Борисов се държи като БСП в началото на 90-те: управлява на инат

Помните ли песента на Росица Кирилова “Боса по асфалта”? 

Днес една нейна ( почти) съименничка получи своите няколко минути медийна слава с изпълнение на сюжета “боса през просото”. Заради което беше прогонена от партийния си началник Слави Трифонов от партията му.  https://www.dnevnik.bg/politika/2020/09/01/4108545_sled_obikolka_s_djipa_na_borisov_oblasten_koordinator/?ref=home_NaiNovoto

НА СНИМКАТА ( Дневник): От Борисов струи самодоволство от поредното партийното прелъстяване на бивш свой противник 

 

 

 

Дребен детайл от пейзажа на българската политика е фактът, че на Борисовата джипка се е повозила Росица Кирова, неуспял кандидат за кмет на Видин от друга партия и областен координатор в региона на партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”. Но е симптоматично. Новата партия на Високия с високия като за новобрански играч в политиката рейтинг, произведе новина по стария начин.

Това далеч не е първият случай, когато Борисов успява да прелъсти критичен глас и да го превърне в свой спътник – в случая и в буквалния смисъл в джипката. Никак не е случайно, че премиерът с голямо задоволство раздува “събитието” пред медиите. На практика съобщава по този начин “ пак съм тук”. 

Такъв беше девизът на БСП в началото на 90-те години в обстановка на прибързано очакване БСП едва ли не да изчезне от политическата сцена. Вместо това тя запази властта за себе си чрез избори и доведе България до просешка тояга през 1996 година, управлявайки на инат.

В навечерието на подобно очакване ГЕРБ да слезе от висините на управлението след насрочения за утре, 2 септември, голям протестен митинг в София, Борисов демонстрира непукизъм. Кара я ( държавата) както си знае, все едно наистина няма такъв народ, който го пъди в оставка. Имаше теоретично изпреварващ ход след оповестената вече позиция на ДПС, която блокира неговата бутафорна маневра със заявка за пренаписване на конституцията  от Велико народно събрание. 

Борисов можеше да се позове на този блокаж, за да обоснове оставката си, но явно е избрал предизвикателството на уличния натиск. Предсказуемо, той коментира решението на ДПС да му попречи да осъществи т.н. рестарт на държавата като доказателство със задна дата, че твърденията за задкулисно съглашателство между ГЕРБ и ДПС били лъжа ( въпреки многобройните досегашни факти, видни и от протоколите за общите им гласувания по многобройни въпроси).

Само наивниците и любителите на самозаблудата могат да повярват, че Борисов не е бил наясно с плановете на ДПС да се разграничи от него и съответно да му помогне да се разграничи от ДПС. Злобата, гарнирана днес от него пред камерите с нещо като усмивка, с която той определя “Демократична България” като инструмент за завръщане на ДПС към БСП в резултат на “подплашването” на Ахмед Доган ( от Христо Иванов), издайнически показва какъв е най-големият дразнител за ГЕРБ и властелина на тази партия. Все едно, че като премиер той няма отношение към безобразията, разкрити от “Демократична България” във феодалните владения на Доган, покровителствани години наред от падишаха Борисов.

Също толкова наивни трябва да са онези, които Му вярват, че стои упорито в премиерския си кабинет от любов към народа, за да му служи колкото се може по-дълго. “Народната любов” скандира под прозорците му “оставка”, а той се прави на глух, че и на ням – ако изключим поднесените в небрежен стил и на крак негови реплики на политическа тема, каквито и днес подхвърли далеч от турбуленцията на протестното недоволство в столицата, пред която няма куража да се изправи.

И защо не смее? Нали опорната точка на неговата пропаганда бие барабана, че той е против протестиращите да бъдат бити и че те имат право на своя протест, който обаче е пренебрежимо малък по броя на участниците в него спрямо мълчаливото мнозинство? От какво се страхува, щом като е толкова неопетнен и има мълчаливото мнозинство зад гърба си – защо не го окуражи и мобилизира, а разчита на отделни провокатори да дразнят протестиращите и да палят фитила на гражданското противопоставяне? 

А в същото време, докато Борисов отново ни прожектира този филм, пристигат тревожни сигнали за продължаващо пресъхване на приходите в държавния бюджет- същият, от който той гребе и раздава с надежда да си купи още малко време. За какво ли му е нужно, щом като и той и приближените му твърдят, че от пребиваването във властта партията му губи ( влияние)?

Актуално е да си припомним отново афористичния отговор на руския историк Каразмин на въпроса “какво става в Русия”, зададен му от руски емигранти в Париж в началото на 19 век. “Крадат”, отвърнал кратко и ясно той.

 

3 мнения за “Борисов се държи като БСП в началото на 90-те: управлява на инат”

  1. Демократична България (ДСБ Атанас Атанасов, ДаБг Христо Иванов, Зелените Борислав Сендов ) много ясно в нарочна пресконференция обоснова за необходимостта от Оставка на бб и гешев веднага. Още преди 2 -3 седмици. Рейтингът на дългия е ясен. Имаш талавизия имаш рейтинг нямаш талавизия нямаш рейтинг. Справка телевизията на атака, скат на идиотите и 7-8 на дългия. За да променим статуквото всеки да даде от себе си принос. И утре е моментът 8 часа сутринта пред новото народно събрание всички с Оставка. Братята от Северна Македония засега св движат добре. Време ни е и ние.

  2. Странно е за човек, който 2 пъти си подаваше оставката за буквално без повод, да продължава да стои на инат на чело на държавата. Според мен той осъзнаваше, че този номер с конституцията няма да мине и няма как да мине, както и осъзнава, че колелото се е завъртяло и всеки ден на власт му носи негативи. Не знам на какво разчита и какво му е в главата – онзи Борисов, който е готов във всеки един момент да развали играта и да поиска ново раздаване на картите го няма вече.

    За мен единственото обяснение, е че го е страх да се махне. Той няма да се махне, докато не си уреди сметките с евентуално съдебно преследване. Той осъзнава, че Гешев е просто парче, питбул на каишка, който в конкретен момент го насъскваш срещу някой. И знае, че този някой може да е той самият, и единственото, което (условно) би го спасило – е да продължава да е на власт. Поне докато не си уреди сметките с онзи, който държи синджира на питбула. А Гешев ще е на влас още ужасно дълго време. Абсурд е някой да мисли, че този човек ще подадде оставка или ще е сменен, в него е инвестирано страшно много – усилия и време. Гешев е истинския актив, истинската награда. Борисов може да бъде похарчен, но Гешев – никога ! Гешев е онзи, който има реалната власт. България е може би единствената държава в ЕС, в която главния прокурор, като погледне над себе си – вижда единствено Господ.

  3. Русия ли уби автора на думите: „Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя”
    Четете заветите на големия родолюбец – гневен разобличител на всички български врагове

    https://faktor.bg/bg/articles/ot-redaktora-rusiya-li-ubi-avtora-na-dumite-da-bade-prokleta-onaya-minuta-kogato-e-stapil-ruski-krak-v-nashata-zemya

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.