Ето защо мълчаха дълго социолозите за промяната в електоралните нагласи и защо не мълчат българите в чужбина

  Опитвам се да избегна проявата на лошия вкус да цитираш себе си, но ще понеса критиката на несъгласните да спомена двата акцента от последния си коментар за протестите: дълго забавената статистика за актуалната картина на електоралните предпочитания и многозначителната липса на евроатлантическа подкрепа за изпадналия в беда ( а скоро и от евроатлантическата луксозна карета) Бойко Борисов.

По първия въпрос настъпи развитие буквално часове след вчерашната ми публикация. Най-после бяха обявени данни как са се отразили протестите на партиите в очите на избирателите. Очаквано ГЕРБ губи подкрепа, но неочаквано за онези, които ни плашат с БСП като единствена алтернатива, столетната продажница също се търкаля надолу. Разликата между абонираните от години за първите две места скачени съдове, които надъхват симпатизантите си чрез образа на удобния враг, остава приблизително същата както преди, но в низходяща градация. https://www.mediapool.bg/alfa-risarch-slavi-trifonov-i-db-iztlaskvat-dps-do-peto-myasto-ako-izborite-sa-sega-news310589.html

Антисистемният образ на “Има такъв народ” на Слави Трифонов получава системна подкрепа от голям брой недоволни от статуквото избиратели към днешна дата. Не е изненада.

От гледна точка на здравия разум също не е сюрприз и сривът на доверието в ДПС, изобличена чрез нейния почетен председател Ахмед Доган след акциите на съпредседателя Христо Иванов. Може би само в централата на движението са си мислели, че и този път ще им се размине презрението благодарение на верния по етнически признак електорат.

Ако има партия, която се изстрелва на висока позиция спрямо своето скромно електорално положение преди изборите, това е “Демократична България”. Не с проценти, а в пъти. Превръща се в това, което клиширано се нарича незаобиколим фактор. 

Този скок затвори устата на медийните хипопотами. Затънали в собствената си кафявост, разпръсвана наоколо с въртенето на опашката пред властта,  те преживяха непрекъснато риторично темата как с някакви си около 2 процента влияние върху избирателите няма как от “Демократична България” да се надяват да изплуват на повърхността. Сега хипопотамите се потопиха и “забравиха” този дъвкан и предъвкван от тях “аргумент”.  

Да спомена и интервюто на Иван Костов за БНР, в което подкрепи протестите и остави в ( голямо) малцинство вероятно скептиците сред своите съмишленици, колебаещи се каква позиция да заемат, за да не се окажат в един окоп с дългогодишни политически противници. Иначе казано, Костов обори съзнателните и неволните говорители на ГЕРБ, според които от протестите полза щели да имат непременно червените.

А по втория въпрос, свързан с мълчанието на западните съюзници, промяната засега настъпи по улиците и площадите на градове на няколко континента.

НА СНИМКАТА ( от сайта на българската секция на “свободна Европа”):

 

 

 

 

Буквално в един глас българи питат в чужбина чрез своите лозунги защо западните правителства мълчат ( макар това мълчание да е достатъчно показателно като вид липса на подкрепа за техния Бойко ). Тези българи искат вече нещо повече: ясно разграничаване на западните демокрации от съмнителния демократ Борисов и неговата проекция в българската прокуратура Иван Гешев.

Не мога да го опиша по-добре от илюстрацията в галерията от снимки в “Дневник”. https://www.dnevnik.bg/photos/2020/08/03/4098539_fotogaleriia_nemi_i_slepi_li_ste_bulgari_v_chujbina_se/?ref=home_photos

Следва продължение. Не знаем точно какво ще бъде, освен, че ще е продължително.

11 мнения за “Ето защо мълчаха дълго социолозите за промяната в електоралните нагласи и защо не мълчат българите в чужбина”

 1. Ориент експресните машинисти не искат машинно модерно гласуване, защото са чалма – каскет! Заливат ни с фалшификати”оригинални стоки”, внесени от Европа, и САЩ, и преработени като”произведени в Турция”, “в Китай”,” в Русия”, “в Виетнам,” в Корея”! Това правят и Южно Американските страни! А в Африка пък е още по-зле! Австралия, Нова Зеландия, и Океания също са на финансовата опашка, защото са наследствено бедни, въпреки милиардните инвестиции!

 2. Аз съм от българските граждани в чужбина, които не (се) питат защо “Западът мълчи”. Намирам за неадекватно да очакваш друг да ти свърши работата. Имаме горчивия опит друг да реди политическия и икономически ред в България и се видя, че не работи през 1989, когато рухна реда им, редиците им, строя им, идеологията им, y la madre que los parió! Сега ги боли резурекцията на прозападното българско общество в лицето на ДБ и с голяма мъка им се налага да го признаят публично. А публикуването на резултатите от социологическото проучване(при всичките ми резерви към науката “Аз ям агнешко, ти ядеш ориз, значи средностатистически ядем агнешко с ориз” ) с такова закъснение говори, че кукловодите все още нямат идея как да реагират. Изглежда, че пак им се налага да ни подарят свободата.

 3. Тези дни си мисля, защо Александър Йорданов се спотайва от скатаната си и високоплатена службица в Европарламента, а не дойде да каже какво мисли за протестите, за народа си? Има ли дупе, или вече го е дал назаем ?

 4. Чета с удоволствие публикациите в страницата и се радвам на частица нормалност в българското полилудно пространство. Иска ми се да вярвам, че народът ни е съхранил частица здрав разум и че този път ще изгони мъчителите си, но не съм оптимист. А се иска само мъничко повече гражданска енергия и постоянство.

 5. Днес по една от телевизиите показаха червен куфар с надпис БОМБА, подпрян на постамента на т.н. Цар “освободител” срещу Българския парламент. После сапьор зареди взрив и взривиха (контролирано!) куфара .Разхвърчаха се отломки в облак от прах, които за секунди скриха конника . Помислих си, че ако взривът беше “неконтролиран”, т.е. малко по-мощен, можеше да срине целия паметник! Една чудесна, но пропусната този път възможност! 🙂
  Следващият червеният куфар може да се инсталира директно до МОЧА, до пловдивския Альоша, до мемориалната плоча на алкохолиците-червеноармейци в Бургас и т.н и т.н.

 6. В мафиотската държава социологията слугува на мафията. Затова й се заплаща с много пари и властови облаги. Някои от “творците” в нея виждаме редовно по екраните,по-
  важните са зад кадър.
  С времето и мафия и социология са постигнали забележителни успехи при манипулацията на избирателите и постигане на набелязаните изборни резултати. Социологията вещае,а мафията посредством купуване на гласове,фалшификации и корпоративен вот потвърждава заплануваното от нея.
  За да бъде играта убедителна трябва обаче да се вземат пред вид някои реалности. Така последното социологическо проучване е направено в критичен момент за мафията-държава. За да бъдат “обективни” дават спад в подкрепата на ГЕРБ.Това е подкрепа малко повече от тази за БСП за да накара някои разочаровани да гласуват пак за ГЕРБ за да не дойдат комунистите на власт.
  На лице е манипулация със Слави Трифонов. Правят му реклама за да излъжат лековерните,че той е сила представляваща нещо. Нали го гласят за поредна патерица на мафията.
  Естествено е на ДБ да се даде повишение,но то трябва да е с малък процент за да накара някои от поддържниците й да гласуват за ГЕРБ за да не им се губят гласовете.
  Не се знае как и къде е направено социологическото проучване,какви са точните въпроси,възраст и образование на запитаните.
  Ще следва канонада от подобни “проучвания”.
  Само служебно правителство може да се пребори ,до известна степен, с посочените измами,защото няма да има време за свои, а атмосферата при такива избори ще бъде съвсем друга,на пук на социологията.

  .

 7. Настъпило е “развитие”, защото СДС е поръчало допитването а не партиите във властта. Тук преди година едни хора страдаха, когато им казах, че не Геройко ги е бил а те са били слаби. Това са елементарни неща. Когато си слаб и най-слабия ще те бие. Когато си пиете кафенцето, потънали във филосовска мъгла, не чакайте народа да ви подкрепя, защото работата на една партия е борбата а не седянката. Ама Бойко ни взе дясното хленчеха едни пичове. Как да не се разплачеш брат. Взели им дясното и синьото. Сега ликуват. Костов подкрепил протестите и разсеял съмненията. Със съмнения битка Господа не се печели. Щом са ви взели нещо, идете и си го върнете!!! Партията е здрава, само когато се бори. А за да се бориш трябва да си цял а не разкъсван от “съмнения”. Каквото и да стане, Борецът побеждава, когато има качества.

 8. Удоволствие е да виждам че има хора като Шумаров. Респект. От проучването също така се вижда че има и много които седят и чакат информацията да дойде от талавизиите. На това се дължи успехът на атака , нфсб , а сега на поредното менте слави трифонов. А зад мая завършила масковското АУОНСО стоят нерегламентирано съветЦките ни талавизии. (не че и тия на слави и ..
  не са съветЦки )
  Затова са нужни хора които не са безучастни , а да запретват ръкави и кой както може да помага за просвещение. Това е отговорът на окупираните ни медии и завладяното слово.

 9. Социологическите проучвания не са “точна наука”. На ДПС традиционно дават по-ниска подкрепа, отколкото получават на изборите.

 10. @Явор

  Разменили са процентите за ДБ и за cлави. На учиндолския му помпат процентите, както преди четири години ги помпаха на румен радев, за да му осигурят летящия старт към президентството.
  Гласуващите за ДПС няма как да бъдат “разочаровани” и да го подкрепят по-слабо, защото ДПС е е фирма, работодател, на когото те разчитат, за да се препитават в буквалния смисъл на думата. За тези хора няма никакво значение дали доган си е присвоил половината или цялото Черноморие – те си мy гласуват твърдо.
  Към cлави може да се насочaт някои бивши гласоподаватели на ОП, но те не са чак толкова многобройни. Отделен е въпросът, че путриотичните партийки станаха множко и взеха да си пречат.
  Съдейки по многобройните бивши симпатизанти на ГЕРБ около мен, трябва да кажа, че разочарованието им от падишаха ни най-малко не ги прави симпатизанти на друг клоун. И още: ГЕРБ функционира(ше) като средство за подмяна на дясното и евро-атлантическото. Слави няма абсолютно никакъв потенциал в това направление.
  Имам сериозни “резерви” по отношение на българската социология. Hикак не мога да си обясня как чрез метода “фокус-група”, с която тя предпочитано работи, получава достоверни резултати относно електоралните нагласи. Ако Димитър Ганев или Евелинка са тъдява, нека (кратко) ми гo обяснят или ми подадат линк към обяснeние в нета.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.