Дали няма да се наложи да си внесем борбени демократи от Беларус ?

Чета с намаляващо изумление за поредната стена, този път във вид на ограда, която била попречила на една държавна институция да се осведоми за частно строително безобразие в околностите на руския анклав на “Лукойл” край “Росенец”. А е намаляващо изумлението ми от това нахално оправдание за съучастие с разиграващия от много години държавата в своя лична полза Ахмед Доган по простата причина, че в страната на простите това е рутинно явление. Тук управляващите смятат за прости наистина всички, а не само онези, които са им гласували, за да ни лъжат срещу държавна заплата, платена от нас. https://www.mediapool.bg/ograda-spryala-ministerstvoto-na-turizma-da-proveri-plazha-krai-dogan-sarai-news310529.html

Няма принципна разлика между затворените очи на институциите за онази “подпорна стена” на плажа Алепу край Созопол и затворения от Доган плаж на Росенец край бургаската рафинерия на руската компания “Лукойл”. Ако в строящия в явно нарушение на законите хотел се очаква тепърва да гнездят птички , според фалшиво звучащата закана на премиера Борисов да спре най-после хотелското нашествие, то в Доган сарай отдавна се настанил и гнезди Сокола. Сега от министерството на туризма ни обясняват в прав текст, че не можели да му проверят това безобразие, изразяващо се в самоуправството да затвори общински път и да прекрати достъпа на гражданите до плажа, заради една ограда на която пише, че става дума за “строителен обект”.

Ти, читателю, що не вземеш да си харесаш нейде къс земя и да туриш един подобен надпис, па тури му пепел след това? Не можеш. Защото не си началник на овластените наглеци. Те лъжат, впрочем и от немай къде – какво друго да кажат съучастниците в престъплението. Досега “просто” мълчаха и не реагираха на отделни журналистически публикации по темата. Някои от въпросите около “Росенец”, повдигнати от автора на тези редове, привлякоха вниманието на медия със световна тежест, като “Льо Монд”, още преди десетина години. Но кой от простите ни властници чете или се интересува от някакъв си френски вестник!  

Като чета и гледам как разни незаконни стени в България стоят на пътя на демокрацията ни започвам да се чудя, дали няма да се окаже, че идва времето да си внесем граждани от последния бастион на откровения комунизъм в Европа. Защото в Беларус протестите срещу съветското наследство и диктатора Лукашенко  са не само огромни по мащаб, но и протичат под рефрена на собствен химн, озаглавен “Да разрушим стените”. 

За любителите на символиката у нас да вметна също, че антикомунистическите протести в Минск протичат и под вдигнатия юмрук на техния лидер Светлана Тихановская.

 

 

 

 

 

В Минск 63 хиляди души присъстваха на митинг в подкрепа на кандидата за президент Светлана Тихановская.

Участниците се събраха в парка „Дружба народите“. Имаше концерт, за който жителите на беларуската столица започнаха да се събират час преди официалния старт на събитието. Зоната определена за митинга не можа да побере всички желаещи, някои от тях трябваше да останат зад оградите.

Полицаите също се „включиха“ в събитието. Преди началото на концерта те започнаха да монтират метални заграждения, обяснявайки това със засилените мерки за сигурност заради терористични атаки, за които се твърди, че са подготвени от наемници от Русия. Освен униформени, имаше и цивилни ченгета. Нямаше арести.

Пръв говори бащата на Дмитрий Фурманов, задържаният координатор на инициативната група на Тихановская, последван от съпругите на опозиционерите Павел Севяринец и Николай Статкевич, певицата Лера Яскевич, Светлана Тихановская, Мария Колесникова и Вероника Цепкало.

Светлана Тихановская се кандидатира за президент на Беларус, след като съпругът и, блогърът Сергей Тихановски, не беше допуснат до изборите. За капак, в края на май беше арестуван и е подсъдим по няколко наказателни дела.

PS: Невероятната песен „Стените ще паднат“, превърнала се в химн на свободолюбивите граждани на Беларус.

https://www.youtube.com/watch?v=uAgxUVxCl4c

https://novayagazeta.ru/news/2020/07/30/163405-v-minske-na-miting-v-podderzhku-svetlany-tihanovskoy-sobralis-okolo-25-tysyach-chelovek

 

14 мнения за “Дали няма да се наложи да си внесем борбени демократи от Беларус ?”

 1. 8 минути които разтърсиха не само Беларус. След които ментално, засега, Беларус напуска орбитата на “Третият Рим”. А България?

 2. Могат ли поддръжници и пропагандатори на путиновата диктатура да изметат мафията и да демократизират България?

  Нощните вълци на жълтите павета – подкрепят Радев, но компрометират протеста
  https://faktor.bg/bg/articles/petak-13-mogat-li-poddrazhnitsi-i-propagandatori-na-putinovata-diktatura-da-izmetat-mafiyata-i-da-demokratizirat-balgariya

 3. Sms трябва ли да вярваме на манипулативния фактор. Който иска е свободен да ходи на протеста за Оставка на бб и гешев и после пътна карта на Демократична България . Властта се е скрила и страх я тресе яко. Протеста е пълен този път с образовани хора. Младежи които трябваше да заминат на бригада в САЩ , младежи които учат в чужбина и за лятото оставаха да работят там където учеха . Този път номерата им няма да минат. Първо пробваха с “етническия мир и доган ” . Не стана. Успех на Беларус. Катуна с ракети се тресе. Какво ще приложат срещу този народ? Балестични ракети.? Не става. Силата на ссср русия е лъжата. Не случайно кореспондента в масква Джордж Оруел е казал: “Който владее миналото владее настоящето , а който владее настоящето владее и бъдещето.”

 4. “Като чета и гледам как разни незаконни стени в България стоят на пътя на демокрацията …”

  Още по-зле – разни незаконни стени спират “държавата” да влезе и контролира свои територии. Защо мълчат ЕС и НАТО? А ние защо не сме всички на улицата?

 5. “Tрябва ли да вярваме на манипулативния “Фактор””? Защо не, когато тази конкретна информация е вярна? И се потвърждава от преките ми наблюдения от триъгълника на властта. Преди този клип да се появи, аз също обмислях да се кача на микрофона до “тенорите” и да кажа, че искам (от мое име и от името на хората, с които съм дошъл) и оставката на пРезидента. От лицата на типовете заобикалящи “тенорите” предположих, че верояно ще се стигне до сбиване и просто реших да си спестя екшъна.

  Аз съм само малко по-вързастен от младежите там, живота и кариерата ми са основно свързани с външния свят, но не намирам нищо общо с “тенорите”, чегеваристите и путинофилите, с които се наводни изведнъж. Да, никой не може да забрани на екстремисти да посещават протеста, но защо “тенорите” и другите обявили се за лидери на протеста, не се разграничат от случилото се, от пРезидента, и от левичарските послания, които се сипят на талази.

  Ремонт на правосъдната система, оставка на Гешев и честни (но не предсрочни) избори с машинно/електронно гласуване. Това са цели, за които борбата си заслужава. Последното искане е всъщност, много важно. Политическото статукво у нас се крепи и на ниската избирателна активност (често около 30%), която увеличава теглото на корпоративния и на купения вот. Електронно гласуване означава масов вот (примерно 60%), защото го няма реденето пред секции и загубата на време. При висока избирателна активност, приносът на манипулирания вот към крайния резултат пада. Искането за машинен/електронен вот се беше появило в началото, но бе заглушено.

 6. Г-н Станев,
  съгласен съм с Вас, че “Фактор” е манипулативен (разбира се, много много далеч от манипулативността, примерно, на Блиц.RU…;)), но точно защото основната му читателска аудитория преобладаващо се счита за проевропейска, “дясна”, продемократична, антикомунистическа, неговата мини-манипулативност и мен много ме дразни! Писал съм десетина пъти тук със съвсем конкретни факти, цитати и дадени линкове.
  Но в конкретния случай си струва да се вземе предвид забележката на sms и цитирания инцидент, показващ доста опасна тенденция, а именно – нощните хиени са действен фактор и един от основните стълбове в протестите!
  Това, че другите, по-многобройни (но по-малко организирани!) почтени, интелигентни, млади хора са там, не трябва да приспива вниманието ни!
  Как па веднъж надвечер няколкохилядното шествие не “кривна” към Мочата…да го “уважи” със справедливото си негодувание!?
  С най-добри чувства
  P.S. И още нещо – преди няколко дни в анонс на БТВ за протеста в Пловдив бе споменато тяхно искане – България да не влизала в еврозоната!?!
  Е, аз не съм съгласен с това!
  Мястото на България е в еврозоната, а на еврото – в България!
  Каквото за Ханс, Франсоа, Антонио и Педро – това и за мене!

 7. нещо ме смущава,че не говори на беларуски,пък и децата си за безопасност прехвърлила а РФ.

 8. @ Веселин Станев

  Мисля, че по възможност трябва да се чете всичко и Фактор, и Фрог, и Блиц, и Труд, защото, макар и рядко, има вероятност сред тинята на дезинформацията, която бълват, неочаквано да блесне някой бисер на истината, интуитивно откровение на журналист, анализатор или политолог. И ако открия такъв “бисер”, независимо къде е публикуван, бързам веднага да го споделя с надежда това да помогне на повече хора да се ориентират в опасна ситуация като днешната, която има потенциал да доведе до подмолна подмяна на цивилизационния избор на българите и постепенното им завръщане в сибирския концлагер, ГУЛАГ-ЪТ, от който едва се измъкнахме преди 30 години!
  В провинцията и по морето европейското знаме вече е рядкост, плашат хората с идването на скъпото евро, със смъртоносния щам, който нахлува от Западна Европа…

  Споделям мнението на G_G и Българин

 9. @Krasnoselski
  01.08.2020 в 18:14

  Сега научавам този факт.
  И мен също ме притеснява това.
  Нали не сме наивни мечтатели, че това би било възможно да се случи без разрешението от едно най-високо място в Москва, “ОТГОРЕ”?

 10. @Българин,освен това,мъжът и през 2016 г,посещава Крим и прави недвуссмислени изказвания за статута му.Спомням си как беше пробутан на украинците Янукович и до какво доведе това.Засега Лукашевич се противопостави на преките опити за присъединение,реагира адекватно на руските опити за нефтен и газов рекет.Увидим,сказал слепой и пошел в кино./майтап,бе Уили/.

 11. За подобни случаи Радой Ралин казваше:
  “Много смело критикуваш, бай Григоре,
  сигурно са ти възложили от горе!”

 12. Само за протокола.

  Светлана Тихановская пред ББС заяви, че отношенията с Русия минават изцяло на база взаимно изгодно икономическо-търговско сътрудничество. Край на специалният статут, на “интеграция”, преразглеждане на договора за военните бази и те, така,
  Война на северният съсед няма да обявява.
  Кой разбрал-разбрал.

 13. Не ни трябват алкаши от Беларус – аналогично на Русия цялата опозиция се състои от ученици и последователи на Елцин и Шушкевич в пианизма.

 14. Към vlady:

  Твърде буквално възприемате ироничната ми забележка за внос на демократи от Беларус във връзка с митинга на 63 000 “алкаши” в Минск. Те и нашите протестиращи вкупом са определяни за “джендъри”…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.