Сокола е избрал да гнезди именно под крилото руския двуглав орел и петролните му извержения

Понякога подробностите, свързани с едно събитие, са по-важни като ( липса на) обяснение, отколкото е декларативно заявента му цел. Такъв е и случаят с “парка “Росенец”. Бившият парк…

Дали в името на криво разбраната т.н. политкоректност, от незнание или неумение да бъдат поставяни истинските акценти, повечето коментари в публичното пространство, свързани с отправната точка на сегашните протести, заченати от акостирането на Христо Иванов на 7 юли пред двореца на Доган на черноморския бряг, говорят  и пишат за мястото на събитието като за “парка Росенец”. А той отдавна не е парк. Това е територия и акватория, превзети от руската компания “Лукол” далеч преди да се появи там фигурата на фигуранта Доган.

Дори и влиятелното списание “Политико”, което формира нагласи сред политическия елит на Брюксел, Лондон и Вашингтон и друга западни столици, даде топовен изстрел в международния информационен поток срещу разклатената от протестите власт в София с констатацията, че те са “антикорупционни”, но определи отправната им точка като “парка Росенец” – очевидно под влиянието на преобладаващо употребяваната у нас терминология.

Писал съм за това преди 10 години в книгата “Течна дружба”, но в интерес на истината най-много и най-често върху факта на завладяването и прогонването на българската държава от този руски анклав са обръщали внимание от сайта “Биволъ”. Без значим отзвук в медиите у нас, както и сред “политическия елит”.

В името на справедливостта трябва да се признае, че вицепремиерът Валери Симеонов е единственият овластен политик, поставял въпроса за (не)законността на въпросния сарай през 2018 година. Но и той също не правеше пряката връзка с “Лукойл”.

А връзката е пряка в най-буквалния смисъл на думата. Тя се вижда с просто око. Защото дворецът на Доган, финансиран от фирма, свързана с руската инвазия в региона, се гуши на метри от цистерните за съхраняване на суров петрол на бившия “Нефтохим”. 

Колко трябва да си “нормален”, за да си построиш обиталище край рафинерия, газейки законите за застрояване в района на бившия парк ( и бившето военно поделение там, което също е отделна интересна тема за ролята на Министерството на отбраната), при положение, че си имал възможност за избор?!

 

Пак по думите на Симеонов, Доган е облитал крайбрежието с хеликоптер с цел да си избере място за строежа. И какво да види? Ами цистерни и бензинови изпарения. Кеф!

 

Няма нужда да си “хидроинжинер”, като Доган, за да схванеш “техническата” част от такова миризливо близко съжителство. Но точно този петролен оазис му се е видял най-подходящ да се навре доброволно в подножието на железобетонните грозилища! 

Всички снимки от “Росенец”, от въздуха или откъм морето, налични в паметта на интернет преди разобличителната акция на Христо Иванов, са правени така, че не се виждат въпросните цистерни, прикрити от малка горичка на стотина-двеста метра пред която се извисява незаконният дворец на Доган.

НА СНИМКАТА ( БГНЕС): Гражданският протест на изправените от полицията с гръб към съоръженията на руската рафинерия хора беше обърнат с лице към резиденцията на Доган в “Росенец” 

 

 

Едва при второто посещение на граждани на бариерата на имението, премахната часове преди това, се видя на видеокадрите и на някои фотографии абсурдното по своята антилогика петролно съжителство на скъпия курорт на скъпия почетен председател с промишлената петролна зона.

Нормалните хора, когато чуят да се говори за петрол във връзка с морето, правят асоциация с думата разлив или поне си мислят за онази видна с просто око мараня, характерна в летните горещини, свързана с летливите вещества, съхранявани наблизо. Съответно бягат през глава от такава заплаха. Не и храбрият Сокол, който явно гнезди там, където са братушките му.

Това е все едно пуританин с право на избор къде да живее и отдъхва да предпочете квартала на “червените фенери” пред някое закътано място сред природата или поне край собствената му църква.

В случая с Доган, такова предпочитано място би трябвало да бъде закътано нейде в районите, чиято религиозно-етническа идентичност е маркирана от джамии. От тези “крепости”, както ги наричат ( понякога със завист) някои крепостни селяни с претенция за бъдат нещо друго, Доган черпи своята политическа легитимност на несменяем лидер на твърдия електорат на ДПС. Но почетният председател на партията е решил да се намъкне именно под смърдящото крило на руския двуглав орел сред отровните му извержения.  

На базата на този избори възниква въпросът кой е най-важният фактор в крепеният толкова години чрез избори в България. И като възниква, отговорът в “Росенец” е недвусмислен.Морният Сокол е готов петрол да пие, но да е от руския извор на властта му.

Повече от ясно е, че изборът на Сокола, ако изобщо е негов, е свързан с рафинираната му руска връзка и чрез тази рафинерия, която ДПС, начело вече с Лютви Местан, първо яростно отричаше. Той дори пожела в свое писмо до редакцията на 6 януари 2015-та от “Ню Йорк таймс” да му се извинят за нейното посочване. Година по-късно, когато Местан настъпи детонираната от Доган руска мина и изхвърча за броени часове от партийния връх, се видя принуден да я признае.  

Понеже разговарях дълго с един от авторите на статията в “Ню Йорк таймс”, който ми гостува през декември 2014 – та, знам колко внимателно проверяваха от вестника тезата за зле прикритото русофилстване на ДПС преди то да бъде изобличено за първи път в такава влиятелна световна медия в статия, поместена там в навечерието на новата 2015-та .  Ако съм допринесъл малко с нещо за това осветяване на тъмната страна на полумесеца, мога да съм спокоен, че съм си свършил работата като анализатор и без да протестирам на улицата срещу онова ГЛАВНОТО, което, поне засега и протестиращите не споменават в рамките на иначе основателните си критики към властта.

Всъщност руската мина на ДПС избухна за пред света именно с онази статия на американския всекидневник. Забравихте ли това, колеги, госпожи и господа политици, другарки и другари “опозиционери”, които не сте никаква опозиция на властта, с която си другарувате по същата тази руска линия и дори се състезавате кой от вас всички да се подмаже по – мазно на Кремъл?

13 мнения за “Сокола е избрал да гнезди именно под крилото руския двуглав орел и петролните му извержения”

 1. Е, то по-мазно няма накъде. И най-мазното масло от суров петрол се прави, пък за грес трябва само дребна добавка на сапун.
  И какво излиза – като във вица, дето на един му се из.рали в супата, а той се вбесил /разпротестирал/, че видял в нея косъм. Никой не протестира, че наведения уж към Запада премиер си е подал дирника на Путин, никой не протестира, че президентът ни и неговото котило са национални предатели и шпиони на Москва, всеки се прави, че не вижда мега-лайното на Лукойл, а протестира срещу “косъма-сарай” на Доган. Като споменах банкянския дирник, та се сетих – горещо препоръчвам на всички аплодиращи протеста четивото https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-dirnitsi-i-demos.

 2. Мда, От 1979 до 1993 г кракът ми стъпваше на въпросното място! Запознат съм как старата рибарска хижа бе дадена на НХК като национален младежки обект да се направи яхт-клуб. Как от Полша като комплексна доставка се набавиха яхтите. Как се построи пътя от бракувани панели от ЗСК. Как се създаде битовата сграда, работилницата и магазията за яхти. Ежегодно стотици работници практикуваха ветроходство, деца се учеха на ветроходство! Ето свимка от руините преди да стъпят там Хермес Солар:
  https://www.google.bg/maps/@42.4568637,27.539497,3a,75y,170.08h,90t/data=!3m7!1e1!3m5!1sXliNt4Ya9CVRMYSxn1wA8Q!2e0!6s%2F%2Fgeo3.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DXliNt4Ya9CVRMYSxn1wA8Q%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D172.64594%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656
  Сараите са върху строителните граници на сградите от яхт-клуба, само са по високи, вероятно разрешено като “реконструкция” на старото. Оградата на сараите пак е там където бе и 80-те години. “Плажа” с пясък е пак 30-тина квадрата, и тогава хората минаваха край гората за да стигнат до него. В яхт-клуба се влизаше само с пропуск на работещ в НХК.
  Стария вълнолом бе 50-тина метра.
  Сега има вълнолом /не знам как узаконен/ от 200+ метра, има насипи от северна и източна страна на нос Чукалята, има една 4 етажна вила преди сараите с изглед към НАТО-вската база Атия, която още нито една медия не смее да покаже /вкл. Бойкиев мина покрай нея, но не я “видя”!!!/
  Лъжите и манипулациите около тези сараи са толкова много, че стават за енциклопедия!
  Никой, ама никой не задава въпроса от къде са милиарда+ за вълнолома, новите насипи, магазията с тъмни стъкла /знаете ли как се фундира и строи та 150 метра от брега?/ Нкой не пита на кого е 4 етажната вила преди сараите почваща от морското ниво? Всички коментират пластмасовите оранжерии, но не виждат кулата за рейд-контрол на носа Чукалята…
  Да Сокола гнезди там, защото бе изоставено прекрасно място. Предполагам умишлено. Знам как яхт-клуба бе вкаран в актива на ПОК Лукой-гарант, как бе изоставен да го оглозгат циганите…
  Целия цирк го описа един в нета, цитирам:
  “Всъщност някой разбра ли от какво тръгна този протест? Ристю тръгнал с байрака в територия на Доган, охранявана от Фатмака Радев, и тримата заедно тръгнаха да свалят …ГЕРБ!”
  може да е в този форум, точно и ясно, покланям му се!

 3. КГБ-то открай време се занимава предимно с трафик на наркотици и оръжие през нашите пристанища. Колко пъти морето изхвърля наркотици по българските плажове! Покрай югокризата и загробването на Нефтохим и Булгартабак разнообразиха и с контрабанда на гориво и цигари. Разбира се че е важно главният им координатор за България да има база в руския анклав на българска територия, за да може да се среща необезпокоявано с менторите си. То е място за срещи и шпионска централа, не е място за плаж.

 4. Турци с кочина в разрез с Коранът, е като надрусани комсомолци в разрез с Ленинизмът! На такива им трябва операция “Валкирия” по нов модел, с бомбастични удари по руско-турската дружба, която е прикривана с кървави задкулисни игри!Това е всеизвестно! Но когато китайските дъмпингови стоки дозаринат световният пазар, всички ще отидем по дяволите! За да не се получи това, ще са необходими много години премахване на зависимостите от Азия!

 5. Да не забравяме никога, че Валери Симеонов гласува срещу F-16, ясно съзнавайки, че това “против”ще срине до основи репутацията му на независим български политик -патриот и че ще лъснат зависимостите му от братушките, както и ангажиментите, който е поел, в замяна на братушкинската помощ да влезе във властта. И на двамата с Воленчо им поддържат телевизии, а това са си големи разходи!

  Защо Симеонов чак сега информира за щенията на Доган, който облитал Черноморието ни, за да си избира острови, полуострови и други военни обекти с “отпаднала” необходимост? Защо не предупреди още тогава българските граждани за тази опасност? Защо чак сега, след 2-3 години, констатира, че студеният резерв, подарен на Доган за частната му ТЕЦ “Варна”, е източване на държавния бюджет и защо се е съгласил с решението да се даде щедро, без конкурс, на руски фирми срещу 350 милиона да дълбаят пристанището на ТЕЦ-а , за да изземе то тихомълком дейността на държавното пристанище ?

  Симеонов е същият руски патрэот като Волен Сидеров, само че по- опасен, заради лицемерието ( ще ми монтира “Шуми Марица” в копитцето на коня от паметника на ген. Иван Колев! ) и шикалкавенето му по отношение на руските енергийни проекти, лобирането му за ски лифтове и бетонирането на морето, което може ВРЕМЕННО да заблуди българите, че го е грижа за България и българския интерес и че би жертвал личния си интерес за него.
  А още една причина за “привързаноста и мерака” на Сокола да гнезди точно под крилото на миризливия двуглав мутант, точно до промишлената петролна зона (без измервателни уреди и без достъп за български граждани и български институции) без съмнение, е “възбуждащата” за ГРУ директна гледка към военноморската ни база Атия.

 6. Заслужава многократно публикуване! 🙂

  Михаил Вешим: Румен Радев е като книжен „разделител“, не плача за Борисов, а за това, което може да дойде

  Наред с честните протестиращи, които искрено вярват, че ще съборят мафията, крачи и самата мафия

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-intervyu-mihail-veshim-rumen-radev-e-kato-knizhen-razdelitel-ne-placha-za-borisov-a-za-tova-koeto-mozhe-da-doyde

 7. Много се опасявам да не последват грешките от зората на демокрацията. Много млади хора не са наясно за руския корен на неприятностите, които ги възмущават. От зомбиящика не казват руското естество на мафиотската структура, в каквато е превърната държавата, а постилат меко килимче за компартията. ГЕРБ продължава да бъде посочвана от медиите, като прозападна партия, а ако има грях в достлука им с ДПС, той е, защото ДПС е турска партия, а не е руска. Дано не се пропилее енергията на протеста за смяна на едни руски агенти с други руски такива!

 8. Нека не забравяме, че терористичната организация РФ и нейната служба ФСБ и ГРУ са на дирекно финансиране от Кремъл, който взема огромни суми от обикновения руснак, с неговото робско мужишко премирение разбира се, като му дава трохи, на който той се радва, и ги дава на тези ТЕРОРИСТИЧНИ сталински МЕТАСТАЗИ за да осъществяват своята интернационална дейност тоест да замърсявят красиви западен демократичен свят. Поради това, техните възможности са неограничение, защото в сравение с западните престъпни организации които са изцяло частни, гореописаните разполагат с практически неограничени финансови ресурси, които се отчитат директно на Владимир Путин- техния гасудар и пожизнес свинск.

 9. @Шумаров
  18.07.2020 в 20:44

  Много точно казано!
  Прочее, и преди съм го споделял – напоследък стана много модерно, та чак подозрително често (и лесно), да скачаш на Ахмед Демирович, но не и на “Сергей”, “Сава” и “Ангелов”…
  Който разбрал – разбрал.
  (Както обича да казва уважаваният съфорумец г-н Николов)

 10. В България не очаквам скоро, да се оттървем от Орела. Те на Щатите в президентските избори се месят а ние тук сме им на едно перо разстояние. Сянката на Орела е върху България и само по воля Божия, може да го прогоним. На всичко отгоре, според предсказания на пророци се очакват много горещи години след 2023г. Конфликт Гърция Турция и т.н. където Русия пак ще играе тежка роля.
  А иначе цистерните ги забелязахме но журналистите, просто ги е страх, да кажат истината, както винаги. То е наистина прекалено странно, да си направиш замъка до тях но на мен ми изглежда като, че наистина Доган е притеснен и затова се крие там. Явно там е намерил най-доброто скривалище, далеч от чужди погледи и във охранявана от господарите му зона, стопанисвана от Другаря Златев, Правешката Мафия и т.н. Наистина връзката е крещяща но ние сме невероятно упорити понякога, да си затваряме очите и устата пред очевадни неща. Ще ни избодат очите но Българина просто ги подминава със философско мълчание. Руснаците от край време са държали да имат влияние в България. Обичат ни много, даже доста повече отколкото е полезно за нас. Със тежка задушаваща прегръдка, която подкрепя и купува Откровени Проститутки във властта, като отрочетата на БКП – Герб, Бсп, Дпс, Абв, Атака и др. … в които има и много наивници със повече съвест и чест но партийния лидер и ръководството задължително са Проститутки, които се мъчат да изглеждат благоприлично но при поискване, веднага свалят прашките, за да обслужат клиента си.

 11. Изкопано от мрежата, И да не е вярно, да е украсено, звучи правдоподобно, В живота няма случайности. Има не опознати закономерности. Който както иска, така да го разбира.
  “Много интересна изнудваческа история седи зад възхода на свинята ПееФска. В средата на 90те, в един хотел в курорта Дружба се преплитат интересите на Мултигруп, ДС, съветски разузнавачи и обикновени мутри. “Случайно” в хотела почиват и неизвестните, но млади и влюбени Станишев и Вигенин. Илия Павлов е в зенита на славата си, а Доган се опитва да измъкне пари от съветските другари… Едно непълнолетно момче, случайно открило мъжките ласки на другарите се отзовава в центъра на събитията. 16 годишният Делян..”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.