Не наливайте вод(к)а в пропагадната мелница на статуквото

Пак сме разделени. Но този път не от партийните лидери, основателно упреквани от дълги години, че не могат да намерят начин да обединят партиите си срещу посткомунистическото статукво.

Вече писах за този феномен, но се налага май да се акцентира върху тенденцията към новото разделение, на което със сигурност се радват както в ГЕРБ, така в БСП и ДПС. 

Дългогодишното оплакване от “насипното състояние” на разбитите “авари” ( по Петър Стоянов) в дясното политическо пространство досега беше оглавявано от непартийни авторитети по отношение на разделените партии. Сега разломът се оформя в средите на обществениците с авторитет, които отдавна призоваваха към единство пред лицето на общия противник, каквото е статуквото на уж десния но съвсем реален популизъм на Борисов и помагачите му.

Сред основните причини да бъдат отхвърляни протестите от страна на част от гравитиращите в зоната на прозападните настроения у нас общественици е опасението, че енергията на младите ще бъде употребена един ден срещу тях от нови хитреци, възползвали се да дойдат на власт.

При цялото ми уважение към доказаната ( по други поводи) мъдрост на споделящите тази теза оплаквачи на младежкото бъдеще, ще си позволя метафората за  брака като вероятност булката да бъде употребена. Че дори и изхвърлена при евентуален развод някой ден. Както и младоженецът поема такива рискове. Но младите се женят въпреки това, нали…

Вместо да поощрим младите да протестират ( а иначе им признаваме великодушно това право), пък дори и да не застанем до тях на улицата, на практика от горчив личен опит се опитваме да ги предпазим да не сбъркат. Това е познатият на всеки родителски инстинкт, който е обречен на провал. Младите си искат правото да вървят по своя път и никога родителските страхове не са могли да ги спрат, а само да им попречат и навредят на нагона да си “опитат късмета” сами. 

Черната прогноза за червената полза от въздържанието по отношение на младежката емоция е лесен начин да “познаеш”. Не е изключено да стане така, но иди кажи на влюбения младеж, че някой ден любимата му в момента девойка може да му изневери след сключването на брак! 

Искат или не, противниците на протестите от десни позиции, да не говорим за самите гербаджии, представящи се за десни, наливат вода  в мелницата на онзи, който смля десницата до въпросното насипно състояние у нас по примера на своя ментор Симеен, доразвивайки творчески меленето след него.

Не, за това не е виновна е Нинова, нито е варненският любител на копейките в особено големи количества или презираният от интелектуалците гологлав шоумен. За Румен Радев, избран с благоволението на Борисов, издигнал за негово улеснение неизбираемата за президент Цецка Цачева, да не говорим – не той разбива близо 10 години системно българската десница

Нищо не може да помогне на властолюбеца от Банкя в критичния момент сега, както демотивирането на протестиращите под лозунга “няма смисъл от протестите, пак ще ни излъжат маскарите”. 

Забелязвате ли, че в очакване да се случи точно това, Борсов вече не се забелязва непрекъснато по телевизора? Чака на гюме. Пуска обичайните си пропагандатори напред да пръскат същата отрова на съмнението. Мълчи обаче многозначително за реалната картина в промяната на разпределението на силите в политиката, която очевидно е настъпила.

Мислите ли, че Борисов не си е поръчал експресни проучвания за нагласите на гражданите? Ако бяха окуражаващи за него, щеше отдавна да ги е споделил. Но мерителите на обществената температура, които много добре знаят каква е тенденцията под влиянието на протестния вирус, покорно мълчат. Чакат да си покажат резултатите от термометрите по указание отгоре колкото се може по-дълго да оставят вълната да се уталожи. За да могат да рекат в един момент “в началото имаше ръст на подкрепата за протестите срещу Борисов и Гешев, но настроенията вече се променят към успокояване след министерските оставки и обещаните пари от еврофондовете”. 

Правят си и тънката сметка, че пристигналите от чужбина млади гневни българи скоро ще трябва да се връщат на работните си места и в университетите на Запад. Надяват се на улицата да останат предимно отчаяните белокоси оптимисти, които са лесна и вкусна плячка за Бащицата и неговата ловна дружинка за отстрелване на познатия им дивеч. 

Защото белокосите имат биография. В нея все нещичко гадничко може да се употреби срещу тях от пропагадната им мелница. Докато младите най – много да бъдат обвинени, че са нечии синове и дъщери или че някои от тях – за радост видимо твърде малко на брой  в множеството – размахват някакви крайни левичарски лозунги, попадащи веднага под лупата на медийното обслужване на падишаха.

Не помагайте на тази добре смазана мелачка с вайкането си за бъдещето на младите! Ако не можете да направите нещо добро за младите, поне не им пречете с непоисканите си от тях прогнози за неизбежното им разочарование във времето, когато ще се берат плодовете на техния протест.

 

 

 

 

Още по темата: https://frognews.bg/novini/rumen-leonidov-izbori-koito-doide-tova-poveche-tarpi.html

24 мнения за “Не наливайте вод(к)а в пропагадната мелница на статуквото”

 1. Чапаев и Петка с техните “червени армейци” са герои от тъп виц! Като тях! Защо “русофилите” не вдигат паметници на Белогвардейците, които са били героите на Новото Време, а не червените кратуни! Защото пият “Блъди Мери”, с “руска водка”! Без Западът никой нямаше да чуе за “руската култура”, ако не са били печатниците, фотоапаратите,камерите, и науките от 18-ти, 19-ти, и 20-ти Векове! Тоест 3 столетия Западно влияние! Като се прибавят и 14-ти,15-ти,16-ти Векове Българска и Византийска книжнина, се получава повече външно влияние, отколкото” изначално руска душевност”!

 2. Ако не ме лъже паметта (а тя не ме лъже) Румен Леонидов беше един от големите фенове на “Тиквата” преди време (години!).

  Така че точно за неговото фатмашко мнение ми е през…..Който разбрал – разбрал!

 3. Не съвсем по темата, но не трябва ли партиите да следвата хората вместо да се очаква обратното?

 4. Великият Джон Маккейн в предсмъртното си писмо декларира ясно и недвусмислено. Цитирам по памет, смисъла запазен 1:1: “Не съжалявам за нито една секунда от живота си. Ако мога, пак бих го извървял без см отклонение”. А той преживя какво ли не, вкл. и няколко години в прословутите тигрови клетки на Виенконг,
  Кой разбрал-разбрал.

 5. Напълно споделям гледната точка на г-н Инджев. В предишна статия вече пуснах мнението си, но едва ли много хора са го видели, понеже статията тогава беше на няколко дни и дискусията там беше замряла.

  Има реална опасност моето поколение – на 46-55 годишните, да се провали два пъти. Веднъж, като не успяхме да направим нужните промени, когато бяхме тогава на възрастта на децата ни, които сега протестират. Втори път, като спънем сега децата си те да извършат промените. Не бива да го допускаме! И докато нашите родители може да имат някакво оправдание в липсата на политически опит преди 30 години, че не са ни предпазили от капаните, ние сега нямаме този лукс. Нищо не може да ни оправдае.

  Затова редовно ходя на протестите. Може да не съм съгласен с всички лозунги и искания, които ежедневно се поставят в речите по микрофона, но трябва да съм там, защото освен конкретните две главни цели има и една много важна за мен – запазвам доверието на децата към себе си и утре, когато се наложи да дам съвет, ще бъда чут. Иначе ще стане като с родителите на приятели на децата ми – вече не си говорят.

 6. А иначе лицето Бойко М. Борисов има един прост, но гениален ход.
  Хвърля оставка само с един, но достатъчен мотив: – Какъв е смисълът да се управлява, след като вече в бъдеще няма да може да се краде, както досега?!?

  https://www.mediapool.bg/kritika-kam-krititsite-na-protesta-news310308.html

 7. Имам чувството, че мъдреците, които разколебават протеста изобщо не схващат основното му послание. Този протест не бива да се сравнява с предишни, просто защото е коренно различен. Хората излязоха на улицата, защото се потресоха от тоталната липса на морал, скромно благоприличие и елементарна чистоплътност в “елитите”. Младите хора много добре схванаха, че рибата мирише откъм главата и развращаването на общественото пространство произтича точно от отровната комбинация на безмерната алчност с доведената до показност отчайваща простотия. В този контекст е нормално да се искат оставки на основните и доказани виновници за това морално падение. Не е трагедия, даже си е съвсем здравословна реакция. Протестиращите се борят не за тази-онази партия, а за морални ценности и настояват този разгул да престане – сега, веднага и занапред . Воюващите за морал нямат партийна окраска, защото той е общочовешка ценност. Кой щял да дойде след Бойко- ами всеки, който поеме простия ангажимент да спазва законите и да не ги прекроява със задна дата в угода бизнеса на Шиши, Сараите, Банкя, Абу Даби и едно-две знакови посолства. Всеки, който заяви, че закриването на разни извънредни съдилища ще му бъде приоритет. Всеки, който заяви, че този откровено чужд на Европа и НАТО анклав Росенец е за ликвидиране. Мислите ли, че огромното желание на българските граждани за прочистване на Авгиевите обори така лесно ще бъде приспано и залъгано. Аз не, а ония мъдреци дето ми проповядват за “по-малкото зло” просто не знаят по кой свят ходят.

 8. Уважаеми Господин Инджев,

  Моля популяризирайте Вашата позиция и споделете отношението си към гражданското протестно движение давайки отговори на следните въпроси.
  Ако желаете, моля споделете мотивите за Вашия отговор.

  Съгласни ли сте или не, че протестиращите изразяват усещането на гражданите, че народните представители в Парламента често не представляват техните интереси?

  Съгласни ли сте или не, че протестиращите изразяват гражданската воля за обществен контрол над нормотворчеството на политическите народни представители в Парламента?

  Съгласни ли сте или не със следната разпоредба с непосредствено действие записана в Конституцията в Глава първа – ОСНОВНИ НАЧАЛА

  Чл. 1. (2) ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ ПРОИЗТИЧА ОТ НАРОДА. Тя се осъществява от него НЕПОСРЕДСТВЕНО и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

  Съгласни ли сте или не Конституцията да се допълни така, че да предвиди Втора Гражданска камара на НС с право на вето върху законотворчеството на политическите представители в Първата камара на НС?

  Ако не сте какъв институт на Граждански контрол според Вас би гарантирал, че Народните представители няма да могат да (без)действат във вреда на Гражданския интерес?

  Съгласни ли сте или не втора Гражданска Камара на Народното събрание да бъде съставена от мажоритарно избирани общественици, с примерно 12 месечен мандат, с право на ефективно вето върху законотворчеството на политическите народни представители, избирани по силата на актуалния Изборен кодекс?

  Ако не сте, моля дайте Ваше предложение как Народът да осъществява държавната си власт (по-) непосредствено?

  Съгласни ли сте или не, че гражданите с право на глас трябва да имат възможността да гласуват в избори и да участват в референдуми и чрез средствата на дигиталните мрежи?

  Съгласни ли сте или не, че цитираната по-горе конституционна разпоредба дава правото на Народа чрез референдум по електронен път да задължи действащото Народно събрание да свика Велико народно събрание с цел конституиране на Гражданска камара?

  Съгласни ли сте или не, че визираната Гражданска Камара на Народното събрание може да бъде избирана и да осъществява функциите си по електронен път в условията на все по обхватно Електронно управление и дистанционно електронно гласоподаване?

  По кои от горепоставените въпроси бихте съдействали и как?

  Моля, публикувайте във Вашия сайт и във фейсбук страницата Ви Вашите отговори и мотиви!

  Благодаря Ви за вниманието и отделеното време!

  Петър Кирязов, 65 г.,
  ИТ информационен анализатор (IT Information Analyst).

 9. Все се намират философи да плачат за “нероден Петко” ! Да се махат мутри , копринкари, резиденти и цялата сган около тях. Няма нищо страшно нови хора да опитат да дадат друг облик на тази държава. Ако ли пък и те се окажат като горните какво ни пречи и тях да изхвърлим ? Все някой ден, стъпка по стъпка ще постигнем нещо по-добро от сегашната кочина !

 10. Аз пък бих подкрепил ЕДИНСТВЕНО само тези протестиращи, които вербално и програмно заявят че основният, жизненоважният проблем в нещастната ни държавица е московийският, азиатски контрол и диктат в политиката и икономиката. Доган, Пеевски, Б.Борисов, Слави…..и т. н. са ТЕХНИ дейци, на московията. Апропо, много съмнително ми звучат, произнесените вероятно от страх или византийска хитрост, думи като – видиш ли – зловредни за България и неясно дефинирани вербално “външни сили”.
  Но къде са тези протестиращи – говорещи прямо, ясно и 1:1? Засега ги няма! Сигурен съм, че вече в московийското посолство в нашата столица им е взета и мярката, и кройката. И такива протестиращи, за които говоря, най-вероятно НЯМА да се появят.
  ГОРКАТА МИ ДЪРЖАВИЦА!

 11. Макар и с доста голяма доза отвращение, но гледам предаването на коритаров. Днес при него беше професорката антоанета христова, бивша американска възпитаничка! Същата тая мазна гана изкоментира записите на тиквата, че това не било нищо особено, това си било част от нашата българска култура на общуване и това не било скандал! Направо да се издрайфа човек:

  https://www.tvevropa.com/2020/07/argument-li-e-za-iskaneto-na-ostavka-amerikanskata-ekspertiza-na-elena-joncheva/

 12. “Избори – и който дойде”. После сме щели да му мислим, казва друг мъдрец от светите актуални трима.
  Е, неслучайно историята учела, че никой не се бил учел от историята.
  Защо просто не се разделят двата въпроса?!
  Въпрос 1: Има ли защо да се протестира? Отговорът е ясен, лесен, недвусмислен и прост като всяко отрицание, в което обикновено няма съзидание.
  Въпрос 2: Какво следва? Това е трудният въпрос, и важният, защото първият е само път към него. Едно нещо е сигурно, надявам се-избори. След които някой ще формира правителство. Вероятно от тези, които имат мнозинство, май така работи. Я да видим, какви ли са вариантите и вероятностите:
  а) някой от добре познатите ни големи, установени “политически сили” – голяма вероятност. Прекрасни са до една, нема що.
  б) някоя от малките, досега не успели да покажат, че могат да печелят избори, от “светлата страна” например Да България – малка вероятност. Можем да се надяваме, да го искаме, но в случая говорим за вероятност. Защо е невероятно дясна партия да спечели в България – малко по-долу.
  в) някоя от малките, но от “тъмната страна” – минимална вероятност
  г) някоя нова, демократична, светла политическа сила – минимална вероятност. Случвало се е в миналото с т.нар. “цар”, както и със самия ББ. Но, винаги се е случвало, когато се е играело на струната на някакво чудотворие, разчитащо прецизно на предвидимото ляво желание на ляво мислещото мнозинство : “някой да ги оправи”. Най-малкото няма време до едни предсрочни избори да разгърне кампания и популярност.
  д) някоя нова, но от “тъмната страна”, тип СлТр, Копейкин и сие – малка вероятност, надявам се. И недай боже.

  Та, да се протестира е отговорът на въпрос 1. Какво следва си е отделна тема. И ако отговорът на въпрос 2 е а), в) или г) – тогава, поне според мен, си е буря в чаша вода, купуване на индулгенции, че нещо се било направило, макар че то е нищо.
  Значи разчитаме на отговор б) или г). Тъй като последното е обречено поради времевия хоризонт, остава ДБ да се научи как се печелят избори. Дано, разбира се, въпреки че не си представям ГЕНЕРАЛ Атанасов някъде в някакво управление – не е лошо да спрем с генералите.

  Проблемът е, че десните сили не разчитат на демагогия, нямат ресурс, опит в манипулации на големи маси хора, и това ги обрича на малцинство гласоподаватели спрямо всеки демагог с ресурс и опит в манипулациите. Отгоре на всичко, наистина проблем на дясно мислещите е, че се разединяват, и ако някой се съмнява, да прочете мненията и отношението, които ще последват това мнение. А че мнозинството от хората в България са ляво мислещи – едва ли някой ще оспори. Нито, че са с т.нар “външен” локус на контрол, което означава именно чакане на спасители и неизбежно разочарование, за да се чака следващия спасител и така в безкраен цикъл

  И остава, разбира се въпросът – какво да се прави. Ами, коментатор тук на име Росен Йорданов го беше написал много добре, както и че чудеса не стават. Само веднага дясно-мислещ “съмишленик” му каза, че замърсявал форума, защото мнението му очевидно не съвпада с правата линия.

  Дано Христо Иванов да мисли не за сега, а за след няколко месеца…

 13. Писна ми от всички коментари и убеждаване какво да се прави и какво да не се. Всеки човек със здрав разум се води единствено и само от него и действа. Кой каквото иска да си приказва и да си губи времето. Ясно е, че простите са прости и дори не го осъзнават. Как да се осъзнаят?! На едно прасе ако му кажеш, че е прасе ще се обиди ли? Не. Само ще се страхува и притеснява дали наближава Коледа. Е, аз викам, че Коледа е дошла!

 14. @Дончо Тонев

  И аз това се питам, още от първия ден на протестите.
  Извън съмнение, че агент Сава има зловредно въздействие на обществото.
  Но! Кошлуков стана шеф на БНТ със служебна бележка от ТВ “Альфа” на др. Сидеров (къде се покри тоз “юнак”, знае ли някой?)
  Министърът Караниколов е от официалната квота на т.нар. “патриоти”.
  И същите т.нар. “патриоти” съвсем официално са в управляваща коалиция с ГЕРБ вече 4 години!
  —-
  Прочее, сигурен съм, че кафе близо до гьола в БелеНЕ (където са загробени милиарди на българските данъкоплатци, и “прозападният” Буда рестартира (за разлика от проевразийския Орешарски, който СПРЯ на практика проекта (вярно, вслушвайки се в разумните съвети на г-н Маккейн) няма да се пие скоро).
  Кафе скоро едва ли ще се пие и на плажа до Камчия, където е руската база СОК Камчия и където достъпът за простосмъртни българи е невъзможен!

 15. Харизанов май ще понабие канчето на коритаров, че си е позволил да покани проф. Калин Янакиев и той в характерния за него брилянтен стил разби на пух и прах тезата на коритото, че протестите били нещо като “руски борш”! Браво на проф. Янакиев!!!

 16. Бойко пълни закъсали хотели на “слънчака” с роми за безплатна едноседмична почивка! Но дори и в такава остра липса на туристи, някои от хотелиерите не искат такива туристи!
  https://narod.bg/2020/07/27/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B2-narod-bg-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B1/

 17. Разколебаване, разколебаване, разколебаване…. ( и ехото повтаря) … ебаване…. ебаване … ебаване…

  Какво ще се прави после – за някои силно натрапващи се с почти маниакалното си представяне реалнопознависти и чудесанестависти този въпрос НЕПРЕМЕННО трябва да се реши сега. СЕГА!!! ВЕДНАГА!!! КОЙ, КАКВО, КАК, СЕГА!!! Не мога да споря по този въпрос – за мен никога не е било важно да знам отговора, защото знам, че това е невъзможно и отговорът винаги ще е подвеждащ. Освен прогнозата за времето – на това вярвам.

  Само Партията знаеше всички отговори за бъдещето (най-прогресивния, най-справедливия… глупаците си ги обичат тези работи) и резултатите от това фундаментално познание за идните дни още си личат – най-бедни, най-болни, най-нещастни… Очевидно е, че кретените, които много настояват да се знае всичко за бъдещето, не са изчезнали заедно с партията, а са се нароили, както се нароиха партийните деривати и си спретнаха кошер, наречен герб. И други кошери си спретнаха, но сега герб трябва да се спасява, та кретените са се разжужукали из целия интернет и разпръскват разколебаване, разколебаване, разколебаване … ебаване…ебаване…

  Искането на невъзможни неща би трябвало да спре на около 4-5 годишна възраст. Не е задължително – някои си остават деца до гроб.
  Което, според Ошо, е предимство.

  Човека пада на земята, диша трудно, държи се за гърдите и явно изпитва болка. Хората се събират, някои казват да се викне линейка, други казват да се звъни на 112, трети казват да му се направи изкуствено дишане и да му се лепнат няколко вендузи… Човекът видимо е на умирачка. Идва един кон и мъдро заявява “А вие, дето сте толкова разнолики и не знаете кое е правилно, защо изобщо се бъркате? Какво ще правите после, когато този човек стане инвалид и тежест за близките си? Ами, ако този човек е бил подложен в миналото си на неистов тормоз, сега вие не го ли връщате отново в ръцете на неговите тирани? Какво ще стане с този човек после и няма ли да стане по-лошо, А?!”
  И хората сконфузено си тръгват по своите си работи, а човекът на земята умира – точно както е очаквал конят, който е реалист и знае, че чудеса не стават.
  И други знаят, че чудеса не стават, не само конете.

  Предполагам, че точно по този начин първите човеци са слезнали от клоните – един маймуночовек е питал останалите маймуночовеци “огхуу гхууу агххх хуу?”, което означава “какво ще правим после, след като слезем от клоните?”. Един кон ги е чул и им е казал “ииииихххххгггииихххгииии”, което означава “Ще летите в космоса, ще имате интернет, ще правите бебета инвитро, ще играете Зелда” и т.н. Общо взето конят им е разказал цялото бъдеще, защото конете знаят много за реалностите и бъдещето и такива работи.
  И маймуночовеците ЧАААААК тогава се престрашили… Все пак, много по-лесно е да вземеш решение, когато знаеш резултата, нали? Така са предполагали тогава човекомаймуните, както предполагат същите и днес, а ние четем предположенията им в коментарната част на този блог.

  Идиоти.

  Явно Борисов е решил да се разходи на (бял) кон из форумите и блоговете.

  Заглавия, свързани с коне, които съм чел и изникват пред погледа ми (към монитора).

  “Спомени за коне”

  “Боен кон”

  “Нощем с белите коне”

  “Кон на втория етаж”

  “Уморените коне ги убиват, нали”

  “Конче еднорогче” (любимата ми)

  Отделно има много истории за герои, които са имали верни коне, дори и една кранта. Точно ездачът на крантата е онзи герой, който се надсмива над въпроса “какво ще стане после”. Първо да убие великаните…

  Колко важни са били конете за хората!

  И колко са жалки глупаците, които ненавиждат начетеността.

  Какво ще стане после, ще разберем още по-после. Който не иска да участва, да не се занимава изобщо с гадателство, дори да го пробутва за здрав разум (хаааа хаааа ха ха ха).

  Много ми харесва речта на Робин Уилямс, когато си получава Оскара – благодари на баща си, който, щом разбрал за намерението на Робин да става актьор, му казал “Чудесно, момчето ми, но все пак си подсигури някаква стабилна професия, например заварчик”. Описано е в биографичната книга “Робин”. Какво ще правим после… Ами, Робин успя в актьорския занаят, спечели всичко – от наградите до обичта на зрителите и се самоуби. Да беше поговорил с коня си на немски, та да стане един заварчик и да си живее живота до дълбока старост. В известен смисъл това е мижитурковщина, но за някои е познаване на реалностите. Какво ще стане после…
  Питали Джон Мейнард Кейнс какво ще стане после, когато кризата отмине и неговата теория в крайна сметка предизвика очаквана инфлация. Той отговорил (копи-пейст): “Наистина, след достатъчно дълъг период от време, бурята ще отмине и морето ще се успокои. Но, след достатъчно дълъг период от време, всички ние ще сме мъртви”.
  Да, после, след послето, ние сме мъртви. Още по-после и децата, които викат по улиците днес, също са мъртви. После и планетата си отива, а после – балига… Това стига ли на конете, за да спрат да радават щедро разколебаването … ебаването … ебаването?
  Какво ще стане после, зависи от хората, които искат да участват в ставащото. Това е процес, стъпка по стъпка, оценка на постигнатото, промяна, стъпка по стъпка, оценка и т.н. Кой разбрал – разбрал, както казва Жоро. Останалите – на работа.
  Опа… ами те са на работа. Това им е работата – да питат какво ще стане после. Бойко Борисов каза, че знае какво ще стане после. Трупове, морги, касапница, старци се молят Богу горещо, жените плачат, пищят децата.

  Разколебаването …(ехото тихо нашепва) … ебаването … ебаването … си го запазете за собствена употреба. Кой ви ръчка да се врете по форуми и блогове и да ръсите глупости? Пари, глупост, комбинация и от двете – кое ви кара да се излагате толкова самоунизително?

  Странно е, че кон иска да постави каруцата пред себе си… Все пак има и забавна страна този тролски ентусиазъм – метафорите идват една след друга.

  Най-страшното е нищо да не стане после. Примиренчеството е последната крачка преди самият край.

 18. Според мен в момента няма ясно деление на леви и десни партии у нас. Както и г-н Инджев е изтъквал нееднократно, делението е между прозападни и рублофилски партии. Аз бих ги нарекъл също и демократични срещу евроазиатски или с авторитарен уклон. Вторите са ясни, тяхната отправна точка е на североизток. Те нямат някакви съмнения или различия в определянето на идентичността си. При демократичните ситуацията е друга – там има както либерално-демократични тенденции, така и консервативни. Всъщност, точно измежду демократичните и прозападни партии има деление на леви и десни. И именно затова така лесно се цепят, ако случайно са постигнали временно съгласие.

  Затова успехът на демократичните партии зависи много от целите, които ще си поставят още сега. Тези цели ще определят и посланията, които да отправят към избирателите. Трябва да се търси такава форма на сътрудничество, че тя да бъде хем печеливша на избори, хем устойчива и гъвкава за времето на управление. Защото какъв би бил смисълът да се спечелят изборите, ако след това управляващите се изпокарат заради различия по разни дребни теми, които неминуемо ще излязат на преден план в ежедневието? Ако основите обаче са здрави, ако са положени солидно, дребнотемието няма да бъде проблем за успешно управление.

  За мен в основата на коалицията от леви и десни демократични партии трябва да седи моралът. Именно заради него са и сегашните протести. Хората трябва да виждат, че управлението стъпва на общоприети морални ценности. Ясно е, винаги ще се намерят тарикати, които да искат да се възползват, при ново управление корупцията няма да изчезне от самосебе си. Но от подхода към такива прояви и тенденции ще бъде съдено за управлението. Забележете, за всички правителства досега, дори и за Костовото, масовото убеждение е, че са крали и са били корумпирани. Затова трябва подходът на новите управляващи да бъде различен. Трябва да измислят такива мерки и механизми, че да може обществото по-лесно да може да упражнява контрол. Тогава и желаещите тарикати ще понамалеят, а това ще подобри атмосферата и ще увеличи доверието в управляващите.

  Общите цели на демократичните партии трябва да са няколко, не много на брой конкретни и изпълними. Без общи приказки, без пожелания за неясното бъдеще, без популизъм разбира се. Три, четири, пет ясни и постижими цели, които да бъдат гонени с всички сили и от всички участници в управлението.

  И най-важното за момента – работата по изработването на основите и целите на бъдещата управляваща демократична коалиция трябва вече да е започнала. Енергията на протестите трябва да бъде умело използвана и насочена за постигане на убедителен изборен резултат. Затова напълно не съм съгласен с изявленията на протестиращите, че те не били подкрепяли никоя партия. Щом не подкрепят никого, значи има вакуум. Погледнато строго логически, няма как без наличието на партия да бъде изпълнено което и да е искане на протестиращите при бъдещи избори. Затова демократичните партии трябва още сега да заявят своите цели и да се опитат да привлекат възможно най-много от гласовете на протестиращите.

  Поздрави на всички

 19. К.Ганев, потресаващо и силно и на всичкото отгоре И хубаво И вярно! Направо конгениално! ШАПО!
  Дано стигне до повече хора!
  Историята ни казва, че в най-кървавата гражданска война, в царска Русия и с най-злощастни последици не само там но и в близко и далечно обкръжение активните участници. условно казано от двете страни на барикадата са били общо 3%. В Афганистан муджахидините изправили се срещу “ограниченият съветски военен контингент” от 125 000 войници и офицери нито в един момент не са били повече от 5 000. И ги изпратиха по живо, по здраво, не съвсем де, след по-малко от 10 години.
  Масовостта е важна но далеч по-ефективно е постоянство на китайската капка. Да си спомним само, че няколко майки на деца с увреждания в рамките на около половин година постигнаха практически всички свои справедливи искания.
  И те, така. Много мина, мъничко остана. One finale strive!

 20. @Окам – поздравления, много ясно изразен фокус върху същественото. Точно за мисленето няколко хода напред става въпрос, замъгляването с мантри тип “после ще му мислим” има своята функция за консолидиране, но временна. И едното не пречи на другото, и може да бъде “и”, а не “или”.
  Дано това, че не виждаме/чуваме не означава, че прозападните партии (защото наистина партиите на изборите ще определят ефекта от протеста) не работят по темата. Дал им бог далновидност, да пожелаем!! Зашото съм сигурен, че има други, които се готвят…
  Единственото в думите Ви, в което се съмнявам, е че без популизъм може да мине, за постигане на достатъчен резултат. Но да видим.

 21. Отлично, мнението на собственика на блога, както и на събеседващите. Явно, на една партия няма да може да се разчита, поради ефекта на „маскарите“. Но на отделни личности, да, може да се разчита, защото ТЕ вече са го показали безкрайно и все още го показват. Тях НИЕ трябва да набележим и да изискваме от тях да бъде създаден един ръководен център. Така трябва да действа и протеста и с това би се съгласил всеки един честен участник там. Четох коментар на един наблюдателен участник, по-скоро като непълноценен по време, но постоянен посетител-сеирджия там. Дали поради напредналата си възраст, или поради опарен само желае да определи присламчваща се манипулация. Неговото мнение е, че желанието на мнозинството е честно и непокварено и най-важното, влиянието на познатите ни присламчващи се вечни бунтари като борисовци, Маи, копейкаджии, резиденти, отровни тройки много бързо се изчерпва. Те бързо стават безгласни и биват изтиквани на страна като маргинали. Тези мнения за ваканционисти и несъзнаващи опасностите младежи са опити да се възкреси злото пак като „по-малкото“. Нека да продължават да действат и във всеки случай да имат нашата подкрепа!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.