Две неща, които не случват, говорят за кошмара на властта

 

 

 

 

 

При други обстоятелство бих иронизирал коментирането на нещо, което не се случва. Като коментатор не веднъж съм бил предизвикван да си “призная” някакво пристрастие във връзка с липса на мой коментар по някаква тема. 

И все пак…

Този път за отбелязване е “знаковото” мълчание по две линии във връзка с протестите у нас.

Вече 27 дни откакто изригна гражданското недоволство, най-голямото по своя мащаб от 2013 година насам. Повече от вероятно е да са настъпили тектонични размествания в обществените нагласи към партиите под влияние на текущите събития. В същото време спорадичните наблюдения на  социолозите споделят с публиката всичко друго, само не и какви са предпочитанията към момента във връзка с евентуални избори. 

Изяснява се от проучване на “Алфа рисърч”, че въпреки неудобствата, които протестите причиняват на гражданите, хората преобладаващо подкрепят протестиращите и също така са против действията и приказките на главния прокурор Иван Гешев. Но по главния въпрос за алтернативата на сегашното управление в сегашната обстановка отново няма данни. А именно плашилото на липсващата алтернатива е любимият торбалан в торбата с обещавани ужаси ( по Борисов), които щели да настъпят ако управляващите отстъпят и ни лишат от себе си.

Най-вероятно има добра новина за най-активната партия “Демократична България”, детонирала протестите и детронирала мастодонта ГЕРБ ако не от първото място в класациите по електорална подкрепа, то от пиедестала на нейната самоувереност, че е абонирана за всяка следваща победа на всякакви избори. Крайно (не)обичайно е след близо месец да няма никаква конкретна индикация по този въпрос. Властите очевидно правят всичко възможно да забавят информацията за подобно разместване на пластовете в тяхна вреда, надявайки се чудото да се случи и вълната на протеста да се прекърши в тяхна полза, за да позволят най-сетне истината да бъде чута.

 

Кошмар в главите на управляващите у нас предизвиква и пълното мълчание на западните съюзници. То е равносилно на подкрепа за противниците на властта. Декларацията на американското и френското посолство в началото на демонстрациите, както и демонстративното посещение на посланиците на Европейския съюз при президента Радев на следващия ден, можеха някак си да бъдат тълкувани двуяко като рутинни или подразбиращи се по правилата на дипломацията, макар декларативно да защитаваха правото на българите да протестират ( срещу Борисов и Гешев в случая).

Отсъствието на обичайното евроатлантическо потупване по гърба на Бойко Борисов обаче в момент, когато той отчаяно се нуждае от него, не оставя никакво съмнение: той е пътник, но не към мечтаните от него илюзорни висини на славата като “геополитик”, “посредник между Изтока и Запада” и “ благодетел” на магистралното застрояваната с европейски средства България, а към дерето на дереджето, което сам си докара в качеството на автократ, откъснал се от реалностите в страната и света.   

Верващите у нас, повервали на времето на царствено апелиращия към верващите нашенски наивници да му верват, че ще ги оправи за 800 дни,  не могат да поверват, чe техните идоли верно си отиват този път заедно със снесеното му в нашето гнездо яйце с форма на тиква.

Верващите редеят, но радеят Радев да бъде натоварен с верването, че той стои зад протестите. Те не верват на очите си, че най-после от властта е на път да се махне властта на простотията, превърната в основа за философията на управляващите в заиграването й с т.н. обикновени хора у нас от 10 годни насам.  

Сал едно парламентарно мнозинство и една проруска опозиция, която се състезава с управляващите кой да угодничи повече на Кремъл, остана в окопа на окопалото се управление. Фактът, че Борисов се видя принуден да зарадва единствения “русофоб” край себе си Валери Симеонов и неочаквано за мнозина разкара от поста й омразната на бургазлията Николина Ангелкова, показа до каква степен премиерът е заложил на последната си карта за спечелване на още малко време и още една битка в загубената иначе война срещу въстаналата прозападна общност в България, която той успя да обедини срещу себе си.

19 мнения за “Две неща, които не случват, говорят за кошмара на властта”

 1. Без показване на директен червен картон от страна на Вашингтон и Брюксел няма как да стане, Баце има една-единствена цел. Да спаси кожата си във всичките ѝ аспекти, Прекрасно знае, че още служебното правителство поддаде ли се на натиска за оставка ще го подпука по сите азимути, А и не само, че Цвъчко го няма за да му нарисува изгоден изборен резултат а и вече няма кой да позволи да се разнасят чували с изборни книжа и подправят протоколи,
  The game is over!

 2. Не помня къде прочетах това изречение, по протестите ли, в Интернет ли, но е толкова точно, че го запомних: “Бойко, ти си прост, но ние не сме, и за това няма начин да се разберем!”

 3. “…Но по главния въпрос за алтернативата на сегашното управление в сегашната обстановка отново няма данни. А именно плашилото на липсващата алтернатива е любимият торбалан в торбата с обещавани ужаси ( по Борисов), които щели да настъпят ако управляващите отстъпят и ни лишат от себе си.”
  Тази констатация на Иво за липсата (на говорене) за алтернатива на сегашното управление е очевадна, тревожна и съдбоносно опасна! На протестите само крещят “Вън от властта мутрите Борисов и сие и Гешев!”, но никой не крещи и не вдига на плакати списък с имената на достойни и смели българи, които протестът настоява да дойдат във властта на мястото на мутрите.
  Няма КОНКРЕТНИ, поименни предложения за почтени, ерудирани и саможертвени личности, които да конституират спасителния, национално отговорен Български Министерски съвет!
  Споделих преди седмици във форума моят си “дрийм тим” за МС без претенции за непогрешимост. Очаквах, поне във форума, порой от други предложения за още по- компетентни и талантливи носители на морални ценности, каквито (Слава Богу!)все още могат да се намерят в България.
  Имената на тези българи, би трябвало, всекидневно да се “въртят” по медиите и форумите, да се обсъждат публично аргументи в подкрепа или отхвърляне на тези предложения, за да ги опознае и припознае българското общество. За съжаление, това правят точно гнусните родоотстъпници- рублофили, които, ако обърнахте внимание, още от началото на протестите започнаха “да спрягат” анонимно по медиите имената на СВОИТЕ, едни и същи от години нечистоплътни кандидати, сондирайки обществената ракция по отношение тяхната избираемост и степен на поносимост!

 4. На Георги Николов
  За жалост има кой да разнася и подменя чували с бюлетини и да подправя протоколи. – “Кой,” е още тук. Когато “койчовците” се изнесат тогава може би..

 5. Статията е в десе(я)тката. Е или я беше правилното не помня. Първа умна и разумна задача ОСТАВКА на бойко гешев евентуално и кошлуков и сем и пътна карта на Демократична България за предсрочни избори. След оставката пак на паветата докато се подготви подходяща среда за избори. Едва когато изборната обстановка е добра , могат да се провеждат избори. Тогава изборите ще отсеят достойните и много работа от ВСЕКИ за да се изберат достойните хора.

 6. Аз съм оптимист защото от другото няма смисъл. (Чърчил )

 7. Една от причините геройкото да се прави на разсеян и да не подава оставка е желанието му да брои бюлетините както той си знае!

 8. Каква е Полша, че да глобява? Северен поток 2 е иновационен проект, който използва така наречените “умни тръби”, смарт пайпс, и по целия път на суровината се ръководи само от талантливи руски и съвецки инженери газодобивници и гъзолизници. Като странични ползи от проекта бидоха създадени десетки потребителски изделия, като ново руско бръснарско ножче, което използва природен газ, за да упои бръснещия се с него и така да намали неговите мъки по време на бръсненето, при което същият плаче за смъртта на ВЕИ Ленин. Друга новост от “Газпром” е перпетуалната газова запалка, която е постоянно свързана с минитръба към най-близката точна на тръбопровода и така никога не се налага да бъде презареждана, а при необходимост от подмяна на камъчето бива откачвана временно от тръбите, или пък, ако собственикът е ортодоксален ленинист, дори при негодно камъче, същият може без проблем да използва за запалване революционните комунистически искри или пък стар брой на вестник “ИСкра”, който да подпали от единия край с обикновена кибритена клечка и след това да го поднесе към иновационната запалка. В тази връзка бяха защитена и няколко аспирантури и бе присвоено научно звание “доктор на газовите науки”. В диверсионния отряд “Зоя” пък бяха внедрени нови газови горелки, които могат да се окачват на талията на девойки-диверсантки и с тяхна помощ същите лесно да запалят къщите на своите съселяни, както направи това прочутата подпалвачка от ВСВ, на която именуван отрядът. Един отряд Зоя, комяндирова в Хабаровск може лесно да опожари забранените от властта протестни шествия в Далечния изток, който отдавна се чувства измамен че е под управлението на далечна Москва а не на близкото Токио или Бейджинг.

 9. Г-н Инджев, ще призная това правителство, което първо реши да използва Вашия интелектуален потенциал и Ви назначи на отговорна позиция: министър или зам.-министър на Информационните технологии и съобщенията, шеф на СЕМ, шеф на БНТ или друга подобаваща на Вашето ниво служба. Прекланям се пред енергията и непримиримостта на младите хора, но истинската борба има нужда и от ветерани, които знаят добре къде зимуват раците и с опита си да ограждат неопитната млада генерация от провокации, капани, компромати и т.н. Иначе цялата тази енергия и устрем ще отидат нахалост. Смятам, че хора като Вас трябва по един или друг начин да застанат в челните редици на протестното движение, не т.нар. Отровно трио, което всъщност е подхвърлена от БСП отровна ябълка. Ако “стари кучета” като Вас, врели и кипели в медийния бранш, не подпомогнат младите протестиращи, бъдещето на България ще е много черно. Или по-точно deep purple! Младежката енергия иска фокус, иска логистика, трябват репери, които да я насочат да удари там, където е най-уязвимото място на мафията! Вие имате ли стратегия какво да се прави оттук насетне, точка по точка, за да излезем от тоя батак? Иначе пак ще ни яхат гербери, ниновици и славитрифоновци, а зад тях ще подръпва лукаво конците почетният председател от Росенец барабар с прасето-касичка до него.

 10. Всъщност има съвсем прясно изследване за електоралните нагласи, което е направено от Алфа рисърч преди няколко дни, като част от проучване на нагласите на българските граждани към настоящата политическа ситуация. Въпросът е, че тъй като е поръчано от в-к Дневник, заради поддържането на читателския интерес, публикациите по данните от проучването се пускат всеки ден “на час по лъжичка”, вместо всички заедно.
  Ето вчерашната публикация, пряко фокусирана върху отношението към политически фигури/партии и нагласи за гласуване:

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/08/03/4098431_shest_ili_sedem_partii_vlizat_v_parlamenta_ako/

 11. До Детето

  Да! Иновативните решения покрай потоците нямат край. Работи се с размах. Браво на Вас, че обръщате внимание на фактите, които руските хора от скромност не разкриват пред света.

  Наскоро излезе част от секретен доклад, в който се споменава някакъв нов руски газов пътнически самолет с вертикално излитане, вертикално кацане и стойка “кобра” при полет, който е постоянно свързан с тръбата на СП2. Самолетът е хиперзвуков и е със СТЕЛТ технология, напълно невидим и неуловим. При проведените изпитания самолетът се е загубил, заедно с 6 човека екипаж и 39 доброволци на борда, на които е било обещано да получат безплатен обяд. Предполага се, че е станала някаква авария, защото умната тръба се е върнала в базата сама. В доклада не се споменава точно това, но се предполага, че е станало нещо такова, защото буквално се казва, че е засечена радиограма “синджирът се връща, козата я няма”. Злите езици твърдят, че самолетът е все още завързан към тръбата, кацнал е без проблеми и стои на пистата, но наземният персонал не го вижда. Технологията СТЕЛТ нещо се прецакала и не може да се изключи…

  Никой не се съмнява в гениалността на тайните съветски и руски разработчици. От поне 100 години те създават тайни иновативни продукти, които могат да залеят света, но нали са тайни и затова никога не ги виждаме. Но няма съмнение, че ги има и че са супер съвършени. Например новата Лада, новата Зазка и новата Газка. Без съмнение, това са най-модерните МПС-та в света, но ние не можем да ги видим (те също са СТЕЛТ) и да се докоснем до тях, защото не сме благодарни достатъчно, а те два пъти нас асвабадили. Помним колко високо беше оценена съветската автомобилна техника навремето, когато сънародниците ни чакаха по над 10 години, за да се сдобият с нов съветски автомобил. За Форд или за Мерцедес не си спомням някой да е чакал нито у нас, нито по света, даже съм виждал как им залежават по паркингите. Освен това Ладата остана непроменена половин век, което доказва нейното съвършенство, докато всички западни автомобили постоянно се опитват да подобрят нещо и вадят все различни от старите модели, което пък доказва безсилието им да направят по-добър автомобил от Ладата. А Волгата – какъв лукс за работническата класа…
  Но да не подхващаме тази тема, защото на запад, освен да мразят россия и да бият негрите, друго не могат да направят. Затова и сега – санкции.

  По отношение на СП2 и Банкянски поток 1.1. – умните тръби са само едната страна на иновациите. Умните Фитинги са другата. Умните Фитинги са проектирани така, щото да могат да направят всякакви връзки по нареждане от масква. При пробното им пускане в проекта Банкянски поток са се получили малки отклонения от предвиденото – вместо нови връзки по новото трасе, което трябваше да е готово лани, са се появили пари и злато в някакви чекмеджета. Руските газови специалисти се чудят що за аномалия е това и са изпратили звено от групата Вагнер да отстранят проблема. Самият проблем в момента се кълне във вярност и се крие с джипката си някъде из трасето на потока. В Истанбул вече въртяха крана и нашият пръв партиен и държавен ръководител беше там, и той въртя, и от него се чака да пусне газ през територията. Да можем и ние да се закачим и да потече мед и масло, а и масква да си пробва Фитингите по-нататък.

  А в россия още няма ваксина против короната, а вече е задължителна… Скоро задължителни ще станат:
  – телепортирането
  – пътуване във времето
  – използването на вечен двигател в камионите ЗИЛ
  – студеният ядрен синтез

  и др.

  По-близки отношения с россия ще ни дадат достъп до тайните технологии да се движим напред-назад (засега предимно назад) във времето и пространството и ще ни освободят за трети път от западното влияние и от неосъществимите идеи за свобода и справедливост. Да, другари, това е.

 12. Към 1 наум:

  Всъщност точно това отбелязах в статията си, че към момента не се публикуват данни за актуалните избирателни нагласи. Часове по-късно “Дневник” публикува с какво разполага. Не си приписвам никаква “заслуга”…

 13. Към Пламен:

  Благодаря…
  Имам нескромната претенция, че от години помагам според скромните си възможности по начина, който смятам за възможен. Защото поканването ми за каквото и да било няма как да стане по мое желание, дори да го имам.

  Забелязвам мои идеи, предложения и цели словесни конструкции от мои статии ( понякога звучат дори от устата на “опозиционери”, които не подкрепям), които влизат в употреба от критично настроената ( като мен) публика.
  Характерното за този вид цитиране или взаимстване е, че авторството ми не се споменава – едни се боят да не би да ме “направят велик”, други изпитват неудобство да назоват “врага” си като автор на техните изговорени “мисли”, трети не знаят какъв е изворът, а четвърти стигат до сходни идеи сами. Какво да се прави, идеите винаги имат автор, но авторът трудно може да наложи монопол над тях. Освен ако има маниакалната склонност да се налага на всички. Може да не е справедливо, но светът, както знаем, не е справедливо място за живеене.

  Ще дам само пример с названието МОЧА (а има и други подобни случаи).
  Макар че вече придоби гражданственост и се употребява широко по форумите, че и в заглавия на статии в сайтове, не ми е попадал случай да прочета допълнението “както го нарече Иво Инджев).
  Остава ми удовлетворението, че все пак имам някакъв принос.

 14. ГЕРБ 14,5%
  БСП 10,4%
  Има такъв народ (Слави) 10,2 %
  Демократична България 6,7 %
  ДПС 4,5%
  Изправи се.бг (Мая Манолова) 3,2 %
  Обединени патриотиВоля 2,2 %
  Политически проект на Цв. 0,5%
  Политически проект на В. Божков 0,4%
  Възраждане 0,3%
  Други 0,3 %
  ——
  При тази конфигурация единственото хубаво нещо (а то не е никак малко, на фона на сегашната ситуация!) е присъствието на ясно очертана, проевропейска и продемократична формация в един нов парламент!

 15. Чудно ми е защо се чуват само призиви за машинно или електронно гласуване (като знаем, че до март 2021 нито едното, нито другото ще е факт), но не и за изчистване на избирателните списъци, което може да стане при повечко натиск.
  Колкото до изнесените “електорални нагласи”, процентите на ДПС са силно занижени (надявам се, че и тези на ДБ). Положително в числата е, че вече не се крие спихването на БСП на 10%, за което запознати говорят понe от седем години.

 16. Многоуважаеми господин Инджев, не един път съм се повтарял при Вас, в смисълът който влага sms, относно липсваща алтернатива, ако трябва да се се осъществи исканата на протеста замяна. Несъмнено всички трезвомислещи си задават точно този въпрос, след като с право крещим за оставка, би било добре да кажем, с кого искаме да заменим този тъп и манипулиран избор. След като се оставяхме да ни премятат и след като най-после трябва да дойдат истинските, трябва да знаем кои са те, подходящите. Московците знаят кои искат и досега винаги са го правили, като поставят най-простаците и продажническите. Но останалите истинските българи също би трябвало да имат възможност за предложение, въпреки, че са омерзени и са го докарали до там, да кажат майната ви! Аз, ежедневно, подобно на наркоман, отскачам до Вашият блог, Фактор, Жабата и ако ми се отдаде да погледна в предаванията (постдатум) на Дерменджиев и Кулезич, успявам да задоволя жаждата си за информация, но за съжаление трябва да добавя и приказката за лозето, дето повече иска„ мотика“! Отначало, си мислех необходими са поне няколко истински мислещи глави, събрани обаче във форум. Това обаче пак е трудно, защото липсва НЯКОЙ, който да го създаде. А създателят , като Господ-Бог, е най-важното, защото той трябва да е непогрешим! Знам, не един път сте отговаряли, дали поради скромност и нежелание да се натрапвате, дали защото не намирате желаещи от Вашата категория, които също трябва да Ви потърсят за това, но все някой трябва да направи тази първа стъпка. Давате пример за Вашето изобретение, МОЧА, но то е като при изобретателите на електричеството или радиото, малко ги знаят, но тези които се интересуват, достигат до тази информация. Но не е ли най-хубавото обаче, че всички не могат вече без ток и радио? Аз на времето когато активно работех, направих един чек в Германия, който сега се ползва специализирано. Е, вярно с течение на времето той претърпя няколкократни допълнения и изменения поради техническите усъвършенствания но малко са хората, които знаят за създателят му. Често съм чувал, „той просто беше на разположение!“ Според мен това е достатъчно, дори да знаят само най-близките душИ, за другите наистина е важно, че се ползва, че го е измислила една умна глава. И добре знайте, постоянно се възхищавам на Ваши изразни творения, на Вашите книги, които са толкова изчерпателни и верни като една докторска дисертация по въпросът. Обикновените българи са доверчиви до наивитет, точно поради манипулациите, които се сеят непрестанно. Един бил ченге, друг бил педераст, трети комунист а най- такъвият раздава сведения за дядовците. Неговият бил репресиран, а друг един му попречил да учи в световни университети! До кога ще ги слушаме и ще им мълчим за разпространението на лъжите, след като виждаме, че постоянно ни манипулират и никаква полза не принасят?
  Необходим е еди форум на който да бъдат поканени изявени и качествени личности, които да там да изкажат възгледите си, как да променим системата. Да се създаде една дискусия по този въпрос, както и по тяхната пригодност. Не ни трябва партия а личности, БЪЛГАРИ, които да милеят за истината и доброто! И тях би трябвало да искаме да поставим на най-главните постове. Да ръководят ежедневието и да ни представят на светът, а не да ни срамят с простащина и некадърност, дори още повече, с бандитизъм. Наближават избори, които поради несъгласуваност между цветът на нацията (а той съществува), пак могат да бъдат изгубени.

 17. @Boris

  Никога няма да се намерят светци, които да управляват държавата. По-важно е да имат коректив. Тъй като на институциите не може да се разчита, a от 3,5 години дopи парламентарна опозиция няма, корективът трябва да е будното гражданство. Ако то винаги излиза на протест, когато управниците се олeят, на политиците рано или късно ще им уври умът, че не може ненаказано да прекаляват с кражбите и наглостта. Сам виждате, че управниците се размърдват, когато гражданското общество ги подбутне – имам предвид примерно четиримата сменени министри и факта, че преди седем годиони делян пеевски не стана шеф на ДАНС. Да търпи цели 10 години некомпетентни простаци на власт, дано е един горчив урок за българския народ, който да не се забрави и не се случи никога вече.

  Накратко: не е толкова важно кой ще дойде след борисов-3, а ако не става, да му покажем незабавно червения картон, а не да го търпим 3х1/2 мандата и чак тогава да го изгоним.

 18. уважаема симпатизантка…, да кажа на пряко, симпатична госпожо, моментът е сублимен! Коренът на думата идва, предполагам, от сублимация, за която в физикохимията, са необходими съответните условия. Пренесено в политиката, това условие е предизвиканото недоволство на една голяма част от българите, което благоприятства за да кристализира една нова форма на управление. Такова, без лъжи а с с действия, които унищожават пречките на парализата по пътя към добруването на българите. Към лъганите, след като вече ясно виждат, че няма никаква разлика между предишните и сегашните комуняги. Два отбора, на една кохорта, сменящи се след провалите си. Новите дават съответните голи обещания и всичко се свежда пак до печалбарство и корупция. Тези притчи, че се строило и това могло да се види е основата лъжа при кражбата, защото всичко построено е преоскъпено и фактически би трябвало да бъде многократно повече. Това се вижда от дворците, палатите, колите, въобще богатствата на главатарите, както и от чуждестранните им имения и офшорни сметки, които никнат успоредно на тези „стоежи“. От какви средства се получава това лично благоденствие, тези пачки и люлчета, след като служебните им приходи не биха дали тази възможност? И най-лошото е, че винаги създават и обслужват такава съдебна система, която не търси отговори и отговорност. Всичко това го знаем и не си заслужаваше да споменавам, но в рамките на днешното слово, което произнесе Борисов пред довлечената си публика и „чистачите“ там (за да няма несъгласия на партийното сборище пред НДК) и хвалбите колко много бил постигнал и още колко щял да постига(!), съм принуден да ги спомена и оборя. Още бих споменал, че точно поради протестите и посланията СЕГА, отговорните в ЕС вече ще имат едно на ум, ще следят и контролират и едва ли ще отпуснат току така тези средства за подкрепа срещу вредите от пандемията за да бъдат до голяма степен пак ограбени. Каква наглост, след като на сбирката на ЕС Борисов не взима думата и в лични разговори не може да се изрази на чужд език, както и няма брифинг, е получил „голяма “ сума! Получил е най-малката, от немай къде към най-бедната страна в ЕС, като милостиня. От тук на татък идва времето на самоизяждането и борбите за овладяването на вече заграбеното, защото между сегашните политици няма създатели на блага а грабители на такива. Моето желание не е контролът, защото при такива сменящи се отбори той не може да се осъществи. Трябват нови управляващи хора, които да бъдат издигнати от „обществото“. Но обществото е една имагинерна структура, поради което го поставям в апостроф. Това са незнайни или поставени лица и това с което те започнат СЕГА да ни убеждават, няма да се отличава абсолютно никак от говоренето на сегашните оратори. Това ще са празните обещания на недоказани субекти, които няма да доведат до положителна развръзка. Пак резервен отбор! Аз бих желал да назовем начетени личности, които вече са се изградили, доказали, както и показали същността си. Показали, че нито са корумпирани, нито търсят власт с цел забогатяване, и имат качествата да осъзнаят нещата. И най-важното никаква Русия. Добре, за да не бъдат атакувани и убивани, ПОВЕЧЕ да не говорят за това, но да действат правилно! Не трябва да чакаме действията на коректив на евентуално пак неправилно избрани, а с помощта на далновидните и читави анализатори да определим подходящите. Ние с Вас ще участваме, хайде като коректив, в обсъжданията!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.