Статуквото е: двама бивши генерали и един настоящ генерален прокурор под един покрив в Бояна

 

 

Спомняте ли си откъде тръгна скандалът с апартамента на Цветан Цветанов, довел до отстраняването му от всички постове и позиции на втори по влияние политик в управляващата партия ГЕРБ, на която практически беше организационен създател?

Точно така. “Апартамент гейт”, за който по-късно се доказа по съдебен път, че не представлява престъпление, беше резултат от разследване на сайта на българската секция на “Свободна Европа”. В съзнанието на хората като акт на моралното заклеймяване на Цветанов. Това се оказа достатъчно за разрива му с Борисов, побързал да се разправи с него далеч преди да се произнесе Темида.

Нещо повече, Борсов се позова на факта, че информацията за Цветановия апартамент с асансьора е публикувана именно в сайта на американската медия, поради което той не съмнява в достоверността й. Беше лицемерно подмазвачество от негова страна да се скрие зад “американското”, за да се освободи от дългогодишната си сянка, която явно му беше натежала – с какво още, те си знаят, но видимо “поне” с разминаването в позициите на двамата спрямо Русия на Путин. 

Сега друг Номер две в обкръжението на Борисов става обект на разследване и на разкритие на същия сайт, макар и в малко по-различна светлина от морално укоримото частно притежание на апартамент, купен по занижени цени . 

Според източници на “Свободна Европа”, главният прокурор Иван Гешев, чието име кънти по площади на България с искане на оставката му от демонстранти, се е приютил в резиденция “Бояна”. Доколко има право по закон да живее там, подобно на президента и премиера, е по-малко важният въпрос. Пита се защо това трябва да бъде тайна за публиката, сякаш става дума наистина за защитен свидетел, пазен в секретна квартира? https://www.svobodnaevropa.bg/a/30822696.html

Точно такъв елемент съдържа разследването на “Свободна Европа”: Гешев се охранява не само от НСО в рамките на задълженията на службата по охраната на самата резиденция, което по принцип му се полага, но и допълнително в конкретния дом Номер 5 е пазен от Бюрото за защита на свидетели, което е на личното му подчинение – знак, че не вярва на НСО, подчинена на президента. 

Това е още едно доказателство, че Гешев се изживява като “държава в държавата” както никой негов предшественик. Има си собствена държавно платена охрана, както никой друг бос в държавата.

Ред е на Борисов да каже защо за първи път главен прокурор на България е дарен с привилегията да бъде равен на държавния глава и на шефа на изпълнителната власт под един държавен покрив. Не за друго, а защото разкритието на тази строго охранявана  тайна е отново дело на американската “Свободна Европа”. 

Излиза, че смятаният някога за всемогъщ в ГЕРБ Цветанов можеше да бъде разжалван от Генерала в партиен редник и дори прогонен от армията му заради частен имот ( при това без да е извършил престъпление според буквата на закона), докато Гешев е придобил ( съмнителното) право да се крие в държавен имот Номер едно в държавата на Бойко Борисов. Някой вярва ли, че е това е възможно да се случи без санкцията на премиера? 

Сигурно и най-развитата фантазия на авторите на криминални романи не би си представила, че един държавен служител може да се гуши под една жилищна козирка с президента и премиера. Пък бил той и главен прокурор. Факт е обаче тук в ситуация, когато Гешев страни от публиката, за която иначе е толкова шумно загрижен чрез своите демонстративни акции по села и паланки заради отделни битови престъпления.

Още по-шантава става ситуацията в контекста на враждата между Гешев и президента Радев. Достатъчно е, че тази държавна обител се населява едновременно от противоборстващите на живот и смърт Борисов и Радев. Оказва се, че картинката е още по-налудна с вклиняването и на Гешев в този отбор на орела, рака и щуката, набутани въпреки тройната им вражда заедно в строената за Живков цитадела далеч от центъра на София и улица “Оборище”, където живееше със семейството си диктаторът до началото на 70-те годни на миналия век.

Спинкат си заедно под няколко покрива, но в една крепост тези вкопчени в битката си за оцеляване врагове! 

Този сюжет силно ми напомня на повтарящия се през годните абсурд ( за мен) вкопчените за пред света в люти парламентарни взаимни обиди депутати, да акостират през лятото заедно на почивка в държавните резиденции край морето и да пляскат заедно табла и карти. Питам като Вуте, който се чудел на жените, че го целиват докато ги “такова”. “Мене некой да ме такова, главата, че му счупим”, рекъл той. 

Ако разширим още малко периметъра на горната символика, няма как да не забележим, че концентрация на политическо двуличие върви паралелно с консолидацията на тандема между властта и носталгичната по комунизма опозиция в по-старата от резиденция “Бояна” централа на самия комунизъм, която всички у нас продължават да наричат Партиен дом. А би трябвало да бъде се казва Партийна крепост. Строена е точно с цел да устоява на въоръжено нападение – с високи каменни основи и прозорци като бойници за стрелба при отбрана.

Стрелба срещу тази цитадела не е имало, но обстрелването й с яйца, домати и тоалетна хартия явно изплаши на Борисов, който само до преди няколко месеца се перчеше като сигурен победител във всяка следваща изборна битка. Кога ли за последно е стъпвал в съседната сграда , строена също като бункер ? По какви ли тайни коридори се промъква, за да се снима вътре като действащ началник на държавата за задочна демонстрация пред хората, пред които не смее да се покаже лице в лице?

Борисов е приютил и изплашения Гешев да се борят по съседски срещу дроновете на съседа. Може и на гости да си ходят преди да спинкат далеч от погледите на злобарите, които им искат оставките и на които Борсов отдавна каза подигравателно да си викат колкото си щат пред празната сграда на Министерския съвет. 

Нищо чудно точно тази възможност за лична комуникация на двамата побратими от лозунгите на протестиращите срещу тях българи да е главната причина за криеницата на главния прокурор в Бояна.

  Двама бивши генерали и един настоящ генерален прокурор, събрани в строената за Живков резиденция, плюс мигриралите в търбуха на сталинисткия Партиен дом депутати от всички проруски парламентарни партии, олицетворят днешното статукво в България.

И вие ми казвате, че всичко е наред в евроатлантическата ни държава  и само трябва да почакаме спокойно половин година до следващите избори, за да се изясни картината?

Че не е ли ясна и сега?

 

 

10 мнения за “Статуквото е: двама бивши генерали и един настоящ генерален прокурор под един покрив в Бояна”

 1. Балканският комплекс за малоценност ще срути държавата

  Радев сигурно е първия президент, който оглавява въстание срещу собствената си държава

  “…палят пожар, който ще гасим години наред.
  А може би целта е да запалят пожара, кой знае! Да може накрая Румен Радев, като един нов Бенковски, да каже гордо на някой балкански връх: „Аз забих нож в сърцето на НАТО. Сега Русия може да заповяда!“
  Димитър Попов

  https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-balkanskiyat-kompleks-za-malotsennost-shte-sruti-darzhavata

 2. Сбърканата държава е строен колониален проект. Престъпното облагодетелстване за надзирателите на мужиците е заложено в конструкцията на вертикалата на власта.
  Почтенно ли е, държавен служител, какъвто е министър председателят, да управлява икономически и обществени ресурси за над 100 млрд, колкото е БВП и да получава за това само 7104 лева?
  Само комисионните, които би получил при стандартна търговска практика щяха да са около 50 млн. годишно.
  Или на митничар, заплатата да е 6-800 лева!?
  Ниското възнаграждение, съчетано с възможност за партийно и институционално организирани злоупотреби е конструкцията на командно- административната система.
  Папкаш ако слушкаш.

  Колкото до “що ще Гешев в Бояна”- ами много просто- така е под денонощен контрол.

 3. МЪЛНИЯ!

  Утре, на 9 септември, от 17 часа пред МОЧА ще се събират протестиращи срещу този основен символ на продължаващото съветско статукво в центъра на столицата ни. Ще има акция под надслов “Русия враг номер 1 на България”.
  Ще бъде интересно каква ще реакцията на останалите протестиращи и дали акцията ще бъде обявена за “провокация” и по този начин приравнена към истинската провокация от вечерта на 2 септември.
  Припомням, че през 2013 година по време на протестите срещу правителството на Орешарски на няколко пъти заставахме на булеварда на подстъпите към Орлов мост с лозунги за демонтиране на МОЧА. Минаващите на път за Орлов мост демонстранти бурно аплодираха инициативата, а през една от следващите вечери младежи се отклониха от маршрута и развяха български знамена пред светинята на съветското статукво с искане да бъде премахната.

  Иво Инджев

 4. Беше в първите години на “демократичните промени”. Време на ожесточени парламентарни “битки” пред телевизионните камери и микрофони, затова и ние, всички граждани, мигновено разпознавахме гласовете на партийните лидери, които всекидневно упражняваха ораторското си изкуство на парламентарната сцена.
  Спомням си, че пътувах за Франкфурт (за някаква конференция) и неочаквано чух зад пердето, разделящо двата салона, едни добре познати гласове, които приятелски си гугукаха за всякакви общи ангажименти и семейни битовизми. Надниканах зад пердето и съзрях на седалките (точно зад мен) непримиримите “врагове”, които предишния ден се бяха свирепо нападали и обиждали от парламентарната трибуна Димитър Савов и Нора Ананиева. Не можех да повярвам на очите и ушите си с още “девственото”, си непорочно политическо мислене, което приемаше публично казаното за истина, без да изисквам дела като доказателство за тази истина. За мен лично потресът от този директен сблъсък с предателството на гражданското доверие и спонтанната всенародна любов към смелчаците, дръзнали да се опълчат на комунстическата власт, беше съкрушителен!
  От този момент нататък слушам парламенатрната говорилня винаги с едно на ум! 🙂

 5. От този момент нататък слушам парламенатрната говорилня винаги с едно на ум! 🙂
  “едно на ум” мисля че бях в пари клас когато го учих в пъви клас по алгебра
  сега съм в втори клас и по алгебра научих
  “едно на ум” ама на Квадрат…!

 6. @-sms,
  Предполагам, че случката в самолета е била със Стефан Савов. Явно, както пееше Емил Димитров в края на една своя песен: “не е имало никакъв влак и никаква гара”!

 7. @ “Димитър”
  Да, извинявам се за грешката, допусната в резултат на бързане. Разбира се, че става въпрос за Стефан Савов не за Димитър Савов. А дали е “имало влак и гара или е нямало” си е Ваш проблем и терзание. Решавайте си го сам!

 8. Смешните гербери трудно или хич не стоплят.

 9. @ “Димитър”

  Виждам, че във форума се е оформила групичка с девиз “Който не обича Радев, не обича България!” и много се забавлявам.
  Так держать, товарищи!

 10. Армия срещу армия, старо все в нов вариант! Русинант измести Росинант, а Дон Имот на идиот събори истинският Дон Кихот от него!С трабант тръгва само хартиен дилетант! Като Соломон Паси с Атлантическите пари!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.