали?
  ПП: Нито привърженици на Мая, нито на Радев, ще ме спрат да вярвам, че мирният протест срещу корупцията е легитимен начин да се пречисти една демокрация. Кой ще дойде след това и дали ще дойдат другите комунисти, зависи от всички, включително и от пасивните сега.

 47. Днес, 19.07., за първи път имах възможност да участвам в протеста. Най-тъжната и същевременно най-радостната ми констатация беше, че видях предимно млади лица. Радостно е, защото така трябва да бъде – младостта е двигателят на промените. Тъжно е, защото моето поколение на около 50-годишните на практика не присъстваше.

  Мога да разбера причините за този отлив, но това не значи, че ги одобрявам. Нашето поколение беше точно като тези млади хора сега, когато преди 30 години започнаха промените и живеехме с толкова надежди за по-добро бъдеще за нас и за страната ни. Уви, понесохме много удари, при това от хора, които приемахме за свои, много от надеждите ни бяха разбити. Доста от връстниците ми потърсиха късмета си в чужбина, още повече от останалите загубиха вяра и се превърнаха в циници. Някои от връстниците на детето ми, на които им предстои (надявам се съвсем скоро) да гласуват за първи път за народни представители, са в обтегнати отношения с родителите си заради отношението им към протестите. А тези родители са точно от моето поколение. Наричат децата си и техните приятели “наивници”, които ще бъдат излъгани така, както бяхме излъгани ние. Не отричам, съдейки по досегашния ни опит, вероятността за това е голяма. Много голяма. Но точно тук е нашата роля, като по-опитни и препатили да дадем без да се натрапваме нужните съвети, да насочим в правилната посока. Ние вече трябва да сме навигаторите, друг кара колата.

  Именно затова ще продължа при всяка възможност да ходя на протестите, Макар и да не го знаят, нашите деца имат нужда от нас. Нека не повтаряме грешката на родителите си, които тогава – преди 30 години, не успяха да ни предпазят. Вероятно те тогава не са знаели, защото им е липсвал такъв опит, но за нас извинение няма. Ако пак позволим злото да надделее, ще се превърнем в двойно провалено поколение. Един път само не успяло да извърши промените, втория път – спънало децата си.

 48. Машинационното “гласуване” е по-“евтино” от 100%електронното гласуване за циклостилните олигофрени от ЦИК иЦК на ЧК!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.