Германското огледало припомни позора със сговора на Борисов с Ердоган срещу турски опозиционери

На 5 февруари 2016 година премиерът Борисов беше попитан на среща с българи в посолството на България в Лондон дали вижда в огледалото Пеевски. Поводът беше статия в сайта на влиятелното германско списание “Шпигел” ( огледало), публикувана два дни по-рано, в която се казваше, че Пеевски е върхът на айсберга на корупцията в България.https://m.offnews.bg/news/Politika_8/Shpigel-Peevski-e-ajsberg-na-koruptciiata_623339.html

Ето че германското огледало отново осветява Борисов във връзка с история, която е известна на желаещите да знаят ( в България и в чужбина). И точно защото е известна Борисов би трябвало да се притесни малко от факта, че западните медии няма да го оставят на мира толкова лесно, колкото българските.

“Шпигел” припомня сега в контекста на протестите с искане на Борисовата оставка в България, че той и тогавашният му главен прокурор Сотир Цацаров , в синхрон с вицепрезидента Маргарита Попова, са нарушили международни спогодби, за да угодят на турския президент Ердоган в преследването на негови политически противници, злополучно потърсили убежище в България. https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/09/14/4113618_shpigel_cacarov_i_borisov_sa_narushili_zakoni_za_da/?ref=home_NaiNovoto

НА СНИМКАТА ( ДПА): Тази фотография на смръщения Ердоган край ентусиазирано протягащия отворена длан като на просия Борисов е избрала за статията си германската медия.

 

 

 

 

Новото в разследването на “Шпигел” е, че медията цитира получени от София секретни съобщения на турското посолство. Те, както подчертават от “огледалото” за обратно виждане на оставената от Борисов диря, потвърждават сговора между българските и турските власти при незаконното от гледна точка на международно право предаване на Абдула Бююк и на още 7 турски опозиционери, посочени от Анкара като привърженици на проповедника Фетулах Гюлен, смятан от от Ердоган за организатор на неуспелия преврат срещу него през 2016 година.

Но не информативността е главното качество на статията в “Шпигел”, а самият факт, че авторитетното издание застава зад обяснението защо България е изключение от останалите страни от ЕС като държава, чийто премиер е буквално слуга на Ердоган или, ако си позволя по-свободен превод, момче за поръчки на турския президент. Така пише в заглавието:

“Wie Bulgariens Premier Borissow zu Erdoğans Handlanger wurde”

Заемането на такава позиция от толкова сериозен европейски източник на информация е още едно опровержение на лъжливата кампания от ласкателства по адрес на нашия премиер като “голям дипломат” и едва ли не посредник между Ердоган и ЕС заради специалните му връзки с комшията. Защото става ясно още веднъж, че “дипломацията” на Борисов се свежда по обслужване на автократичния режим в Турция с цел извличане на …лични облаги.

Да, точно така. В желанието си да си осигури турската благосклонност по въпроса за спирането на мигрантите по югоизточната  ни граница и така да се хареса на своите български избиратели, Борисов не се е спрял пред решението да изпрати в турския зандан Бююк, където той се намира вече трета година в резултат на това. При това го е направил през главата на две инстанции на българския съд, постановил обратното. 

Акцентирането върху тази грозна история със съзнателното нарушаване на човешките права на турски опозиционери поставя два въпроса. Единият, както вече отбелязах, е в разобличаването на лъжата за “дипломатическия талант” на Борисов, който всъщност постъпва ( и в този случай) като главатар на престъпна групировка, който се договаря със себеподобните си без оглед на живота и смъртта на трети лица.

Не по-малко важно е обстоятелството, че Борисов получава пореден европейски сигнал, че тактиката му да изчаква “золумите” му  ( нарочно използвам турцизъм) да бъдат забравени, не минава вече в Европа. Няма да мине и в нашата част от нея, където слугата на Ердоган ( по израза на “Шпигел”) разиграва обществото с надежда, то да се умори да му иска оставката.

И още нещо: русофилите отдавна си глътнаха езиците, наточени срещу всичко турско около кризата със сваления от турски изтребители руски изтребител в Близкия изток. Млъкнаха след като се оказа, че побратимите Путин и Ердоган бързо се сдобриха на същия Борисов принцип да градят отношенията си на основата на автократичния прагматизъм, а не някакви си международни принципи и ценности. 

Сред тези мълчаливци се открояват особено отблъскващо т.н. патриоти в ролята на коалиционни крепители на Борисов, по-яростни бранители на застрашената им обща власт от самия него. Тези “патриоти” години наред черпеха легитимност в очите на лековерните си избиратели с храбри на думи нападки срещу Турция и режима на Ердоган. Но ги няма(ше) никакви когато същият този режим се разправя с опозиционери, употребявайки Борисовата България като капан за тях.

Това е наистина случаят, когато триъгълникът на властта над българи и турци се оформя от тристранния пакт между Борисов, “патриотите” му и техния началник Ердоган. За това триединство важи още един турцизъм като определение: халваджията за бозаджията.

7 мнения за “Германското огледало припомни позора със сговора на Борисов с Ердоган срещу турски опозиционери”

  1. Българската Натовска армия е подизпълнител на заплашения от американски санкции Турски поток.
    Без коментар….

    ttps://bird.bg/bulgarian-army-turkish-stream/

  2. Така например дипломатът в кавички Божидар Пътинов, който се подвизава в щаба на НАТО в Брюксел, станал дипломат с квотата на ДПС, разбирай ДС, агент-доносник по време на военната си служба, човек на Емел Етем, все ден праща на Лавров вечерен рапорт какво е чул секретно през деня на пленарните заседания и в к.омисиите. Това му позволява да се разкарва из цяла европа и да летува на Френската Ривера, ето такива управници и дипломати украсяват Майка България, затисната завинаги между руски и турси г.-з в уникален ТРИЙСЪМ

  3. “Snitches get stitches” Не виярвам Пеевски да пропее

  4. Защо на снимката, зад Борисов се веят руски знамена?

  5. Няма нищо по-безчовечно от студеното сърце на бездушието. И това е мъртвешката хладина по която се познават нищожествата без сърца. А ако се опитаме да определим по какво, както и от кога имаме нищожества, стигаме до изводът, че това е следствие на комунистическата идеология насадена у нас с преврата на 9 ти Септември 1944 година. От тази дата започна ударното производство на бездушни типове, деца на трудови родители стахановци и не знам още какви, на които им беше втълпено да изпълняват норми и обещания, а под диктат възпитанието на децата им беше поверено на идеолози. Така се произведе много от този „материал“, който за съжаление не само, че се възпроизвежда, но и е в възходяща градация. За съжаление дори мнимия преход не спомогна за разграждане на студените сърца. Всичко го е ударило на печалбарство но по лесния начин, по примерът на насилственото отнемане на сътворените блага (по деветосептемврийски), цари безнаказано властолюбие и се ширят мутренските насилия. Много ме учудват, бабата Меркел имала кусури, че се е загрижила за някакви бежанци, които прииждали в Европа. На това, че има сърце способно на състрадание не откликват, но в Русия и Путин са влюбени и не виждат, че това са причинителите на тези световни страдания, на които косвено също до голяма степен са подложени (погледнете кой бомбардира в Сирия, от където идва приливът на емигранти). Хайде, сега като сме от другата страна на барикадата, забелязва ли някой, че ние фактически не сме „противници“ на тази деградирала страна и на този бандит, мислим ли, или искаме ли да ги нападаме или да ги унищожаваме? Обратното, поради постоянното им вмешателство сме свидетели на противното и имаме пълното основание да се безпокоим, че те се стараят да разрушат нашата демокрация. Свободният свят е определил, че бежанците и преследваните се нуждаят от помощ и всички човешки страни по конвенция им я предоставят, защото не са безчувствени към тези човешки страдания. За комунистическото сърце и възпитание такива неща нямат влияние. Техният начин на мислене се свежда до „пунти мари“, които предизвикат само смях и отвращение. С простите и с бандитите винаги се разбираме, е, ако са властни и по-силни им се подмазваме, взаимно си помагаме, но другото нарушава спокойствието ни, пречи ни да трупаме все повече облаги. За това ще ги гоним! Сега ни е паднало да сме капиталисти и на това ще държим, както държаха нашите бащи на комунизма, за чието внедряване дейно спомогнаха! Какво излиза, преходът не успя, защото на тези „бащи“ поне, не се потърси отговорност.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.