Всяко тържество на руския антисемитизъм е смърт не само за евреите, но и за европейска България

Многократно съм изразявал надежда организация на български евреи да реагира на (не)скрития антисемитизъм, който съдържа употребата на термина “соросоид”, заклеймяваща оцелелия от Холокоста евреин от унгарски произход Джорд Сорос във връзка с неговата финансова подкрепа за либерализма у нас и по света.

Ето че това най- сетне се случи след вчерашната изява на вицепремиера Каракачанов, употребяващ ругателното понятие “соросоиди”. https://clubz.bg/102386-shalom_izkazvaneto_na_karakachanov_za_sorosoidni_npo_prilicha_na_nacistkata_propaganda

Превръщането на Сорос в нарицателно за “зловредна” ( еврейска) намеса в делата на държавите, в които финансистът подпомага неправителствени организации, не е българска измислица. Но конкретно в България това заклеймяване е пряка заемка от руския шовинистичен речник в наши дни. Защото антисемитизмът има различни лица, но в България зад мутрата му се крие кремълската лаборатория за бълване на пропагандна срещу глобализма, космополитизма и либерализма – все опасни антиподи на руския авторитаризъм, шовинизъм, империализъм и традиционния за “руския свят” антисемитизъм.

Разбираема е въздържаността на евреите да споменават руските корени на това явление у нас. За тях Червената армия не е окупатор, както за българите, а освободител, донесъл края на част от концлагерите на смъртта, в които евреите са били натикани от нацистките окупатори.

Ако някой тук има претенции към тази специфика в отношението на евреите нека се обърне към българското огледало и да види как изглежда стандартното българско отношение към руския генерал Гурко. В България той е тачен като освободител на София, а в Полша е нарицателно за зверската разправа с Варшавското въстание срещу руската окупация през 1863 година, известно още като “априлско”, разстрелвайки жени и деца като заложници, за да сломи съпротивата на въстаниците. Русофилите у нас обаче не могат да се наситят да му издигат нови и нови паметници. https://www.168chasa.bg/article/6114542

След като най-после Шалом направи първата крачка в осъждането на зле прикрития антисемитизъм на употребяващите името на Сорос за антиеврейски внушения, време е някой от средите на еврейската общност у нас да реагира и на дълго укриваната истина за  антисемитизма на руския генерал и дипломат Николай Игнатиев, подхвърлил на българите неосъществимия блян за “трите морета”, в името на който са пролети морта от българска кръв.

Както да реагира и във връзка с туземното преклонение у нас пред славянофила Иван Аксаков, също заклет антисемит, за когото “всяко тържество на България е смърт за Русия” ( цитат от вестник Русь във връзка със съединението на България от 6 септември 1885 г. ) https://bezlogo.com/2011/04/всяко-тържество-на-българия-е-смърт-за.html.  

При това Игнатиев, чиито дивашки антисемитизъм разобличавам с документи в “Измамата “Сан Стефано”,  е не просто един от многото руски антисемити, когото българските евреи деликатно премълчават в това негово качество от уважение към русифицираната историческа памет на голяма част от българите, но е пионер в създаването на първото държавно спонсорирано антисемитско законодателство в съвременната история. Т.н. “майски закони” от 1882 година, заръчани му от българофоба император Александър Трети с цел да се официализира на държавно ниво руският антисемитизъм, стават образец за подражание в нацистка Германия половин век по-късно. 

 

 

 

 

 

 

 

Ако българските евреи наистина са благодарни на българите за тяхното спасяване от концлагерите, би било справедливо да помогнат братски за днешното спасяване на българите от натрапената им митология за “освободители”, като Игнатиев и Аксаков, на чието име е наречена в София малка по дължина уличка, но натоварена с адресите на Министерството на отбраната ( откъм служебния му вход) и Зала “България”.

Защото всяко тържество на руския антисемитизъм е смърт не само за евреите, но и за европейска България. 

НА СНИМКАТА: Авторът като жертва на антисемитизма в България, изобразяван в интернет чрез този колаж  с Джордж Сорос, “заподозрян” клеветнически, че получава от него долари

3 мнения за “Всяко тържество на руския антисемитизъм е смърт не само за евреите, но и за европейска България”

  1. Имаше вопиюща нужда да се каже на някои български евреи – “Право Куме в очите”. Останалото лежи на тяхната съвест”.

  2. Изказването на Каракачанов съдържащо антисемитската бълвоч “соросоиди” е кодово послание, опорка за рублоядите, които започнаха да използват тази дума в ежедневните си спорове и празни дрънкания впечатляващо често напоследък. Той не произнесе това случайно.

  3. Мига в който, Народното събрание престане да се събира в краката на царя “освободител” (паметника на Николай втори пред т.н. НС на Република България) ………… ще бъде мига на истинското ни освобождение от руско робство……….. Последно време много започах да уважавам чичко Сталин. Имал е желязна методика. Идваш на власт, целият елит и интелигенция на СТАРАТА власт – до стената …. и разтрел………….Всички служили на СТАРАТА власт – в лагери. Гонка до дупка………. Това не го е измислил той разбира се…. има го от римско време……… Той само го е усъвършенствал………. А при нас какво стана?………………… Понеже БКП знае какво се случва със СТАРАТА власт взе мерки навреме…….направи “перестройка”, по време на която подготви “млади и достойни” кадри да замажат очите на народа и после мина в нелегалност……… Откак сме “демокрация” няма и не е имало управление, в което да не доминират хората на СТАРАТА власт……… хората с “партиен билет” на партията майка и хранилница………….. Знаят как се пази власт те……… знаят….. научили са ги “братята славяни” от СССР………… и работят като тях………. и изсмукват народа до дупка в старанието си да угодят на “братушките”……….. Сега има и по-хуманен метод……. викат му лустрация……… Тия дни гледах филма “Недосегаемите” ……… хората са го измислили как да арестуват Ал Капоне……… при нас ще е малко по-зор………. цялата управляваща клика (включително и цялата “опозиция”) плаче за затвора…… но все пак има шанс……..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.