Не позволявайте на каратиста да използва силата ви срещу вас

Коментарите ми вече заприличват на сериал, но не телевизионен, а писан по телевизионни репортажи, ако позволите малко самоирония във връзка с моето физическо отсъствие от протестите, дистанционното ми наблюдение и писмената ми подкрепа за протестите. И все пак, за свое “оправдание” да кажа, че дори и коментаторите, с които се разминаваме в оценката на ставащото, ми дават основание да смятам, че съм на прав път.

Това си помислих, четейки позицията на отрицанието на изцяло положителния в моите очи съмишленик д-р Любомир Канов. С него се срещахме преди китайската пандемия често по улиците в софийския квартал, който обитаваме и разменяхме по няколко съвпадащи мнения за актуалните събития. Сега си “говорим” задочно. https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-sled-5-6-mesetsa-boyko-shte-bade-istoriya-no-mocha-shte-vi-starchi-nad-glavite-a-ne-go-vizhdate

Репликата на д-р Канов, че младите не обръщат внимание на МОЧА , който явно не им пречи, привлече вниманието ми по два начина. Първо, защото има основание да се каже това, но и защото изобщо става дума за МОЧА, както нарекох монумента на окупационната червена армия, фалшиво обявен за паметник на ( несъществуващата към септември 1944 като название ) съветска армия в София. А и в коментарите във форума на Фактор, където е публикувана статията, се обсъжда именно МОЧА, а не лъжливото понятие ПСА. Което ми дава самочувствието да кажа, че по този начин присъствам косвено в този разговор.

НА СНИМКАТА: Авторът с децата си от първата му реколта на фотосесия за най-тиражното за времето си германско списание “Бригите” през далечната 1992 година, когато Москва още не беше впрегнала туземните си слуги да охраняват МОЧА и да пречат на българите да изразяват отношението си към този символ на съветската окупация

 

 

 

 

 

 

Ето защо си позволявам да кажа и нещо, което няма да се хареса на мнозина от онези, чийто протест подкрепям.

За “незабелязването” на МОЧА като грамадно олицетвороние на лъжата в центъра на София, вече казах – та нали протестите са на морално основа, а няма по-видим, нагъл и нетърпим символ на завоевателното изнасилване на България в центъра на(д) столицата ни от съветския колониализъм! 

Но ще кажа и повече за блокадите на движението в София, толкова характерни за какви ли не протести през годините.

В днешните условия това ми се вижда остаряла, за да не кажа направо бумерангова форма на протест, която дава глътка въздух на правителствената пропаганда да противопоставя гражданите повече от какъвто и да било контрапротест. Младите вече доказаха, че са изобретателни. Време да изобретят нещо свое като форма на изразяване в това отношение, което да лиши овластените хиени в политиката и в медиите да ехидничат по техен адрес, като ги противопоставят на “обществения интерес” и позволяват на обвиняемия на площада Борисов да се намята с овчата кожа на защитник на правото на хората на придвижване. 

Вълкът с овчата кожа на…правозащитник (!) надуши следата и се вкопчи в нея. Само това да е причината, ще е достатъчно на организаторите на пътните блокади да се замислят как да го лишат от тази тояга на самоотбраната в ъгъла, в който е натикан. Притиснат там, той кротко блее за правото на хората да клатят корпоративно -корпулентната му премиерска непоклатимост, но не и да пречат на останалите хорица, за които адски се е загрижил с кротък тон. 

Не е нова маневра, но винаги работи като кариес в зъб, който може да прерасне в гангрена, за да се наложи намесата на зъболекаря, за какъвто се има смият той. 

Нали искаме младите да не повтарят нашите грешки? Ето една, която би трябвало да избегнат. Каратистът знае как да използва замахването на противника с крачка в правилната посока, за да му помогне да се сгромоляса на тепиха. Не му позволявайте!

Парадоксалното в случая е, че този път “политиците” , както сме свикнали да обобщаваме, дадоха конкретни примери за “точкови” удари по разклатената легитимност на самозабравилата корумпирана върхушка в държавата. Срам, не срам, няма да е срамно гражданите този път да се поучат от тях. Да вземат пример от десанта край “Лукойл” и горещия коментар на Христо Иванов за студения резерв от мястото на престъплението край Варна. Или от акцията му пред Министерството на икономиката и оня ресторант “Осемте джуджета”, в който с мутренско чувство за хумор откровени рекетьори се правят на снежанки.

От такива акции ги “болят зъбките” властите и присъдружната им парламентарна “опозиция” ( по израза за зъбките на Делян Пеевски в деня на неговото злополучно издигане за шеф на ДАНС на 14 юни 2013 година). Самозваният “зъболекар”, въоръжен с бюджетната и еврофондовата си бормашина – ако повторя метафората за премиера Борисов, може само да фъфли, да се оправдава и да се спасява с изхвърлянето на баласт от балона си. За да му го спукат и да го приземят заедно с главния му прокурор когото той отказва да метне през борда, не бива да го оставят на мира с точно такива убождания.

Инак по повод всяко запушено кръстовище този изпечен демагог ще разпъва на кръст и ще разделя гражданите на малцинството от палатките и мнозинството останали, придърпвайки това мнозинство като спасително одеяло насред идващата зима за неговото управление. 

8 мнения за “Не позволявайте на каратиста да използва силата ви срещу вас”

 1. Независимо от каузата – събирането на хора на едно място има за цел да обединява. Meeting. Прекрасно, (без ирония)!
  Блокирането на основни пътни артерии пък ефективно разядинява, пречейки най-вече на придвижващите се в града, създавайки излишни емоции и проблеми. Едни редови хора пречат на други редови хора да се придвижват, но това е насочено срещу трети хора, които обаче се придвижват нормално. Би могло да е по-умно, наистина.
  Това прави възможно възникването на излишни инциденти между “обикновените” хора. Тогава виновни и невинни всъщност няма и ескалацията е много вероятна. Ако това е целта, може би трябва да се помисли кой има полза от това, или кой не може да прецени добре какво всъщност прави. И ако това не може да прецени, може ли да прецени и друго.
  Освен това, наистина групите изглеждат дразнещо “рехави”, така се разпръсква иначе фокусираното множество. При спор обикновено страните втвърдяват позициите, създадените емоции пречат на обединението. Е, разединението се управлява по-лесно, от време оно. Но тонът за разединението в този пример идва от тези, които би трябвало да имат интерес от обединение. В крайна сметка, има “инициатори” – явни, прекрасни, чисти като утринна роса, самата света троица на новото време.

 2. Напълно подкрепям протестите за сваляне на това корумпирано правителство, главния каскет но и на президента избран с активното участие на ББ предлагайки уникалната кандидатура на ЦЦ. За съжаление не мога да не отбележа не просто грешния подход на протестиращите опитвайки се да противопоставят на себе си гражданите които по някаква причина не протестират, а направо пагубно отклоняване на протестиращите от истинската възможност да принудят правителството да си ходи. Има толкова много възможности за блокади на министерства, общински и държавни администрации, полицейски управления и какви ли не още места които също биха допринесли за протеста а и не биха разгневили обикновените граждани в опита им да изкарат насъщния си хляб. Задача достатъчно усложнена от безкрайното управление на това подкупно правителство а сега и от протестиращите което да ме извиняват но няма каак да са работещи след като могат да си позволят да са на улицата. Не разбирам как интелигентни хора позволяват да бъдата употребени толкова очевидно. Нека да разпънат палатки пред бариерите на наказателните паркинзи в страната и да не пропускат паяците да внасят колите на гражданите вътре а само да моган да си вземат вече репатрираните автомобили. Дали ще има възмутен човек от това поведение освен общинстаката администрация която няма да може да налага своя рекет. Тов е само един пример за възможен протест. Знам че отстрани е лесно да се дава акъл но аз съм от работещите с кредити без собсвено жилище живеещи от днес за утре и освен да подкрепям и да давам акъл не мога да си позволя повече.

 3. Напълно съм съгласна. Това е очевидно и се учудвам, че толкова хора в протеста не са обърнали внимания на отрицателния ефект от “окупациите”. Трябва да се мисли!

 4. И аз мисля, че тези окупации от малко на брой хора, които пречат на придвижването на напълно обикновени граждани, създават обратен ефект за Голямата Кауза.
  И не забравяйте – утре ще е до 39 градуса на места!
  Как се стои на напечения асфалт?

 5. Те са там защото нямат друга цел! Не им идва на ум на протестиращите нито МОЧА, нито окупираните от руснаците български територии по морето и балканите, нито гьола Белене, нито изкопа “български путок”, нито се сещат да късат страници от учебниците по история, където са написани отвратителни лъжи за тях самите…”Не се сещат” от къде тече и ни залива та ни дави руската корупция, не са чували, че Лукойл дължи милиарди неплатени данъци. Не ми харесва тази им амнезия относно първопричината за простотията и сиромашията – Русията.
  Мафията вече използва пропагандния си ятаган “турци”.
  Сега овладтените им толупи и медии изваждат тоягата “циганизация”, утре ще извадят боздугана “евроглезльовци” и протеста ще се спихне. Защото
  Защото или “не се сещат”, че властта има “ахилесова пета”, в която трябва да се целят – руската зависимост, с нейните нагло стърчащи символи – или не искат да се сетят.

 6. Ето това е истинският проблем, който аз виждам с фигурите, особено “тримата тенори”, узурпиращи и манипулиращи протеста:

  https://www.24chasa.bg/novini/article/8864795

  Моля изгледайте видеото към текста. “24 Часа” е за мен поне, бивш вестник, сега продал се на властта. Но видеото е истинско, реакциите на “тенора” Бабикян- също, и видяното се припокрива на 100% с моите преки наблюдения от последните дни. Моля обърнете внимание на откровено лумпенските физиономии които “тенорите” концентрират около себе си. Явлението е интересно, защото на площада има и други оратори около които се събира съвсем различна публика. За съжаление “тенорите” са най-кресливи и медийно най-отразявани.

  Междувременно се появи потресаваща трета част на “Осемте джуджета”. Ремонт на правосъдната система, оставка на Гешев и честни (но не предсрочни) избори с машинно/електронно гласуване. Това са цели за които борбата си заслужава (поне през моята призма).

  Но подпомагане на плана Решетников и на Радев/Кури и ко., това твърдо не. В никой случай не мисля, че съюзяване с дявола, е пътя за промяна. Ако има нещо, което може да помогне на “каратиста”, то е точно това hijack-ване на протеста, което да доведе до отлив на подкрепата за него.

  PS: Някои включително и тук казват, че Радев е легитимно избран. По тази логика и Бай Х*й е такъв. И не е ясно доколко и в каква посока се е променило разпределението на електоралната подкрепа през последния месец. К. Ганев беше коментирал, че асоциирането с Радев/БСП повече пречи, отколкото помага. Съгласен съм на 100%.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.