Един неук ни управлява напук и отстраняването му е условие за нормализиране на политиката у нас

Не желая да се включвам в схоластичния, според мен, публичен разговор под формата на спор без пряк контакт между задочно спорещите страни в страноприемницата ( за да не кажа кръчмата) Фейсбук дали протестиращите в момента в България са леви или десни. Или и двете.

Много отдавна, доста повече от някои, които едва сега намират за възможно да се съгласят, съм заявил, че в модерния ( ни ) свят, хората се делят предимно на почтени и непочтени. А в нашия специфичен български случай се цепим и на консервирани в руската имперска мътилка мозъци на българи, желаещи да напуснем най-сетне тази консерва и да станем европейци не само в географския, но и в цивилизационния смисъл. Но не по инерция като най-старата държава в Европа със същото име през вековете, а като осъзнат млад член на евроатлантическата общност.

Високопорно ли прозвуча за червенеещите от гузен срам уши на желаещите да се подиграват с понятия като евроатлантизъм? 

Защото се смята за 18+ да се употребяват омърсени думи, като евроатлантизъм в епохата на Тръмп и неговото още по – жалко подобие у нас Борисов, който явно е трампил ( както казвахме някога за повтарачите в училище), когато е трябвало да се образова? 

Хорошо. И даже ОК. Ще дам пример напосоки. От днешния ден. Направо е маргинален. Няма да е свързан с все по – опасния за прокурорск… пардон, проруското статукво, все по-непоносим пример за някои ревнивци Христо Иванов, дружно нападан от кафяви и прочее атакуващи ( без да са официално от “Атака”) като ляв политик. С добавката, че познавам него и цитирания по-долу политик бегло, а и нямам “партийни пристрастия” към техните формации. 

Обявяваният за също така ляв, ако не и за още по- “у лево”, зелен Борислав Сандов, заявява днес в интервю за БНР за зелената сделка, зад чието обсъждане и евентуално участие в сключването й Борисов се крие като основание да държи властта на всяка цена, следното:

“Зелената сделка иска повече железопътен транспорт, а Борисов строи магистрали. Зелената сделка иска повече възобновяеми енергийни източници, а Борисов строи АЕЦ “Белене” и газопроводи”. Тя иска биоземеделие, Борисов насърчава  едроземеделски стопанства с монокултури и използване на пестициди. Зелената сделка означава биоразнообразие, а по времето на Борисов виждаме “подпорни стени” по крайбрежието и багери в националните паркове”. “Зелената сделка иска повече железопътен транспорт, а Борисов строи магистрали.  https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-borislav-sandov-tova-koeto-pravi-pravitelstvoto-e-obratnoto-na-zalozhenoto-v-zelenata-sdelka

Дори и тази подредба на само няколко аргумента е основание за моя скромност, а вероятно и за мнозина, определящи се като десни, да са наистина бесни. На Борисов. И да бъдат солидарни с казаното от зеления Сандов. Но има и още. ( както и тук: https://m.dnes.bg/obshtestvo/2013/01/24/v-sofiia-se-provede-miting-na-protivnicite-na-belene.178429)

Г-н Сандов беше сред твърде малкото политици и още по-малкото партийни лидери, който се осмели през последното десетилетие на граждански протести, повечето малобройни, да застане заедно с нас,  простите граждани, на протест пред Монумента на окупационната червена армия МОЧА. И не се спотайваше в тълпата. Взе микрофона и ясно поиска МОЧА да бъде демонтиран и пратен в музея на Рашидов, където жизнеутвърждаващо със задна дата стърчат извращенията на т.н. социалистическо изкуство. 

С искрено съжаление трябва да отбележа, че нищо подобно не видяхме от страна на някои от днешните неформални обвинители срещу “левите”, каквито вкупом им се привиждат протестиращите срещу властта на охранителите на МОЧА. 

Това ли ви е лявата мишена, уважаеми съмишленици и теоретици на “дясното”, които разколебавате с усилията си прозападните българи да подкрепят  наистина пъстрия политически, но повече от основателен протест срещу фалшивия антикомунизъм на Борисов и компания на една и съща копаня? 

Етикетите не ме интересуват, но което е далеч, далеч по-важно – те нямат значение за европеизираните млади българи в момента. 

Ето защо предлагам от доста години поне тактически  да загърбим разтягането на локума ляво-дясно. Не че няма такова противопоставяне в традиционната координационна система на демокрацията, а поради новичока, който е сипан и разбъркан до степен на неузнавамост в този отровен с евразийска консистенция продукт за българска консумация, посипан с пудрата на руско-турския поток от думи с изтекъл срок на годност. Но не и на гадност в нашите условия.

Най-напред трябва да се нормализираме, а след това да се позиционираме по оста ляво-дясно. Нормализирането е невъзможно без отстраняването на ненормалното явление да бъдем управлявани 10 години от един неук напук – а не благодарение на демокрацията.

 

4 мнения за “Един неук ни управлява напук и отстраняването му е условие за нормализиране на политиката у нас”

 1. Колкото и неприятно да ни е, но за съжаление в България изглежда това се е утвърдило вече, като порочна традиция! От 09.09.1944 г. до този момент, с изключение на периода 1997 – 2001 г., България се е управлявала и родължава да се управлявала от неуки, необразовани и нискокултулни люде, които като воденичен камък тежат на “врата” на държавата ни и задържат и спъват просперитета и! 🙂 Не е възможно, неспособни хора дори и за пъдари, гавази и пожарникари, да управляват държава!

 2. Жалко за пропилените години.Този неук,управлявайки ни напук ни закопа,за радост и напук на неуките….

 3. Новоговорът е средство за измама и оглупяване описано от Оруел; При комунизма той е най-важното оръжие на пропагандата. Примери много – демокрация,равенство,народна и народен / съд и република/, фашизъм.
  В ново време ретоградните сили пак ползват новоговора. Пример – ляво и дясно. На тях се преписват различни значения съобразно моментните нужди на властниците при все ,че смисълът им е чисто икономически.
  Новоговора освен средство за затъпяване е оръжие за громене на “врага”. Така вместо да се говори за мафия,корупция,беззакония,продажност на путински интереси, несвобода на информацията,простотия на управляващите и т.н. се насажда измамата за ляво и дясно. Това ще рече да се борим срещу несъществуващ враг докато истинският враг се хили доволно от високата позиция на статуквото.
  Илюстрация на властническия новоговор днес е джипката на вожда от Банки.

 4. Ако имаше лустрация навремето, сега Герб нямаше да съществува, както и БСП, ДПС, ОП. Агент Николай през 1999г. като конституционен съдия спря лустрацията,
  а сега е член на Герб и хвали Борисов. БКП-БСП е плашилото, а БКП-Герб изпълнява програмата им – Руски поток, АЕЦ Белене, държавни бензиностанции, раздаване на пари на калпак и т. н. Ето защо лустрацията е толкова необходима, макар и закъсняла. …

  https://lupa.bg/news/hristo-ivanov-poiska-palno-otvaryane-na-dosietata_73774news.html

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.