“Панорама” на БНТ е токсична за говорителите на овластената лъжа

Не става дума за персоната на проф. Костадин Ангелов, нито дори за онова, какво (не) е казал в качеството си на нов и практически непознат на публиката здравен министър в говорилнята на властта “Панорама” по БНТ, където канят истински опозиционно настроени личности само под натиска на “обстоятелствата”, както в случая с двумесечните протести срещу Борисов, Гешев и всичко, което те символизират в корумпираната ни държава.

Става дума за метафората “ министър Костадин Ангелов”, съчетана с думите “Панорама” и БНТ. И на него, както на други представители на властта напоследък, се наложи да плати за храбростта да се покаже по дискредитираната “Панорама” в БНТ с унижението да бяга след това от протестиращи граждани. Да се измъква от задния вход на Телевизията под обсадата на гневни хора, предимно жени, атакувани от превъзхождащи ги по брой и мускулна маса мъжаги в униформи, за да може да се измъкне лимузината на г-н министъра, скрит първо повече от час в сградата, а след това в мерцедеса си с надеждата гражданите да се разотидат от подстъпите към цитаделите на властта, каквато е БНТ. https://www.actualno.com/society/kak-si-trygna-zdravnijat-ministyr-ot-uchastie-v-bnt-video-news_1503317.html

Допълнителен смисъл придобива тази метафората и поради факта, че министърът на здравеопазването е ключова фигура в налагането на ограниченията за придвижване на българите в условията на заплаха от китайския вирус. Но избягва ограниченията, произтичащи от неудобството да отговаряш директно пред сънародниците си на въпросите им. Ползва полицейски сила срещу гражданите за свое удобство.  

 

 

 

 

 

И не на последно място, както се разбра от реплики на протестиращи в социалните мрежи, полицията лъже, за да финтира недоволните хора. Униформени казали на демонстранти да не си губят времето да пресрещат министъра от задния вход, защото вратата му не се била отваряла от години. След което го прекарали точно от там. Нещо като “полицейска хитрост” по аналогия с военната на бойното поле срещу врага.

Къде другаде да се срещнат недоволните от граждани с платените от техните данъци висши чиновници в държавата, които са се окопали в своите крепости и разчитат на грубата сила на други държавни служители на наша издръжка за своя управленски комфорт?

Самото пренасяне на законодателите в якия бункер край подобните му сгради, строени като за отбрана срещу народни бунтове в разгара на сталинизма у нас в т.н. триъгълник на властта в столицата, също беше символично действие. И за да бъде още по – контрастно ясно самоизолирането на народните представители от дебнещата ги случайност да бъдат питани нещо неприятно, “мисирките” с микрофони и камери бяха натикани в изолатор в каменната сграда. Да си кудкудякат там и да не се пречкат много на техни себичества, ползващите се с унизително ниско доверие сред населението дори и според най-раболепните спрямо тях социологически проучвания.  

Криеницата на властта от хората продължава, колкото и Борисов да имитира диалог с народа, подсещайки арогантно старици в закътани селца в някоя родопска гънка да кажат колко са щастливи от отпуснатите допълнителни 50 лева към пенсията.  

Да си представител на властта и да се изповядваш фалшиво от трибуната на БНТ вече е не просто срамота, но и се превръща в признак за липса на здрав разум относно близкото бъдеще. Скоро ще стане така, че хората да казват презрително за някого от тези символи на лъжата : “тоя ли, бе, гледах го в “Панорама”!

Допълнителна тъпота в сюжета налива убеждението на БНТ, че продължава да прави услуга на управляващите, като им тика микрофона и им завира камерата в лицето. Пък и архив им заформя. Идва време, когато той може и трябва да бъде употребен срещу самозабравилите се.

 

12 мнения за ““Панорама” на БНТ е токсична за говорителите на овластената лъжа”

 1. Към Georgi Nikolov:

  Не случайно уточнявам за кого е токсична. А Христо Иванов пък уточни, когато се появи по БНТ след акцията в Росенец, че не е стъпвал там от три години.

 2. Към симпатизант/ка на ДСБ:

  Христо Иванов вече всичко го канят. Щеше да е “браво”, ако в БНТ ( и в частност в “Панорама”) го бяха канили поне веднъж през последните 3 години, когато беше забранен там от началството. Да го бяха поканили въпреки всичко тогава, но не…
  Днес и Борисов е вече петимен да говори с Христо Иванов, когото споменаваше с насмешка само преди месец-два.

  Освен това не съм склонен да кажа “браво” за покана към очевиден лидер на общественото мнение. Не е благоволение като за аплодисменти, а е по принуда ( точно както и мен ме поканиха в “Панорама” само веднъж, понеже нямаше как да откажат да не ме приемат, когато бях излъчен като говорител на комитета срещу АЕЦ”Белене” преди референдума).

 3. @Иво Инджев

  “Браво”-то беше за насърчение. Че Христо Иванов е лидер на общественото мнение, ние с вас го знаем; преди няколко дена чух дори социолог да казва по тв, че ДБ е първа политическа сила в София, с което “хвърли в тъч” друг присъстващ в студиото социолог, който веднага запротестира. С това искам да кажа, че в казионните медии вече започна обработката на общественото мнение, че ДБ е минала пика си и едва ли не отсега нататък постепенно ще спада подкрепата към нея. Едновременно с това никнат като гъби нови партийки и лидерчета, които телевизионните водещи канят охотно да ръсят глупости, като например никалай мальйнав цели 40 минути при Коритаров. Така че не съм оптимист/ка колко често ще виждаме Христо Иванов по телевизиите в предизборния период, но дано бъда опроверган/а.

 4. Към симпатизант/ка на ДСБ:

  Е, ако сме я докарали дотам, че да казваме “браво” за най-естествените неща…
  Браво бих казал на онези, които се осмеляват да вървят срещу течението, а не да надуват платна с попътния вятър, когато потъват гемиите на властта.

 5. Пък аз викам да си остайм Бойку. Чи ко – човек от народа! Славиту, дет му дават много рейтинг, да не е по-убав! Неговите сценаристи даже още по- сочни и пиперливи от Бойковите ги пускат в ефир! Бойко поне тайно го записват, пък тях – явно! Ха сега #Кой е по-по-най? Дали ще е тоя или оня сеирджия, докато сарая командва парада, всички сме на маскарада.

  Раздали маски кроликов, слонов, и алькоголиков – пееше Висоцки едно време.

  И уж всички знаем кой кой е, нашите всеотдайни служби за национална сигурност все не забелязват слона в стъкларския магазин.

  Сега, като и товарищ Малинов се е натопорчил да ни вади от НАТО, съвсем я втасахме -ще разчитаме на двата братски народа от двете страни – сърби и руснаци – да ни – хм – спасяват с 200 от небратския македонски народ, който току-по с ентусиазъм влезе в НАТО-хак да им е!

 6. @Иво Инджев

  Боя се, че наистина дотам СА го докарали: 111… Фактът, че от години ви виждаме само при Цветанка Ризова, и то само за коментари по Близкия Изток, достатъчно ясно го доказва. Надявам се, че когато ДБ поеме държавното управление, И това ще се промени.

 7. Не би трябвало нормален зрител да си го причинява, да включва бнт и подобни “медии”. Освен по професионални причини, разбира се. (Благодарност към господин Инджев ). Като лаик, ще изчакам в настоящия форум бнт да бъде окончателно обявена за нормална и прозападна, пък тогава ще видя. А Бойко Василев отдавна е компрометиран, както и много други мисирки. Ако искаше да е журналст, не трябваше да остава на ясла при мутро-комунистите, си мисля.

 8. На Бойко Василев му личеше поканата към Христо Иванов да е била “от немай къде”, но всъщност участието на съпредседателя на ДБ вдигна рейтинга на “Панорама” за вечерта.Министърът не отговаряше на директните въпроси, социоложката Буруджиева прахоса ценно време в общи приказки и само един Хари Александров даде похвално съгласие с думите на Христо Иванов за модернизацията н управлението на държавата. Защото именно Хр.Иванов зададе дневния ред на обществената телевизия, която по тези теми би трябвало да организира дискусиите в студията, а не да си припомня 60-годишната история с умилителните спомени на разни предавания и личности. Докато ТВ екраните не сведат да минимум участието на БСП лидери, активисти и поддръжници, както и на други зависими хора за сметка на истинските демократи у нас, няма как избирателите да открият по-добрите и да им гласуват доверието си в едни избори.

 9. Гледам в момента по герберастката телевизия кенеф 3 с голямо съчувствие към водещия как хем го боли, хем го сърби от Демократична България. Ще се постарая да преброя колко пъти ще я спомене в следващото си предаване. В днешното ми се струва като да са поне 30 пъти за два часа и половина. За уж презрени маргинали вниманието на обслужваща властта мисирка е изумително по своя интензитет и безсилна злоба.

 10. Наистина е жалко, че сме го докарали да викаме БРАВО за неща нормални и нужни на всяко живо същество, като доброто отношение и зачитането му. На човека пък, това е от особена важност. Да господин Инджев, добре го забелязахте, от три години не е стъпвал в тази телевизия, но вероятно и в много други, подобно на Вас! Той (Христо Иванов) беше дори прекалено възпитан за да не се озъби (пак подобно на Вас) на едно съждение, че имали „минимални проценти“, вместо да им каже в очите, че след като не ги допускат да си изкажат публично мнението, при това да кажат как и кога ще сторят назованите промени, проценти няма да могат да се вдигнат. И още нещо може да се каже, че това е и целта на тази окупация на телевизията и средствата за информация от властта, да не бъдат осведомявани гражданите, че има и други, по-подходящи алтернативи. За мен Вашият блог, Фактор, Биволъ и Фрогнюз (в изказаната градация) са едни от малкото институции, които показват недостатъците на политическото ни ежедневие, и пак трябва да кажа на това БРАВО!, но така също и жалко, защото това пак е е недостатъчно. Истинският българин е уморен от лъжи и празни обещания, но когато за тези неща говорят хора, които са се опитали по някакъв начин да допринесат за осъзнаването на нацията и за въдворяването на истински промени, и когато те са били изхвърляни и дискредитирани, би трябвало ТЕ да се съюзят и който както може, да помогне, пък дори с правилен съвет, ако няма желание да се политиканства. Анализът е основен фактор, уважаеми блогъри и трябва да предхожда дори всеки избор, ако имаме желание да не допускаме грешки. А грешки в България, дал Господ, непрекъснати!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.