Лъсна руската мания за световна изключителност и българската й туземна разновидност срещу българите

 

 

 

 

 

Когато подсъзнанието на виден политик роди виц със стойността на самопризнание, това е рядка възможност за нормалните хора горчиво да се посмеят над факта, че някои политици с маниакални претенции да “просветляват” аудиторията понякога казват истината. 

А когато политикът е не само руснак, но и лидер на комунистическата партия на Русия, който в средата на 90 години след разпада на СССР беше засенчил по популярност президента Елцин в очите на носталгиците по болшевизма ( и щеше да спечели срещу него изборите, ако не беше откровената помощ на Запада за кампанията на Елцин), вицът, произведен от него, си заслужава да бъде популяризиран.

Ето какво се изпусна да  каже в реч за 75 годишнината от края на Втората световна война пред Кремълската стена ръководителят на комунистическата партия на Русия Генадий Зюганов, който понякога се прави на опозиционер срещу Путин, но си е негово подобие по своите възгледи:

“Ние три пъти сме спасявали прехвалената Европа от нашествия на орди. И Наполеон направихме на пух и прах край Москва. И Хитлер, който стоеше концлагери и гореше в пещи наред – и руснаци, и евреи, цигани, поляци и всякаква останала сган”.

По-късно от пресцентъра на партията редактираха записа на изказването му, но цяла Русия получи потвърждение на истината в мисленото на съвременния руски т.н. елит. Защото поантата на руската политика се свежда до маниакалната претенция на Русия за изключителност, а останалите ( страни и народи) смята за сган.

В редактираната версия на речта Зюганов защитава Кремъл от обвиненията в отровителство. За целта обявява спасяването на Навални в германска болница, отровен в Русия, за провокация. Също толкова “адекватно” обосновава тезата си с исторически фриволна аналогия, според която използването на отрова е нещо обичайно още от времето на Египет и древния Рим. С което отново не прави услуга на господарите си от Кремъл, защото на практика възкликва по този начин “какво толкова, винаги е имало отрови, защо и ние да не ги използваме”.

Ако обърнем за миг поглед към ставащото в България, ще забележим само една разлика, която една ли похвална за нашия т.н. елит. Неговото олицетворение Бойко Борисов нарича тук критиците си тулупи, мат’рял ( разбирай сбирщина от некачествени хора). Областният управител на София Илиан Тодоров говори за неудобните на властта хора в България като за изроди, а производните на тази мърша ( “не народ, а мърша” по Славейков) във властта пропагандатори, самобявила се за елит, кълнат мирно протестиращите граждани на “метежници”. Уличното острие на този уличен език, репортерката от виртуалния официоз ПИК Ива Николова ( горда с отровното си злословене под формата на пряк репортаж срещу протестиращите на метри от тях), ги нарече на 13 август “лумпени и пасмина” очи в очи, но зад гърба на два реда жандармерия, охраняваща нея, вместо да я арестува за подстрекателство и обида.https://ivo.bg/2020/08/13/граждански-яйца-срещу-журналистикат/

Пасмина е другото име на сган. Или българското на руската дума “сволоч”, употребена от Зюганов.

Разликата в нашия случай е, че учениците на руското човекомразие го прилагат в момента тук срещу собствения народ – по традиция, (до)развита в Русия по руска традиция от Сталин с неговите концлагери за милиони поданици на болшевишкото самодържие. 

Не им стигат на нашистите все пак силиците да ревнат мизантропски срещу целия свят. Но за тази работа си има руснаци, руски “елит” по-точно.

2 мнения за “Лъсна руската мания за световна изключителност и българската й туземна разновидност срещу българите”

 1. Чиста проба уговорка по Фройд. От друга страна, по принцип и изобщо, толкова си могат ватниците независимо къде са позиционирани в социална стълбица. Що ли не съм изненадан.
  Ямболският журналист Димитър Попов който започна с летящ старт във Фактор, във втората си статия откровено се оля преекспонирайки значимостта с “пъти, пъти повече на Мунчо”, всичко туй по Баце, кат един нов Ивайло готов от протестите да запали искрата на буната, та чак въстание му се привидя. Сега е направил един много приличен анализ с малки забележки, по сътворяването и реализацията на Моделът КОЙ и ролите дадени на льотчика и банкянската мутра.

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-balgariya-e-malka-oligarsi-debnat-otvsyakade

  Като как от Жабата виждат 29-те отговора зададени от Брюксел на “тримата големи” в тяхна интерпретация.

  https://frognews.bg/novini/gotovi-otgovorite-vaprosite-evroparlamenta-eto-chernovata.html

 2. Историята с Наполеон и руските коалиции срещу него (революциите, новото, промяната) са също материал за изследване. Но ппренаписването на историята от “историки в сапоги”, както са наречени в статията, озаглавена “База на съветско-фашистката дружба”, е по-актуално:
  https://novayagazeta.ru/articles/2020/09/16/87119-baza-sovetsko-fashistskoy-druzhby

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.