Хаятът на Златев

В навечерието на 9 септември се потвърди слухът, че най-големият български олигарх с руски корени Валентин Златев вече няма нищо общо с руската Лукойл, най-голямата компания, оперираща близо три петилетки на българска територия под негово ръководство. Сам ли е решил да напусне, прогонен ли е или не, но новината си е революционна, направо деветосептемврийска! 

Ура, революцията победи, няма го вече начело на мастодонта Лукойл в България най-одумваният к(р)упен, направо незаобиколим фактор на руското влияние в българската икономика. И политика.

В книгата си “Течна дружба” твърдя, че неизвестната до онзи момент в публичността Румяна Желева е била негово протеже като министър на външните работи в първия кабинет на Борисов. За нея западни дипломати изумено ме питаха като техен лектор на месечна среща на посланиците на страните от ЕС през септември 2009 година коя е и какво представлява.  След това за малко да бъде пробутана от подчинения на московската пета колона премиер Борисов и за еврокомисар, ако не се беше провалила на изпита за член на европейското правителство пред евродепутатите през януари 2010 година. 

Василиевич, както уж с лека ирония, но напълно уважително в духа на руската традиция го нарича “гласът на Борисов” в най-новия от изтеклите аудиозаписи с този глас, е олицетворение на любимата злобна реплика на нашия премиер: което куче ме е залаяло, все е побесняло. 

Който се е заял със Златев по случайност изхвърчава от телевизията. Както Коритаров от БТВ. Или също толкова случайно получава инфаркт. Случи му се случайно на шефа на митниците Вальо Танов, дръзнал да проверява най-напред бизнеса на Мишо Бирата ( починал от инфаркт в разцвета на силите си в хотела на Златеви в Правец след като беше призован като свидетел и можеше да потвърди автентичността на изтеклия в публичността разговор “ с гласа” на неговия покровител Борисов, споменаващ президента Първанов). Танов се осмели и да настоява за отчетност на Лукойл пред фиска. След което  се спомине по сърдечни причини. 

Вальо Златев, както фамилиарно му се подмазват да го наричат политици и “журналисти”, беше също нещо като ятак на неговия ортак по софрите Първанов, към които присъединиха и изгрялата звезда на Бойко Борисов, получила първа космическа скорост за навлизане в орбитата на властта още с избора му на главен полицейски шеф в зенита на монархо-социализма у нас, демонстрирал роднинство по руска линия на възгледите на социалистите и техния цар.  

Като в руска приказка тримата другари Златев, Първанов и Борисов се криеха да ядат, пият и да се веселят дни наред за сметка на щедрия домакин на запои с пре(с)пиване в Правешкия хотел на Златеви. Бяха си подсигурили през пролетта на 2011 година двойна охрана – държавна, от превърнатите от Първанов в лични негови слуги офицери от НСО, но и от страна на ИПОН, фирмата на Борисов , случайно станала любима и на Лукойл. Но тъй като на такива знатни ядачи и пиячи им трябват много слуги, освен въоръжените, отцепили периметъра на хотела срещу евентуално любопитство на простосмъртните, информацията за тайните им завери изтече и достигна до автора на тези редове, който у публикува в “Течна дружба”. 

Нищо повече обаче не изтече…Омертата, продължаваща 9 години, е отличителна черта на всяка мафия, както и да се нарича тя на руски.

Всесилието на Златев в България не се дължеше просто на шефския му пост в най-голямата корпорация на български трен. На тази позиция Москва можеше да постави и друг свой човек. Но Златев не е кой да е ( нямам предвид потомствената му връзка с правешкия диктатор по линия на Златев-баща, правешкия кмет на бившата династична столица на НРБ). Избран е  по заслуги за важната роля.

Още като прохождащ продукт на руското влияние у нас Валентин Златев пише на руски език статия в руското списание „Полития” ( стр. 122, №3(17) Осень 2000), в която съветва Москва да се откаже от танковете за налагане на влиянието си на балканите и да заложи  на износа на газ и нефт, които в наши дни да заменят в това отношение съветските танкове. 

Няма да намерите тази статия в интернет. Разполагам с нейно ( рядко) печатно копие, но и тази информация за него си остана в рамките на спомената “Течна дружба”.

Веднъж издигнат като доверено лице на Кремъл от най-голяма значимост за руските интереси в България Валентин Златев е мобилизиран да помага и като руски консултант по проекта “Белене”, макар да не е ядрен експерт, нито специалист по строителството на ядрени централи ( а и да е все пак български гражданин). Толкова му доверяват руските началници, че го ползват като свой личен преводач на “деликатните” преговори, на които Москва извива ръцете на България да реанимира де факто, а не само де юре съживения от Сакскобургготски строеж край острова, известен с концлагера си от времето на съветската окупация на България.

Случайно или не, ролята на Златев като участник от руска страна в тези преговори беше осветена от заместник – министъра  Марий Косев, който го видял в това качество на отсрещната страна на масата. Разрази се скандал с изявлението на Косев пред репортери в кулоарите на Народното събрание. А когато той осъзна какво всъщност е казал, взе да се оправдава . Но късно. Борисов го изхвърли от поста навръх 3 март 2011 година в отсъствието на министър Трайков, който беше в чужбина по онова време. Борисов неглижира разкритието с думите, че руската страна може да си избира консултантите както си иска.

Гневът на Златев се стовари и върху министъра Трайчо Трайков, срещу когото от Лукойл отправиха публично обвинение, че не става за министър, защото не знаел да смята. Трайков също беше прогонен по-късно от Борисов на принципа “ което куче ме е залаяло…” и нарече нарече кампанията на Лукол срещу него “безпрецедентна агресия на чужда компания срещу български министър”. 

Сега изглежда така, като че ли е дошъл краят на това Златево всесилие в България насред неизвестността дали наистина е подал оставка от Лукойл или са го принудили да напусне по някакви руски причини, свързани с неуспехи и амортизацията на техния човек на върха на олигархичната пирамида тук. Хитра недомлъвка, няма що. Нека народецът се чуди какво става, а в същото време…

В същото време повечето коментари в българските медии по повод събитието припомнят възхода на Златев в ролята на най-едър играч в рамките на българската икономика като представител на гиганта Лукойл за България. Едва след това в биографията му, следена по документи от медиите с бизнес уклон, се нарежда постепенното му, но мощно навлизане в хотелиерския бизнес у нас. Сякаш не е ясно, че става дума за класическо огромно забогатяване в период на държавна благосклонност и за надграждане, а не за деградация на материалното му състояние.

http://balkanec.bg/valentin-zlatev-v-top-15-na-nay-golemite-morski-hotelieri-30650.html

https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2018/01/09/3108942_valentin_zlatev_investira_45-50_mln_lv_v_nov_hotel_v/

Едва ли Златев -син ли се превръща в семеен съсобственик на хотелска империя заедно с несменяемия кмет на Правец Златев-баща, стъпил финансово единствено върху едната заплата на корпоративен бос, колкото и да е голяма тя. Банките щедро го финансираха – само за единия от гигантите на хотелиерския му бизнес получава заем от 100 милиона, после още 40 милиона за следващия и т.н. Превръща се във владетел на огромни активи с начален старт във времето на монархо-социализма. Истинският си разцвет на олигарх със собствен бизнес претърпява в епохата на “простите”, с чийто главен идеолог и практик на идеологията на заиграването с простите Златев ( почти) не криеше близостта си.

Справка: първото “поклонение” на премиера Борисов на хотелския бизнес на Златев се състоя чрез първото му нощуване в хотел на Златеви на Черноморието в хотел на правешкото семейство в качеството на нов шеф на изпълнителната власт през лятото на 2009 година. Пресрещнат от камерите на регионална телевизия, Борисов отпъди като  досадни мухи репортера и оператора с думите през зъби, че ще си преспива ( спинка, ако употребим актуализирания към днешна дата Борисов речник) където си иска. Беше много ядосан и си изпусна нервите въпреки опита си на медиен подмазвач. 

Всъщност оттеглянето на Златев сбъдва две невъзможни за осъществяване мечти на Борисов. Едната е в самия факт, че олигархът се оттегля във възходяща линия, катерейки се житейски по планините от натрупани активи от огромния си хотелски бизнес. Борисов, в чиято епоха Златев постигна този фараонски успех, не може да си позволи да консумира подобно богатство, каквито пачки и златни кюлчета да има.

Втората мечта на Борисов по аналогия със Златев е месианската надежда на нашия премиер да се разпише в историята като строител почти от ранга на кумира му Тодор Живков. Златев, който вдигна гигантски по размери хотели на първа линия в явно нарушение на писаните ( и неписаните човешки ) закони, затъмни с тях не само десетки и стотици туристически обекти, заедно с техните обитатели, лишавайки ги безцеремонно от гледката им към морето, но и самия Борисов като строител.

НА СНИМКАТА: Не, това не са гигантски силози за зърно от стратегическия резерв на държава у нас. Това е безцеремонната стена от огромни хотели на сем. Златеви на Слънчев бряг, гледани откъм затапените откъм гледка към морето останали десетки хотели в комплекса. И никой от ощетените не смее да се оплаче…

 

 

 

 

А ето и същите хотели, погледнати “рекламно” откъм морето, върху чиито бряг свойски като в своя губерния са стъпили огромните сгради и съоръжения. Мащабът е направо руски!

 

 

 

 

Вероятността политикът Борисов да бъде помнен с любов за вечно кърпените магистрали клони към нулата и под нея. Но Златев, без да се афишира по глупавия Борисов начин като най-голям строител от времето на Живков насам, отдавна си резервира място на първа линия на хотелиерството с такива грамадни обекти, че произведенията на неговото всесилие ще векуват много след златната му епоха в командоренето на България.  

Горкият Борисов е обречен да доизживява атакуваната вече непреодолимо и обсадена от нестихващи протести стара негова слава на “народен любимец” в строителството в сянката на своя сътрапезник Златев, изгрял междувременно и в центъра на София с новото си бижу хотел “Хаят”.

Това е хаятът ( животът на арабски )- няма справедливост и това си е!  

 

 

21 мнения за “Хаятът на Златев”

 1. МЪЛНИЯ!
  ДНЕС, 9 септември, от 17 часа пред МОЧА ще се събират протестиращи срещу този основен символ на продължаващото съветско статукво в центъра на столицата ни. Ще има акция под надслов “Русия враг номер 1 на България”.
  Ще бъде интересно каква ще реакцията на останалите протестиращи и дали акцията ще бъде обявена за “провокация” и по този начин приравнена към истинската провокация от вечерта на 2 септември.
  Припомням, че през 2013 година по време на протестите срещу правителството на Орешарски на няколко пъти заставахме на булеварда на подстъпите към Орлов мост с лозунги за демонтиране на МОЧА. Минаващите на път за Орлов мост демонстранти бурно аплодираха инициативата, а през една от следващите вечери младежи се отклониха от маршрута и развяха български знамена пред светинята на съветското статукво с искане да бъде премахната.

  Иво Инджев

 2. Не само че, няма справедливост в този живот но няма и пълно щастие. Пачките с банкноти от 500 евро и слитъците злато са хубаво нещо. Но как да ги харчиш когато най-сетне, независимо от начина, необратимо те изведат от рампата която е осветена обилно от светлината излъчвана от прожекторите. Ставаш одма НИКОЙ. Дори и да драснеш при краднатите милиарди на екзотичен остров-офшорка какъв живот ще водиш. Един няма да те познае и оттам да търси погледа ти благосклонно да приемеш възторженият поздрав. А вероятността падайки от власт, днес–утре-вдругиден, роденият да бъде обесен не може да се удави, неговото не се губи, да те награби гешефтурата защото тя не си пада по падналите силни на деня и айде, СЦЗ, южна килия, при бай Ставри, строг но справедлив. Нищо лично. Въпрос на тренд и технологично време.
  Много мина, мъничко остана. Какъв ти Златев, какви 5 евра.

 3. Мисля, че Валентин Златев сам се оттегля, по съвет на покровителите си, разбира се, за да вади ДРУГ горещите кестени от огъня на Лукойл, особено след зачестилите публични призиви да се публикува ревизионният акт на “Лукойл” за последните 10 години. Не се знае и още колко време “ортакът” му Борисов ще издържи на власт, за да блокира (чрез обслужващия си министерски и силов персонал) публикуването на информацията за ужасяващите размери на контрабандата, грабежа на българските граждани и българския бюджет от страна на руската рафинерия!
  Гражданите от Свети Влас и Несебър твърдят, че достъпът до хотелите от публикуваните снимки, които приличат по-скоро на казарми или на черноморски ГУЛАГ, отколкото на почивни станции, бил недостъпен за българи. Но (няма значение как) поне един местен българин е успял да проникне в окупираната зона и той сподели, че “не било нищо особено, стотици тесни стаички като килии и тъмни коридори, по които се мотаели само руснаци.” Ами, на мен това ми прилича на руска военна база под прикритието на “ваканционен” комплекс! Кой знае какво още има вътре! Нали там е частното пристанище на братя Диневи, единият от които, след като се ожени за рускиня, яко напира да получи най-високият български орден “Стара планина”! Сигурно има право, защото не е леко да се живее с рускиня! “Лошо нещо било московлука!” (З.С.)

  https://chitanka.info/text/10048-kojy

  На участниците днес в “бдението” пред МОЧА, желая и се надявам на пълно медийно покритие! Онези, които в този момент са далеч от София, също вършат полезна работа 🙂

 4. De Profundis: В дълбоките дебри на здравия разум или защо съществува партията „Нито-нито”

  А сега ние, либералите в европейска и демократична България, ще следваме светлия пример на тоталитарните режими, така ли?

  https://faktor.bg/bg/articles/de-profundis-v-dalbokite-debri-na-zdraviya-razum-ili-zashto-sashtestvuva-partiyata-nito-nito

 5. Тъжната прогноза: На България й предстои още веднъж да изпита болезнената несвобода от евразийско управление

  Днешният ден е една добра възможност за радетелите за руския ботуш над Родината

  https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-tazhnata-prognoza-na-balgariya-y-predstoi-oshte-vednazh-da-izpita-boleznenata-nesvoboda-ot-evraziysko-upravlenie

 6. @Георги Николов
  Не знам дали акцията ще бъде обявена за провокация (зависи дали ще съдят по нея по замисъла или по резултатите), но ако бъде обявена, ще я приравнят не към провокацията от 2 септември (освен ако Сорос не е купил падпъдъчи яйца), а към провокацията с Народния съд.
  В интерес на истината и аз много се терзая да не вземе и да вбие клин в протеста. Дали не е по-добре първо заедно с копейкинци и чегеваристи да капичнем тирана, а после да изясняваме чий го е търсила РККА по нашите земи?
  Ако някой не е разбрал шегата, ще му се извиня пред МОЧА…макар че зад всяка шега наднича живият хаят…

 7. Както вече сам ви казал, Вальо Златев много лъже на карти. Той и без карти сигурно много лъже, ама не знам да са го фащали. Викат, че не бил платил данаци и нещо такова, ама това нема да се разбере верно ли е, докато Вальо не избега у ОАЕ или некаде другаде с парите, като се оправдава как прокуратурата му подига 18 обвинениа без да е виновен. Може и у него да е ходила Севда секи месец и да му е отказвала, а може и да не е. Имам предвид, че може да не е ходила, а не да не му е отказвала. Не се знае.
  Обаче нашиа премиер го е фащал да лъже на белот и да нарежда тестето под масата, по време на полет сас самолета на нашиа премиер, както и да гледа неправомерно долната карта при раздаване. Това за нашиа премиер е достатачно основание да го махне и да го задраска от списака с партньори по белот и други игри. Затова го махна от рафинериата. Не са го махнали руснаците, това е заблуда за пред хората, а лично нашиа премиер го е махнал заради една прекалено нагло подреждане на сто и педесе от деветки.
  Знаем, че нашиа премиер е много честен и скромен човек и е голем спортсмен. Не може да тръпи некои да му се прават на приатели, а под масата да му нареждат картите и да искат да го биат. Сега, понеже нашиа премиер е много честен и скромен човек, можем да очакваме прокуратурата да нападне Вальо Златев като физическо лице и да го изпрати внезапно сас самолета на нашиа премиер до Дубай да носи каргото и да се отчете. Може на обратно пак да натоварат форми. Иначе рафинериата на Лукоел си е наред и сичко е както си го знаем.

  А за формите да ви кажа как е станала работата.
  Когато каргото е стигнало в Дубай, преброили са го и са го прибрали, и започнали да тварат багаж за обратно, нашиа представител министара не му помна името, дето го уволни лично нашиа премиер, гледал какво се товари на обратно и се полакомил и на него да дадат малко от това, което се товари. Попитал на чист нашенски “А за мен?”. Арапина не го разбрал и му казал ду ю спийк инглиш. Тогава нашиа бивш вече министар му казал на английски “фор ми?”. И тогава арапина му дал 12 тона форми. После нашиа премиер, като разбрал каква змиа крие в пазвата си, веднага го уволни, поради справедливост и даржавническо отношение.
  Така стават работите в международните отношениа, разбирам ги и затова ви казвам. Освен това знам езици.

 8. Ако Западът бе оставил Русия сама да се бие с Хитлер, германците след няколко поколения щяха да я завладеят чрез нацистките фракции в нея, които и сега са много “активни” в подривната си дейност! А това е опасно, и съизмерно с болшевиките! А Путин е под кръстосан огън между тях!

 9. Община Несебър започва преговори да придобие (?) от държавата “Слънчев бряг” АД

  …Точно преди три години Министерството на туризма обяви, че обмисля да прехвърли акциите си в дружеството на общината, като малко преди това тогавашният вицепремиер Валери Симеонов с фиксация в сектора поиска разформироването на дружеството. Тогавашният ресорен министър Николина Ангелкова обяви, че така инфраструктурата в курорта щяла да се поддържа по-добре. 🙂
  …Ако държавата прехвърли правата си върху 75 на сто от капитала на “Слънчев бряг” АД в полза на община Несебър, ще бъде ЛИШЕНА ОТ ПРАВОМОЩИЯТА СИ. Освен това има и потенциален риск от НОВО ПРЕЗАСТРОЯВАНЕ в курорта, което вече е нежелателно, разпоредителни сделки с транспортната или с ВиК инфраструктурата, регламентации, които ще са изцяло в ЧАСТЕН ( ИЛИ ЧУЖД!) интерес.

  https://www.dnevnik.bg/biznes/2020/09/09/4111641_obshtina_nesebur_zapochva_pregovori_da_pridobie_ot/?ref=home_NaiNovoto

 10. Разрушаването на незаконни постройки в “Росенец” ще бъде платено от държавата (?!)
  (Вече имало предложение вместо да се съборят незаконните постройки в анклава “Росенец” те да станат детски лагер за русначенца (и военни ветерани), както в анклава СОК “Камчия” 🙂

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/09/09/4111671_razrushavaneto_na_nezakonni_postroiki_v_rosenec_shte/?ref=home_layer2

 11. Съобщение на главна прокуратура:
  Призивът “Да смажем корупцията” се криминализира като екстремистки, тъй като призовава към насилствена смяна на правителството и промяна на държавното устройство.
  Фейк нюз е, но много прилича да не е фейк.

 12. Да строиш палати и градове за своите хора, без да имаш кралско потекло, е противозаконно! Само наследствените монарси имат правото да ги градят!

 13. А пък т.нар. “десен” сайт faktor, дава трибуна на потомък на комунист-терорист и убиец – Т.Буруджиева.
  Какъв позор!
  Все едно след 50-тина години потомците на лидерите на ИДИЛ да ни учат на демокрация.

 14. Проправителствен панагерик на потомствената комунистка Т.Буруджиева, това е симптоматично:
  Татяна Буруджиева: Протестът е доведен до “нищо”, мафията, за която говори Борисов, са платените групички
  https://faktor.bg/bg/articles/tatyana-burudzhieva-protestat-v-momenta-e-doveden-do-nishto-zaradi-lipsata-na-dialog

 15. Задкулисни играчи отдават тихомълком под наем феномена Стобски пирамиди

  Как Общинският съвет в гр. Кочериново реши да отдаде под наем един от 100-те национални туристически обекта
  проф. Веселин Вучков

  https://faktor.bg/bg/articles/kultura-art-faktor-zadkulisni-igrachi-otdavat-tihomalkom-pod-naem-fenomena-stobski-piramidi

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.