Пробитата му спалня като премиерска изповедалня

 

 

 

Дотолкова е изпълнил с доминиращото си присъствие държавата, че и да искаш не можеш да го заобиколиш или да не го коментираш ( ако си коментатор ) – колкото и да се стараеш да го избегнеш и да не му обръщаш внимание всекидневно. Единственото, което мога да направя в това отношение, е да избегна поименното му споменаване.

Що е то?

Това не е гатанка, а констатация, чийто отговор е ясен за всички в България и за онези, които проявяват някакъв интерес към държавата му в чужбина.

От една страна е горд, че без него нищо не случва в държавата. Говори в единствено число за всичко, която смята за позитив, свързан с управлението му. Съответно напоследък започна да употребява множествено число, когато се видя, че личната му власт се клати от хората, които не го виждат в позитивна светлина. За целта позира за групови снимки със свитата си.

От друга страна отдавна знае, че един ден ще трябва да отговаря за всичко, дори и да не е наредил лично извършването на някои от безобразията, за които ще му бъде потърсена сметка. 

Налага му се все по-често да коментира себе си. Нали знаете кои си говорят сами…

Днес обяснява съдържанието на спалнята си, видяно от хиляди хора чрез видео, заснето и разпространено в интернет от мистериозен близък негов човек, имал достъп до нея. В типичния си стил той интерпретира фактите в своя полза, но не казва дума за самия факт, че изобщо е възможно интимният му свят да бъде филмиран. И това му се случва на него, на най-великия полицай в страната, където пожарникар може за отрицателно време да бъде произведен от статуквото в генерал за неизвестно какви заслуги и за шеф на полицията!

Според самооценката му филмчето от квартирата му в държавната резиденция го показва като аскет. Заради мърлявата разхвърляна обстановка, който сам си “организира” и говори сама по себе си за неговия характер. Рисува се като като  подобие на Сталин, когото превъзнасяли заради мита, че спи на скромна дървена койка и си има само един шинел.

Жалва се, че пие сутрин лекарства, което се виждат на кадрите. От жалейката произтича, че се е поболял да се грижи за нас, а всички трябва да сме му благодарни за саможертвата.

Този път не коментира пистолета, за който миналият път потвърди, че държи до главата си – с намек, че няма доверие на охраната. Сега пък се самоопределя като доверчив човек – в смисъл, че се е доверил на онзи, който му прави мръсни номера да го снима как “спинка”, шетайки из квартирата му докато го няма.

И нямало във видеото женски дрехи. Демек изключва версията, че си кани професионалистки или любовници, които да са правили снимките и видеото. Живеел сам като куче, казва двойникът на Дуче за себе си не за пръв. Явно смята, че с това предизвиква съчувствие, а не нещо като презрение към един толкова “харизматичен” мъж, който мачка в прегръдките си за снимка всяка жена, която не му се дърпа достатъчно.

Защо не обясни причината да се задоми? Да не би да се притеснява, че ще трябва да споделя тайни, които не са разправяне?

Обобщено казано, същият апелира едновременно към хорското съжаление като един нещастен самотник и в същото време продължава да се перчи като непобедим великан, без когото ще осиротеем, ако реши да ни лиши от всекидневното си присъствие в българската публичност. 

29 мнения за “Пробитата му спалня като премиерска изповедалня”

 1. И два коментара които си заслужават споделянето.

  Първият е от преобуващият се за пореден път във въздуха Цветозар Томов, Отказал се от гениалният си биографичен очерк за Баце “Похитителят на детските сънища”, Написан в навечерието на първият МУ мандат кат премиер, После КОЙто трябва като го назначи за говорител на ЦИК го изтри от чичко Гугъл, Дано го върне, До преди 11 години пред лъсва един грандоман, шубелия, простак и средностатистическа мутра,

  https://offnews.bg/politika/razvrazkata-ot-protestite-shte-nastapi-oshte-tozi-mesetc-732953.html

  Вторият линк е за статия на достойният Евгений Дайнов. Между другото визира и такива като ЦТ.

  https://offnews.bg/nashite-avtori/evgenij-dajnov-vseki-izbira-kak-da-si-tragne-ot-stcenata-732933.html

 2. Господин Инджев, всичко това което пишете е невероиатно но ако си отиде това правителство кой ще доиде? Или пРЕЗИДЕНТА ще се обади на ПУТЛЕР да стане България 16 РЕПУБЛИКА както 2ва пъти ТАТО КАСКЕТИ ТУТИ ди КАПО моли правителството на СССР ! Нали пРЕЗИДЕНТА и КОРНЕЛА са ако ли не БКП то БСП което е = на РУСКИ МЕКЕРЕТА та половината от тяхната група са или бивши КОМУНИСТИ или бивши агенти на ДС. Нали преди 1989 КОМУНИСТИТЕ изнесаха много от богатствата а и пенсиитае на нашите бащи та и до сега пенсионерите си лижат раните – а тези от тази партия забогатяха и се превърнаха в нови капиталисти които преватезираха предприятия и заводи които беха превърнати на скраб! Ееее господин Инджев какво е вашето становище по този въпрос . На мен ми е през о. . . . работа , каквото и да стане тук аз съм Американски гражданин и пенсионер ще си хвана самолета и ще си замина и да му мислите вие и такива като вас! Родината трябва да се спасява , не трябва тези ИЗРОДИ да ни предадат като АГНЕТА за ЗАКОЛЕНИЕ на РАЗИЯ и на ВАТНИЦИТЕ от КРЕМЪЛ!

 3. Преди време прочетох много задълбочено “Ода за кея” от … Трендафил Акациев май беше, този въображаем титан на … на каквото там е титан. Ще я цитирам тук цялата, тя не е дълга:

  Ода за кея.

  О, кей.
  ОК.

  Това произведение силно ме затрогна с поливалентната душевност на лирическия герой. Години минаха от времето, в което четях само сложна поезия, а кеят все така ме занимава със своите мрачни тайни… Влиянието, което тази анатомична по своя характер миниатюра оказа върху мен, не може да бъде заличено нито с времето, нито с разстоянието. А бе, заеби…

  И сега – о, чудо – измислих сам ода. За Баце. Сигурно се чудите как така човек може да измисли цяла ода… Може! Ако щете, вярвайте, но ей тъй на, както си гледах спалнята на Баце, и целият текст ми се яви, като на кино лента. По-точно като на кадър от кино лента. И тази ода не е дълга, ще я напиша цялата, а за авторските права ще се разберем (ама) друг път.

  Ода за Баце

  О, Баце.
  О… О…

  Благодаря за ласкавите отзиви предварително. Благодаря и на Баце, че ме вдъхнови да сътворя този шедьовър. Надявам се да не ме съдите, както Веждичката съди писателите и поетите – на сантиметри произведена продукция. Оставям на читателите да навлизат в безбрежната дълбочина на “О… О…”, още по-навътре в същината на този античен феникс на нашия политически, а може би в най-скоро време и на нашият юридически нюанс от битието.

  ————

  Някой фармацевт няма ли тука? Какви са тези лекарства? Стига сте гледали само парите – вижте човека! Запек ли има, газове ли го мъчат, червен вятър ли лекува? А вие – парите, та парите… И златото.

 4. От “Прказките на Шехерезада”:

  “Кoгaтo cпи чoвeк, мoгaт дa гo дрoгирaт, дa му бият инжeкции, дa гo oтрoвят… мoгaт дa му нaпрaвят вcичкo!”

  Най-ценното:

  “Мoгaт дa му пръcнaт в нoca зaрaзa. Мoжe вcичкo!”, прoдължи x-x-x-x и зaяви, чe “мoмчeтaтa oт НCO нe ca ни винoвни”.
  Дали не са изпълнили пъкления си план заговорниците?

 5. Няколко пъти гледах клипчето. Търсих да видя неговата библиотека. Но нито следа от книга, дори от “Винету”! Може би ги крие под леглото, а клипчето спира преди да покаже най-същественото?

 6. Готов jе
  Ерата Борисов свърши. Вече няма значение къде Бойко ще намери убежище – на следствената скамейка в съда, във къщата си в Банкя или в някоя хасиенда в Барселона. Митът за него се изпари с дебаркирането на една гумена лодка край Росенец. Но той самият дори не разбра, че всичко за него е загубено.

  Най-мрачните прогнози за насилие не се сбъднаха и властта почти безпроблемно отива към нови избори.
  ……………………….
  Да не мислите, че аз съм го измислил?
  Просто заместих някои думи
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2000/10/30/205030_gotov_je/

 7. Гестапо и Щази са едно и също, ГРУ и ЦРУ са с една буква разлика! ФСБ и ФБР и те са в тази черна поредица! УДБА и Секуритате са еднакви! И какво накраят какво излиза-чалготека Бияч!

 8. Започва се!

  Спрягат за премиери Даниела Бобева, Цветлин Йовчев и Димитър Радев
  КОЙ ТОЧНО ГИ СПРЯГА ? МОСКВА ЛИ? Кукловодите подхвърлиха имената и сега чакат обществената реакция. Ако няма остра обществена съпротива, “номерът” ще мине.

  https://frognews.bg/politika/spriagat-premieri-daniela-bobeva-tsvetlin-iovchev-dimitar-angelov.html
  Първите двама са стари познайници, от свинските черва. Третият ?

  Даниела Бобева- Филипова:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%BB%D0%B0_%D0%91%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B2%D0%B0

  Лъсна скритата връзка между ДПС и МВР. Това е съпругът на вице премиерката на Орешарски Любомир Филипов:

  https://pik.bg/%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%BB%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D0%B4%D0%BF%D1%81-%D0%B8-%D0%BC%D0%B2%D1%80-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D0%BF%D1%80%D1%83%D0%B3%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B5-news165031.html

  Цветлин Йовчев:

  https://bivol.bg/yovchev-ktb.html

  http://old.segabg.com/article.php?id=742125

  Димитър Радев

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2_(%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80)

  ttps://www.economic.bg/bg/news/5/dimitar-radev-e-noviyat-shef-na-bnb.html

 9. Аз очаквам и клип, снимка на шкафчето с една оглозгана детска главичка! Как не са се сетили?
  Извинете за грубоста, не мога да се сдържа…

 10. Жив да не бях, доживях. Единствено в “Дума” е запазен биографичният очерк “Повелителят на детските сънища за “аскета” Баце с автор Цветозар Томов. Писан в далечната 2011г. Преодолявам вътрешното си отвращение и давам линк. Истината, само истината. цялата истина. Заслужава си четенето,
  https://duma.bg/povelitelyat-na-detskite-sanishta-n15066

 11. @Georgi Nikolov
  Жоро, благодаря за хубавите думи и за последния линк! Може много да им се иска на другарите да яхнат протеста, но това няма как да стане! Нека само се опитат да извадят червените парцали със сърповете и чуковете…
  https://offnews.bg/politika/protestat-den-9-pisna-ni-detcata-na-90-te-porasnaha-upravliavani-o-733002.html

 12. @висок

  Има няколко вида провокатори сред протестърите, и далеч не всички от тях излизат към 22-00 с качулки, на групички и по анцузи.
  Другата възможна опция е да приемеш снимката не като доказателство, а като очеви(а)дна политическа метафора.
  Поздрави!

 13. „Балканите имат проблем с управляването на очакванията
  ……………Известно е, че ако не управляваме добре очакванията, те ще ни управляват. Най-добрият начин да управляваме очакванията, е да не ги оставяме да ни водят, а да измислим план за постигане на нашите цели.” /Бих си позволил да добавя: И да е налице политическа сила, която да го припознае и има властовия ресурс да го осъществи. – БМ/
  Веско Гарчевич, бивш посланик на Черна гора в НАТО, ОССЕ и други международни организации, в момента професор в Училището за глобални изследвания към Бостънския университет
  Черногорецът сякаш е имал предвид и българските протести …

 14. @ г-н Ганев:

  Вие ме вдъхновите!
  И аз написах ода!

  Ода за Б.Б.
  Бай-Бай!

 15. Направо не мога да се спра:

  Ода за Шиши:
  Shit-shit!

  Ода за Доганя:
  Шат-шат!

  Ода за Каскета:
  Кръц-кръц!

  Ода за Цацаров
  Цап-цап!

  Едно време баща ми, Бог да го прости, кръщаваше всичките ни прасета на главните прокурори и с голямо удоволствие им теглеше ножа по Коледа. Имали сме и Филчев, и Татарчев, и Велчев, добри наденици излязоха от тях.

  Я да не скачаш много, че да не скочиш у тенджерата – заканваше се майка ми на някой скоклив петел, и му подрязваше крилцата – та да продължа:

  Ода за Радев:
  Фък-фък!

  Ода за Йотова
  смък-смък!
  (Тя и без това сама се смъкна до нивото на долните гащи на Гундяев, но поне да я разкараме преди да е дала българско гражданство без причина на половин милион руснаци)

  Щрак-щрак белезниците,
  щрак-щрак белезниците,
  родно колело…

 16. Хора, забелязахте ли, че снимащата умишлено задържа кадъра върху огромна каса-сейф?
  За мен това означава едно – като се напълни чекмеджето с пачки, тогава ги мести в касата. А тя беше доста голяма…
  Като се напълни касата – с Фалкона някъде в Дубай…

 17. @ Иванка
  @ К. Ганев

  Заразихте ме с благородния вирус на поезията…
  Тъй като се старая винаги да съм максимално лаконичен, от мен е следното:

  О, Баце!
  00

  Хубава и спокойна вечер желая, от сърце!
  🙂

 18. Хора, забелязяхте ли, че в записа жената фокусира върху големия сейф-каса? Като се напълни чекмеджето с пачки, ги слага в сейфа. А той побира доста. И после директно с Фалкона я в Дубай, я другаде…

 19. към Българин:

  Гениално! Това което сте сътворил е стих-знак (слово-визия)! Произведението Ви е на границата между поезията и знака – притежава и двете! Наблюдава се само при японската Танка. Взет отделно втория ред може да бъде и лого на Борисов! Бъдете здрав!

 20. @Тодор Тодоров

  Благодаря Ви много за оценката, макар че не считам себе си за гений, хеле пък в областта на късата рима:)
  Но все пак, четейки това

  О, Баце!
  00

  Близо денонощие, след като ми хрумна, оценявам още повече скритата му красота, изящната лаконичност на словоизраза и деликатната, почти енигматична отвореност на финалната строфа, оставяща широко поле за фантазията на непредубедения читател по отношение катарзиса, преживяван от лирическия герой!
  🙂
  Бъдете здрави и Вие!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.