Защо бившият полицай Борисов обвини в полицейщина нидерландския си колега Рюте

Мога да предположа и да се обоснова, че “юнашката” изява на нашия премиер в Брюксел, където ( според меродавния “Файненшъл таймс” ) е обвинил пред всички лидери на ЕС нидерландския премиер Марк Рюте, че иска да е полицаят на Европа, не е импровизация.

Най-малката причина за това предположение, макар и да не е за пренебрегване, е добре известното на интересуващите се хора обстоятелство, че двамата отдавна се намират в недекларирана “студена война”. Така че обектът на Борисовия изблик не е подбран случайно, за да изглежда за ( почти ) всички достоверно мишената на възмущението на нашия премиер.

Нидерландия не веднъж е била в челото на европейските скептици относно интегрирането на България в ЕС. Рюте го смята за преждевременно, макар и да е осъществено през 2007 година с неизбежния за приемането на всеки нов член консенсус, включващ и съгласието на Нидерландия.

Няма нищо радостно и за критиците на Борисов у нас във факта, че той е меко казано недолюбван в Нидерлания по причини, по които бива критикуван и в България. Рюте в това отношение се отличава от онези свои европейски колеги, които предпочитат да не показват своето истинско отношение към него.

НА СНИМКАТА: В поза, която не говори за изразяване на симпатия, нидерландският премиер Рюте наблюдава как българският му съсед Борисов се занимава с телефона си, вместо да следи церемонията по връчването на Нобеловите награди за мир в Осло на 10 декември 2012 година

 

 

 

 

Както пише вчера германското списание “Шпигел”, Борисов се старае да не дразни европейските си колеги по външни теми ( и Путин относно енергийната му експанзия, превръщайки се в негов съучастник в опитите му чрез нея да задуши Украйна , бих добавил ). Намекът е, че европейските лидери оставят Борисов за “награда” да прави каквото си иска в България. 

Това мнение на “Шпигел” не е уникално “прозрение” за западните медии. Преди три дни с подобна теза се ангажира и списанието “Политико”. Още в първите редове на статия, посветена на протестите в България, списанието отбеляза тактиката на Борисов да се държи за полата на Меркел ( метафората за полата е моя, но смисълът на написаното в “Политико” е този ). 

Двете снимки от срещата в Брюксел, на една от които Меркел сочи с пръст неправилно сложената от Борисов маска на лицето му, а на другата той закачливо й козирува с оправена вече маска, отлично илюстрират тази “игривост” на нашия премиер в контактуването с ръководителката на най-мощната европейска държава.

Но фактът си е факт. Нидерландия е твърде въздържана от години спрямо опитите на България да се присъедини към шенгенската зона и се противопоставяше също страната ни да бъде допусната в чакалнята на еврозоната.

Няма да обяснявам нидерланската позиция. И без това ще бъда заподозрян, че се чувствам повече нидерландец, отколкото българин, след като не защитавам нашия премиер. А у нас, по критериите на “културния” Вежди Рашидов, това си е нещо като национално предателство.

Сега Борисов се ядосва театрално на изтичането на информация за казаното от него по адрес на Рюте по време на заседанието на европейските лидери във връзка с рамката на следващия бюджет на организацията. И още по-артистично си пусна снимка с усмихнатия Рюте, с когото палаво си докосва лакътя, за да не се ръкува, спазвайки предписанията за избягване на контакт във връзка с китайския грип. 

Обслужващите Борисов нашенски медии се възхитиха от “опровержението” срещу твърдението на “Файненшъл таймс” за лошите отношение между двамата, което, според тях, се доказвало като лъжа от тази снимка. А “лъжата”, всъщност си е истина от доста години.

 

 

 

 

 

 

Както вече казах, обаче , не вярвам Борисов просто да се е “изпуснал” на закритото за медиите заседание, но не защото не е способен да си изпуска нервите и да отправя груби квалификации, както знаем. Прилича ми повече на “контролирано изпускане” с цел изпъкване. 

Борисов е наясно, че не е всеобщ любимец в Брюксел, но поне може за пред част от европейските лидери и най-вече за пред българските граждани да се открои като борец за справедливост от името на по-малките и по-слабите държави в ЕС срещу стиснатите нидерландци, които искат строг контрол над фондовете, отпускани на пострадалите от пандемията държави.

Европейското легитимиране на Борисов в контекста на протестите срещу него в България му е нужно в момента повече от всякога преди – като слънцето и въздуха за всеки народ , както би казал др. Георги Димитров! Ето защо нашият премиер, който обикновено е комплексарски по-тих от водата и по-нисък от тревата сред богатите  и космополитни европейци, с които не може да си говори без преводач и ползва езика на тялото за пред камерите с цел да демонстрира близост с тях, сега изведнъж изригва като Боримечката срещу вразите на българите.

Не само не се съмнявам, че “Файненшъл таймс” го е цитирал достоверно, но и съм убеден, че Борисов е доволен от този факт – ако не и да го е организирал. Как иначе ще разберат в София протестиращите срещу него, че той ни защитава и се бори лъвски със заможните ни съюзници, на които им се свиди някой милион евро повече за нуждите на оцеляването ни в задаващите се трудни икономически условия след пандемията, които нашият премиер предпоставя в своите изяви като “ужасни”.

Той не за пръв път ни плаши със задаващи се ужаси. Спомнете си вълната от 10 милиона мигранти, която се задавала през Турция към, според него. Каза го преди последните парламентарни избори. После се оказа, че нищо подобно не се случи и премиерът си приписа заслугата за това. Сега пророкува икономически апокалипсис през следващите месеци ( особено ако неблагодарните българи го отстранят от власт и осиротеем без неговото управление). 

“Пророчеството” му отново му гарантира калкулирана политическа печалба. Ако тежкият срив се състои, с или без него на върха на управлението, той ще има възможността да натяква, че ни е предупредил. Само че ние, които сега сме виновни за завръщането на епидемията, която той е овладял, но с лошата си дисциплина сме опорочили постижението му, не сме му повярвали, а някои дори разрушително са продължили да чупят държавата му чрез своите протести.

Ако ли пък се състои по-малко вероятният вариант и българският кораб по някакво чудо избегне острите подводни скали на икономическата криза, великият ни кормчия ще изисква аплодисменти от всички и смирение от критиците си.

Тази негова тактика нито е нова, както вече отбелязах, нито е трудна за разгадаване. Новото е, че той я прилага сега на брюкселска сцена. За първи път. 

Това е признак за отчаянието му, което го кара да изостави досегашната си поза на лоялен борец за единството на ЕС на всяка цена. Но  едва ли ще омилостиви недоволните от управлението му в България, а още по-малко ще го превърне в лидер на “щедрите” срещу “пестеливите” държави в ЕС.

 

25 мнения за “Защо бившият полицай Борисов обвини в полицейщина нидерландския си колега Рюте”

 1. Статията, пак да го кажа и тук, е съвършена. От мен два линка които с лека корекция в съдържанието на първия, чудесно се връзват с последното брюкселско изригване на Баце.
  Първо давам думата на моят московски приятел Юри Шмуклер който е издирил и пуснал страхотен документ от тяхното “такова беше времето”. Като смениш думата “убивам” с “излъгвам” все едно приносител МУ е Император Тиквоний I Банкянски.
  https://www.facebook.com/yuri.shmukler/posts/3200923243319178
  Сега, избран цитат от днешното изхождане на Бочко.
  “Но неговият дядо-комунист (на студента Марчев) не е дал възможност някога да отидеме да учиме в Брюксел, Хага, Лондон или където и да било. На тяхната възраст ни караха, когато имаше авария в Чернобил и се стелеше радиоктивен прах, да маршируваме на манифестации с червени връзки. Така че тази демокрация им даде възможност да отидат да учат, да работят, да пътуват, да видят света”.
  Вижте и унищожителните коментари под линка.
  https://offnews.bg/evropa/diadoto-komunist-na-prebitia-student-poprechil-na-borisov-da-uchi-v-ch-733074.html

 2. Не е много-много по темата но като гледам ескалиращите вихрения на Баце по сите азимути убеден съм, че не е далеч деня когато кинодокументалистите ще включат подобни епизоди с негово главно участие като долният от филм за Абрамович.

  Там показаха един руски град, на чието гробище имаше прясно погребани 300 местни мутри (пищни паметници), борили си по между си за собствеността на някакъв важен завод.
  Докато накрая идва Абрамович и настъпва мир и спокойствие.
  И де да е само това гробище.

 3. Извинявам се и за това включване но само да уточня, че цитираният филм е на ББС от 2005г.

 4. Хибридната война на Русия срещу европейска България е в разгара си, води до сериозна дестабилизация

  Управителен съвет
  на Атлантическия съвет на България

  “…Срещу европейска България в момента се води остра хибридна война от страна на Руската федерация. Тя е в разгара си и е очевидно, че действията на враговете на евроатлантическия път на страната водят до сериозна дестабилизация.
  Краткосрочната цел е превръщането на големите енергийни проекти – газопроводът „Турски поток“ през България, наричан още „Балкански поток“ и АЕЦ „Белене“, в необратими. Това ще постави България в десетилетна енергийна зависимост от Руската федерация и връщането ѝ в евроазиатската орбита на Москва…
  Предсрочното прекратяване на мандата на парламента и съставянето на служебно правителство (от пРезидента) не е в интерес на българските граждани, защото на практика това ще бъде еднолично президентско управление, осъществявано без никакъв парламентарен и граждански контрол и с неизвестна продължителност при определени обстоятелства.
  Възможност за преодоляване на кризисната ситуация е съставяне на ново правителство в настоящия парламент – политическо действие, което изисква съгласието на парламентарно представените партии. То предполага оставка на правителството и избиране на ново правителство с краткосрочна управленска програма. Това е по-доброто за страната решение от решението, свързано с разпускане на Народното събрание и съставяне на служебно правителство от президента…”

  https://faktor.bg/bg/articles/atlantitsi-hibridnata-voyna-na-rusiya-sreshtu-evropeyska-balgariya-e-v-razgara-si-vodi-do-seriozna-destabilizatsiya

 5. “Пожарникарят” пали пожари, а не ги гаси! КГБейците са”европейци”, а монголо-татарите в руските банди с пагони са писани”доброволно присъединени” към “империята” на отчайващо тъпата Саше Изкуфейкината династия!

 6. Какво се вижда в едно немско огледало?
  https://www.spiegel.de/politik/ausland/bulgarien-proteste-wegen-korruption-wut-auf-bojko-metodiev-borissow-a-35c1c02e-4c8f-42d4-9720-17418a2dd0bf?fbclid=IwAR3rDNBVBMjl-dCbfKyupUjSWodfAgULZbH9Tp1pjuPS824zizKI4-gHbMI
  Впрочем, да напомня, че фрау Меркел посочи (според немски издания) за свой наследник министър председателя на Бавария, за който Борисов каза, че го еб@л с 200.

 7. Безсрамните лъжи на тиквата край нямат: дядото на бития студент е бил хирург и никога не е членувал в компартията, а тиквата през 1986 г. не е бил пионерче, защото е роден на 13.06. 1959 г., а е бил преподавател в мильовската школа!
  О С Т А В КА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. Не мога да се отърва от чувството, че Тиквата е перманентно дрогиран, ще кажа – СИГУРЕН СЪМ! За Каскета също имам такива подозрения. Те двамата непрекъснато демонстрират неадекватност, мамка му!
  И друго усещане ме тормози. Живеейки в Бургас, си представям как изглежда московийското посолство в София тези дни и ще кажа отново: СИГУРЕН СЪМ! То е като ритнат и силно разбунен кошер, защото там 100% работи денонощен диспечерски център, стараейки се да създаде провокации, пробие, разедини, обязди, овладее, омаломощи и насочи протестите и политиката в задунайская България като цяло и като резултат в удобната на московията посока.

 9. Доколкото сме граждани на един и същи съюзи НАТО и ЕС и сме подвластни на законите им, г-н Рюте е и наш премиер. Наш е този политик и премиер който защитава нашите/на гражданите на ЕС/ интереси.
  В случая г-н Рюте е по-наш премиер от нашия защото той ни защитава от руско-българската крадлива и лъжлива мафия по-добре от “нашия си” премиер, пРезидент и парламент.
  Г-н Рюте не иска еврата да отиват в местните ни крадци и у Путин.
  Ние също не искаме това. Той иска еврата да стигнат до всеки от нас и ние искаме това.
  Значи, приемаме г-н Рюте за наш човек.
  Съжалявам ви русоблизци.

 10. Със сигурност не е само китайският вирус причината да не се ръкува холандският премиер с българското недоразумение в политиката. Със сигурност е информиран за руските пируети, които върти наш БиБи Банкянский и го е гнус от него, но му се налага да го търпи, щото се предполага, че ние сме го пратили там с избора си. Дано да не се повтаря тази грешка да пращаме това недоразумение повече в политиката за да не му берем срама!

 11. Музикален поздрав за цялото правителство по случай наближаващата уволнявка с любимата песен на премиерина им, дето смело ни пазеше от комунистите, строеше ни магистрали, санираше неуморно и сега ние има да се чудим как да боядисваме и поддържаме построеното тук от него! Да се радват на властта си още няколко дни и после след съответните съдебни процеси с бодра стъпка към Бай Ставри! Приятно слушане и стига ослушване:https://www.youtube.com/watch?v=VwYxR-gUqMU

 12. Помийната яма, в която путинова Русия превърна България, с помощта на българските мутри:

  “Shadows of Sofia” press screener with BG subtitles burned in

  fbclid=IwAR1wBeBaUq8ywbihGd_mQo8hkCPyLTiMrVG-WnSJ7ieCS9NZjlR0xzeSy9s

 13. Боросов е свършен в ЕС. С всеки друг може да се заяде, но не и с Рюте. Този съм го гледал на дебат на живо – безмилостен и точен като касапин. Баце тотално е сбъркал учтивата му усмивка с някаква проява на слабост. Рюте е корав като миньорска кирка.
  Очаквам Борисов да бъде унищожен от Рюте без дори да разбере как е станало.

 14. ББ нито сега , нито на подходящата за учене възраст е имал пипе, та да учи. Така, че да му пречи някой, и да не му пречи е все тая. Имам и обосновано предположение, че вероятността тиква да се научи на нещо е по-голяма.

 15. Обратното броене започна и няма спиране:

 16. Дали не е допълнителна мотивация към тази игра, на основа солидарност с подобните, че и Виктор Орбан е отправил “обвинения” към Рюте, смехотворно твърдение че въпросният не бил долюбвал Унгария…

 17. В Конституцията Гражданинът трябва да се постави като безусловна основа на политическата дейност.
  Гражданинът, Човекът!
  Сега дълбоката /комунистическа, русофилска, мафиотска/ Държава е в центъра на “политиката”, което не е и политика.
  Задкулисните договаряния и разпределение на ресурсите не са политика. Те са заговори срещу имтересите на гражданите и са криминални по същество.

 18. @sms
  19.07.2020 в 22:28

  Привет!
  Опитвам се да отворя видеото, но все не успявам, защо ли?

 19. @ Българин

  Току що пробвах да го отворя от сайта на Иво. При мен се отваря. И интервюто с Методи Андреев под него също се отваря. Може някой трол, компютърен “гений” да го блокира избирателно.
  Там Асен Йорданов, създателят и собственик на сайта “Бивол”, разказва жестоката истина за руската инвазия по морето, “Росенец”, Камчия, фалитът на КТБ, медийната империя на Делян Пеевски и т.н.

 20. @ Българин

  Намерих алтернативен линк в youtube:

 21. @ sms
  20.07.2020 в 20:24

  Благодаря!
  Вече успявам да го гледам.

 22. Ретро”соц”ламарините за пореден път в репортаж на БТВ днес 25,”носталгията” като коронавирусната зараза пак плъзнаха по цялата страна! На слаби глави им” е силна паметта за доброто минало”! За такива няма Светло Бъдеще! Бъдещето е за родените след 1990 година! Изтъркано е, но е вярно! Само Свободните са Двигателите на Прогресът, без политическа намеса!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.