Не за свободата на медиите, а за освобождаването от тях на свободолюбиви журналисти е направила много ДПС

ДПС е направила най-много за свободата на медиите у нас, заявиха днес депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид в отговор на упреците в доклада на Европейската комисия във връзка с незавидното положение на свободата на медиите у нас.

Само по себе си това изявление е издайническо. От Брюксел не посочват конкретно ДПС, а “само” един депутат от партията като причина за критиката. Точно така, просто “един депутат”. Така определи Делян Пеевски и главният прокурор Гешев преди време в отговор на въпрос дали ще го разследва.

По-същественото в това оправдаване без изрично посочване от страна на ЕК на партията като виновник е, че в твърдението на Цонев и Хамид се съдържа мааалко семантично разминаване с истината.  А тя е, че ДПС е направила много за освобождаването на медиите от неудобни журналисти. Има разлика, нали.

Сред самоходните доказателства е моя скромност. Бях преследван от правителството с мандата на ДПС на Любен Беров и накрая, въпреки играта на политическа криеница кой точно стои като партия зад това гонение, бях уволнен от поста главен директор на БТА по откровено политически причини ( както беше отбелязано в годишния доклад на Държания департамент на САЩ през 1994 година. Сред най-активните пръскачи на отрова по мой адрес бяха депутатите от ДПС по онова време, сред които например Юнал Лютфи.

НА СНИМКАТА ( личен архив): Авторът в разговор с британския външен министър лорд Карингтън в британското посолство в София на 3 юни 1993 година. Бях принуден да му се представя като току  -що обявеният от правителството с мандата на ДПС за уволнен главен директор на БТА. Лордът включи въпроса като извънредна точка в разговорите с българското правителство, пред което, според кореспонденция на в. “Индипендънт”, министърът е изразил несъгласие с моето уволнение.  Моя милост бях обвинен  в слугинските медии на властта у нас, че съм …развалил отношенията между Лондон и София.

НА СНИМКАТА ( личен архив): След противоконституционното решение за моето уволнение, което отказах да изпълня, спечелих на 7 юли дело срещу този акт на правителството на Любен Беров във Върховния съд на Република България.  На скамейката по време да делото до мен е адвокатът Богомил Бонев. Пред съда пледира бившата му съпруга, юристката Таня Градинарова. 

 

След като ме отстраниха от поста с гласовете на съзаклятниците си от БСП в управлението и на отцепниците от СДС, моите преследвачи се саморазобличиха още веднъж, когато монтираха в кабината на главния директор на агенцията свое протеже. Известно е името му, но няма да го споменавам, тъй като вече е покойник.

Месеци по-късно след уволнението ми през лятото на 1993-та бях поканен да стана главен редактор на националния всекидневник “Експрес”.  Управителният му съвет, в който царуваше братът на вицепремиера Матинчев от ДПС в същото правителство на Мулитгруп, отново ме погна. И не миряса, докато не ме принуди да напусна и този пост.  

Не знам дали съм точно старИло ( доколкото не се чувствам още амортизиран по възрастови причини), но патИло от гоненията на ДПС определено съм. Поне на два пъти. Това е известно и в Брюксел, където лъжите на политическите чадърджии на Пеевски едва ли се приемат за чиста монета.

3 мнения за “Не за свободата на медиите, а за освобождаването от тях на свободолюбиви журналисти е направила много ДПС”

 1. Без свобода на словото и без върховенство на закона това е диктатура ( мека , кадифена и т. н.)
  Оставка! Друго решение няма.

 2. Не е по силите на един нищо и никакъв депутат да захлупи и частните и обществените медии в станата. Упражнението не е по силите и на една само политическа организация, била тя и ДПС. Факт е обаче, че с мощния гръб точно на това “проклятие” обикновеният депутатец първо заграби, а после унищожи де що имаше аналогово средство за масова информация. Обаче, нито е само ДПС, нито е само корпулентния депутат. Сценарият нямаше да мине, ако просто не беше кремълски. За пръв път в цялата му прелест той беше сервиран от Гоце Първанов като започнаха от Вас. Предходните Ви уволнения са нищо в сравнение с гражданската смърт, на която Гоце си помисли, че Ви обрича. До сега нищо не се е променило- този човек Ви посочи като прокажен за информационното пространство и това същото пространство Ви третира като такъв до ден днешен. Покрай Гоце и ДПС-то се нароиха и налепиха купища хиени, които решиха, че ако за един може, ‘що па да не може за всички. Ако си послужа с музикална терминология- в тази песен ДПС неотклонно държи позицията на бас китара. Може да е кремълска мина, но това само Л.Местан го е казал и не е в музикалната стилистика.От 2009г. насам обаче солото е герберско извън всяко съмнение. За беквокали се редят разни взаимозаменяеми случайници- патриоти, нефесебейци, опять руски сволочи, но основните трубадури за задушаване свободното слово са ГЕРБ- в центъра и по места.

 3. Инфраструктура на руската хибридна война против България
  Атлантически съвет на България

  “Руската хибридна “инфраструктура” в България е като жив организъм, който непрекъснато се развива и актуализира.
  В настоящия момент руската хибридна война против България навлезе в интензивна фаза, чиято цел е постигането на точка на преобръщане (tipping point), след която да настъпят необратими вътрешнополитически мутации в държавата, така че евроатлантическият ни избор да бъде неутрализиран.
  Неслучайно Николай Малинов от Национално движение “Русофили” вече обяви целта на бъдещата си русофилска партия – референдум за излизане на България от “военните структури” на НАТО.”

  https://faktor.bg/bg/articles/petak-13-infrastruktura-na-ruskata-hibridna-voyna-protiv-balgariya

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.