СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ ПОВЕДОХА НОВИЯ ПОХОД СРЕЩУ КОМУНИЗМА

Автори:

Франк Докич, Добротин Неврокопски

Светът,увлечен от множеството регионални конфликти и ежедневните си проблеми може да пропусне началото на новата „студена война“ между единствените свръхдържави.Започналата от няколко години търговско-технологична война може да прерасне в напълно реален горещ конфликт.Още повече,че тази война ще се води не само на икономическо-технологична основа,а и под обвеяните с победи знамена на „борбата с комунизма.“

Воденето на войната само с икономически аргументи вече е недостатъчно.Това става ясно от резкият тон на заявлението на държавния секретар Майк Помпео от 13.07.2020 година. Той заяви,че САЩ отхвърлят категорично претенциите на Китай в Южно-Китайско море. 

От този момент в САЩ се разгърна мощна кампания срещу водещи китайски фирми. Тя завърши с подписването на указ на Президента Тръмп за забрана на приложението „Тик-ток“ в САЩ с аргумента, че чрез него китайските разузнавателни служби събират информация и лични данни за американски граждани.

Както е известно в САЩ и републиканците, и демократите са на едно мнение по отношение на икономическото противопоставяне срещу комунистически Китай. А комунистически Китай дава достатъчно поводи за недоволството на САЩ.

Както пише аналитикът д-р Лоурънс Франклин, част от екипа на бившия министър на отбраната Доналд Ръмсфелд,в своя статия, публикувана в сайта „Gatestone“:

…след многобройните нарушения,извършени от Китай за последните 50 години и провъзгласената от Си Дзин Пин цел-световно господство на Китай – противопоставянето на китайския експанзионизъм е висш приоритет на външната политика на свободния свят.“

Авторът привежда като доказателство многобройните нарушения на Китай в последните години-кражбата на интелектуална собственост за около 600 мрд.долара; лъжите и прикриването относно пандемията от китайският вирус КОВИД-19, хвърлил света в тежка икономическа криза; строителство на острови в Южно-Китайско море; провокации срещу американски военни…

На този фон и на слабото и почти незабележимо противопоставяне на свободния свят срещу поглъщането на Хонг Конг,несъмнено апетитите на Пекин се увеличават неимоверно…Демократичният свят е принуден да изгради система за противодействие срещу Китай,която изглежда по следния начин: обхващат се териториите от Япония на югоизток до Австралия и на северозапад до границата между Китай и Индия в Хималаите. Поставена пред избор, повече от ясно е на чия страна ще застане Индия. Наскоро стана известно,ч е стратегическият нефтен резерв на Индия ще бъде съхраняван в хранилища на територията на Съединените Щати. По този начин Индия постига няколко ефекта:

-спестява стотици милиони долари за изграждане на хранилища на своя територия.

-спестява много време за изграждането на тези хранилища

-постига практическа недосегаемост на стратегическите си нефтени резерви

-и най-важните от всички ефекти-печели съюзник в лицето на САЩ, който ще е благодарен, че с тази сделка Индия практически възобнови дейността на нефтодобивните фирми в САЩ в условията на небивал световен спад на търсенето на петрол.

В последните години Китай предизвика многобройни инциденти по границите си с Виетнам, Индонезия, Малайзия, Филипините, практически окупира Хонг Конг. Но особено място в тези провокации заема въпросът за евентуален конфликт с Тайван. 

Окуражени от вялата реакция на западните демокрации по отношение на Хонг Конг и ликвидирайки принципа на Дън Сяо Пин “Една държава-две системи“, водачите на Китайската Комунистическа Партия стават все по-дръзки и агресивни по отношение на Тайван. Комунистически Китай строи самолетоносачи, десантни кораби и формира бойни съединения от морска пехота. 

При сближаването на Китай и Запада и създаването на доктрината „Една държава-две системи“, Тайван получи предложение да се върне в континентален Китай, но отказа категорично,тъй като смята, че той е истинският Китай, а на континента е разположена завладяната и смазана от комунистите територия. От тази гледна точка Китай има два пътя-или да се откаже от присъединяването на Тайван, или да го завладее чрез военна агресия.

Анализирайки напълно реалната възможност за китайска агресия, Тайван преговаря със САЩ за доставка на супер модерно ракетно, авиционно и морско въоръжение. Наскоро тайванската армия проведе широкомащабни военни учения с използване на бойни муниции. В отговор на провокациите на Китай към Тайван, САЩ изпратиха допълнително бойни кораби в региона. За са бъде предпазен, Тайван беше включен в стратегическия съюз QWAD, състоящ се от Австралия, САЩ, Япония и Индия, а също така и в организацията за обмен на разузнавателни данни „Пет очи“. В нейния състав влизат  САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Според експертите, огромната военноморска и военновъздушна мощ на 7-ми американски флот, базиран на остров Хоншу в Япония, е напълно достатъчна да отрази всякакви военни интервенции на Китай в района. Но при необходимост може да се присъединят и силите на САЩ в Индийско-Тихоокеанския регион.

Според анализаторите държавите от съюза трябва без колебание да заявят готовността си и да поемат отговорността за обуздаването на комунистическо-тоталитарните намерения на Китайската Комунистическа Партия. Такава декларация ще бъде отговор на обявената от Пекин-чрез агенция „Синхуа“- още на 19 май 2019 год.“народна война“срещу Америка.

Европейските държави също са изправени пред вземането на важни решения. Струва си да цитираме част от речта на Майк Помпео пред Сената в Прага:

Онова,което става сега, не е Студена война. Предизвикателството да се съпротивляваме на Китайската Комунистическа Партия е в някои отношения по-лошо. ККП се настани в нашите икономики, нашите политики, нашите общества по начин, който Съветският Съюз не е правил. Във вашата страна виждаме кампании за влияние срещу вашите политици и сили за сигурност, кражба на индустриални данни и ползване на икономически лостове за задушаване на самата свобода.“

Речта на Помпео трябваше да послужи като насърчение към чешките сенатори, които изпращат делегация в Тайван от 30 август до 4 септември. Освен политици в делегацията ще участват и 40 бизнесмени.

Важна, но без да е решаваща за изхода на тази битка, е позицията на Русия. След като претърпя пълен разгром на нефтените и газовите пазари, и капитулира безусловно пред Саудитска Арабия и ОПЕК, превърнала се в суровинен придатък на ЕС и Китай, със сериозни скрити териториални проблеми с Китай в Сибир, изправена пред огромни вътрешни проблеми, технологично и научно изоставаща, Русия е изправена пред съдбоносни решения. Тя или трябва да застане на страната на демократичните държави, или да подкрепи диктаторските режими по оста Китай-Северна Корея-Иран-Турция. С оглед на бъдещето да се надяваме, че руският елит ще направи правилния избор в името на превръщането на Русия в модерна и просперираща световна държава.

Светът се намира в състояние на крайно напрежение. Една свръхдържава като САЩ и претендиращата да бъде такава-Китай на високо ниво заявяват, че се намират в състояние на война, като са готови да подкрепят тези си заявления и с действия.

Същото смятат и руските аналитици.Директорът на центъра „Карнеги“ в Москва, Дмитрий Тренин заявява:

Внезапното обтягане и влошаване на отношенията между САЩ и Китай до нивото на предвоенно състояние е най-важното геополитическо събитие,което се случва в условията на пандемията от КОВИД-19.“

За да не оставаме с впечатлението, че комунистически Китай е придобил своето самочувствие и агресивност просто така, трябва да отбележим политическите и икономически грешки, допуснати от високоразвитите индустриални държави по отношение на комунистическите и посткомунистически правителства по света.

Ако демократичният свят беше реагирал твърдо и безкомпромисно на събитията на площад Тянанмън през 1989 година; ако,водени от лакомията за огромни свръхпечалби на своите корпорации, западните демокрации не бяха налели доброволно трилиони долари в комунистически Китай; ако бяха защитавани човешките права на нациoналните и религиозни малцинства в Китай, сега светът нямаше да е изправен пред огромните проблеми, предизвикани от комунистически Китай.

Напрежението се покачва и от факта, че след по-малко от три месеца светът ще бъде изправен пред решаващ, фундаментален избор, а именно-избора на президент на САЩ.  Доналд Тръмп спечели предишните избори с лозунга „Да направим Америка отново велика“. Сега е момента Тръмп да докаже, че Америка отново е велика. В момента 80% от американските избиратели подкрепят политиката на действащият президент Тръмп към Китай. За да увеличи шансовете си за победа, Тръмп е длъжен да яхне вълната на „антикитаизма“ и да спечели търговската война между двете свръхдържави. При цялата относителност на цената на победата.

Светът скоро ще бъде разделен на два враждебни полюса-американски и китайски.Или с други думи-свободният и демократичен свят срещу комунистическият.

30 мнения за “СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ ПОВЕДОХА НОВИЯ ПОХОД СРЕЩУ КОМУНИЗМА”

 1. Чудесна статия! Благодаря за препечатването!
  Демократичният свят не си свърши работата през 90-те и сега вече ще трябва да се пипа по-сериозно.

 2. Нека не прозвучи злорадо, но е късно да бъде пресечена китайската експанзия на Запад. Не знам по какъв критерий са избирани и назначавани за бизнесмени на Запад, но не е трудно да предположим по разиграващи те се битки в България и в страните от бившия комунистически лагер. На тези мили хора по подобие на споЛуканов са им дадени пари и са командировани да правят бизнес. Страната, в която се намирам ги посреща в прекрасни условия , договорени предварително от необолшевика Сапатеро и ККП. Китай изкупи дълга на изнемогващата вече Испания в замяна на данъчни облекчения за китайски назначени бизнесмени. А не съм срещал назначен китаец в агрикултура, строителство,или която и да е пролетарска дейност-всички работят за собствена сметка като търговци и ресторантьори. Това “справедливо” споразумение доведе много местни бизнеси до фалит, но с парите от Китай, необолшевика плащаше субсидии за безработица и така уби предприемачеството,идиота. Кой е луд да работи, като му плащат за лежачка???? Не ми побира и асимилира мозъка как можаха да допуснат това на Запад??? Великият Роджър Уотърс ми го казва в музикална форма: Гледахме ТВ

 3. Защо още няма коментар на случващото се в Беларус от Иво Инджев?

 4. Г-н Инджев, съгласен съм с вас за всичко, което казвате по отношение на Китай и Русия, но това че наричате западният свят демократичен и свободен ми идва малко в повече! Така и Гари Каспаров се изразява, но това че се бори срещу един тиран от КГБ не означава, че другият свят е идеален, защото и там пък ако погледнем Боби Фишер какво казва за тях… Кое му е свободното точно, да станеш материалист и да се правиш на маймуна в ю-тюб за няколко цента или да продаваш на хората неща,като преди това им промиеш мозъците, защото те нямат в действителност нужда от тези продукти или да решаваш съдбите на цели държави, като спекулираш на фондовата борса. Вече не можем да сме наивни идеалисти по този въпрос! Преди незнанието ни извиняваше,имахме нереални очаквания. Сега вече виждаме истината и тя никак не е приятна.
  Човечеството е подложено на един глобален геноцид срещу мисълта и все повече и повече започваме да живеем в един свят, в който истината няма абсолютно никаква стойност! Еле па при нас в България!
  ЕС, ако може да се приеме за Западен свят, при положение, че България е в него, е всичко друго, но не и демократичен! Даже бих казал, че много прилича на един друг бивш съюз! Относно свободата – нея я има до тогава, докато си послушен и си един усмихнат дебил,безчувстен консуматор, който е спрял да мисли. В момента, в който започнеш да търсиш в живота ни логика, истина, справедливост и морал, разбираш до колко си свободен всъщност! Да, по добре е от комунизма, но и комунистите с това се оправдаваха, че са по добри от фашизма.
  В книгата си “Свидетелства за прехода” Иван Костов казва относно преговорите с ЕО за интегрирането ни към ЕО “за нашият главен преговарящ(Илко Ескенази) бе голям шок това разминаване между нашия политически и техния икономически интерес”.
  Та това е той свободният и демократичен свят. Със свободен пазар, при който всеки може да измисли по добра напитка от Кока Кола, само че, за да я продаде трябва да хвърли няколко трилиона за реклами с Дядо Коледа/Мраз, които да я пият, защото не качеството продава, а парите!
  В стаята ми имах плакати на Рейгън и Тачър, четях им писателите, слушах им групите, гледах им филмите, възхищавах им се. През 2007 година посетих Америка. За 4 месеца. Прибрах се и изхвърлих всичко. Това са дебили, съжалявам.Просто генетичен материал без мозък. Знам, че имат най-много нобелови лауреати, но са въпреки това,а не благодарение на… както са и Ботев и Левски . Не става въпрос за комунизъм и капитализъм, а за две различни култури, които просто са НЕСЪВМЕСТИМИ. Едната винаги ще е за сметка на другата.И лошото е, че е винаги за сметка на нашата. С голяма лекота я пожертваме.
  Комунизма беше зло, отиде в историята. А днешното зло?
  Да правиш хората материалисти не е ли пропаганда, да ги израждаш до такава степен не е ли духовен геноцид, който всъщност е предвестник и на телесният.
  При комунизма, поне половината общество имаше своите представители в парламента, които да защитават малоумната им идея. А днес? Кой ни представлява нас, хората?Никой, защитават се интересите на Божков, Доган и сие. Същото е и на Запад, само че там са промити дебили и не го осъзнават, а и нямат време да се замислят от толкова много свобода . Каква демокрация, какъв свободен свят?

 5. към Георги:

  @ “но това че наричате западният свят демократичен и свободен ми идва малко в повече!”

  Това, че господин Инджев го нарича така е поради факта, че той е такъв! Поради този прост факт
  той е водещ и във финансово, и в технологично, и в цивилизационно отношение!

  Вие, полезните …, как предлагате да го наричаме?

  Май сте объркал сайта!

  А вие сте ни доста в повече!

 6. @Георги

  От изложението ви не става ясно в какво виждате несвободата и недемокрацията на западните държави. Нито е вярно, че трябва да вложиш трилиони за реклама, за да си продадеш стоката. Ако беше така, на Запад нямаше да има нито едно проспериращо дребно или средно предприятие. Вие предпоставяте и че материалното е отрицание на духовното и че има държави, в които материалното няма значение. Изобщо, твърдения в черно-бели краски в стила на пропагандните книжки на Нора Ананиева от 1970-те години. Несериозно е.

 7. Основните 3 принципа на Демокрацията са : свобода на словото, власт произлизаща от народа и равенство пред закона. Мисля че в Западният свят те са нарушени, макар и не в такъв мащаб, като на Изток. Дали можеш да си продадеш стоката без реклама не подлежи на коментар според мен. Въпроса е за свободата на самият пазар. На теория търсенето определя предлагането, но на практика не е така. Затова се изливат милярди, като се зомбират хората и се създава изкуствено търсене!Качеството на самият продукт е без значение вече. Отделните компании разполагат с по големи бюджети от определени държави. Те диктуват на къде да върви светът, а не хората. От тук нататък каквато и напитка да се произведе тя не може да измести кока кола от този пазар. Без значение от качеството и. А това е срещу ползата от капитализма, при която има конкуренция кой да предостави по качествен продукт. Защо да няма навсякъде в Америка билборди на сироп от бъз и боза. И парите от там да идват насам. Вие видяла ли сте дядо Коледа с боза или сироп. Домашният компот от малини е хиляда пъти по вкусен и полезен от тази газирана пръдня и може и на американците да им хареса, но те няма и да разберат, че съществува. Дори и да разберат върху избора на хората се влияе изключително много на подсъзнателно ниво.
  Относно материалното и духовното. Ако вие посадите едно дърво няма да ви се плати, ако сте служител в червен кръст вероятно ще получавате скромна заплата, ако сте културен деец, който облагородява и прави хората по добри също, ако обаче сте търговец на фондовата борса, спекулирате и мачкате останалите ще станете милионер и ще се ползвате от целият лукс и всички блага и комфорт. Дали такова трябва да е обществото никой не го е попитал нито западният, нито източният човек. Къде е демокрацията тогава? Когато искаш да правиш добро имаш неограничената свобода да си беден колкото искаш. Защото явно доброто не се толерира, то е за престиж. При комунизма даваха грамота! Затова гледаме терора над личноста, упражняван от Дженифър Лопес в момента. She is a mom and a singer and she plays coinmaster.Това свобода ли е или натрапване. Затова човешки допир в интернет е реклама и виждаме хора, които се правят на маймуни в ю тюб за няколко цента, вместо да посадят дърво! Пълна морална деградация е и на Запад. Христос е категоричен – или вярвате в Бога или в мамона. Американците са избрали да си напишат на своята валута In God we trust! Каква свобода? Каква демокрация? Този, който каза че човекът трябва да бъде свободен и независим бе убит публично. Не можем повече да гледаме на западния свят като на рай, само защото в Северна Корея е ад. Демокрацията е отворен процес, който не е завършил и няма да завърши скоро. Препоръчвам ви книгата на Владимир Буковски “Предаделството на Запада”. Той пръв се светна. Може да видите и мнението на Христофор Събев. Можете на Иван Костов. Можете и на д-р Николай Михайлов!

 8. Относно коментара на Тодор Тодоров – това, че Западният свят е водещ в технологично и финансово отношение не значи, че е демократичен и свободен. По тази логика и комунистически Китай би трябвало да е демократичен. За цивилизационно отношения той водещ благодарение на предците на тези, които са сега. Благодарение на историята си, възпитанието си, традициите и най-вече на постоянната борба, за да стане такъв. И именно срещу това върви днес и ако това изграждане продължи нищо добро не го чака. Погледнете жената на Джордж Буш – Лаура. Вижте и поведението, държанието, начина на мислене. Вижте и Мелания Тръмп и ще разберете в какво се е превърнала Америка.

 9. Първо на първо Иво НЕ е автор нито на статията, нито на оспорваното определение “свободен и демократичен свят”. Дал е само трибуна.
  Дано не прозвучи кат самохвалство но за по-малко от 10 години гурбет с не особено престижни професии с булката ,в охулваната от адаша цивилизация сме постигнали “с пъти, пъти повече” туй по Баце и де без него отколкото екс члена на украинското политбюро по съветско време и пръв президент на независима Украина Леонид Кучма. Него разпадането на СССР го е заварило с 52 кв. м. апартамент и Жигула след няколко години чакане по общият ред. И те, така.

 10. Георги Николов, аз не оспорвам, че стандарта на живот е по висок и се печели повече, нито пък защитавам Русия или Китай. Аз съм последният човек, който би искал да реабилитира комунизма по какъвто и да било начин. Доказано е, че не работи и край. Въпроса ми е към всички тези, които претендират да са демократи – осъзнават ли че заплахата за демокрацията идва по друга линия, че са се появили много нови проблеми, с които трябва да се борим! Гледайки назад не виждат това, което се случва днес и накъде ни води то! Западният свят не е идеален и това, че ние идваме от концлагер към него не означава, че трябва да си затваряме очите за истината.
  Както Бойко олицетворява за съжаление средностатистическият българин, така и Мелания Тръмп е олицетворение на средностатистическият американец. Аз не смятам, че вагината трябва да бъде продукт, който се купува и продава с пари, но президентът на САЩ смята така и първата дама също. Всичките успехи, които западната цивилизация е постигнала се дължат на развитието на мисълта. Западната цивилизация в момента върви срещу това. Америка на Рейгън няма нищо общо с тази на Тръмп.
  Свободен човек е само този, който цени и свободата на другия. В този ред на мисли шиенето на найк в тайланд се оценява на 1 долар на час, а в САЩ примерно на 15.Това ли е свободата, да виждаш другия в числа, а не като човек, това не е ли дискриминация. Евтина работна ръка и край! Същото правеха и с Китай години наред! Трябва да гледаме обективно. Нима Америка не шпионира. Нима не се следи всичко и там!Сигурен ли си, че Америка няма интерес подобно на Путин от разпадането на ЕС.
  Казваш, че сте живели 10 години и сте се устроили добре. Хубаво, поздравления! Щом ви харесва, но не е честно само този начин на живот да се пропагандира. За мен ако човек ще живее американският начин на живот, няма смисъл да се ражда. Този работохолизъм не го разбирам. Разликата между робство и работохолизъм е много тънка.
  В крайна сметка за какво ти е всичко това – пари, пари, пари.За да си купиш вагина ли?
  Не е ли по добре да поработиш малко, пък да отидеш до Рила, да видиш природата, да прочетеш нещо, да се обогатиш духовно, да се запиташ защо си на тази земя и какво има след това, да се позабавляваш с приятели, да изпиеш някоя бира, да си намериш ножница, която да е за твоят меч, а не да си купуваш някоя само защото е лъскава, да поспортуваш,да отидеш на село, да опиташ домашна вкусна храна, да видиш как се произвежда тя!
  Нека който иска да блъска като дебил да блъска, но не да ме кара и аз да ставам такъв!
  Да не ме зомбира и да не ме кара да му купувам боклуците и да не ми натрапва неговата култура,да не ме подкарва с гегата натам накъдето не искам! Как ще се почувстват те, ако изтегля 20 трилиона заем и почна да бълвам върху тях – да празнуват Трифон Зарезан и да си подаряват вино , да има концерти на тамбура през ден в тяхната държава, да има хладилници на които пише Боза, да се научат да говорят на български, да казват на футбола футбол, да имат кукери, да четат нашите писатели, вместо покер да играят белот. Същото важи и за Русия, Китай, Турция и целият свят!
  Не искам да се чувствам така, както индианците са се чувствали. Друг е въпросът, че ако руснаците бяха стигнали първи до там днес нямаше да има и един индианец останал..

 11. Рубик и Лего направиха играчките си от нищото и спечелиха милиони,не са пръскали милиарди за реклама,направили са нов продукт в продуктова ниша.

 12. Това няма нищо общо! Мащабите са различни. Едно кубче на Рубик е 2лв в книжарницата – колкото бутилка кола. Купува се един път, два пъти, три пъти, пет пъти! Това е било по време, когато истината в Западният свят все пак е имала някаква стойност, както и свободата и демокрацията!Тогава пазарът е бил съвсем друг, най-малкото заради интернет технологиите! Освен Рубик и Лего може да се дадат доста примери – Лео Фендер и други!
  Това са занаятчии, а не капиталисти! Колко не са успели е друг въпрос!Тогава пазара е бил пазар и в действителност е имало търсене!Придобивайки веднъж огромни печалби вече големите корпорации започват да диктуват на самият пазар какво да се търси и качеството спира да има значение! И почва зомбирането! Майкъл Джордан, носи найк, лети към коша с този найк, забива и ще счупи коша! Че Майкъл Джордан не е толкова добър заради найк е ясно, обаче почва зомбирането. Започваш да изглеждаш глупак, ако не си обут в найк! Не си модерен! Идиотите около теб започват да те определят по това, с което си обут! То става ценното, а не начина ти на мислене. Защото ако не ти е ценно найк няма как да правят пари, нали! И така купувам си и аз! Нося ги за официални, а когато играя футбол или работя ползвам Ромиката. На следващата година найк се късат,въпреки че съм ги пазил и аз си купувам други! Пак играя с Ромиката мач, защото тя не е мръднала! И така 10 години! 10 чифта найк срещу една Ромика… Въпреки, че едното беше по здраво от другото и по удобно, то изчезна от пазара, защото никой не е налял милиони да зомбира!
  Ако Ромика бяха наляли, Найк щяха да налеят два пъти повече. Става нещо като търг.
  Всичко това е един фалшив и изкуствен свят и един огромен балон! И така е във всичко!
  И найк се късат не защото не можеха да бъдат здрави, а защото ако бяха здрави нямаше да ти се наложи да си купиш нови! Всички знаем, че това е истината!
  Ползвах смартфон Самсунг. 3 пъти ми се къса кабела за зарядното. Беше прекалено къс. Три зарядни по 20 лв са 60 лв! Тези, които имат мозък да изобретят смартфон, нямат мозък да изобретят зарядно ли? Имат, но не желаят. Защото не е целта да ми е удобно и да е практично, а да ми се вземат парите! Естествено аз мога да почна да произвеждам зарядни в свободното си време и да изместя Самсунг от пазара! Даже и смартфони направо!Аз мога да съм super hero, да го визуализирам в съзнанието си, да вярвам в себе си, да не се предавам след хилядите пъти провал, да понасям удари като Мохамед Али. Само, че тогава ще стане като с Ромиката! А пък и американецът никога няма да предпочете чуждият продукт, защото те си обичат родината, за разлика от нас! А ако някой от тях се светне и реши да си купи китайска китара, която е по евтина от Фендера с около 1500 долара, въпреки че има същият звук или Хуавей, който е по евтин от Айфон, но върши същата работа – тогава родината му ще спре да го обича! Или иначе казано той ще бъде комунист, враг на народа, на свободата и демокрацията, шпионин, китайски империалист… Това е свободният свят! И това е все пак за сферата на производството. Примера за Рубик и Лего не беше лош, но темата за фондовата борса на свободният свят остава някаде в страни, за банките, за парите от нищото…
  Не е лошо да напишеш homeless people in LA в ю тюб!Когато го видях помислих, че е Северно корейска пропаганда някаква. Но не беше. Истина е. И сега е така. Лос Анджелис прилича на факултетО! Това, че Холивуд не го показва във филмите си е отделен въпрос, с който се занимават Селинджър и Вапцаров в своето стихотворение Кино. По този въпрос между Селинджър и Вапцаров няма разлика!

 13. Ето и в Германия как се отстояват ценностите на свободният пазар по демократичен път.Това по телевизията го няма разбира се :
  https://youtu.be/jrRUbGgIXoQ

 14. Г- Инджев трябва добре да си помисли дали във въпросната статия, в която пише война на западният свободен и демократичен свят срещу комунизма, този западен свят не влиза в ролята на Русия по време на освобождението т. е гонейки само и единствено своят собствен финансов интерес, за когото демокрацията е просто бутафорна, а свободата само една статуя ! Свободен свят, който оставя вторият си по големина град да прилича на това, което посочих по горе аз лично не мисля, че ще държи за човека въобще като цяло. Това исках да кажа! Вие ме започнахте със старите жигули и СССР какво е било тогава!

 15. Гъм Георги:

  Ок, Геоги, започвам най-после да мисля и аз, но не непременно като Вас. Благодаря за подсещането да помисля, все пак.
  Разбрах(ме) тезата Ви, че и Западът е толкова лош, колкото и комунистическия рай, но не очаквайте да се съгласим 100 роцента. Което не означава да продължите да (се) повтаряте. Никой не иска да Ви убеждава в нещо, в което не вярвате, но и Вие трябва да приемете, че крайната Ви теза в сравняването на несравними величини не може да бъде натрапена на хора с устойчиви собствени представи и житейски опит.
  Премете това като призив да престанете да повтаряте едно и също.

 16. Г-н Инджев, благодаря ви за вниманието и вашият отговор! Никога не съм казал, че комунизма е рай и че двата свята са еднакви! Напротив.Коментарите си седят и може да се види!Просто не искам да си затваряме очите за истината! Смея твърдя, че съм бил изцяло честен!

 17. Към Георги:

  Мога да се включа отново с твърдение, че многократно съм критикувал различни аспекти на “западната политика” (ако изобщо може да се обобщава така) – не само във връзка с България и толерирането на тулуп, като нашичкия заради гласовете, които носи на ЕНП и заради “стабилността” на статуквото тук, което той крепи и не създава големи проблеми на Запада от тази гледна точка.

  Само че Вашата позиция е по-скоро “всички са маскари”, а с това не мога да се съглася.

  Ще дам един жокер за разпознаването позитивите на западната цивилизация ( извън ключовото за нея поощряване на съмнението и свободолюбието), която иначе съм критикувал – и заради колониалната й лакомия, и заради други нейни пороци.

  Все пак ако я нямаше ние и поощреният от нея стремеж към ЧОВЕШКА свобода, светът щеше да е един голям феодален затвор.

  Жокерът, според мен, е класическата музика, родена от нея най-напред в чисто религиозен контекст. Без нея християнството едва ли щеше да се разпространи по познатия ни начин.
  Всички други изкуства имат своите върхови постижения в рамките на различни, дори и по-древни цивилизации. Но само класическата музика е специфичен принос на западния цивилизация. Там където я има тази музика днес са границите на западните общества.
  Не случайно онези в Югоизточна Азия, като Япония и Южна Корея, които възприеха безрезервно постиженията на западната цивилизация след Втората световна война, развиха успоредно с развитието на икономиката ( и дори изкуствено на първо време ) собствена версия на западната музикална школа и днес жънат световни успехи като част от безграничната общност на тази цивилизация.
  Иначе “маскари” има навсякъде, но в Западния свят гражданите имат правото, ако не и задължението, да ги изобличават или поне да ги критикуват.

 18. Мамма мале !

  Каква гъба , каква попивателна !

  Само за некви си четри месеца , я има я нема – човекът наблюдавал , разпитвал , трупал , сортирал , синтезирал , анализирал – абе мислИл значи и измъкнал изводи които повече от четри поколения имигранти още не успяват да изведат .

  Истински моп , най-последен модел . Поема над четри пъти собственото тегло .

  Кви четри месеца , кви четри лева ?
  За тая работа (освен чифт родители и два чифта дядовци и баби , се правилно политически ориентирани) са нужни четиресе и четири минути четене на сайтове за идиоти .
  Или четринайсе минути за преписване на готов текст .

  Иначе Георги (Иванчо , Марийка ….) нямаше да се обръща поименно към (нормално и очаквано) предполагаемия обичайно заподозрян автор под статия , над която първо са посочени авторите й .
  Защото първо щеше да я е прочел .

  “Намери блога на Инджев и виж там – има нещо за САЩ срещу комунизма , пусни това отдолу !”

  И Георги (Иванчо , Марийка…) пуска ли пуска .

  До шефчетата !!!

  Тоя(тия) Георги (Иванчо , Марийка) е(са) прекалено немарлив(и) , направо мърливи . За нищо не става(т) .
  Никакъв(ви) хонорар(и) за днес . В противен случай Началниците ще ви окастрят бюджета повече от очакваното .

 19. Адаш, щом сте “изцяло честен” не виждам поне признанието Ви че, упреците Ви към Иво Инджев са меко казано неоснователни. Не,той е автора на статията. Предоставил е трибуната. Толкоз. Ако вие все още не вдявате този “основополагащ факт с фундаментални последици” оттам-нататък дискусията с Вас олеква.
  На всичкото отгоре влизането ви любимият И на Баце тежък обяснителен режим поне за мен не ви прави малце от малце убедителен. Разбрахме поне че, “свободният и демократичен свят” не Ви е оценил в оная мяра в която ви се ще. Засега!
  Кой разбрал-разбрал.

 20. Георги Николов! Наистина се заблудих, че статията е от г- н Инджев. Все пак това е неговият блог и стилът на писане е сходен!. И? Аз не си позволих да обиждам никой от вас. Симпатизант/ка на ДСБ ме пише, че не е разбрала в кое виждам отсъствието на демокрация и свобода, след което аз бях длъжен да и отговаря, а това породи нова дискусия. Какъв режим на обяснение и олекване е това? Какво лошо има в един дебат?
  Опитвате се да ме изкарате някакъв неуспял неудачник, който се е комплексирал и затова ги пише тези неща. Нито съм бил на изпит, за да ме оценява някой, нито пък съм отишъл, за да доказвам нещо. Отидох с нагласата само да гледам и да се уча. И се нагледах и се научих и не ми хареса. Сещам се за един откъс от задочните на Георги Марков. Той отива да се храни в един ресторант, яденето не му харесва и сервитьорката онемява. Но как, това е чорбата на другарят Живков, той се храни при нас. Марков обяснява, че различните хора харесват различни неща и предпочита да пробва печеното, след което получава отговор – НО ТОВА Е ЧОРБАТА НА ДРУГАРЯТ ЖИВКОВ! Пращам ви го. Йосиф Сърчаджиев е Марков! Този откъс ми повдига либидото. Започва от 23:24
  https://youtu.be/k9EphyDJFn0

 21. Сеедно.Не знам Г-н или г-жа, но явно е все едно! Явно мен имате предвид под Георги (Иванчо и Мариика не знам, кои са) поради 4те месеца. Искам да ви кажа, че всичко, което съм написал е лично моето мнение, което пиша сега и на момента.Трябва да сте наистина болен човек, за да мислите че съм платен. Ако от всичко написано от мен не сте усетил отвращението ми към материализма,нямам какво повече да ви кажа.
  Мое право е как ще се регистрирам и за разлика от вас съм сложил истинското си име,макар и само първото. Гъба, попивателна, мърлявщина, моп – грозно е всичко това!
  Относно четирите месеца – колко поколения емигранти трябва да отидат в Прага, за да видят, че това е град с живот, с архитектурна стойност, с дух и е като в приказка и колко поколения са необходими да видиш, че американските градове са изкуствени!Колко време трябва да обикалям между небостъргачите, за да видя че това го няма. Ще кажете комунистическите панелки са по гадни. Е и? С това ли трябва да сравнявам всичко!
  Колко време ми трябва, за да видя че навсякъде около мен са Бийвъс и Бътхед на живо!
  Yeah, yeah i work hard you know what i am saying! Така както се работи там, не знам дали и в казармата нас са ни гърчили така. И точно четири поколения като върнеш назад и видиш какво и как са работили предците на Барак Обама или т. н афро – американци, разбираш, защо се работи така и днес. Това са роботи,в тях няма никаква мисъл! Аз вярвах в тях, мислех че са хора от друго тесто,затова и разочарованието ми беше толкова голямо.
  Че има и хубави неща не отричам. Но както в момента някой човечец в Северна Корея трепери в някой лагер и се моли за помощ на Бога, а ние през това време отиваме на черен петък в мола, за да си купим найк, толкова и на средностатистическият американец му е пукало за нас през онези години! Не трябва да ги идеализираме. Ние не ги интвресуваме, това са дебили без човещина! Нито ни разбират, нито имат желание. Когато Каспаров им говори за Путин, за тях той е предател против родината си! Това, което направи Христо Иванов в Росенец през американските очи изглежда така – Доган е предприемчив, трудил се и е успял, това са някакви мързеливи комунисти, които са тръгнали да му отнемат частната собственост.
  Каква свобода и демокрация можеш да очакваш от такива дебили! Техният живот е в пъти по отвратителен от нашият, просто не го знаят, но понеже ние имаме възможността да се замсилим, осъзнаваме злото и несправедливостта и ни боли! По богати са, защото работят много повече, това е цялата истина, а не защото са много свободни и демократични. Богатство основано на робството и за сметка на всичко останало.В Япония са още по зле! Еми аз пък не искам целият свят да стане такъв. Харесват ми скандинавските държави и Канада повече като начин на живот, а най много си обичам България.
  Кое точно ви се вижда платено и с какво заслужих обидите?

 22. Г-н Инджев, за добро или за лошо днес разбрах как сте се чувствал в Добрич!

 23. Към Георги:

  Разбирам аналогията Ви, но тук получихте възможност да се изкажете, изправяйки се по свое желание срещу несъгласните с Вас ( във виртуалното пространство), а не обратното, както (ми) се случи в Добрич.
  И сте далеч от опасността от линча и физическа разправа лице в лице, от която бях на косъм срещу специално изпратени срещу мен двайсетина мутри, наежени за бой.

  Така че сравнението Ви е малко пресилено.

  Но ако (се) погледнете отстрани за миг, би трябвало да разберете, че позицията ( ви) “всички са маскари” няма как да спечели овациите на публиката в един ( личен) блог, в който от годни се изявяват като коментатори много личности с обратното виждане на Вашето.

  И още нещо: тук не за първи път някой се опитва да с вклини с опит да промени мнението на останалите. Може да се нарече и провокация. Но никой не е успявал. Няма да успеете и Вие поради простата причина, че огромното мнозинство от коментатори не приемат Вашия възглед.

  Бъдете добър да не упорствате да налагате мнението си на всички. Изказахте се напоително. Всички разбраха какво мислите.

  Съветвам Ви да се оттеглите, ако няма какво повече да кажете, освен да се опитвате да повтаряте едно и също, но от позицията на натрапваща се жертва.

  Надявам се да не сте от онези, които въртят до безкрайност една и съща плоча с цел да дразнят аудиторията, докато ме принудят накрая да взема мерки, заради които тържествуващо да възкликнат: “нали ви казах, домакинът е цензор”!

  Понеже звучите като новодошъл гост във форума, трябва да Ви кажа за всеки случай, че тази пиеса е играна тук страшно много, но никак не ме трогва фалшивият триумф на троловете, които се радват ( за пред работодателите си), че са ме изобличили като душител на свободното ( тролско) слово.

 24. Г-н Инджев, нищо друго не облагородява така човека, както класическата музика.
  При нея постоянно се търси връзката с Бога. Днешният западен свят бяга именно от това и изневерява на себе си!
  Жокерът😂😂😂!
  Това с маскарите звучи много Учиндолско!Съжалявам ако така се е разтълкувало, но западният свят не даде личният пример, който трябваше да даде,поне според мен.Комунизма изчезна, но тоталитаризма придобива друго лице! Изникват много нови заплахи пред демокрацията постоянно. Към поощряване на свободата ли върви света или към феодален затвор?Мамона ли е нашият Ким Чен Ун?След гледката в Лос Анджелис и всички факти, които избълвах днес по техен адрес имам ли моралното право да кажа, че не са и те маскари! Как да реагирам на тази гледка?
  Япония взе от западният свят класическата музика, но не взе импровизаторската и творческата. Сиреч има Йо Йо Ма, който с адски много труд свири музиката на Бах на чело, но Япония няма Джими Хендрикс и Джако Пасториус и новаторите, които проправят пътеки. Защото тези творци, много ясно показват колко прогнила е цялата система и тяхната светлина изобличава по подобие на Христос. Тази система ги уби. Такива творци бяха нужни, докато Америка се бореше за пазарите на найк, кока кола и макдоналдс отвъд желязната завеса.Когато се добра до тях… помен не остана нито от хипари, нито от “Коса”. Има само материализъм. Тя погълна и изплю Майкъл Джексън, който беше симвоала на Америка.
  В класическата музика се толерира роботското изпълнение на музиката на друг композитор. Япония не е създала Бах, Моцарт и Бетовен,тя е създала технически и добри изпълнители.
  Защо ли? Защото връзката с Бога я няма!
  Защото тази надпревара за пари е противоестествена! За Бог няма значение дали си обут с найк. Човека е човек не робот! За Мамона обаче има.

 25. Г-н Инджев, макар да не ви познавам лично, мисля че имам изградена представа за вас и съм наясно, че не сте цензор.Да, нов съм тук и за първи път пиша, но съм наясно какво представлява аудиторията ви и какви са техните политически възгледи. По източният въпрос сме изцяло на едно мнение. Какво са писали други преди мен и са се опитвали да правят незная. Аз нося отговорност за себе си.
  Благодаря, че ми дадохте възможност да си изкажа мнението. Имах нужда от това. А че съм променил нечии други в това няма спор,макар че не съм го имал за цел.
  В заключение мога да кажа. България има остра нужда демокрацията да се преподава в училище. Какво е, какво не е, какво ти дава и какво изисква ти да и дадеш. Просто да има такъв предмет. Или поне да се реши чрез референдум да има или да няма! Хората трябва да знаят. Такива хора искаше Кенеди да създаде, затова си отиде млад.

 26. Адаш, стигнах до “стилът е сходен” и спрях. Ако сте се опитвали да “пробиете” с литературна критика при космическият Ви престой в Америка от 4 месеца, никакъв шанс. Нито там. нито дори в Комунистическа Северна Корея.
  Кой разбрал-разбрал.

 27. има още нещо еднакво при Селинджър и Вапцаров- и двамата са работили за долари..

 28. Адаш, понеже явно ти се яде от чорбата на другаря Живков и не отбираш, ще трябва да го обяснявам така, че хем ти да схванеш, хем аудиторията да отсъди за умственият потенциал на двама ни. Не кой разбрал-разбрал, а всички да разберат.
  В Заглавието на статията – Съединените щати. Г-н Инджев никога не казва Америка, той ги нарича “Съединените щати” още от тук тръгна моето заблуждение. Не знам до колко тези работи ти правят впечатление, но на мен ми правят. Например има значение дали казваш “Пазарна икономика” или “Капитализъм” и прочие.Това са важни неща, но трябва нюх!
  Библията разказва, ходи си Христос и огладнява, вижда една смоковница и тръгва да се нахрани, но тя не е родила и той я проклина. Да няма плод от тебе до века и тя изсъхва.
  Аз като човек с коефициент на интелигентност над средния се питам – защо този, който ни учи да прощаваме 70х7 не и прощава. Не може ли да каже – здраве да е ,не си родила, догодина ще родиш. И тогава излизаш ти адаш, в целият си блясък. Отговора е ти от цялата библия, от всички чудеса на Христос, от всичкото добро, което той стори затова ли се захвана?Там ли спря вниманието си?И ти така. Не видя злото на фондовите борси, не видя истините,не видя хората, които страдат по улиците на Лос Анджелис. От моите коментари ти се захвана затова, че аз съм объркал че автор на статията е г-н Инджев. Твоята реакция трябваше да е – тези хора защо са там в палатки, как може да им се помогне, ако аз бях на тяхно място как бих се чувствал, това нормално ли е в ерата на технологиите. Това ли е свободният свят? Това означава да обичаш човека, защото той е ценното. Ти ми пишеш дали ставам за критик, дали съм успял, статията дали е от г-н Инджев и т. н. Нямаш адекватни приоритети за същественето!Аз те разбирам, не можеш да надскочиш себе си,но поне бъди умерен. Не обиждай хората, които не са ти сторили нищо зло заради незначителните неща. Не ме познаваш. Ще се изкараш по тъп отколкото си и ще ти се смее целият форум! Или поне интелигентната част. Тази от керемидените покриви и кръгчето!
  Детето си е дете – дали е монарх, дали е комунист, дали е капиталист или фашист родителят – в тези палатки има деца, които мръзнат. И не само в тези.Мисли за тях, иначе ставаш като самозабравилият се каубой на Копола, който му се караше сърф. Пращам ти го да се видиш . Тук и Селинджър и Вапцаров сбъркаха! повече не ме обиждай, защото ще вземеш да настроиш жена ти на моя страна!
  https://youtu.be/M9yNRrC9SHo

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.