Каскадно каскетно гласуване върна духа на Живков в резиденция “Бояна”

В резиденция “Бояна” стотици призовани от цяла България подчинени на главния прокурор Иван Гешев прокурори, чиято професионална съдба изцяло зависи от него, гласуваха днес с вдигане на ръце ( нещо като “руки верх”,  “предаваме се” ) каквото им беше наредено.

 

 

 

 

Не бързайте да ги обвинявате в уникално прекалено единодушие. Историята е пълна с подобни примери.

Така са гласували другарите участници в прословутия 17-ти конгрес на партията КПСС ( болшевики) в СССР през 1934 година. Наречен е бил Конгрес на победата ( на комунизма). По-късно се оказва, че повече от половина от мишките в този капан стават жертви на прокурорската разправа с тях чрез разстрел ( на първа линия на снимката е шефа на партията в Ленинград Сергей Киров, застрелян като куче след конгреса на работното му място).

 

 

 

 

На 16 юли 1979 г. Саддам Хюсейн сваля от власт президента на Ирак Ал-Бакр и заема неговото място. За да се утвърди на поста той свиква среща на ръководството на партията Баас. Покъртителни кино кадри са запаметили сцената на пълното единодушие на събранието, гласуващо като един подчинение на новия – стар лидер. Саддам невъзмутимо чете списък на предателите между гласуващите му единодушно своята любов верни поданици. Вождът извика имената на 68 нещастници сред стадото съпартийци. Докато ги водят към килиите и на разстрел, те единодушно крещят колко са му предани.

Примери от подобен характер могат да бъдат посочени и в наши дни. Така е в бившите съветски азиатски колонии. Там е обичайно униформени прокурори да демонстрират пълно единодушие – като в Казахстан.

 

 

 

Или като в Киргизстан , Таджикистан, Туркменистан.

А да споменавам ли направо баналната, но също така натрапваща се аналогия с пълното единодушие под скиптъра на партийния държавен ръководител в Северна Корея, където гласуването също се осъществява с вдигане на ръце от всички присъстващи верни другари? Без изключение.

Честито на българската демокрация! С толкова единно държавно обвинение няма опасност тя да бъде обвинена, че се отклонява от традициите, споменати по-горе. 

Вярно, нашите прокурори още не са надянали задължителни каскети, но е явно въпрос на време и на решение от страна на собственика на техните съдби. Пък и защо са им униформи, щом гласуват униформено!

 

 

9 мнения за “Каскадно каскетно гласуване върна духа на Живков в резиденция “Бояна””

 1. Не трябва ли да бъдат независими съдиите, а прокурорите, да бъдат под граждански контрол!?
  Четох тези дни, че предстояло и полицията, службите и армията да поискат да са независими и да се самоуправляват. Ех, каква демокрация ще настъпи, нали!?

 2. Велислав Минеков покани БСП да се включи в протестите.Как ще коментирате това.

 3. Селската, недоучила право и нафукана пръчка Гешев (този път без каскетя и с ръка в джоба) се вживя максимално в отредената му от задкулисието роля на съвременен български Вишински. Кои ли са били присъстващите чуждестранни „превъзходителства“ не знам, но съм сигурен, че те ясно и еднозначно са разбрали каква „стока“ е съмнителният тип, назначен (без конкуренция при избора му) за главен прокурор на РБ. Посланието на това сборище на сатрапската прокурорска банда в Бояна беше пределно ясно за всички. За капак гласуваха явно „ЗА“-всички, „ПРОТИВ“-никой, „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“-никой. Кого заблудиха с това гласуване – те самите не знаят.
  П О З О Р, сравним само с неизброимите паметници и тотеми из цялата страна на дежурните „братски освободители“ на България!
  И в заключение – Конституционният съд ряпа да яде, че всеки български прокурор може да възбуди обвинение към главния КАСКЕТ! ОСОБЕНО СЛЕД ДНЕШНАТА ПЛАДНЕШКА ЗАРЯ-ПРОВЕРКА НА ВЕРНОСТТА КЪМ НЕГО.

 4. 17 ти конгрес на КПСС се провежда от 26 януари до 1 февруари 1934 г..По късно е наречен конгреса на разстреляните,тъй като повече от половината делегати/71 /са разстреляни .Киров е убит в коридора пред кабинета си на 1 ви декември 1934 г.

 5. Страхотна статия със страхотни паралели и страхотни снимки. Лека корекция, Т,н, Конгрес на победителите се е състоял в началото на 1934г.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.