Къде е отровното дуо Борисов – Пеевски ?

Новината на деня от нощта е отсъствието на новина във връзка с полицейската закана да бъдат разтурени със сила барикадите по кръстовищата в София и другаде, където още една нощ преди това многобройни полицейски части се изявиха “храбро” срещу малобройни протестиращи в премахването на палатковите им лагери.

Какво (не) става? Нима полицията се е уплашила от укрепените с подръчни средства препятствия по пътя на изпълнението на заповедта те да бъдат изринати ( може и с булдозери, едва ли не е по силилите на силите на реда).

(Не) става това, което виждаме да (не) се случва, илюстрирано от вчерашното първо изявление на победителката на изборите в столицата Йорданка Фандъкова. Още преди да се обърне с помирителен тон към тях и да признае, че протестът им е необратим по своята гражданска енергия, тя вече стана обект на ругатни от гербаджийската пропаганда. Сега вече, след благата й позиция с молба към протестиращите сами да премахнат загражданията в София, открито я заплашват в тези т.н. медии, че ще бъде свалена ( Георги Марков във виртуалния официоз на ГЕРБ , т.н. агенция ПИК).

Точно как се сваля кмет, при това на столицата, от собствената му партия, толкова горда с изборната победа на Фандъкова?

Дали е настъпило реално разцепление в “елита” на ГЕРБ? 

Няма как. Няма такова нещо като елит там. Има само един собственик на партията, без когото тя ще се разпадне бързо както НДСВ след моралното падение на величеството, обещало да ни оправи за 800 дни, но зинало да оправя от позицията на премиер личните си сметки по изпреварващата спрямо останалите ищци на своето наследено имущество писта.

Фандъкова е нагледен пример за това, че в ГЕРБ няма елит. Тя е формално заместник на Борисов в партията, но му служи за подчертаване на собствената собственическа (уни)калност чрез униженията, на които я подлага, а тя изтърпява. Справка: онази изборна нощ, когато Борисов безпощадно я даде за пример като нищожество, което нямаше да стане кмет без неговата благословия. Тя премълча  с наведена пред телевизионните камери глава. 

А сега? Да не би да е решила най-сетне да изправи глава?

Според някои коментатори, като Деян Кюранов, Фандъкова се превръща в първата птичка, която отлита от върха на ГЕРБ. Дали? https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/08/08/4100482_fandukova_-_opit_za_biagstvo_i_krai_na_gerb_kakuvto_go/

Това отлитане на най-свидната гугутка на Борисов все още е спорно като факт, но молбата й към протестиращите след 30 дни на бурни протести, наблюдавани безмълвно от нея, навежда на мисълта, че тя не е привърженик на силовите действия срещу протеста. Дали от страх от бумеранговия ефект или от чувство за самосъхранение, не е толкова важно. Но е факт, че Фандъкова не изглежда като началник, който ще даде заповед за полицейски щурм. 

Може би това е обяснението за унижението – този път на полицейските началници, обещали служителите на МВР да нападнат и премахнат ( през изминалата нощ, както се подразбра) палатковите лагери в София. Оказаха се в положението на безпризорни деца на мащехата си ГЕРБ, която не смее да им позволи да покажат какво могат, ако ги насъска на улицата срещу лошите момчета и момичета. Или пък разиграват тактическия ход на отложения удар с цел врага да бъде междувременно изтощен от дългото чакане в окопите?

Нямам съмнение, че и днешната полиция може онова, което правеше вчерашната милиция. Никак не вярвам в демократизацията на предрешените милиционери. 

Давам пример.

Точно същото милиционерско управление, което отговаря за реда в центъра на столицата, отдавна е “налазено” от руското посолство с инструкции да пази Монумента на окупационната червена армия МОЧА. При ареста на граждански активисти, дръзнали да изразят със спрей отношението си към тази окупация на МОЧА, създаденият с цел охраната му отряд за бързо реагиране по нареждане на руското посолство не само арестува българските младежи, но и чете просъветска лекция още на мястото на арестуването, според която сега сме щели да говорим на турски ако не са били онези, на които трябва да сме благодарни за освобождението си.  

В статия на споменатия по- горе Деян Кюранов, публикувана в “Дневник”, между другото се припомня следното:

“Историческа справка: в навечерието на побоя пред “Кристал” (1989), милиционерският началник подполковник Петър Бонев кротко ни увещаваше да махнем подписката си от градинката; не се поддадохме и на другия ден не милиционери, а ченгета ни биха, но след 10 ноември онези, които заповядаха побоя изкараха виновен него; той преживя психосрив и се самоуби”.

Точно таза аналогия със самоубилия се подполковник използва и моя милост в качеството на директор на БТА, обявен в нарушение на конституцията за уволнен на 3 юни 1993 година с решение на правителството, което според основния закон на страната няма такива правомощия. Безсилно да довърши изпълнението на политическата поръчка срещу моя милост, тъй като отказах да се подчиня и да стана съучастник в нарушаването на конституцията, поръчителите изпратиха в БТА началника на същото това милиционерско управление с явното намерение да ме арестува лично, ако пак не се подчиня.

Поканих в директорския си кабинет полковника, чието име не помня вече и му прочетох съответния параграф от конституцията. В него се казва, че директорът на БТА се назначава и освобождава от Народното събрание ( последното, доминирано т мафията на Мултигруп, беше принудено близо два месеца по- късно след решение на Върховния съд и на Конституционни съд най-после да довърши наредената от тази мафия акция и гласува за уволнението ми). 

Попитах полковника дали е готов да последва съдбата на онзи подполковник Бонев, изпълнявайки нареждания в нарушение на основния закон на страната. Офицерът, който си беше довел сътрудничка да стенографира, безмълвно ме изгледа, смутолеви нещо за протокола, кимна на секретарката си и напусна безславно ръководеното от мен учреждение.  

Нека и днешните полицаи знаят:  в момента се опитват да им прехвърлят функцията за решения, които би трябвало да вземат овластените им началници, които иначе толкова много се хвалят, че са легитимно избрани, за да решават проблемите на държавата. 

Но тъй като такава политическа воля на върха на държавата в момента липсва, полицията изглежда жалка и изоставена.

Къде е отровното дуо Борисов-Пеевски, което разиграва България от толкова години, да си поеме отговорността?

Крие се зад някакви полицаи, от които очаква да му свършат мръсната работа. Но не се получава и вероятно няма да се получи. Явно и днешните полицейски началници не желаят да стават самоубийци, за да прикриват престъпленията на Партията и мафията.

3 мнения за “Къде е отровното дуо Борисов – Пеевски ?”

  1. Защо да са дуо. Липсва и ловецът на незаконна ракия и борец срещу битовата престъпност, Инструмента Гешев. Не знам дали не са му забранили като на Барни публичните изяви.

  2. Очевидно, Борисов готви оттеглянето си от власттта, което включва и спасяването на имиджа на “най-ценните” герберски кадри. (Ценни за руското задкулисие, разбира се!) Първа напусна парламента Джема Грозданова, председателката на комисията по външна политика и европейски въпроси в Народното събрание от ГЕРБ, последва я пиарката на Борисов в МС, Севдалина Арнаудова, наскоро придобила в Бистрица къща от барцелонски тип, сега Йорданка Фандъкова деликатно се дистанцира от полицейското насилие и публично призна правото на гражданите на протест (срещу Борисов) Кой ще бъде следващият? Може би бургаското Мите ще си посипе главата с пепел за провала в Росенец и ще подаде оставка като зам.председател на ГЕРБ, парламентарната шефка Даниела Дариткова или някой друг възпитаник на съветски ВУЗ ? Това са “безценни” кадри и задължително трябва да се съхранят за следващи участия във властта, но с друга руска ракета-носител!

    Относно “музикалната” част и аз се питам къде изчезна другото отровно дуо Радев- Йдиотова ? Нали те подкрепиха и вдъхновиха протеста от самото начало с вдигнат юмрук и рефрена “Мутри, вън!” ?

  3. До sms: Само за протокола: Джема Грозданова напусна, защото е загубила от месеци доверието на съпартийците си. И не защото през май се яви на Цветанавото мероприятие (това бе следствие от знанието й за разклатени позиции), а защото е направила няколко фала в качеството й на председател на комисията в НС. Ще се чуе тепърва за тях. Сериозни са.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.