Тарикатите у нас си търсят господар и ще загубят всичко, когато го загубят

 

 

 

 

 

 

Гербаджийската пропаганда в защита на вожда си има своите опорни, оперетно-артистични точки с елементи на шутовщина, но не срещу царя, а против поданиците му, дръзнали да кажат, че е гол. 

Да вземем сред тях симпатичния на вид партиен номад Тома Биков.

Качил се е на тази каруца по метода проба-грешка в движение като авантаджия, скачащ във вагона на (на)товарен ( с отговорността за всичко онова, срещу което сега гражданите протестират ) влак докато той намалява скоростта по нанадолнището. 

Има има и по-тежки случаи от неговото номадство в съвременната българската политика. Но той е доста представителен за номадите с активната си пропагандистка дейност на един от най-показваните по телевизора словоблудстващи телохранители на Телохранителя на Живков. Но хайде да хванем ако не Биков, то бика за рогата.

Става дума за най-отблъскващата страна на гербаджийската охрана на вожда Борисов срещу неговите критици, откроени като врагове на Човека от народа, т.е. на преродения ученик на Живков.  

По темата за комунистическото минало Борисов е не просто уязвим, а направо обесен в килията на осъдения на смърт, в която не би трябвало да се говори за въже.

“Обесеният” обаче клати въжето, на което виси, размахва го като ласо, опитвайки се да обеси на него истината за самия себе си, а след това и всеки, който му противоречи и бъде преценен като някаква заплаха за ходенето му по опънатото въже от нерви  на хората, протестиращи срещу него.

Уж самият той страда от компромати, но нарочените за лично преследване негови противници неизбежно биват превръщани компроматно във виновници със задна дата по линията на някаква обвързаност с комунизма. Ако няма как да бъдат заклеймени лично в това качество, работа на “изобличителите” им върши някой роднина – баща, майка, баба дядо…

По тази схема пропагандата на Борисов ( защото той лично дава тон за нея с приказките за това чий дядо не му бил позволил навремето да учи в чужбина, нищо че твърдението му е чиста лъжа), заклеймява очерталия се у нас като лидер на прозападната опозиция срещу псевдо прозападната ГЕРБ Христо Иванов. Не заради негова връзка с комунизма, а по майчина линия – при това става дума за линия, която в последните години на комунизма никак не е била успоредна с партийната, а обратното. За разлика от тази на служителя на МВР Бойко Борисов, униформен участник по същото време в силовото контролиране ( меко казано ) на недоволството на жертвите на насилственото преименуване на стотици хиляди български граждани в НРБ, за което същият Борисов днес казва, че не е било лошо като идея, а като изпълнение. Точно както заклетите комунисти упорстват, че комунизмът не бил лоша идея, а само бил приложен неправилно върху нас.

Но дори да приемем за част от мръсната и едва ли не неизбежната страна на политиката гадорията да те атакуват заради миналото на твои роднини, въпросът е: по-малка гадост ли е да се обкръжиш с номади, привлечени на трапезата ти в днешно време като лакомници, приобщени към подялбата на плячката от управлението?

Кое е по-укоримо : да си бил преди повече от 30 години обратното на това , което си днес като убеден противник на комунизма или днес да си антипод на онова, което си бил до вчера в друга партия, но си се присламчил към победителите напоследък, за да лапаш на тяхната копаня?

Така стои въпросът. Може да е остро поставен, но истината боде. Както рогата на тарикатите, подобия на онзи съветски литературен герой от зората на съветската диктатура Остап Бендер, основал фирмата “Рога и копита”. 

Понеже Борисов много обича да се позовава на народната мъдрост, без да прави разлика между популяризирани библейски цитати (“ който нож вдига…”) и популярни суеверия с цел заплашителна мутренска употреба ( от рода на “ което куче ме е заяло, все е побесняло”), на него и на обслужващия му персонал в публичното пространство трябва да бъде напомнено, че накрая тарикатите на баламите вода носят.

 

Не знам дали тарикат е обратното на тулуп – тарикатите са около Борисов, а останалите, според него, са тулупи. Тарик на арабски означава път ( макар множественото число на арабски да е турук, а не тарикат), докато тулуп е взета на заем от руския език монголска дума за кожух. Но знам, че тарикатите обръщат с хастара нагоре живота си – още когато застанат на пътя на оцеляването вожда, който с лекота им тегли премиерския си шут, а да не говорим, когато самият той полети в бездната на неизбежното си падение от върха на обсебената от него държава.

И понеже направих вече една аналогия и споменах поговорките, ето една римувана
на арабски, транскрибирана с български букви:

“Утлуб садик кабля тарик

Уа’л джар кабля дар”

(“Търси приятел преди път

И съсед преди да строиш дом”)

У нас тарикатите си търсят господар. Поради което са на път да загубят всичко, когато си загубят господаря.

 

8 мнения за “Тарикатите у нас си търсят господар и ще загубят всичко, когато го загубят”

 1. Като пиесата на Пирандело за актьорите, търсещи си режисьор! Режисьорът е този, който търси артистите, а не обратното! Иначе се получава самодеен театър! Със самодейци публика не се привлича в залите! А се губи! Трябват професионализъм, и ценители на Изкуството! Другото е селска вечеринка на партийна дружинка!

 2. ШАПО!
  Народът срещу мафията!
  Всички на улицата!
  Много мина, мъничко остана!

 3. г-н Инджев, какво съвпадение – и Путин идва от ‘път’
  Много тарикати у нас, много нещо!

 4. На пръв поглед не е по темата, Но готов съм да се обзаложа на какво ли не, че ни Баце, ни “европейското МУ лице” томислав дончев, ни поддакващите клакьори ала тома биков хал хабер си нямат от предизвикателствата на 21 век, Важното за тях е да се “усвоят” едни пари от Брюксел. След нас потоп, Ще да видим дали ще им се разминат южните килии на СЦЗ при бай Ставри, строг но справедлив и точещият от сега лиги Киро Жарта.

 5. Към Иванка:

  Фамилното име на Путин е особено пикантно за заиграване на български език, както знаем.
  Но и на английски put in си го бива…Особено се изтълкува като покана.

 6. Дядото на Племенника на Побойко е бил Началник на затвора в Бургас по бай тошово време. Тъй че няма кво да се прави на някъв репресиран мъченик. По-скоро Клоун с червен задник.

 7. Путин е злодей но има истини, които не се казват. От Путин ще стане Опутин за секунди, когато им писне на извънземните цивилизации, да му гледат номерцата. По Нейшънъл показаха как нло тата изключват установки на ядрени ракети за секунди в щатите и в русия. Няма проблем да изключат и Путя, когато решат, че е прекалено опасен.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.