В кочината на Шиши чудесата в името на оцеляването стават не само по Коледа

 

 

 

 

 

 

 

По указания на московски началници с дипломатически паспорти русофилската агентура в България упорито твърди, че 80 процента от българите имат щастието да са заразени от русофилия. 

Трябва да се признае, че данните за разпространението на кремълския вирус са верни, но по отношение на 100 процента страдащия от тази срамна историческа болест настоящ български парламент, претендиращ да представлява българите, пребиваващи в НАТО и ЕС.

Но дори и там – в бившия Партиен дом, новата крепост на (д)остатъчната сервилност към държавата на крепостните селяни, каквито и днес са на сравнима основа с развитите демокрации поданиците на Путин, се пробужда нещо като инстинкт за самосъхранение. Вижда се от действията на ВэМэРэО, съуправляваща със съгласуващата с нея ГЭРБ.   https://www.mediapool.bg/ban-premahvaneto-na-slavyanskata-pismenost-ot-24-mai-e-gruba-greshka-news312740.html

От ВэМэРэО изненадаха изневиделица с предложение вече да отбелязваме 24 май като ден на българската писменост, а не на славянската.  Ненадейно ( за незапознатите с търговията на партийни позиции) те бяха подкрепени в Народното събрание от ГЭРБ.

Как ВэМэРэО стигна до това прозрение без какъвто и да е конкретен повод за изблика на тази очевидна “русофобия”, освен оцеляването в управлението? 

Отговорът е очевиден. 

Популистите винаги се опитват да уловят вълната на настроенията на мнозинството. Стремят се да я предизвикат, както с лъжата за прииждащо многомилионно мигрантско цунами към България. Сега, без да искат, благодарение на своя нагон за оцеляване развенчават фалшивата новина за 80 на сто русофили в България. 

Ако беше истина твърдението за 80 на сто болни от русофилия у нас, управляващите ни нагаждачи към вкусовете на болъшинството нямаше да се поколебаят да обявят азбуката ни за чисто руска, великодушно подарена на българите – в крак с убеждението на руските крепостни селяни и повечето уж образовани техни господари в самата Русия.

Да го кажа още веднъж с помощта на българските букви: основна характеристика на популистите е, че винаги се подмазват на мнозинството. Качват се без скрупули в движение на всяка каруца, стига да е пълна с народ. Например ГЭРБ нямаха проблем да се отрекат от подкрепата си за Истанбул(с)ката конвенция и се изявиха като булка на Нинова и Каракачанов, на които пристанаха в името на правилото да бъдат винаги с мнозинството българи.

В този смисъл новината този път е: ВэМеРэО и ГЭРБ признаха подозренията си, че мнозинството българи са повече българи, отколкото русофили. Това ни казват на практика нашите власти, които търсят как да се харесат на истинското българско мнозинство.

С интерес очаквам да видя дали нашите управници ще надушат, че българите не желаят повече да търпят над бащино им огнище съветски шмайзер да вилней монументално и да решат да го премахнат моментално. Щом вече могат да дразнят Путин, като в името на умилкването на избирателите у нас оповестяват законодателно българския произход на азбуката ни, значи може да се случи и друго чудо. В кочината на Шиши чудесата в името на оцеляването стават не само по Коледа.

Какво ли отчаяние тресе нашите властолюбци , щом се решиха да предизвикат петата московска колона и кремълския откривател на произхода на азбуката ни в “македонските земи” с надежда да консолидират българска патриотична подкрепа в своя партийна по(л)за?!

Накрая – малък коментар по същество за онези, които много се притесниха, че отказът от претенцията да сме дали на вси славяни четмо и писмо щял да ни лиши от ореола на общославянски будители и благодетели. Нима? Едно е сам да твърдиш, че си просветил 300 милиона души, които пишат на кирилица, друго е те да те признаят за техен просветителски бащица. 

Къде точно блестим с такъв ореол – в Русия ли, където гледат на нас с презрение като на неблагодарници, включително и по темата за буквите? Там искрено вярват на собствената си пропагандна, че са ни ги подарили колкото и свободата. 

Или може би ще ни бъде отречена общославянската роля от католиците в Полша, Чехия, Словакия и други близки предимно в езиково отношение и като част от поробеното от СССР бившо източноевропейско “семейство” нам страни, в които пишат на латиница? Или пък в Монголия и конкретно в Казахстан, където се отказаха от кирилицата? 

На русофилите, особено на платените между тях, това им е проблемът: че са повече руснаци, отколкото българи. Те никак не се обиждат, когато руски попски началници ни се карат на българска земя, че нашият вицепрездент им целува ръка на колене не достатъчно страстно. Но ако се засегне някак си руският интерес от Москва да ни третират като част от нейния заден славянски двор, най-яростните защитници на руското върховенство на този интерес веднага изревават като ранена в джоба мечка.

37 мнения за “В кочината на Шиши чудесата в името на оцеляването стават не само по Коледа”

 1. Най-после едн стъпка в правилната посока! Българската азбука беше единствената в света, която не се наричаше по името на народа, който я е създал, да не говорим, че по света я мислят за руска, защото руснаците пишели на нея!

  Сегашната ни азбука е поръчана от Св. Цар Борис, създадена и разпространена в Първото българско царство, и довела до Златния Век на българската култура по време на цар Симеон Велики.

  По повод световното културно наследство също имаме какво да кажем на света по повод на предишните писмености. Самите гърци казват, че буквите им ги е дал Орфей.

  За по-стари писмености като глаголицата и писмеността на етруските (в мрежата има доста материали за връзката между траки и етруски) също имаме какво да кажем, но Златната книга на траките е натикана в мазето на НИМ, вероятно пак за да не дразним руснаците:

  https://youtu.be/91UPGuCnFys

  Четох, че всеки познавач на Острова, където се намират най-големите аукционни къщи на културни ценности, е наясно, че 80% от най ценните артефакти идват от България.

  За себе си знам едно – че съм се родила в Рая!
  Само трябва да изгоним прстаците и руснаците от него. Руската окупация даде власт на простаците и досега ги крепи, за да ни яде отвътре. И досега успява, уви.

 2. Истинското име на Кирилицата е Българица!Нека Кремъл,начело с Вова Дъ Хуйло научи това!

 3. Задавам си въпроса защо точно в този момент, изведнъж ВэМэРэО и сие се възбудиха патрЕотично и гласуваха за прекръстване на българската азбука, наричана досега “славянска” по руско настояване, отново в българска?
  Логичните последствия не закъсняха. Македонците, още същия ден, възроптаха, че приватизираме азбуката, “дошла от Охрид, от македонската земя”, както каза Путин. Няма начин това да не затрудни допълнително работата на съвместната българо-македонска историческа комисия, от чиито резултати зависи започване на процеса за присъединяване на Северна Македония към ЕС. С един куршум- два заека, хем пак ще се изпокараме с македонците, какъвто винаги е бил стремежът на Русия, хем присъединяването на Северна Македония към ЕС пак ще забоксува, ще се отложи се във времето и в този период на македонците (с братушкинска помощ) може пък “да им дойде “друг акъл” и да се откажат от присъединяването към ЕС.
  Със сигурност, от този “изблик на патрЕотизъм” ще се възползват и руснацте. Нали има две азбуки – глаголица, дело на братята Кирил и Методий и кирилица, дело на Климент Охридски и учениците му. Както се знае, Охрид тогава е бил в границите на Българската държава, където са функционирали две книжовни школи- Преславската и Охридската. Ще започнат да говорят братушките, че те са си взели азбуката (глаголицата) директно от братята- византийци още във Великоморавия и българите нямат никакъв принос в ограмотяването на мужиците с азбука и православие. И кой знае какво още ще измислят, само и само да докажат, че НЕ българите са им дали азбука и разпространили православието по техните земи, а точно обратното!
  С такива “български” патрЭоти няма нужда от руски окупатори!

 4. Съгласен съм изцяло, че цитираното решение е радикално, справедливо и много закъсняло. Но е отраден факт. Без протестите нямаше как да стане. На ред са МОЧА-вците. As soon, as possible.
  Бас ловя, че И сондажите с Локхийд за още Фантоми и работното посещение отвъд Голямата вода, при това цяла седмица на Шкембе войвода да не си забрави само култовата торбичка на Билла е все в тази посока. Да се купи индулгенция или поне такса спокойствие с обещанието за солидни “инвестиции” в янки икономиката.
  Не подценявайте Баце и Ко. В името на оцеляването са способни да измислят и сътворят какви ли не чудесии. Дежа вю! Мостът тръгна, леваци качвайте се!

 5. Преди няколко дни по History Channel пуснали филм ,а кирилицата. Мой приятел, запален историк, го гледал. И ми звъни посред нощ! Викам какво ли е станало, знае часовата разлика от Чикаго, 8 часа. Та филма разказвал как група неизвестни монаси, ученици на Кирил и Методий се заселили в земите на Русия (!?) и започнали да посвещават на глаголица. Но понеже била много трудна за писане, та я преработили и измислили кирилицата. И после тия неизвестни монаси я разпространили из целия славянски свят и така си имаме и ние кирилица. Такава мръсотия, признавам си, не съм очаквал от History Channel, които вече за мен са kistory chanel. Как стигнаха до там КГБ? Ум не ми го побира.

  Ще го намеря филма, имало го в сайта им. Бил тази седмица, края на септември.

 6. Според мен, трябва да бъде премахнато славянското ни обозначаване, първо, защото прабългарите не са били славяни, и второ, не е имало никакво „омешване“ със славянско многолюдие по нашите земи (генно доказано). Чисто и просто тези земи преди това са били населявани от траките. Славянството е един руски окупационен трик с който са прикрили окупационните си военни замисли срещу Турция. При това са се стремили дотолкова да ни приобщят, че да могат трайно да се настанят на входа на проливите. Този факт е разбран от нашите високо образовани възрожденци като Раковски и Захари Стоянов, които са били против терминът „освободителна война“ на което обозначение и са се противопоставяли. Позната е репликата „вие добре ни освободихте, ама кой ще ни освободи сега от вас?„ Само простолюдието покорно по мужишки се хваща все още на този руски трик. Причините са окупационни и ни бяха наложени образователно. Ако младото поколение се противопоставеше щеше да остане без образование, други които все още го ползват ползват и материалните облаги за видни русофили и биват награждавани с ордени и рубли (но във всеки случай преведени в западна валута). В момента като чели пак поради прословутата „помощ от вънка“ (макар този път в положителен аспект), от Америка започва да духа остър вятър срещу енергетичните ни зависимости и кибератаките на Русия у нас така, че някои политици в графата на „практичните келепирджии“ своевременно искат да се дистанцират, за да не загубят, когато нещата се обърнат (като при Орешарски) всички възможности за политическото си препитание. Освен това славяните в централна Европа (чехи, поляци, донякъде и сърби) не ползват българската писменост, а други като руснаците, монголците, азербайджанците я ползват, но нямат славянско потекло! Дори само за да отнемем на руснаците възможността да ни мачкат и унижават, би трябвало да прекъснем този завоевателен „славянски корен“. Дори примамката пускана още по комунистическо време, колко славни щели сме да бъдем, (подобно на Атанасов измислил компютъра), не лови активи защото на това никой не отдава значение, едва ли и вярва. За такива случай руснаците имат до голяма степен на разположение Ленин или Ломоносов, дори Попов, който германците лингвистично смятат за откривателят на задните части.

 7. към Ив.Терзийски:

  Ще съм Ви благодарен за линк към този филм по History Channel.
  Трябва всички да реагираме на руските лъжи, или поне аз и съпругата
  мище го направим отново.

  Преди години съпругата ми намери статия в Енциклопедия Британика
  за “гръцкия бог” Орфей и неговите символи. Веднага им писа и получи
  от тях извинения и благодарности. Винаги трябва да реагираме!

  Поздрави!

 8. към Boris:

  Като чуя за “славяни”, веднага питам да ми посочат поне един музей, където има поне един артефакт от “славяни”. Такъв музей няма и в русия. Никога не съм ходил там, а и не желая, но по думи на образовани колеги артисторици, не само българи, в руските музеи има два вида експонати: артефакти от трите българии, описани с несъществуващи имена на етноси и откровен руски кич!

 9. Към Тодор Тодоров:

  Ако всички правеха като Вас и съпругата Ви, реагирайки по описания от Вас начин,България щеше да е различна страна, а не да бъде подритвана от кого ли не.

 10. Относно момента и мотивите за това решение:
  Истината е винаги добре дошла!
  А относно тези, дето ще ревнат да защищават или да се възползват от руската лъжа, ще цитирам частично стихотворението на Константин Павлов,

  Кучето Хектор

  Както мирно си крачех,
  кучето Хектор изскочи
  и ме захапа за глезена.

  Аз продължих да си крача
  заедно с Хектор на глезена.

  Само че Хектор квичеше
  и ми пречеше да не мисля.

  И тогава възникна у мене
  единственият въпрос
  във връзка с горната случка:

  -След като са му пълни устенцата
  с месото на моя глезен,
  звуците на квиченето
  откъде му излизат?

 11. Искам на повечето по -горе коментиращи да кажа цитат от скорошно интервю на проф Асен Чилингиров. “Историята ние обърната с главата надолу ” И така истината е че “славени ” е новото име на гетите (тракийско племе ). Траки са именувани ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ околните на нас народи. 500 години със славени почват да именуват и северни народи взели езика на гетите (славените).
  Българската писменост е най – древната писменост в света. Тя преминава през различни етапи от руни, линеарна, глаголица, кирилица. А Св Кирил и Методи имат всемирно значение за развитието на християнството . На все мирен диспут печелят и доказват че Библията може да се превежда и проповядва на ВСИЧКИ ЗЕМНИ ЕЗИЦИ. 2.ПРЕВЕЖДАТ БИБЛИЯТА НА СЪВРЕМЕНЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.

 12. Иво, благодаря за позицията. Четох къде ли не и все не намирах някой да изрази аргументирано мотиви в подкрепа. БАН си оказаха руските за..дн..ици. В разни сайтове защитата е толкова неграмотна, че не ми се четат. Личи си че простаци са се заели да прокарат с тази съдбовна идея…дано не я опропастят. Но поздравявам патрЕотите, защото следвам принципа “Не е важна капата на вестоносеца, важна е новината която носи”.
  Понеже всички в този сайт следваме една и съща цел, ще си позволя да споделя идея.
  “Християнството почита Светата Троица Народността ни се крепи на триединството Памет, Вяра, Просвета.
  “Напред народността не пада там дето знаньето живей” нали така?
  Та нека кампанията за отърване от руската напаст се обедини в нашата “Света Троица”
  – Памет/премахване на лъжите от българската история, заедно със символите и – Ал. Невски, МОЧА, Альоша, комунистическите тотеми, название и празници. Обявяване 24-ти май за национален празник вместо 3-ти март/
  – Вяра/прекръщаване на храм паметникът А. Невски на Свети свети братя Кирил и Методий или в Храм Света Българица../
  – Знанье/реформа на образователната система и истинската история на българите влезе в учебниците, реформа на БАН, реформа на историческата наука и отношение към историята/
  Премахването на МОЧАщите, преименуването на катедралния храм и промяната на националния празник от военна дата към ден на духовността, ще има страхотен положителен отглас и всестранен ефект върху народа ни.
  Поздрави!

 13. Горе да се чете “500 години; по късно”

 14. Това е Удар в десЯтката , текст за цялата българска медийна среда, и невероятна сатира от Иво Инджев.

 15. Извинявам се за грешката: …в десЕтката… да се чете.

 16. Видяхте ли, тези, които днес са гледали интервюто на Цветан Цветанов при рублофилчето Георги Любенав по БНТ, как кукловодите (чрез водещия) се опитват да пробутат в новата партия “Републиканци за България” , руски “патрЭоти”, за да слухтят и саботират !!! Нямало ли републиканците да се коалират с НФСБ на Валера Симэонав, щото той бил против Русия 🙂 бил с “евроатлантическа” ориентация и т.н.
  Цветанов дипломатично отговори, че първо трябва да си спечелят изборите, да си утвърдят идентичността на партията и тогава ще мислят за коалиции.

 17. Току що идвам от Белгия.
  Езици – френски, нидерландски и малко немски. Азбука, всъщност азбуки – съответните варианти на латиницата.
  Няма спорове за това кой кое е измислил и е написал.
  Много подредена държава! Всичко свети, в четири през нощта, събота срещу неделя, магистралите са осветени, а няма нито една кола. Вали, а няма локви. И другите пътища са осветени, и улиците в градовете и селата са осветени. И там няма локви. И там вали. Освен това, след близо две години чакане, белгийците отново си имат правителство. Профисиат! Либерали, социалисти, християни и зелени. Ужас за българската душа. Две години без правителство!!! А у нас? И секунда не можем… без онуй.
  И е пълно с гей двойки, някои дори вече не искат да се женят. Времето на гей браковете отминава. А у нас никога няма да настъпи.
  И правят бира, оле-малеее, дори нашите бири са техни. Мъжете знаят защо. Да не си помислихте, че това е българска реклама? Стига бе.
  В Белгия е почти религиозно схващането, че човек трябва преди всичко да е учтив. Много странни хора, приветливи и усмихнати.
  И бежанци, бежанци…
  А в Гент – цигани.

  Това го споменавам, защото виждам, че някои от вас изразяват нездраво одобрение по въпрос, поставен от патриотите. Същите патриоти, които се опитват да втълпяват на децата, че всички различни хора трябва да бъдат дискриминирани, бити и затваряни в специални концлагери. В Пловдив вече се сформират банди, които бият всеки различен. Патриотите, които се хвалят, че не са допуснали бягащи от войни хора, давещи се в морето с децата си, за да получат шанс за нещо повече от едно ядене на два дена и средна продължителност на живота 37 години. Баба ми и дядо ми по майчина линия са бежанци от т.нар. гръцка Македония. Ако патриотите и тогава бяха на власт, сега нямаше да ме има. За щастие тези нищожества са ново руско творение, православно-християнско, неонацистко обединение на много, много глупави хора.
  Еееех, патриоти, патриоти… Позор!!!

  Може ли някой да ми обясни защо това с азбуката е толкова важно за него самия? В личен план, оставете патоса. Защо може на пръв поглед нормален човек да се превърне в разгневено от яд дете, щом стане въпрос за българското кисело мляко? Пардон, за българската азбуката …. То е едно и също, в края на краищата. Знаете ли, че в Белгия се продава кисело мляко, йогурт му викат, което е по – внимание!!!! – гръцка рецепта? И то е най-скъпото кисело мляко, юогурт де, в невероятно чистата и подредена верига Делезе. Две евро и шейсет цента струват 350 гр. Отделно по телевизора върви реклама на друго – пак по гръцка рецепта или чисто гръцко – кисело мляко. Отделно бялото саламурено сирене се казва фета.
  И т.н. А всички знаем, че това са български продукти! А сега, де?!

  И така – за азбуката. Как се казвала, кой я е написал, кои са я ремонтирали веднага след написването й… Опа!!! Ето го доказателството, че е българска. Веднага след създаването й нищо не става от нея. Ремонтирана след пускане в експлоатация. После и ремонт на ремонта… Познато ми звучи.

  Азбуката е част от националното моделиране у нас. Фолклор, азбука, велики предци (най-древната… най-старите… отиде та се ни видя), общи страдания (робството), общи успехи (златният век). Национална гордост?
  Няма нации, това е фикция, има общности от хора. Хора. Всичко национално трябва да се извади от употреба. По целия свят.

  “Не, Джем, според мен има само един вид хора. Хора.”

  Руските институти със специално предназначение ви хващат с гола кука. Простаците на каракачана до скоро бяха в здрав коалиционен съветски съюз с простаците на онзи … как му беше името … дето в Москва му направиха… Сидеров!!! Сидеров. Азбуката е само повод да се изпокарате. Азбуката е толкова промемена от онзи паметен ден, в който сам Кирил я е обнародвал, че всеки може да има претенции по съзвадането й. А за шрифтовете и стандартизацията да не говорим.

  И вие – ще се изпокарате. Вече имате категорична позиция, а това е достатъчно.

  Че и библията дори можела да бъде преведена… Какво провидение!

  Гола кука!!!

  Отново!!!

  Ако ви е интересно, четете и разказвайте. Но не бъдете категорични. Съмнявайте се. Дори само за да изцглеждате интелигентни – съмнявайте се.

  Как ще стане бегето Швецария на Балканите, когато вие сте се задавили с тая азбука? Коя е швейцарската азбука? Кой е техният език? Ще си останете задунайская с тези препирни кой е открил топлата вода, пардон – азбуката.

  А за македонските земи – няма спор, че всичко, което е в Слънчевата система, е всъщност в Македония. Бог Македон е създал света и е създал македонците по свой образ и подобие. Можете да поспорите и с тях на езикова и религиозна тема. Тези от вас, които искат на всяка цена да паднат до това феноменално ниско ниво, да спорят по темите за правата над киселото мляко, сиренето и азбуката, или за лъжите в историята (то историята е само лъжи) – моля, забавлявайте се, не се ядосвайте. От тези неща НИЩО не зависи.

  KLETA MAJKA BALGARIQ

  Историята се пише от победителите.
  Първо трябва да победите, пък после да си пишете историята.
  И това не е гаранция, че ще бъде истина.
  Просто ще бъде една различна от досегашната история.
  Което е интересно, но нищо повече.
  Следващите ще разкажат още по-различна история…

 18. Към Тодор Тодоров:

  Опитвам се да намеря, но сайтът им не подържа видеа, а при търсене дава резултати ит Google. Но ще го намеря. Моят приятел ми каза, че била някаква поредица за религиите, в момента било православието. Та там един филм бил за кирилицата. Интересното е, че във филма думата България, българин ВЪОБЩЕ не се споменавала. Та затова и се усъмнихме в дългата ръка на Москва. Много съм разочарован!

 19. Г-н К. Ганев,

  Много добре познавам Белгия. Имам и близка приятелка -хм- фламандка. Познавам и валонци и фламандци, които, меко казано, никак не се обичат. Причината, че в последните 10 г. на два пъти за по 2 г. Белгия няма правителство, е , че не могат да се разберат. Когато Тръмп искаше да купи Гренландия, фламандски шегобийци публикуваха обява, че продават Валония за 1 долар, което събра много лайкове във Фландрия. Общо взето, това чувство за хумор ми е чуждо, както са ми чужди и американските състезания по ядене на хамбургери.

  Да, по-богати са и са по-учтиви от нас. Ако бяха преминали през месомелачката, през която е преминал нашият народ, не знам дали щяха да бъдат толкова учтиви. Не знам дали щяха въобще да оцелеят. Това е първата причина, поради която имам самочувствие. Втората причина е, че съм дошла тук, състезавайки се с тях на техен терен.

  Да Ви обясня защо ме вълнува азбуката.
  Защото аз живея в една много по-уредена държава от Белгия. Имам имоти и в още една по-уредена държава. Чувствам се прекрасно. Карам по пътища като в компютърна игра. Има чудесно медицинско обслужване. Детето ми получи безплатен таблет в училище. На 10 г. вече говори трите официални езика плюс български.

  Но като се прибера на село в България, нищо от живота там не ми липсва. А като се прибера там
  ( виждате ли в момента съм Там, но за мен то е Там, а не Тук), България ми липсва. България ме вълнува – не Швейцария, не Белгия и не Италия. Нито пък се идентифицирам с тях, с техните постижения или с техните проблеми.

  Азбуката ме вълнува, защото японците си пишат с японски йероглифи, китайците с китайски йероглифи, грузинците с грузински букви, арменците с арменски, евреите на иврит и т. н. и не виждам причина нещо, което си е наше културно постижение да позволяваме на руснаците да ни го отнемат.

  Не ме разсмивайте с тази антидържава Белгия, като ми я давате за пример! Моята приятелка белгийка сама казва, когато някъде няма комуникация, че е като в белгийската армия – там войниците били фламандци а командния състав валонци и едните не разбирали заповедите на другите!

  Никой няма да Ви вземе насериозно, ако не се заявите като личност (и идентичност).
  Ако само омаловажавате себе си и цъкате с език пред другите ( хеле пък – Белгия!) значи руската пропаганда добре си е свършила работата. Жалко за Вас!

  Когато друга държава извадикултурни артефакти от 24-каратово злато на 6000 г. и златна книга с писменост на 2600 г. – а друга такава държава в света засега няма – тогава да видим кой пише историята.

 20. В България няма русофили.Има продажни боклуци, подходящи за методите на работа на КГБ. Тъй като никоя друга страна не плаща за това да бъдеш боклук, а въпросните за друго не стават, затова са с Русия!
  Това, че харесваме Ну Погоди или Булгаков, че сме православни християни и езиците ни са близки – нищо не означава.
  Никой не иска да има нищо общо с Русия вече. Това е в цял свят и затова си е виновна самата Русия.
  Иначе на всеки нормален човек не може да не му стане жал затова, което преживяват руснаците под диктатурата на КГБ в лицето на Путин. Както ми е жал и за хората в Северна Корея, но това не ме прави северно-кореюфил нали!

 21. Иванка, дали някой ще ме вземе насериозно ИЗОБЩО не зависи от азбуката, уредената Белгия или крайно неуредената България. Това трябваше вече да го знаете, щом сте се разпрострели на няколко лего-държави с имоти и състояние. Поздравления, между другото! Сериозността не идва от националността, която всъщност не съществува и затова е безпредметна. Само хора с тежко наследство от пропагандата, затънали в стереотипи, отдават значение на тези неща, когато стане въпрос за надеждност и сериозност.
  Стотици народи пишат на азбуки, които не са техни и народите, живеещи в тях не усещят липсата на тази тънка струна. Давам пример с Бегия, а не я хваля. Примери, по-точно, защото и Швейцария е там някъде.
  Това, че България Ви липсва, е разбираемо. И на мен ми липсва. Но аз не й липсвам, Вие не й липсвате. Жалко за Вас, ако си мислите, че липсвате на някого, освен на близките си. Но на тях щяхте да им липсвате и без да сте българка. Предполагам, че и зимбабвийците си липсват, а те не пишат на кирилица. Или пишат? Не разбирам защо да сме горди с това, че си липсваме един на друг. Азбуката какво общо има? Или киселото мляко?

  Жалко за Вас, ако си мислите, че България има артефакти на 6000 години. Имало е народи, които са оставили артефакти, а ние сме на тяхна територия в момента. В момента! Моля Ви, не настоявайте всичко, което се намери на тази територия, върху която се упражняваме, да е българско. Иначе рискувате да намерите български динозаври или нещо още по нелепо. Златото не е българско, както и полускъпоценните камъни (първите обработени полускъпоценни камъне на македонската планета са открити в Родопите) не са български.
  Жалко за Вас, ако българската Ви жилка Ви кара да се чувствате неомаловажена. Това не е достатъчно. Трябва още, много още. Връщането на село не е добър пример. Аз се връщам с отвращение – влизането в България е отвратително, грубиянско, нецивилизовано. Още на летището, независимо от къде се връщам, си личи, че на самолета ще се качват български пасажери. А с кола влизането е просто кошмар. КОШМАР!!!
  Селото ми – разрушено и опустяло. Поляните – изоставени. Орехите – необрулени. Хората – озлобени и вмирисани. Няма нищо, освен далечни детски спомени за мулета, пъпки и топло мляко.
  Не знам Вашето село как се е запазило в тази тържава, в която да си селянин изобщо не е популярно. Дано да има и такива села.

  И да се върнем за малко на Белгия като пример. Няма комуникация в Белгия значи… Вие от вицовете ли си правите сериозни изводи или просто Вашата приятелка е капацитет в комуникациите? А тук, където сте по душа, има комуникация, така ли? Сериозно? Ние, които сме си измислили азбука, единствени в света, златновекови царсимеонови уникати на еволюцията, за да можем да комуникираме по-добре от всеки друг народ на тази македонска планета, имаме комуникация, това ли твърдите? Жалко за Вас, ако на това крещене и лъготене, на това просташко шикалкавене и на тези непрестанни опити да бъдете унизена като човек Вие казвате комуникация. Изобщо нищо не знаете за Белгия тогава. А за България – още по-малко. И да поясня – не хваля и не критикувам. Това са костатации.
  И за каква месомелачка изобщо говорите?? Докато тук, където сте по душа, е траел вековен мир (т.нар. турско робство, наложено в главите ни от руската пропаганда, за което г-н Инджев не спира да говори), там са се клали през две-три десетилетия. От Реформацията, а и доста преди това, там има перманентни религиозни кланета и войни, които уж са свършили около началото на 19-ти век, но с последващи локални огньове. И може би затова са учтиви? Защото докато тук, където сте по душа, хората са си гледали земята и са се оплаквали от Султана, защото наведена главица сабя не я сече, там са се клали къде с наведени, къде с вдигнати глави и това ги е убедило в необходимостта от разбиране на проблемите на другия, не допускате ли? Може би трябваше, вместо да се доверявате на Вашата приятелка, да отидете в която и да е библиотека и да разгледате текстовете по стените на фоайетата и читалните. Понякога е полезно човек да прочете нещо неочаквано. Освен това кафето в библиотеката е чудесно.
  Но това е нещо, което всеки сам може да направи, ако реши.

  Кратка политическа сказка:
  Правителство в Белгия не може да се състави не защото валонците и фламандците не се обичат, което изобщо не е вярно, а защото в Белгия не може да се състави коалиционен министерски съвет без НАПИСАНО коалиционно споразумение. А това означава партиите да се съгласят на компромиси, които НЕ МОГАТ да направят, заради обещания към избирателите си ПРЕДИ изборите. Много по-сложно е, отколкото го представяте. Не се обичали… Познавате Белгия колкото познавате и България. От тук – от там. Една приятелка ми каза… на село се чувствам отлично… С тези лесни генерални обяснения (обич, омраза и късмет) не мога да Ви взема насериозно, независимо, че сте част от народ, който си е измислил азбука, за да бъде пред всички останали народи на тази въртяща се македонска планета от македонската слънчева система.

  Китай, пак за информация, има над 8 езикови групи, които са една от друга по-различни отколкото са различни унгарският и гръцкият езици. Нищо общо нямат по между си, с други думи. На какви йероглифи пишат китайците – това е трудна работа, не е така простичко, както го казвате. Освен това йероглифите на китайците в по-голямата си част не са китайски, което също е сложна работа за разбиране от раз. Но това е само за възбуждане на интереса у някои читатели. Човек никога не знае…

  И последно. Руската пропаганда е подействала на всички, които сме били подложени на нея. Не отричам, че обичам много руски неща, особено литература, донякъде и музика. Работя по въпроса да намаля щетите до минимум. Препоръчвам и на Вас да се вгледате по-дълбоко в себе си. Никой не е пощаден.

  С уважение:
  К.Ганев

 22. Иванка , напълно ви подкрепям. Мисля че за годините които цитирате трябва да добавите “преди новата ера.”Без идентичност човек е животно. Между другото говорих с едни възрастни жени в Провадия и им обяснявах, че знам в Провадия се намира най – древния град. Повечето взеха да ми обясняват как първанов това открил , онова открил. Една от тях обаче каза: Знаете ли? Внучка ми учи в Брюксел и там я учат че Първият град на Европа е в Провадия. При което останалите погледнаха някак несериозно.
  И така какво да се прави. Трябва да се действа. Когато истината е на наша страна ще победим. Но няма да е лесно нито бързо.Русия откакто съществува като държава работи за да ни противопоставя едни на други. А през Средновековието се е правело всичко за да се заличи нашата роля в цивилизацията на света, като са се го рели хиляди книги и евентуалното им притежание се е наказвало със смърт и отнемане на имущество. (Източник “Покушението над Юстиниана” Георги Сотиров )

 23. @sms

  Вчера сабахлем сте се поувлякъл/а в адвокатстването в полза на боковия сиамски близнак цв.цв. Безпочвените обвинения в рубладжийство към непознати не правят тезите ви правдоподобни.

 24. Диалог К. Ганев/ Иванка
  Благодаря на г-н Инджев, собственик на блога, че ни дава повод първо да подпълним „празнотите“ си, с което да осъзнаем неща, които или са били старателно укривани, или поради заплаха за съществуванието ни, със затваряне на очите, „приемани“. Освен това, да се докоснем до мнения, които си заслужава да отбележим.
  Интересни изяви и диалог между блогъри, живели или все още живеещи в Чужбина. Аргументацията на дамата Иванка е разбираема, защото е в голяма степен изпълнена с чувственост, съпроводено от спомените на едно добре покровителствано детство и юношество. Явно е, че е получила добра квалификация, и тук може да бъде допусната и първата грешка, ако някой евентуално си помисли, че това е заслуга на тогавашната комунистическа държава. НЕ, това е едно качество на личността Иванка, която ако не е учила в комунистическа България, а примерно в Белгия или Швейцария, според мен щеше да постигне поне същото. Смея да помисля, че дори в двете западни страни и много повече, защото там ще е имала много по-отворен прозорец от възможности (примерно да „прескочи“ и абсолвира в Кембридж или в друг ПО престижен университет от софийските). И второто й основно, пак лично, качество е, че се е СЪСТЕЗАВАЛА на чужд терен, както и това, че там е спечелила състезанието! Но драга Иванка, от тук също се забелязва емоционалната Ви пристрастност, която идва и от това, че сте разбрала, за тях сте просто една чужденка която дошла от някъде си им оспорва „правото“ да спечелят избор в собствената им страна. Същата собственост, която с право предявявате към азбуката или bacilus bulgarikis, което се базира на общочовешки предубеждения (добре познати и в България), но по същество на тях едва ли някой отдава значение, макар и да ги ползва при пълен комфорт. Най-важното при Вас е това, че е трябвало да противопоставите една многократно по-голяма квалификация, при това на чужд език, което сигурно е било една допълнителна трудност. Казвам това, защото съм преминал по този път, но имах щастието да забележа, че за това не са виновни туземците. Освен това, колкото и да се познава един чужд език, самият факт, че има някакъв акцент или несъвпадение с родът на думата, които Вие сте научили на село, за да ги ползвате там, не дават предимство на чуждото место. Да се върнете на Село и да се чувствате прекрасно, също не е качествен наратив, защото е известно, че човек се чувства у дома си там, където му е най приятно. Едва ли при така създадената Ви мултинационалност, едно продължително пребиваване във Вашето село би могло да Ви направи вечно щастлива, с което то да може да Ви задържи вечно.
  Относно К.Ганев споделям възгледите му, особено направеният му анализ към който нищо съществено не бих могъл да допълня. Моите почитания господине. От Вас има какво да се научи!

 25. К Ганев. Приличате ми на човек добре запознат с Историята ни писана от предатели титулувани историци. Тази ваша история е поп фолк. Сериозната Наша История отдавна по безспорен начин е доказала чрез методите на антропология , ономастика , лингвистика , артефакти , керамика , писменост , писмени източници, а сега вече и с генетиката и какво ли не че нашият произход е автохтонен (местен) . И стига сте ни пробутвали съветЦко руска пропаганда.

 26. @ симпатизант/ка на ДСБ

  Ох, човек като започва да губи надежда, че нещата ще се оправят, и за сламка се хваща! Струва ми се, че “сламките”, които дават знаци, че ще плуват към демокрация и евроатлантизъм стават все по-малко и вместо да се съберат в спасителен парламентарен сноп, пак ще се пръснат в пространството на извънпарламентарната властова безтегловност, т.е. безполезност! Иска ми се “демократичните сламки” да започнат да се събират в някакъв сноп, за да има смисъл и полза от съществуването им! Но непредвидима е “трънката”, от която може да излезе “заек”, затова наблюдаваме всички 🙂

 27. До Веселин

  Ако се съглася с Вас, че българите сме най-старото племе на планетата, ще се съгласите ли с мене, че Вие не сте типичен представител на това племе? Това комплимент ли ще е за Вас или обида?
  Защо всеки път, когато някой Ви каже нещо, което не разбирате, Вие се обиждате и го обвинявате в руско-съвеЦки долни намерения?

  Как ты открыл меня, Мюллер !!! Я собирался выйти …

  Може би, на един произволно по-късен етап, ще разберете какво съм казал (написал) и че то няма много общо с тезите нито на едната, нито на другата версия на историята на хората, живеещи в момента на нашата територия и че не пробутвам на никого нито едната, нито другата версия по същество. Запознат съм и с двете, от чисто приключенски интерес разбра се, затова и не претендирам за дълбочина на анализа, и това нито променя отношението ми към света, нито не кара да се чувствам по накакъв начин специален. Освен различните истории за територията, в която е сърцето на Иванка, а до голяма степен и моето, съм чел още поне сто други истории за други места, където други хора са оставили сърцата си. И, знаете ли, те ВСИЧКИ са интересни. Плакал съм, смял съм се, вълнувал съм се с тях. Обещавал съм си, че ще отида да видя, да помириша, да усетя… и не отивам. Но съм искал искрено да отида. Често се чудя защо и на нашата територия не идват хора от цял свят да видят, да помиришат. Има какво. На малката македонска планета има много какво да се види. И там някъде има народи, които се чувстват най-добре в тяхното там някъде – в пустинята, или в тундрата, или в степите, или в амазонското поречие… И сега, в този контекст, да взема да се напъна да се почувствам горд, че съм българин… даааа… ама не. Не става, съжалявам. По принцип с нищо не съм горд, но с това пък … по-скоро съм сконфузен. Има там някакви древни неща, победи военни, опълченците (да, опълченците!!!), Данчо Караджов … обаче има и много негативни отсенки. Предпочитам да се придържам към чистото любопитство, а не към пристрастяването дори когато става въпрос за територията, в която съм се родил. Препоръчвам го на всеки.
  И не, онези камъни и онова злато не са български. Може би генетично нещо от онези хора е останало у нас, или у Вас конкретно, но това е само заигравка с генетиката, нищо повече. Прочетете книжката на Джеймс Уотсън “ДНК: Тайната на живота” и ще разберете много за генетиката, за гените и за самата, първа и единствена АЗБУКА – ДНК молекулата. И проверете кой е Джеймс Уотсън в уикито, преди да си помислите, че ви препоръчвам криминалета от Артър Конан Дойл, в които Шерлок Холмс прави генетични анализи. От чисто любопитство я прочетете – интересна книга е.
  Благодаря Ви, че ми казахте нова дума – ономастика. Помислих, че става въпрос за една мастика на италиански, а то било сериозна работа. Не, че мастиката е несериозна работа… Както и да е.

  Съществуването на две (доколкото едната все още не е прита официално и сериозно, което я прави още по-любопитна) противоположни версии за историята на днешното население по нашите земи (да не ми се сърдят братята македонци) не ме правят нито просъвеЦки, нито антисъвеЦки проводник. Или полупроводник. Защото и двете версии вършат една и съща работа по принцип – използват се за пропаганда, разделение, шовинизъм и в крайна сметка насаждат фашизъм, национализъм и нацизъм. Ето, например, да вземем Вас. Готов сте да ме направите на нищо, заради някакво леко смущаващо усещане, което е устанало у Вас, след като сте прочел и не сте разбрал какво искам да кажа, но все пак сте по-скоро негативно настроен. Това е заради историята, която и да е от двете. Ако не я знаехте изобщо, животът Ви би бил много по-малко наситен с негативни усещания, породени от подозрението, че другите народи не ни отдават заслуженото уважение… и т.н.
  Нещо любопитно. Тази теза е доказана от човек, който е получил научна титла доктор, защитавайки я устно и писмено пред комисия, съставена от … историци и то с титли. Още по-интересно. Същият човек, пред същата комисия, доказва, че предметът история, който се учи в средните училища, е вреден за децата и е най-добре да бъде изхвърлен от учебната система, като на негово място най-подходящо би било да се сложи някакво обучение по изкуства. Изкуствата, за разлика от лъжите – имам предвид историята, като учебна дисциплина, – вдъхновяват, насърчават, стимулират и възхищават младите, за разлика от лъжите-история, които водят до онова, което изброих по-горе. Аз съвсем случайно разбрах за тази работа, внезапно ми дойде, докато четях съвсем други неща…

  Оставям ви да се забавлявате с автохонността на рода си. Все някой трябва и това да прави – да доказва разни неща. Успех Ви пожелавам! Можете да търсите, като хоби, доказателства за българския произход на знаците Наска в Перу. Наска, според ономастиката, е идентично с Наско, Атанас и ето ти готова завършена теория. Знаете ли, че Мачу Пикчу, което е съвсем близо да Наска, е езикова трансформация на всеизвестното пичку ти мачину, което лесно може да бъде приписано на най-древните и най-азбукосъздаващите човеци на планетата. От едното лесно можем да прескочим и към другото … и ето ти още едно доказателство. То е не по-лошо като логика от останалите. Има от всичко по малко, що се отнася до т.нар. науки за езиците и имената. Много лесно може да се докаже и генетично – прочетете книгата на онзи Уотсън. Дори Перу е с македонски произход – идва от Перо, разпространено име в същинските македонски земи. В ботевата чета е имало един Перо, че да не бяха и двама.
  Като казах Наска, та се сетих и за Ласко. Ласко е една пещера във Франция, в която има разни рисунки. Много стари! И понеже Ласко очевидно идва от Лясково, което е чисто българско име за няколко села, едно от които е и малко нещо свързано с мен, спокойно можете и тази древна загадка да я свържете с … там, нещо, което има стойност за Вас.

  По определени теми няма да можете да се съгласите с мен. Аз смятам това за нормално. Прекалено съм радикален за мнозина… Ако това обаче Ви кара да се чувствате обиден и да ме нападате, значи имате проблем. Не е умен вината, че не съм се подготвял през целия си живот, за да мога сега да имам мнение, идентично с Вашето. Реакцията Ви е по-скоро симптом, отколкото аргумент. Опитвам се да помогна, не ме разбирайте отново погрешно. Ние си споделяме тука, разказваме си истории.

  Успехи и завидно здраве!

 28. В периода на ранната демокрация, предимно по “часовите” СИ вестници, се изявяваше един Энтелектуалец “Перо Филипски”, който пишеше назидателни космополитни глупости като за олигофрени, с които се опитваше да омаловажи и оправдае собственото си коминтерновско- болшевишко родословие, чиито “славни” традиции следва и до днес.

 29. г-н Ганев,
  Нямах намерение да влизам в конфликт с Вас, но не сте ме разбрали добре и май двамата сме писали твърде емоционално.
  Искам да уточня, че аз не се гордея с българския си произход, но и не се срамувам от него. И въобще произходът ми не е само български, а също и унгарски. И селото ми е също е много западнало, и аз бягам в него от истеричността на софиянци. Знам какво е учтивост и простащина.

  Имотите в Италия не са моя заслуга, а ги наследих от мой близък роднина емигрант, и затова имам малко представа и от живота там. Но това още повече ме убеди, че камъкът си тежи на мястото. Иначе да, хората и там са учтиви, най-хубавата част на Италия, луксозно място, чудесна природа. Едната ваканция на детето прекарваме там. Но през лятото…си отиваме на село и варим буркани на двора, на щурци и на звезди.
  Между другото, колегата ми италианец прави същото в родното си село.

  Под месомелачка имах предвид Комунизма и Съветската окупация най-вече. Шапка свалям на евреите, за това че светът разбра и до днес знае какво е Холокост и нацизъм. Редно е светът да разбере, ама наистина, какво е Гладомор и Гулаг и комунизъм в същата степен.

  Според мен хората в България са истерични, защото са много затормозени и постоянно им източват ресурсите. Колониалната администрация, която Русия си отглежда у нас, не стига че опосква до дупка държавата, ами източва и европейски фондове пак в посока Русия. Не виждам никаква причина България да не бъде добре, ако се отървем от тези продажници и престанем да хрантутим руснаците. Също така, смятам, че България е много красива страна с много потенциал, който, за съжаление се опропастява.

  Бъдете здрав!

 30. @sms

  Според мен България би спечелила много ако избирателите са по-взискателни към интелектуалния и морален облик на управниците си. В този смисъл намирам, че цв.цв. точно толкова няма място в политиката, колкото и падишаха, т.е. по моите високи критерии те отдавна са се самозастреляли като политици. Освен това мисля, че автентичните десни достатъчно са си патили през годините от съюзите със съмнителни партньори в името на “дясното единство”, което впоследствие така или иначе е отивало по дяволите. В досегашната биография на цв.цв. не откривам за себе си основания да се надявам, че ще им бъде по-лоялен партньор, след като се оказа нелоялен дори към падишаха, комyто дължи долчевитата си.

 31. Г-н Ганев, това че изказа Ви е многословен означава че нямате точна и ясна мисъл да ме оборите. Второ не съм твърдял че Българите сме най – старото племе на планетата. Четете горе моя пост внимателно. И съм горд че ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ са дали на света първата писменост , първите градове, първото организирано земеделие. … А вие както искате . Успех с трупане на знания в Ономастика и Лингвистика и Антропология.

 32. @ симпатизант/ка на ДСБ

  Приемам и споделям написаното от Вас, но все пак не забравям, че именно Борисов предаде Цветан Цветанов и го хвърли “на вълците” по настояване на Москва, а не обратното! Може в началото да е бил само “прост милиционер”, но през годините, безспорно е, събра организационен опит, израсна като отговорен политик, който се опитваше да вкара “говедото в правия път” с позицията си за ролята на Хизбула в атентата на летището в Бургас, с публичното насърчаване на премиера да се солидаризира със страните, които изгониха руски шпиони -“дипломати”, заради случая с отравянето на Скрипал и Гебрев, но за Борисов доказателствата все не бяха достатъчни…Нито един път не отстъпи от евроатлантическия цивилизационен избор на България и точно затова получи “червен картон” от руснаците, а не заради броя на апартаментите, които се оказаха един ( със собствен асансьор!)! Това си е жива мизерия сравнено с милиардите на Черепа, Тиквата, Марешки, разни тимаджии, висаджии, Галеви, Баневи, Арабаджиеви, Бобокови и останалите ! Така че рано е за “смъртна присъда”, за която настояват социоложки като Буруджиева и политици като Румен Петков!

 33. В средата на 1990-те години в частен разговор венелина гочева бива попитана с критична нотка защо издава вестник на толкова просташки език. Отговорът е: “така ни нареждат отгоре” ==> чалгаризирането на нацията не е от вчера държавна политика на управляващото Задкулисие, затова е било въпрос на технологично време да ударим дъното. Ударихме го.

  @sms: цв.цв. никога не е бил друго освен държавен служител. Също като набедения от вас за рубладжия Георги Любенов, чието жилище по квадратура вероятно е колкото банята на цв.цв.

 34. @ симпатизант/ка на ДСБ

  За Георги Любенов съдя не по големината на жилището му и по пресилената му улыбка с избелените зъбки, а по събеседниците, които кани и по “насочващите” въпроси, които им задава по утвърден от няКОЙ сценарий. Мисля, че много по- честни и полезни за ориентирането на хората в сегашната ситуация са предаванията на Веселин Дремджиев, Георги Коритаров (с едно наум!) Антон Тодоров и др., от които човек може да научи нещо.

 35. @sms

  Е, наистина прекалявате със свободните съчинения. Любенов не си избелва зъбите – те са бели и равни по природа. Макар че и да ги избелваше, няма нищо укоримо в това, защото едно телевизионно лице трябва да изглежда максимално добре и е въпрос на елементарно самоуважение да не си показваш беззъбата уста по телевизията като Коритаров. А за гостите на предаването журналистите от казионните медии (дори любимият ви Коритаров) са напълно зависими от шефовете си (както горе споменах, така е било и преди 20-30 години). Г-н Инджев също е писал многократно за забранителните списъци в телевизиите. Изобщо, от всичко, което сте написал/а, ще се съглася само за Дремджиев, но и това потвърждава зависимостта на журналистите от масовите медии от висшестоящите – защото телевизионният канал, по който вoди Дремджиев, е бутиков. 111.

 36. @ симпатизант/ка на ДСБ

  Не че “диалогът” ни не може да продължи, но съвсем ще отегчим форума с дребнотемия като белите зъбки на Гоша Любенов и липсата им при Гоша Коритаров. Затова нека да приключваме 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.