Сачева срещу Себастиан, втори рунд на българското правителствено унижение 18 години след излагацията на Сакскобургготски

 

 

 

 

Когато премиерът Сакскобургготски се завърна от посещение във Великобритания и на летището в София неговият прессекретар беше попитан от български журналисти защо не дава интервюта за български журналисти, както на Тим Себастиан в Лондон на 15 октомври 2002 година, отговорът на винаги усмихнатия говорител на премиера постигна един от върховете на нахалството в областта на публичната комуникация за всички времена у нас: защото в България няма журналисти, като Тим Себастиан, каза Д.Ц. ( покойник към днешна дата). 

Припомням, че Себастиан направи за смях в студиото си в Лондон своя българоподобен събеседник. Атакува го с въпроса как точно смята да оправи българите за 800 дни, както е обещал. Сакскобургготски, свикнал на медиен комфорт у дома, успя само да настоява , че не е обещавал точно това. В отговор Себастиан да му прочете цитат от прословуто му “царско” обещание.

В предаването “ Conflict zone”, вече от трибуната на “Дойче веле”, същият Тим Себастиан показа сега 18 години по-късно в интервю със социалния ни министър Деница Сачева отново какво не е наред в родната ни журналистика. https://www.dw.com/en/denitsa-sacheva-on-conflict-zone/av-55108188?maca=en-Facebook-sharing&fbclid=IwAR32OecCNd5OLrNBlC_2DsS3Gf07Vc-x3kemHiH-A-srRZFRXISM6cwDxg4

По неясни за здравия разум причини Деница Сачева явно е смятала, че може да се изправи с обичайните като за туземната ни медийна среда опорни точки  срещу “британското копие на Лари Кинг”, както наричат легендата в професията Тим Себастиан. Бившият кореспондент на Би Би Си във Вашингтон, автор на шест романа, носител на най-престижни награди за журналистика на Острова, който владее свободно руски и немски език, прегази като танк дървената по форма ( от езикова гледна точка и не само заради произношението на африкански ученик от начално училище, защото на моменти започнаха да й се губят глаголите и да бърка граматичните правила), но и като съдържание защитната линия на Сачева.

Унизително е за България да има премиер, който и толкова не може в езиково отношение. Но е не по-малко жалко да се види демонстрацията на полуграмотност от името на българската власт, убедена, че всичко й е наред. https://btvnovinite.bg/bulgaria/edno-kam-edno-kakvo-kaza-denica-sacheva-v-efira-na-dw.html

9 мнения за “Сачева срещу Себастиан, втори рунд на българското правителствено унижение 18 години след излагацията на Сакскобургготски”

 1. Тим Себастиян заедно с Анатол Голдбърг за мен бяха и си остават не само любимите гласове на ББС но и авторитети от последна инстанция. Не случайно дори в атмосферата на мракобесие и всепроникващ страх в СССР достатъчно е било в прословутите кухненски разговори да се позовеш на тях и спора одма е приключвал.
  А за дени сачева която, колкото и да е трудно да се докарва, не може да ѝ се отрече обаче в никакъв случай, има огромен потенциал на по-тъпа от не само явяващ се в битността на ШЕФ, Самият Бибитко, спирам до тук.
  Кой разбрал-разбрал.

 2. Не е по темата. Не е и за нерваци-русороби (петоколонци. полезни идиоти. съветофили-путинофили днес по съвместителство, “русофили” и вся осталная сволочь).
  Без предел и надежда всяка оставете. Когато и да се разпадне Ереферията (много мина, мъничко остана) все ще е късно и все ще е много малко възмездие за причиненото зло на “свои” и чужди както в матушката, така и в т.н. близко и не само то обкръжение.
  https://novayagazeta.ru/articles/2020/09/29/87297-oblako

 3. Жалко жалко. Сега разбираме защо както някой беше споделил “дени коли и беси когато баце не е наоколо” – та тя била по-голям гьон сурат и от него. че и английски поназнайва макар на “бегинърс” ниво. Сред 100 слепци едноокия е цар. Другата жалка констатация освен тоталната некомпететност е невероятната прилика на опорката “всички искат да ни очернят” толкова позната от русийката дето все и се привиждат световни конспирации срещу нея. Ама нали имат един и същи корен гербо-милиционерите и джуджи-хулиганите.
  Иначе адмирации за Тим Себастиан – такива журналисти наистина липсват у нас или поне не им дават достъп до такива като дени сачева и баце да ги питат каквото трябва.
  Със здраве!

 4. Държава се гради от творци, не от търгаши!

  Неизбежната криза на недостроената държава
  Огнян Минчев

  “Където няма властови елит не може да има автентична държава
  Истинската държава е продукт на творчески процес. Политическият елит трябва “да си въобрази” държавата – така, както направи Наполеон в края на 18 век, отците основатели на Америка – пак тогава, де Гол – в средата на 20 век, Конрад Аденауер – след големия разгром на Германия… Ако сътворяването на държавата е успешно, примерът на сътворението се превръща в пример за подражание и социализира следващите поколения политици и държавници в това, което вече се нарича държавна традиция. България имаше нещо подобно на държавна традиция, заочнато с творческите актове на Стефан Стамболов, Фердинанд Сакс Гобург Гота и синът му Борис, който “укроти” непомерната амбиция на баща си в в по-скромната мяра на една българска държава, преживяла горчиви поражения и затова познала мястото си и хоризонта на амбицията си. Комунистическият преврат прекъсна тази държавна традиция и я заличи. За половин век

  българският комунистически връх не успя да създаде държава

  поради простия факт, че не бе национален, а компрадорски. БКП функционираше като колониална администрация на съветския имперски връх и никога не се еманципира от него, дори частично. Комунистическото управление нямаше капацитет да създаде държава, но създаде квазидържавност – в лицето на “човека от народа”. Затова и след 1989-та посткомунистическият елит успя да създаде олигархия, но не и държава. Този елит осуети възникването на алтернативен проект за държава и след две десетилетия “царство на джунглата” отново постигна своя максимум – втория “човек от народа”.

  https://faktor.bg/bg/articles/neizbezhnata-kriza-na-nedostroenata-darzhava

 5. Ето как руската пета колона във властта т.н. “патрЕоти”( ВМРО, НФСБ и Атака) се опитва да заобиколи, чрез предложени от тях промени в закона за чужденците, европейската директива за ЕДИННА процедура за кандидатстване на граждани от трети страни за ЕДИННО разрешение за пребиваване и работа на територията на държава членка- България !!!

  Българи, ако срещнете на улицата (или другаде) тези гнусни национални предатели, руските “патрЕоти”, заплюйте ги публично и никога повече не гласувайте за тях на избори !!!

  https://fakti.bg/bulgaria/515613–vmro-parlamentat-ne-prie-predlojenia-spasitelen-plan-za-turizma

 6. Не е по темата, но от САЩ дойдоха позитивни новини.

 7. @ Val
  За коронавируса ли става въпрос ? Чухме, чухме! 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.