Още една полза от протестите: падат маските на “неутралните” крепители на статуквато

Между споровете за ползата от протестите се промъкнаха две доказателства за нея. 

Първото и най-важно за отстраняването на обречения Борисов е оглушителното мълчание на Запада, отказващ подкрепа на дълго толерирания от него свой “кучи син”.

Второто доказателство за смисъла от протестите, макар и да е незначително на международния фон на изобличителната липса на западна подкрепа за Борисов, е развенчаването на български дългогодишни менте “неутрални” коментартори, абонирани за пропагандни участия в българските телевизии. https://faktor.bg/bg/articles/boryana-dimitrova-organizatorite-na-protesta-sa-cheli-poveche-narachnitsite-po-anarho-levicharstvo

Положението явно е толкова неудържимо за властта, че тя жертва т.н. неутралност  на своите крепители в коментарТорския корпус на Борисов. Хвърлят в боя своите задни ешелони, маскирани преди като професионалисти без пристрастия. 

Един по един те гърмят със своята пристрастност като бушони, които употребяват езика на опорните точки на все по – откровените защитници на Живковия двойник Бойко Борисов. 

Самият факт, че социолог употребява срещу протестиращите омаскаряващия пропаганден термин “анархолевичари” и си сваля маската на неутралитета, разконспирира поредната дълго маскирана платформа на още един от уж неутралните професионални коментатори.

https://faktor.bg/bg/articles/boryana-dimitrova-organizatorite-na-protesta-sa-cheli-poveche-narachnitsite-po-anarho-levicharstvo

 

 

23 мнения за “Още една полза от протестите: падат маските на “неутралните” крепители на статуквато”

 1. В шоуто на Слави Трифонов по 7/8 тиви се канят пропагандни комунистически гости, които нарушават Законът за осъждане на тоталитаризмът като престъпен! Ако дългият продължава с този стил на водене, ще му падне рейтингът с голям процент! Уж е десен, а подкрепя партийката Мая Манолова! Това е лицемерно от негова страна! Такива в прегазените от болшевиките държави ги спират от ефир! А в Мутрария ги приемат като “алтернатива на властта!”

 2. Да знаете, тази Серена Уйламс станала левичарка!!! Видях я срещу Цвета от Пловдив как няколко пъти удряше с лявата ръка. Ми как няма да бие – тя играе и с двете ръце, това честно ли е? Надал пък не е левичар, обаче играе с лявата ръка. Чичо му Тони така го научил, не знам защо. Иначе пише с дясната ръка и рита с десния крак. Аналогичен случай и в Русия – Шарапова е левичарка, а играе с дясната ръка. После се подписва на камерата с лявата… Тия тенисистите са сбъркани хора ве майна.

  И не само те! Рони О’Съливан, който е най-вликият играч на снукър от новата история на играта, същевременно с това е и най-сбърканият в главата играч на снукър. И познайте! Той също играе чат-пат с лявата ръка, а по принцип си е десничар. Той всъщност играе и с двете ръце. Той е гений.

  Не знам всичките изброени дали са анархисти, но все са в някаква степен левичари – явни или прикрити.

  Защо ги пиша тези неща? Защото за пръв път изпаднах в ситуация да не знам какво да кажа. Чак сега разбирам какво имат предвид хората, когато казват “нямам думи”. По телевизора преди малко видях едни момчета да държат бял плакат. Празен бял плакат. В ъгълчето с малки букви пише “нямаме думи”. И аз така.

  Когато срещу тебе се е изтъпанил някакъв напълно неадекватен идиот и ръси несвърздани с реалността глупости, но знаеш, че говори сериозно, а не си прави ташак, тогава ти изпадаш в тази странна ситуация – нямаш думи. По принцип аз много обичам говоренето на глупости до пълен абсурд, обичам да подхвана тема с някой приятел и да я докарме до смях, обичам лакърдий на маса с приятели изцяло за забавление. И днес като го видях тоя грамаден мъж да обяснява с накъсани думи как наркотрафикантите искали да го свалят от власт… останах без думи. В главата ми се навързаха няколко въможни абсурдни продължения, за да стане от това як виц и голям смях да падне, но тоя съвсем сериозно си ги диплеше и аз разбрах, че на такива покъртителни кретенизми просто нищо не може да се каже в отговор или в коментар. Вече не е смешно. Някакъв изплашен до побъркване бивш каратист и милиционер…

  И тук изпитах едно неподправено съжаление към този дебелак. Какво ли имат срещу него, че да не може просто да си грабне шапката и да си тръгне, вместо да се излага и да се унижава? Все пак, тъп – нетъп, унижението е нетърпимо. Какви записи имат още, какви снимки и видеоматериали имат? Това, което видяхме и чухме изглежда е само предупреждение към него – да стои, да изпълнява, да удържи до изборите, да нагласи чувалите, да спечели… за да не извадят наистина грозните неща.

  Ако щете вярвайте, но на мача на Цвета от Пловдив на трибуните в Ню Йорк беше самият Енчо Пиронков! Ми той много млад ве! Мислех го за по-стар…

  Аз обаче със сигурност съм левичар – баща ми все казваше, че имам две леви ръце. Демек, няма как да не съм левичар. То да не излезе сега, че ме е хвалил? И таз добра! И като се има предвид, че трудно се вкарвам в пътя, като едното нищо ще се окаже, че съм анархолевичар.
  Я, дейба! Ще взема да се замисля по този въпрос.

  Някой знае ли какво е анархолевичар?

 3. Ето още едно доказателство на кого служи Александър Йорданов.
  Помним господина как буквално попържаше журналиста от сайта “Бивол” Атанас Чобанов.
  Ето едно ново разследване на Атанас Чобанов по повод срастването на руската държавна престъпност и нашата мафия в лицето на мутренската групировка ТИМ, която е окупирала българското черноморие:
  Как близки до Путин руснаци си купиха луксозни апартаменти в България
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/09/11/4112266_kak_blizki_do_putin_rusnaci_si_kupiha_luksozni/?ref=home_layer2
  А депутат от Венецуела създава работа на Гешев:
  СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА „БИВОЛЪ”
  ВЕНЕЦУЕЛСКИ ДЕПУТАТ СЕЗИРА ИВАН ГЕШЕВ ЗА МИЛИОНИТЕ НА НИКОЛАС МАДУРО
  Посланичката на САЩ обсъди с венецуелската си колежка петродоларите в „Инвестбанк”
  https://bivol.bg/%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%86%d1%83%d0%b5%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82-%d1%81%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d0%b3%d0%b5%d1%88%d0%b5.html

 4. В “десния” и “демократичен” Фактор.бг тотално са резнали коментарите…

  Маските падат.

 5. С риск да възбудя отново групичката във форума с девиз “Който не обича Радев, не обича България!” 🙂

  България ще рухне за пореден път, ако дойдат на власт кликата на Позитано и черносотническите шайки около Радев

  “….Докарали сме се до там, да твърдим, че сме демократична държава, а да нямаме – в буквалния смисъл на думата да нямаме с кого да заменим съществуващото в страната управление. Оставете ГЕРБ – добър ли е, лош ли е, крадлив ли е, некомпетентен ли е. Обърнете внимание на факта, че ако поискаме да заменим ГЕРБ, (според действащото законодателство) трябва да поверим властта в ръцете на Позитано (който и да го стопанисва), на Румен Петков от АБВ, на най-добрия шоумен сред политиците и най-добрия политик сред шоумените, на Костя Копейкин, на Мая Костинбродска, на архимандрид Дионисий и Ренета Инджова…Този списък по право трябва да бъде оглавен от човека, който не само иска да ни управлява, но който вече ни управлява – президентът Румен Радев.”

  https://faktor.bg/bg/articles/balgariya-shte-ruhne-za-poreden-pat-ako-doydat-na-vlast-klikata-na-pozitano-i-chernosotnicheskite-shayki-okolo-radev

 6. до -sms “Врагът на моя враг е мой приятел” Сун Дзъ

 7. За маските иде реч. Изборът на решетников няма да го коментирам. Изглежда ми глуповат ама за 60 дена служебно правителство да ни направи “задунайская губерния” и да попълним овакантеното място на Украйна в ЕАС, няма как да стане. Стига са ни плашили от правоверната МУ десница, Вие, янките за големи абдали ги броите. Ние сме важен сегмент на южният фланг на НАТО за националната и енергийната им сигурност, Този път, я той е дал лек нишан за смяна на вектора няма нужда да идват сенатори както бе при спирането на ЮП при Орешарски. Сал едно звънване на Херо и всичко заспива. За да го напиши това долу Калин Донков който никога, при никакви обстоятелства не си е плюл на сурата правете му сметка какво бясно отчаяние и безнадеждност ги е обзела прислугата на Герба МУ. Шкафчетата на Баце се празнят на мах. Сал едни милиардни сметки по офшорки разни му останаха. Жив да го ожалиш.

  “Промъкват се срамежливо в общественото пространство едни шестцифрени числа – сумите, заплащани от властта за „научните” и публицистични хвалебствия от професионални клакьори, с които тя насища ефира и пресата. Самите изпълнители, вече излинели от употреба, едва се държат на крака от своите нескончаеми дежурства по екраните. ”

  https://segabg.com/category-observer/ploshtadite-vyarvat-g-zha-ostavka

  ,

 8. Иво, сега не е време за неутралност. Замисли се малко какво значи тази дума. Ти неутрален ли си бил винаги?

 9. @ The Rock
  “Врагът на моя враг е мой приятел” Сун Дзъ
  Има истина в тази сентенция, но как нормален човек да преодолее натрупалото се отвращение и недоверие към пРезидента на Решетников и да го приеме за “приятел”?!
  Какво ги чака протестиращите, след като му спечелят битката срещу Борисов? Със сигурност един як шут по красивия им и “умен” задник и после настойчива покана да ходят да пият по една “студена вода”.

  Задължително трябва да има предварителен, конкретен договор между протестиращите и пРезидента, ако му извоюват правото да състави служебно правителство, да назначи експертите, предложени от протеста, а не тези на Путин!

 10. @The Rock: “Врагът на моя враг е мой приятел” не е реплика на Сун Дзъ. Това е много грубо перифразиране на сентенция от санскритския трактат Arthaśāstra: https://en.wikipedia.org/wiki/The_enemy_of_my_enemy_is_my_friend

  Използван е от американци и англичани за да обясни (извини) съюза им със Сталинския СССР по време на втората световна война. И тъй като с падането на общия враг, такъв съюз се изчерпва и приключва след постигането на общата цел се стига до конференцията в Ялта (вижте първата снимка в линка по-горе). Какви последствия имаше тази среща за България и цяла Източна Европа знаем много добре.

  ——–

  Споделям опасенията на Огнян Минчев в линка на -sms. За съжаление с наказателните акции срещу фирмите на непокорни бизнесмени ГЕРБ не показват никаква способност да реагират зряло и да покажат държавническо мислене. Вместо това има панически силоващини издаващи страх и липса на визия и интелект. Това прави задълбочаване на кризата непредотвратимо, защото с такива действия показват че да бъдат толерирани ще бъде грешка.

  Продължаващото дълго време (и режисирано от задкулисието) опростачаване на голяма част от българската нация, и “зачистка” на политическото пространство от смислени хора, довежда точно до избор между крайно неприятни възможности. Следващият парламент ще бъде ужасяващ. БСП, Чалгаря, ДПС, вероятно Мая ще бъдат с повишено влияние и ще искат своята Ялта. Ако този следващ парламент бъде “преживян” и преодолян от българското общество, то БГ ще е постигнала политическата си зрялост. Другия сценарии, е точно описаният от Минчев. Не мога да предвидя кой от двата е по-вероятен.

 11. Не знам какква е тази групичка от форума с девиз:”Който не обича Радев не обича България”. Така че без да съм възбуден си позволявам да поразсъждавам. Прочетох възхвалите на днешния режим и най-лошото,което може да се измисли за протестите, написано от Александър Йорданов.
  По-сдържана е статията на уважавания до сега /от мен/ Огнян Минчев.
  Не владея многословието на Александър Йорданов, и е излишно да оборвам абсурдни изявления. Да не си послужа с по-подходящи думи.
  Защо Огнян Минчев твърди твърдо,че като си отиде ББ ще дойдат на власт комунисти и руски човеци? Според него няма ли почтени,умни и достойни хора,които да изведят народа от тресавището. Той не намира място между тях. Жалко за него. Освен това той страда от някаква придобита слепота и глухота и не вижда и не чува какво става по площадите.
  Чудно, защо все още, дори по форумите, има любители на бившите маскирани от карнавала на измамата.

 12. @Асен: Почтени и умни хора има. Проблемът е, че ако може да се вярва на социологическите прогнози, не почтените и умните ще бъдат тези, които ще са със засилено и достатъчно за сформиране на правителство мнозинство в следващият парламент.
  За съжаление, благодарение на цялостното и настоящо творчество на ГЕРБ преминаването през такъв критичен като състав следващ парламент е неизбежно. Остава само да се надяваме, че ще бъде и успешно.
  Ако бъде преживян следващият парламент, мисля че вече ще са се появили и хората за които Вие говорите и то с проценти избиратели, които им позволяват да бъдат нещо повече от малка опозиционна група.

  PS: Убеден съм, че редовни избори са по-безопасни от служебно правителство на Радев. Ако следващият парламент се окаже неспособен да излъчи мнозинство-мандатоносител, служебното правителство може много да удължи мандата си.

 13. Асен, имат и друг стимул и то какъв разни огнян минчевци и сашко йордановци, За да напише долното Калин Донков който вече е 50 години в публицистиката и никога никой за нищо не го е хванал във фактическа или обстоятелствена погрешка да му правим сметката какъв ресурс се хвърля И в размахването на плашилото радев. Който още не излязъл указа за служебното правителство одма, лично и начело, обявява курс към напускане на НАТО И ЕС и влизане в ЕАС. И всичкото това в рамките на двама месеца отпуснат мандат. Защото, нъл тъй, народът на предсрочните избори за н-ти път ще припознае Баце като единственият възможен спасител на Родината от комунистите и Кремъл. Внушението е прозрачно. Не на предсрочните избори защото ни курдисва льотчика предателско служебно правителство, Баце е последните бастион за надигащата се със страшна сила руска пета колона. И оттук, ерго, да стои до дупка.

  “Промъкват се срамежливо в общественото пространство едни шестцифрени числа – сумите, заплащани от властта за „научните” и публицистични хвалебствия от професионални клакьори, с които тя насища ефира и пресата. Самите изпълнители, вече излинели от употреба, едва се държат на крака от своите нескончаеми дежурства по екраните. ”

 14. Тук имаме един, който се има за по-католик от Папата и ми пише името с кавички, а неговото никакво го няма. Може да си спести кавичките, защото съм кръстен на двамата ми дядовци: Димитър и Димо, та името си ми е истинско. Мен и други ни праща в групичката на Радев, но за негово сведение на президентските избори гласувах само на първия тур – за Трайчо Трайков.
  Според него не трябва да се иска оставката на сегашното правителство, защото щял да дойде някой много страшен торбалан, който ще ни натресе на руснаците! Така де, щото при сегашните нямаше нощни вълци и чакали, няма руски заробващи за десетилетия напред губещи проекти, няма никаква корупция и открита кражба на огромни суми от еврофондовете! Няма калинки и простаци в правителството, общините и всякакви служби!
  Необяснимо за мен е пасуването особено на такива личности като Кирил Маричков и Васко Кръпката, доказали се като истински борци за демокрация! Лека му пръст на Георги Минчев, но ако той не бе си заминал толкова рано, днес щеше пак да е на страната на протестиращите! То или си на протеста или на контрапротеста!

 15. Колкото да не ми се иска да вярвам, но в случая ми мирише на hush money!!!

 16. 3ащо към Румен Радев биват пришивани разни лидери на политически партийки, при положение, че мандатът му изтича след повече от година, а не изглежда, като той да хвърли оставка преждевременно и да застане най-отпред на жълтите павета? Дори ако се сформира “отечествен фронт” на име Национално Движение Румен Радев (НДРР), каква ще му е ролята в него, докато е действащ президент?! Според мен никаква. По-важен за целостта на статуквото е Славуца, чийто рейтинг в момента бива помпан със страшна сила. Целта е ГЕРБ и БСП да имат готов коалиционен партньор след няколко месеца, когато ОП и ВОЛЯ няма да ги има в 45-то НС.

 17. За съжаление в разбирането на обществените процеси царува марксисткото разбиране, че процесите следват един след друг като някакви наденици.
  Това не е вярно, всичко е един непрекъсваем процес, и няма как да е вярно, че ако Радев се подиграе с протестиращите те ще си замълчат и ще отстъпят.
  Напротив, ударът ще бъде още по-жесток и страшен.
  Разбете всичко е писано и ще се случи, само трябва усилие, което да е непрекъснато и продължително.
  Наистина “Врагът на моя враг е мой приятел”, когато той стане мой враг с него се постъпва така като се пее в песента:”С благ благувам вера зарада вера, с враг врагувам мера според мера!”.
  Има вечни и непроменени истини от векове, които няма как да изменим защото са от Бога!

 18. Като изключим Жан Виденов, по времето на когото ножът наистина бе опрял в кокала, протестите в БГ не са свалили никого до сега (както и в момента не го правят). Наскоро Георги Николов сподели линк към добър анализ, който аргументирано показва, че в БГ правителства падат поради натиск от руските енергийни проекти.

  Съгласен съм, че промени ще се случат. Не толкова заради натиска на улицата, който не е критичен, а заради липсата на концепция от ГЕРБ и дълбоките им зависимости, които ги подчиняват на задкулисието. Но за следващите протести след около година и половина- две съм готов да се обзаложа на следното:

  1. Ако червените кхмери успеят да се намърдат във властта (особено ако са първа политическа сила), полицията ще бъде инструктирана да действа по-твърдичко. Те, кхмерите, нямат и желание да се представят за демократични. Така че много протестиращи ще могат да практикуват от арестите. Кхмерите ще могат да се позоват и на европейската практика (примерно жълтите жилетки не се радват на любвеобвилно отношение).

  2. Няма да има корпоративен спонсор, безплатен кетъринг, и тримата диджеи няма да работят про боно (а и те вече ще са в парламента и ще им е чудно, че при условие че в БГ се живее така добре, някой е недоволен и протестира). Edit: по-голямата част от участниците в най-масовите протести са там по убеждение, но организаторското ядро е съвсем друга “бира”.

  3. Участниците ще могат реално да усетят разликата между въстание и хепънинг по ларгото.

  От друга страна ако този етап бъде преживян народът, наистина ще порасне с няколко века.

 19. @G_G

  Има още един факт, който не е случаен: винаги в края (никога в началото или по средата) на управлението на ГЕРБ започват някакви протести или други събития (например нарочна загуба на президентски избори), чрез които да се подготви някакво разместване на политическите пластове в посока поемане на властта от страна на БСП. Гледаме това вече за трети(!) път от 2013 година насам. Услужливите “социолози” също са на линия, давайки на БСП почти същата електорална подкрепа като на ГЕРБ, което е абсурдно, защото в действителност столетницата е на четвърто или пето място (след ГЕРБ, ДПС, ДБ и евентуално Славуца – новия оправяч на държавата за 800 или може би дори за 400 дни, който също е добре обгрижван от “социолозите” – явно за да има с кого (освен с ДПС неофициално) да се коалира падишаха догодина.

 20. Пардон, горе последното изречение да се чете: “(…) явно за да има с кого (освен с ДПС неофициално) да се коалира БСП догодина.” (Макар че Славуца неслучайно е с толкова размит политически профил, че също като Марешки да става за коалиционен партньор на всеки).

 21. Гладни месоядни за власт колбаси сънуват! С тиранозавър Рексовци прогресивна дясна политика не се гради! Тя се взаимоизяжда! Същото е валидно и за червеногушите велосираптори, които с лакомията си много бързо изгълтаха останките от Джурасик Паркът на преходът!

 22. @симпатизант/ка на ДСБ: Да, сценарият се подготвя и репетира от много време. Този път е с реални шансове за успех. Подозирам че рейтингите давани от социологическите агенции са относително точни (изключвам “Галъп”, който с публичните си прогнози целят да манипулират общественото мнение). Вероятно има голям процент хора, които няма да гласуват- традиционно най-голямата партия в БГ. Това са основно отвратени избиратели от периферията на ГЕРБ (десни образовани избиратели, гласували преди това за тях като по-малкото зло). Не е ясно доколко десният избирател ще хареса и ДБ, която така и не се разграничи от пРезидента. И тази сутрин Саша Симов възторжено квичеше, че не е предполагал, че ще бъде на заедно на един протест с ДБ. Е не само той е изненадан. Аз примерно съм твърд десен избирател, убеден привърженик на капитализма и изпитвам дълбока неприязън към всякакви социалисти и левичари (за червените кхмери да не говорим). За този тип избирател задругата с пРезидента, Кури и сие може да се окаже непростима, а този тип избирател е твърдото ядро на партиите претендиращи да са десни в БГ.
  При свиване на периферията на ГЕРБ и много негласували, се увеличава процентният принос към тоталните гласували на твърдият електорат (81 хиляди членска маса и поне 150 000 полезни идиоти от стари носталгици, децата на номенклатурата и млади чегеваристи каквито се оказва че в БГ има) на БСП. Чалгаря осмуква голяма част от електората на Атака, Обединени идиоти и всевъзможни други простаци от цялата част на спектъра. И така сметката излиза.
  За съжаление с огромната корупция и неадекватните си реакции ГЕРБ, волно или неволно, тикат ситуацията към този сценарий. Един въпрос, който остава неясен е дали изобщо имат реален контрол върху Гешев. Демонстративният натиск върху “Хиполенд” е елементарна грешка, която не мога да си представя да бъде одобрена от хора с дълъг политически стаж дори и да са чели единствено Винету.

  За съжаление в БГ тоталитарният режим на БКП(БСП) така и не бе осъден в публичното пространство), и така и не влезе в учебниците по история,където да бъде заклеймен като престъпен (какъвто е обявен по закон). Затова и зомбито на стoлетницата и производните ѝ постоянно заплашва да възкръсне за нов живот.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.