Нямало гаранция какво ще ни сполети след протестите – меrci, но “гаранция – Франция”

 

 

 

 

 

 

“Мечка страх, мене не “. От деца се научаваме на това подобие на заклинание, когато се готвим да се престрашим да сторим нещо, което изисква ако не голям кураж, то минимум решителност. Като да скочим в студената вода. Цялата ни природа крещи, че водата е ледена и никак не ни иска да се бухнем в нея, но пък надделява волята да се изкъпем, да се пречистим.

Множат се коментарите според които е недалновидно да се протестира днес без да имаш представа за мечката, която ще поканиш в двора ни по този начин след като сегашната свинщина бъде натирена. При това тази теза се застъпва не само от манипулатори, свързани със свинската хранилка, но и от улегнали, уважавани авторитети в редиците на прозападните българи, изпитващи искрени опасения, че можем да поканим мечката да заиграе отново тук, както сме го правили и чрез протестите от 2013 година.

С уважаваните коментатори не искам да споря. Напълно разбираемо е да не искат да скачат в ледената вода. Пък и няма гаранция, че ще обърнат внимание на скромното ми мнение на потомствен грешник, който няма претенция за светец и в наши дни. 

Да не говорим, че е мечешка услуга за каузата на демокрацията съмишлениците да се хванем за гушите за радост на нагушилите се от употребата на демокрацията за свинското си забогатяване и заграбване на България от суверена. Руската мечка само това чака.

Но, за тяхна изненада, ще цитирам руската поговорка: който се бои от мечка, да не ходи в гората. 

С риск да ми се обидят някои ще им кажа, че стремежът ни да не се излагаме на течение, за да не настинем, както и да се пазим да не се минем, е сред типичните прояви на манталитета, който смe свикнали да (само)иронизираме като “български”.

Но забелязвате ли нещо ново в това отношение?

Обикновено коментаторите и обществените авторитети бодат с ръжена на своето слово и подбуждат към действие партиите, на които симпатизират. Традиционната от години критика на тези непартийни будители на партиите от позицията на загрижеността този път е с обратен знак.

Сега партиите, заподозрени като демократични ( алтернативи на властта) действат чрез свои ярки представители, докато коментаторите на техните действия, към каквито са ги подтиквали през годните, дърпат ръчната спирачка от опасения, че сегашният протест може да ни срине в пропастта. 

И защо? Ами защото не се знае какво може да се случи след протестите и трябвало да има план. Иначе пак ще ни излъжат онези, които отново ще се възползват от гражданската енергия, поради което е по-добре…да не правим нищо.

Промъкват се и твърдения, че сред протестиращите имало ( много) дечица на червендалести синковци. Дано да е вярно. От тази по-добра новина за нормализиращата се най-после се България, не може да има. Ако тези пораснали деца протестират срещу втория и доста по-жилав в оцеляването си червендалест отбор на БКП в управлението на страната, значи най-после се е състояла промяната – не само в нагласите на обществото, но и на поколенията. 

Лесно е да си по рождение противник на мимикриращия посткомунизъм или дори абстрактно да го отричаш в резултат на собствената си еволюция.  Но е доста по-трудно да се обърнеш срещу носителите му в собственото ти семейство. Ако това преобръщане се е състояло в главите на младите, може да сме по-спокойни за годините, които ни остават и на нас, по-старите.

И последно на този етап: нали всички искахме младите да се завърнат от Запада, където учат и живеят, за да помогнат България да се отърси от лъжата, че ни управляват граждани за европейско развитие на България?  

Е, завърнаха се. Не ги делете на “наши и ваши”. Нищо, че някои от тях имитират левичарската глезотия на част от техните връстници на Запад, заченати и родени в свобода, поради което им се ще нещо различно за разнообразие, нещо като свят без “капитализъм”, т.е. без свободно предприемачество, инициатива и лична отговорност за семейния бюджет без диктата на държавата. 

Ако наистина нашето поколение, минало през фурната на закалката в пещите на тоталитаризма, действително е “по-печено”, нека ги оставим да си минат по пътя на огъня, в който са готови да скочат днес. За да станат печени и те. 

Гаранция? 

“Гаранция- Франция”, както казвахме пак като деца. И се оказахме без да искаме прави. 

Меrсi за вниманието.

12 мнения за “Нямало гаранция какво ще ни сполети след протестите – меrci, но “гаранция – Франция””

 1. Не само издънки на “червендалести дечица” протестират срещу Моделът КОЙ. И синът на най-яркото :антикомунистическо, без кавички, острие на Герба МУ, легендарният бивш син кмет на духовната столица на Родината Спас Гърневски е “един от нас”. Много мина, мъничко остана.
  http://plovdivskinovini.bg/plovdiv/pld/171561/sinat-na-garnevski-protestira-sreshtu-pravitelstvoto-moli-go-da-napusne-gerb

 2. “Политическият субект, който има моралното и интелектуалното право да бъде изразител, а и бенефициент на днешните протести е “Демократична България”. По две съвсем конкретни причини. Първата е, че именно съпредседателят й Христо Иванов с изключително добре прицелената си акция в Росенец предизвика хората да преодолеят страховете и безразличието си и да излязат на улицата. И втората: двете теми, които дават смисъл на протеста им в дълбочина – върховенството на закона и борбата с корупцията, са централни за политическата философия на “Демократична България”. А искането на оставката на главния прокурор сега е пряко продължение на тежката схватка с него, в която Христо Иванов и партията му влязоха още преди избора му.²

  https://www.dw.com/bg/кукувици-в-гнездото-на-протестите/a-54321658?maca=bul-mediapool_bg-9749-xml-mrss

 3. Отдавна желаехме младите да се завърнат и да помогнат на родината си.Това се случи,благодаря ти ГОСПОДИ…..

 4. Има партия с програма за действие и това е ДБ. Много пъти Христо Иванов е казвал това. На него може да му се вярва. Всички видяхме как разтресе статуквото и на много наивно вярващи стана ясно какво е дереджето в страната.
  Колкото по-бързо има избори и ДБ влезнат в новия парламент с приличен резултата толкова по-добре за да започне рестарт на държавата. Да очакваме от ЦИК и парламента да позволят машинното, електронно и гласуване по пощата е голяма наивност. За това геройкото и цялото котило ще тупкат топката и ще продължават опитите на фърчилков, нинова, мая манолова и др. да се присламчат.
  Един пример за случило се с мен. В началото на юни се наложи да си преиздам шофьорската книжка и разбрах какво означава цифровизация по мишоконстантиновски и томиславдончевски, за която цел бяха похарчени около 2,5 милиарда. Оказа се, че имам фиш за глоба за нарушение, което не съм извършил поради факта, че 5 месеца преди това съм продал колата си през нотариус и КАТ притежават тази информация в тяхната база данни. Една качествена програма не бива да допуска такова противоречие и да се завеждат глоби на хора нямащи нищо общо с нарушението. Въпреки ясният казус трябваше да чакам повече от месец и половина и да ходя няколко пъти до КАТ докато ми издадат нова.
  Като гледах опашките пред КАТ си мислех колко ли хора си губят времето заради некадърността, простотията и алчността на управляващите.

 5. Западната артилерия здраво пак срина бункерите на двете фракции в политиката-“крайнолявото и дясното”! Задават се дни на разгром за тях! С антимонархическа конституционна демагогия те станаха причините дори и републиканците да протестират срещу лъжите им за “прогнилите монархии с корумпирани правителства”! Бъркайки абсолютните империи със законово ограничените права на Короната след световните войни, фракциите създават хаос в Историята на Европа! За монархиите извън нея те “сътворяват” “задгранични центрове за икономическо развитие на западните колониални страни” ! А в същото време сриват икономиката на тези страни, като ги връщат към каменната ера! Това го знаем! Въпросът е какво не знаем за светът около нас!

 6. ”Дечицата” излязоха да протестират едва тогава,когато бяха опандизени президентските секретари и съветници.

 7. Моето поколение, 40+, непрекъснато трябваше да прави избор между добро и зло. По правилото на Парето може би към 20 % успяха да минат този тест или по-скоро лабиринт от „правилни къси улички“. Но нашите деца ни надминаха – те направиха един по-труден, етичен избор. Не между добро и зло, а по-скоро между две блага: истина срещу лоялност, индивидуалност срещу общност (безличност), справедливост срещу милост.
  Няма значение, че са „правени с клавиатура“ – те са на правилната страна. Тяхната страна. На глобалния свят. И никакви криеници в „миши дупки“ или чрез карантини не могат да отменят направения етичен избор у нас.

 8. в руските сайтове веднага се появи новината за аварията с газопровода-нарушено е подаването на руски газ към Гърция.Очаквам Лавров да поиска безопасност на доставките,осигурено с две-три дивизии.

 9. Дечицата, които протестират, са вероятно достa повече “в час” от нас, когато млади, зелени, расли в социалистическата саксия, пълнехме площадите. Не мисля, че на изпечените политмошеници ще им бъде трудно да ги яхнат. Трябва много внимателно да наблюдаваме накъде бие “отровното трио”, защото явно то е програмирано (от #КОЙ?) да задава посоката. Предполагам, че зад нeгo се крият Радев/БСП/Манолова/Трифонов.

  За мен забележителното в най-новите събития в България е дpyгo: че се намери кой да бръкне в дупката на змията. Имам предвид активностите на Христо Иванов и съратници в Росенец и необходимостта да продължават да действат по тази линия. За да имаме достойно представителство в следващия парламент и правителство. И за да не се наложи след седем години да ходим пак по площадите, за да сваляме пореднотo правителство на доган&пеевски.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.