Помагачите на Борисов да се запитат защо западните медии и правителства единодушно не му помагат да оцелее

Искам да попитам защитниците на ГЕРБ – пряко или косвено подкрепящи Борисов чрез тезата за протестите като червен килим за завръщане на червените във властта, дали и западните медии са сред заговорниците в полза на Радев, Манолова, Копейкин и прочее иначе основателно заподозрени като мераклии в това отношение?

Ще се откажа от въпроса си и ще си посипя главата с пепел от изгорени западни вестници, ако ми бъде посочена поне една авторитетна западна медия, която по изключение ( макар изключенията да потвърждават правилото), да не застава зад тази теза. А най-вече да защитава управлението на Борисов, който се тупа в обръснатите гърди като ревностен евроатлантик, но на практика отказва бази на НАТО и подпомага с фалшиви доводи за български доходи стратегическите планове на Путин за задушаване на неговата украинска жертва с примката на газопроводите около шията на Украйна.

Агенция Ройтерс в прав текст сочи България като държава, управлявана от корумпираната власт на Борисов, омръзнала на българите. Без грам “друга гледна точка”.

“Дер Шпигел”, подобно на Ройтерс, направо няма как да бъде удобно за гербаджиите и техните волни или неволни помагачи да бъде етикетирана като “левичарска медия”. Германското списание дори взима на въоръжение в осведомяването на своите читатели Тиквата, т.е прякора на Борисов в България. Не звучи много почтително към парадиращия като приятел на Меркел български премиер, нали.

Ако за “Шпигел” не може да се каже, че е ляво списание, то за “Франкфуртер Алгемайне цайтунт” такова определение е още по-малко валидно. Но и влиятелният дългогодишен ориентир за германската демократична общност – особено за нейния бизнес сегмент –  също не жали за управлението на Борисов в своя публикация. Обяснява в нея причините за протестите срещу него в духа на останалите западни медии.

Да добавя сред изредените дотук колоси на западния свободен печат  – да се изразя чрез актуалната у нас картинност- един от “най-дебелите вестници” в демократичния свят, който съм виждал. Става дума за “Нойе цюрихер цайтунг”. Той е “дебел” не като нашенския Шиши, нито път като еднокнижния ни корпулентен премиер, а защото в него има по традиция от много десетилетия страшно много сериозни четива. Нашият премиер по никакъв начин не би могъл да бъде абонат на такава “трудна” за прочит многостранична медия – не само заради езиковата бариера.

Всичко което могат да направят сега пропагандаторите на Борисов е този път да замълчат за това западно медийно единодушие. А само как врещяха срещу БиБиСи или “Гардиън”, че били левичарски при епизодичните прояви на критика от тяхна страна срещу  нашия премиер! Тома Биков, ако помните, сравни от подземието на своя самозван пиедестал на оценител, “Гардиън” с “Работническо дело”. А сега е сравнен със земята и е по нисък от тревата.

Би било добре и неволните помагачи за оцеляването на Борисов у нас, които също плашат с червен управленски реваншизъм в случай, че протестите продължат, да се вслушат в това западно единодушие. И в мълчанието на западните правителства. Трябва да се запитат също, дали и сред западните лидери, нито един от които  не подава пропагандна ръка на давещия се вече повече от месец Борисов, се е настанило “левичарството” – в диапазона от Тръмп и Джонсън, до Меркел, Макрон и Рюте.

НА СНИМКАТА: Протестираща пита ( не случайно на английски защото адресатът е на Запад) “ЕС, сляп ли си” 

1 мнение за “Помагачите на Борисов да се запитат защо западните медии и правителства единодушно не му помагат да оцелее”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.