България не дава убежище на руски противници на Путин

Ако все още има някой, който вярва на лъжите на властта у нас, че не е производна величина на “великата” Путинска Русия, нека да се замисли за факта, че в България нито един руснак не е получил политическо убежище заради преследване в родината му.https://www.svoboda.org/a/30833194.html

Руската секция на “Свободна Европа” разказва за Евгений Чупов, който по чудо е успял да излети със семейството си за България само два дни след полицейски тормоз заради опозиционната му дейност в Москва. Посъветван по телефона от адвоката си да не се завръща в Русия, където му готвят постановка с подхвърлени наркотици при демонстративен арест в дома му, Чупов решава да поиска политическо убежище в България, но получава отказ на “основание”, че не е член на политическа партия, че блогът му не е много посещаван и че не го заплашва смъртна присъда в Русия.

41 годишният преподавател по английски език Евгений Чупов от Москва е бил многократно заплашван заради опозиционната му дейност като поддръжник на директора на Фонда за борба с корупцията Иван Жданов, в чиято подкрепа като кандидат за депутат в московската Дума раздавал листовки. Накрая на активиста му пришили на 28 май 2019 година обвинение за умишлено унищожаване или повреждане на чуждо имущество – на автомобил, чийто собственик се оказал колега на онези, които го тормозят. 

НА СНИМКАТА: Беглецът от режима на Путин Евгений Чупов с листовките в подкрепа на опозиционера Иван Жданов

 

 

 

Опозиционерът получил удари в стомаха заради отказа му да си предаде телефона, отнели му го насила след поставяне на белезници и ровили в него, но му обяснили, че в Америка досега направо да са го застреляли. Линейката, която се наложило да извикат след като изпитал болки в стомаха, се бавила 12 часа докато бил ареста. Медицинският преглед бил заснет въпреки несъгласието на пациента. Адвокатът му също бил възпрепятстван да се намеси навреме.

Междувременно Чупов бил заплашван в участъка, че ще снимат дискредитиращо видео с него и ще му подхвърлят наркотици при обиск на колата и на жилището му. Преподавателят се опитал да избегне именно тази опасност няколко дни по-късно, когато въпреки това успял да излети на организирана отдавна почивка в България.

 

Бащата на 4 деца Евгений Чупов смятал, че България е безопасна за него държава като член на Европейския съюз. Дори и да е искал да отлети за друга страна от общността след това е щял да бъде върнат обратно в България, като първа страна от съюза, в която според Дъблинския протокол е бил длъжен да поиска убежище след пристигането си тук. 

Обжалването на отказа в България, който на практика се базира на приемането на вяра аргументите на руската прокуратура за липсата на основание Чупов да се жалва, вероятно ще отнеме още година, година и половина, смята Чупов. Той също така е убеден, че причината България да му откаже закрила е нежеланието й да се кара с Путин, с когото строи заедно “Турски поток”, поради което българските власти са се отнесли формални към молбата му за политическо убежище.

Какво може да се добави към тази кратка, но разобличаваща мимикрията на нашите управляващи “евроатлантици” история, освен констатацията, че проруското управляващо статукво в България защитава интересите на Кремъл, вместо да отстоява принципите на демократична държава, член на ЕС. Явно в България добре дошли са само лоялните на режима в Москва руснаци. https://ivo.bg/2020/09/11/близки-до-путин-руснаци-гнездят-за-пос/

13 мнения за “България не дава убежище на руски противници на Путин”

 1. Бойко връща дисидентите и турските, и руските. И нас връща из Европа…

  Тука бира има само за членове на профсъюза, ако перифразирам Илф и Петров.

  Проблемът е, че полицаите ни, като най-дребни властници, както и покровителите им, имат носталгия по всевластието на народната милиция и ръководната роля на Партията.
  Идея нямам, как да се оправи Това.
  Те просто така мислят…
  И си харесват Путин, батюшка им е.

 2. Едно е да шпионираш в полза Путин, а съвсем друго е да го критикуваш !

  Атлантици – една година няма резултат от шумния арест на Николай Малинов за шпионаж в полза на Русия

  Измина една година от ареста на русофила Николай Малинов заради шпионаж в полза на Русия, а все още няма внесен от прокуратурата обвинителен акт в съда. Нещо повече. Малинов свободно се разхожда, дава интервюта, усмихва се и необезпокояван води своите лични и служебни дела.

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-atlantitsi-edna-godina-nyama-rezultat-ot-shumniya-arest-na-nikolay-malinov-za-shpionazh-v-polza-na-rusiya

 3. Но за сметка на това рубладжийските ни управници оказват пълно съдействие на купуващите имоти у нас руски олигарси. И разбира са без да се интересуват от произхода на парите им,нито пък дали представляват заплаха за националната ни сигурност. Дори и когато въпросните лица са включени в санкционните списъци на Европейския съюз.Дали някой от нашите евродепутати е повдигнал този въпрос Европейския парламент?

 4. Само Белогвардейците, и порусначените кабинетно военно Българи са били приети като равноправни граждани!Квотите за бежанци са империалистки похвати в деспотичните “държави!” ЦСКА-то рита буквално и преносно само хората със синя Левскарска и интелектуална кръв! Но когато ги сритат с десничарският крак на терен,и по улиците, лумпените червеноармейци симулират фаулиране, и искат пак 16-тата “Република”! Щом сме солидударни с жертвите на тъповизмът,ще стоварим вината за съдбите им върху Пилатовците, които си измиват лапите с Демокрацията! Подлъгалите се тълпи по червените мантии на Прокураторите Конници с кухите глави ще си останат с празни кесии! Не ни са нужни такива “месии”!

 5. Иво, както винаги пръв бие камбаната за казуси които представят в истинската им същност която и да е от трите на ужким “разделени” власти. Да видим кои масмедии и сайтове ще подемат новината и дали ще има реакция на който и да е от силните на деня. За новоизпечените бацефили ала сашко йорданов, васко кръпката, огнян минчев, кирил маричков, евгени михайлов и вся осталная сволоч мълча. Интересната би ми била реакцията на Цвъчко, новата месия Дългия от Учиндол. маяма и КО. Или те артистично-аристократично ще махнат с ръка. Случаят е под равнището им. То пък едно ниво.

  Сега давам думата на Марина Фалджийска. Писмото е изпратено непосредствено след 2 септември до баш комисарката Урсула, 5 комисари от ЕК имащи отношение към върховенството на Закона, Манфред Вебер, председателят на европейският парламент и Ги Ферховщад.
  Ако се залеят всичките тези институции с писма като долното оставката на Тиквата и Каскета идва със скоростта на светлината.

  Date: Sep 7, 2020 16:43
  Subject: Protests in Bulgaria
  To: gunther.krichbaum@bundestag.de
  Cc:

  Dear Mr Krichbaum,

  There have been almost two months of protests in Sofia requesting the resignation of the Prime Minister and the Chief Prosecutor for failing to deliver what they were elected for.

  The resentment and wrath of the Bulgarian people against corruption and lack of rule of law of the Bulgarian ruling class have come to a point when there is no way back.

  The widely closed eyes of the EC and the EPP and the lack of reaction to the arbitrariness of the Government is very disappointing for all the people who find this Government has lost its credibility. It is most disappointing for all the young people who participate in the protests day after day.

  The proofs of violence against protestants are numerous.

  I would like to draw attention to the fact that the EU is based on common values of democracy and rule of law, and the Bulgarian governments since accession have undertaken to uphold these values, but have not done so. By taking no action, the EU is complicit in the corruption and poor governance in its member state, which could make other members feel they can do the same. At the same time the EU’s values are undermined and weakened, which means the EU as a community is also weakened.

  I urge you to react to this disproportional force of the police towards peaceful protesters. Support the Bulgarian people not the corrupted Bulgarian Government.

  Полицейско насилие – 02.09.2020 г.

  Мarina Faldjyiska

 6. По принцип избягвам да цитирам Блиц.ru, но тук “имаме новина”…

  https://blitz.bg/intsidenti/katastrofi/goreshchi-podrobnosti-za-porednata-adska-katastrofa-s-tir-gotvyat-se-da-linchuvat-shofora-video_news769216.html

  Не му върви и това си е на този “Балкански” (а всъщност – руски) паток!
  Колко ли жертви (косвени) още ще вземе строежът му?

 7. За казаното от евродепутата Клеър Дейли, че думата „бандит” е подходяща и за Борисов, и за главния прокурор Иван Гешев, премиерът отвърна, че огромни критики има и към президента Радев.

  И отдолу, глас от мрежата

  “В репортажа Тиквоний I Хипертоник е със синя памучна риза, дълъг ръкав, размер XXL. Тя му е дар от Цвета. Наскоро Цвета получи ново име – ПКП. Даде й го за вечно ползване лично владетелят Тиквун. Цвета изпълни традицията – дари кръстника си с риза. Тя много му отива. Навие ли ръкави, заприличва на крадлив началник-склад “Прости Кофи Поцинковани”

 8. Излиза, че Найджъл Фараж в много отношения е бил прав за ЕС и отношението му към комунистите, бивши и настоящи. “С кой искате да сме в съюз? Вижте техните ЕУ депутати?! Членове на бившите тайни служби, комунистическите им партии…”

 9. Кумът на Путин – украинският олигарх Медвечук с имоти в България за 19 милиона евро

  Пет български фирми, собственост на семейството на украинския олигарх Виктор Медведчук, приближен и кум на Путин, притежават земя по българското Черноморие, съобщава Bihus.Info, позовавайки се на извлечения от българските регистри.
  Парцелите са разположени на черноморския бряг, в общините Несебър, Поморие и Царево – популярни курортни региони в Бургаска област на България. Част от земята е с предназначение за строителство на вили и курортни и развлекателни сгради, друга част е със статут на земеделска демя.

  https://faktor.bg/bg/articles/petak-13-kumat-na-putin-ukrainskiyat-oligarh-medvechuk-s-imoti-v-balgariya-za-19-miliona-evro

 10. Чупов да се радва, че още ходи на свобода, вместо да пътува по етапен ред към Большая Лубянка No2 с дажба от 1 хляб, 3 консерви копърка (или русенско варено) и 1 литър вода на ден.

  Николай Кобляков 2014 г ако нямаше френско гражданство и ако цялата френска дипломация не беше скочила да го брани на живот и смърт, така щеше да си отпътува по етапен ред към Москва. Даже полицаите в ареста му бяха казали, че не може да води подривна дейност срещу Русия, от българската земя. Кобляков го преживя много тежко тоя арест и делото за екстрадиция в Русия, и сега сменя 3 полета с 2 междинни кацания, за да не лети през българското въздушно пространство.

  След Кобляков цели 6 години не се намери желаещ да бяга от Русия у нас и сега Чупов направо счупи тъпомера. В негов интерес е да си обира крушите по най-бързия начин, защото не знае тепърва какви приключения може да му се случат, ако Русия намери компрометиращи доказателства и го пусне за издирване през Интерпол, например. В Западна Европа може би да му се размине, но у нас просто няма шанс.

  През Студената война най-много източни германци са убити при опит за бягство през Берлинската стена, а второто най-опасно място след нея е българо-гръцката граница, над 60 германци са разстреляни от български граничари при опит за бягство.

  Изобщо през последните 3 века на противниците на Русия никак не им върви в България, само неприятности им се случват – групово и индивидуално.

 11. В Нью-Йорке состоялась конференция PutinCon (“ПутинКон”), посвященная природе путинского режима. Участники форума обсудили приход Путина к власти, его политику и нынешний режим в России, передает “Техно сотня” с ссылкой на “Радио Свобода”. Пo признание бывшего ФСБшника: Путин создал самую крупную бандитскую группировку РФ

  https://www.technosotnya.com/2016/08/Priznanie-byvshego-FSBshnika-Da-jeto-ja-vzorval-dom-po-ulice-Gurjanova-v-Moskve.html

  https://putincon.com

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.