Феодалното статукво се обгрижва тук на едно гише и от Гешев – за “баланс”

След години упорита слепота, оглушки и мълчание прокуратурата “откри” известното отдавна след журналистически разследвания: че нищо не е в крак със законите във връзка с имота на Ахмед Доган в подножието на цистерните на най-голямата компания у нас, каквато е руската “Лукойл”.

Нищо!

Това е обобщаващата дума относно законността на лятната резиденция на главния раздавач на порциите в България, за какъвто сам се хвалеше, че е,  Ахмед Доган. https://offnews.bg/temida/prokuraturata-obiavi-letnia-saraj-na-dogan-za-nezakonen-734574.html

По метода, по който Борисов управлява държавата, прокуратурата в същото време се зае да търси баланс в откриването на нередности срещу “любимия враг” на любимото дете на депесарския феодализъм у нас Пеевски. А който търси, все нещо намира. В казармата му викаха “гонка по устав”. 

Дори и да си изгладил перфектно униформата, да си обръснал по правилата главата  си до кожа и да имаш налични всички копчета на шинела, все някой цинт ще липсва от подметките ти . За по-младите уточнявам: войнишките обувки бяха подковани едно време с железни цинтове уж за здравина, но май за кефа на старшините и офицерите, когато пред тях шумно набиваха крак редниците. Един изпаднал цинт можеше при внезапна проверка на провинилия се нещастник да му докара “непоряд”, т.е. допълнителна безсънна нощ на пост.

По логиката гонката прокуратурата откри нещо ( нередно) и в застрояването на местността Буджака в южния край на Созопол. За нещото се разбра предварително от разгласените сигнали на разтревожени за законността граждани, начело със законно изпратения в Европарламента след шумна и скъпа циркаджийска предизборна кампания Бареков, че принадлежи на Иво Прокопиев. А той е най-провинилият се като издател на “небалансирани” по метода на Борисов медии у нас. За баланс на разкритията за незаконността на имота край “Лукойл” същия Бареков обърна внимание на Прокопиевия имот. За баланс. И прокуратурата се задейства мълниеносно.

Защо прокуратурата години наред не смята за необходимо да открива каквото и да е по отношение на самата “Лукойл”, като и да забелязва абсурдното архитектурно творение край нейните цистерни ( сякаш това е най-здравословното място за отдих на толкова важен и изискан властелин на задкулисието, като Доган ), е въпрос без нужда от отговор. Той се съдържа в самия въпрос – истински влиятелните фактори в българското задкулисие са освободени по дефиниция от данък “внимание” от страна на държавни институции, в които се разпорежда същото това задкулисие.

А защо Прокопиев беше така светкавично закачен от прокуратурата за потъващата гемия на Сокола от Росенец, е още по-малко чудно. За баланс!

Така Борисов разбира и външната си политика в отношенията със съюзниците и с Русия, която в ерата на Путин успя да настрои целия свят срещу себе си, но не и нашия балансьор. Той обича да повтаря в транс: трябва ни баланс! Съответно слага на кантара на своето въжеиграчество държавата срещу която Западът се обедини чрез санкции в общото си противодействие на агресивната й политика – санкции, за които балансьорът Борисов държи да чуят в Москва, че подкрепя с отвращение.

Както виждаме във вътрешната политика у нас действа същият по(д)ход на властта. След като не може повече да сдържа натрупаната критична енергия в обществото срещу недосегаемостта на Доган и компания, поне да му подхвърли нещо за баланс и да демонстрира, че има и други маскари. Най-вече да се знае, че няма да остане безнаказано критикуването на сляпата, глухата и мълчаливата прокуратура за нейното дългогодишно добродушие по отношение на Шиши, осветен отдавна като главно действащо на тъмно  лице, системно облагодетелствано от държавни поръчки и от беззъбата търпимост на институциите към персоната му. 

Апропо, да попитам за баланс: дали хотел “Берлин”, известен като дългогодишен щаб на Шиши, би издържал проверка по документи, на каквато под натиска на многохилядните протести властите извършиха в “Росенец” ( а за баланс след това и на “Буджака”) ? 

Да, да, знам. Презумпцията за невиновност ( би трябвало да ) е валидна до доказване на противното. Само че прокуратурата, в лицето на своя всевластен главен прокурор Гешев, противник на разделението на властта си с когото и да било ( поне за пред хората ), е доказала, че е готова да обяви за престъпник всеки, когото е нарочила. Защо тогава не постъпи така и спрямо имот(и) на Шиши? За баланс? 

 

Истинският бащица на тази политика на “баланса” у нас загадъчно мълчи…

5 мнения за “Феодалното статукво се обгрижва тук на едно гише и от Гешев – за “баланс””

 1. Аналогия: БГ -> ВНС -> нова Конституция в рамките и от Статуквото(ББ), наречено рестарт
  РФ -> Дума -> нова Конституция (Путин), наречено “обнуление”

  Извод: БГ (ЕС) -> Булгарус (Беларус)

  Руско-турска тръба: РФ -> Крим -> Турция -> БГ -> Сърбия -> Унгария -> колко му е -> Австрия

  Извод: колко му е ЕС бум…

 2. До Val
  A Вие, съгласен ли сте с сега съществуващата конституция?..Бум!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.