Забав(е)ното решение да бъде изслушан Гешев в НС издава сговора на проруското статукво

 

 

Бавиха, колкото можаха, но решиха все пак да обезпокоят (анти)герой Номер 2 на протестиращите Гешев ( най-вероятно с предварителното му благоволение)! Управляващите от ГЕРБ и присъдружната им опозиция от БСП гласуваха в парламента Гешев да бъде изслушан от депутатите, но чак през септември.

Забавянето е забавен начин да се признае, че в държавата има държавен служител, за когото отпуската е по-важна от волята на върховната власт в страната, каквато по конституция е законодателната. Само хора със забавено умствено развитие не виждат в това забав(е)но самопризнание за обвързаности и зависимости самопризнанието за лицемерието на тандема ГЕРБ-БСП. 

БСП мълча упорито и съучастнически по темата за избора между Гешев и Гешев, направен от ГЕРБ, ДПС и т.н. патриоти, за главен прокурор. Тя превърна по този начин мълчанието си в още едно доказателство за нейния сговор с останалите партии в парламента по наистина стратегическите политически въпроси, както и по икономическите, свързани с руските геополитически мотивирани енергийни интереси у нас. 

Трябваше да минат повече от две седмици на граждански протести след акцията на общия им извънпарламентарен враг Христо Иванов, изобличил този сговор, за да се решат играчите в парламента да чуят гласа на гражданите. И да го финтират с контраакция, призовавайки Гешев да се яви на изслушване в парламента, след като си почине дълго от неуморната борба с битова престъпност и с подбраните от властта мултимилионери в България. 

Идеята е прозрачна като черноморска вода край пречиствателна станция: протестиращите да се изморят, докато Гешев си почива, а БСП най-после да се качи с единия крак върху сърфа на лятната протестна вълна, която ГЕРБ щедро и незаслужено й приписваше като нейна идея с цел да откаже прозападните българи да подкрепят “червените” демонстрации. 

Т.н. патриоти и ДПС гласуваха против идеята Гешев да се отчита пред тях. Така картината на лагерите в сегашната политическа криза, довела днес и до потвърждаването на 4 министерски оставки в този кабинет, се оформя от уважителното отношение на всички парламентарни партии към продукта на техния парламент, какъвто е главният му прокурор. Общият им интерес, каквото и да говорят от БСП за пред хората, е да протакат и да пазят статуквото от страх да загубят на позиции в бъдещото Народно събрание.

При цялата непредсказуемост на политическото бъдеще в България има нарастваща за Кремъл опасност от нещо предсказуемо в обозримото бъдеще тук: върховното постижение на руския инженеринг чрез сглобяването на изцяло проруски български евроатлантически парламент едва ли ще се повтори след следващите избори. 

Плохо, очень плохо! Едва ли прозападните сили в него ще имат большинство, но все пак ще е пробив да проруското статукво да има кой да пречи на московския монопол в парламентарните дебати. 

А също така се оказва, че срещу цялата тази камарила от товаришчи ( на вкус и на цвет, противно на руската поговорка, че такие товарищи нет ) стои презираната, охулваната през годините извънпарламентарна, но припозната вече от гражданите като истинска извънпарламентарна алтернатива партия Демократична България. 

“Алтернатива” ли казах? О, ужас, не биваше да изричам тази забранена дума от страх спинкащият с пистолет да не взе да го употреби! Но нека свиква с новината. Може и да се окаже, че никак не е фалшива.

На днешния си брифинг премиерът Борисов възприе коренно нова тактика по този въпрос. Преди седмици той се присмиваше на съпредседателя на партията Христо Иванов как бил накаран да си “джапка” в морето от държавните охранители на уж частния имот край рафинерията на “Лукойл”. Но вече не само не му е смешно, а взе да демонизира Иванов, товарейки го с въображаема задкулисна великанска власт.

От тази сутрин Христо Иванов беше обявен от премиера едва ли не за главния злодей в държавата, овладял какво ли не в нея, но най-вече съдебната система ( включително прокуратурата!).  Това внушение направи Борисов пред журналисти. Заяви пред тях, че знаел какво му харесва на Христо Иванов, на когото изведнъж вече вменява някакво демонично всесилие, заставайки едва ли не в позата на негова жертва.

Това е жалка картинка на подобие на онзи фукльо с пистолета ( до главата на всяка своя алтернатива, включително и в собствената му партия), който се прави отново на “малък” и уязвим в света на политиката, в която се кълнеше да не влиза в ролята на онова кафяво нещо в целофан, както сам каза в моето студио “ В десетката” по онова време. Сега, когато целофанът се разтваря, Борисов се надява да излезе от него целият в бяло. Но и медийната му пералня няма да му помогне.

10 мнения за “Забав(е)ното решение да бъде изслушан Гешев в НС издава сговора на проруското статукво”

 1. Ще се радвам да греша, но според мен забавят викането на Гешев за Септември, защото през Август се подготвя феерия от показни арести, поне част от които ще бъдат срещу водещи лица на протеста. Фигуранта пРезидент може също да бъде нацелен (има сигнали от западни служби, че през него е изтичала класифицирана информация, така че е идеален за придаване легитимност на терора). Август е много добър за такива действия, понеже хората и институциите по цял свят са в отпуска и реакциите стават забавени.

  Е има възможност https://www.mediapool.bg/borisov-bil-protiv-pokaznite-aktsii-na-prokuraturata-news310156.html гущерът на мафията да си смени опашката, заменяйки Гешев с някой по-внимателен свой представител, но това вероятно е по-скоро резервен вариант.

 2. Аз също мисля, че викането на Гешев се отсрочва, за да направи междувременно няколко знакови ареста. Обаче не на фигури от протестиращите, а на Владито Горанов, примерно. Ще покажат, че недосегаеми няма, ще се кълнат пред протестиращите, че са си взели бележка и за напред всичко ще е цветя и рози. Друг е въпросът доколко тази прокурорска активност ще е натоварена с ефективност. Колкото на Хр.Бисеров обвинителният акт. А още по друг е въпросът дали арестуваните ще са наистина арестувани. По документи едно лице може да се води, че е по арестите, но дали в действителност е там или се укрива във вилата си на Ярема, само прокуратурата може да установи. Ако има желание.

 3. @Иванова: струва ми се че сте оптимистична. Горанов в ареста е повече от това, което могат да си позволят. Той наистина знае твърде много (не е Нено, който реално седя дълго в ареста), а и е много лоялен и много замесен в куп съвместни далавери. Дългото му задържане и започване на реален процес са много рискови за “хунтата”. Но който и от двама ни да познае ще бъде горещ Август и в прекия и в преносния смисъл. Може да бъде и смес от двете ни прогнози- арести на нарочени за бушони техни си хора и едновременно арести на опоненти.

 4. Факт е,
  Че цялата група от тикви си нямаха идея какво ще предизвика това акостиране на този плаж.
  Стана ясно, че на 90% от младите българи в градовете им е ясно кой къде и какво дирижира.
  Само се чудя как така на избори взимат такива проценти тези……..изр..
  Избирателната ни система също е тотално зле,

 5. Само се моля каквито и поразии да направят управляващите да има начин на всяка цена повтарям НА ВСЯКА ЦЕНА да се спрат завинаги АЕЦ Белене и турски поток или да останат като неизползваеми паметници на продажността на нашите политици!

 6. От руски мечкари няма място за Паметници на Трите Български Царства! Това че водкопийците са забравили Историята си от толкова много пиене, и пропаганда, е техен проблем! Ще се самогръмнат с техните глупости! Страните, изгонили съветските шпиони са съвременни герои на 21 ви Век, и за народите в тях! А рублоробите, и турколирните профани ще си останат в Сибир и Диарбекир за вечни времена!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.