Сарказмът на комисар Нели Крус от ЕК се оказа пророчески: властта наистина вдига паметник на Петьо Блъсков

Неделя сутрин е – време за срамни прояви на добре платен телевизионен ексхибиционизъм  по нанадолнището на т.н. публицистика, превърната в инструмент за пропагандата на управляващите в България. Това ли беше идеята ( ми ), когато преди 20 години утринта на почивния ден стана за пръв у нас време за обсъждане на най-важните теми за обществото със съответните събеседници в предаването “В десетката” по БТВ?

Идеята?! Идеите, които от древността, през епохата на Просвещението и за просветената част от човечеството днес движат света?

Както казва ( в интервю за Петър Волгин по БНТ на 11 септември 2020 година) шефът на ТВ “Европа” и главен адвокат на властовия цинизъм у нас Георги Харизанов “светът не се променя от идеи, светът се променя от хората с власт”.   

Само това откровение на определяния за номер две в ГЕРБ от познавача на партията и бивш номер две в нея Цветан Цветанов е достатъчно да се обясни кратко и звучно като шамар защо България е на дъното не европейските и световните класации по свобода на словото. 

Достатъчно?

Не и за властта. Тя дава всичко от себе си, за мотивиране на съставителите на негативните класации за мястото на българската журналистика в черната дупка на това дъно. 

Пример дава премиерът Борисов не само с подигравателните си обобщения по адрес на журналистите. Още по-ярък е приносът му към омаскаряването на свободното слово тук чрез презрителното пренебрегване на контакта с журналисти ( дори и с неговите най-верни ретранслатори на мераците му сред тях). Премиерът предпочита да си говори сам и с гръб към публиката чрез символиката на кормчията. Сам управлява, сам върти кормилото на държавата и сам си говори зад волана на джипката. 

Но и това поведение на самодържеца на властта у нас е само върха на айсберга. Напомня на онази телевизионна (анти)реклама, която показва в основата на плаваща ледена планина огромно струпване под водата на отпадъци от човешка дейност в океана – с надежда, това да стресне чувствителната част от човечеството.

Дребен, но живописен детайл от това струпване на причини да бъдем презирани по света, стана обявеното през седмицата намерение на властта да на(д)гради цинизма на българската журналистика в лицето на нейното най-ярко лице през последните години Петьо Блъсков. Това е супер идея. Вече няма да има нужда да обясняваме никому защо сме на тази незавидна позиция в измерването на отрицателната температура на изпадналата в кома българска журналистика. 

Комисар Нели Круз, заместник-председател на Европейската комисия, ще се окаже пророк. На срещаат с издатели и журналисти на 20 септември 2012 година в София тя иронизира Блъсков след негова самохвална тирада какъв заслужил създател на вестници е той в България.  “ Да не би да очаквате паметник за това”, саркастично го прекъсна тя, когато вече не можеше да издържа на самохвалството му.

НА СНИМКАТА: Блъсков се залива от самодоволство сред себеподобни издатели

 

 

 

 

И ето че му вдигат паметник под формата на орден “Кирил и Методий”. За цялостен принос ( да не се бърка с руската дума понос, те диария)- точно такъв, с какъвто се хвалеше пред Нели Крус. 

Ял съм му попарата от боклучави нападки през годните – не само във вестниците му. Заради него спряха де ме канят в светската говорилня “На кафе” по Нова телевизия, където се бяха объркали и ми даваха трибуна по сериозни въпроси по времето, когато бях изпаднал в почти пълна медийна немилост след сблъсъка ми с президента Първанов. Блъсков излая по мой адрес и мое отсъствие в това студио лъжата, че съм бил офицер от ДС. Поисках право на отговор. Нарекох го лъжец и Бай Ганьо на българската журналистика. Поривът да ме канят “ на кафе” след това секна.

Ако продължа сарказма на Нели Крус трябва да благодаря на Блъсков за суперлатива, с който писмено , но , уви, незаслужено, ме възвеличи като “син стратег”. В редакционна статия на неговия “Монитор” от 20 юли 2001 година, озаглавена “Сини стратези планират разкол в правителството”, бях откроен като главен син стратег на републиката. Ако не и като шеф на американското посолство по линия на ЦРУ!

 

 

 

 

 

 

Неравна е тази наша задочна битка: той вярва, че аз съм велик ( злодей, по неговите критерии), аз го смятам за нищожество. Макар че за държавата ни той е величие, а моя скромност – едно нищо. Това се илюстрира от снимките от онази срещу с Нели Круз, на която Блъсков се пъчеше сред своите подобия измежду издателите, а на моя скромност на фотографията се вижда сред правостоящите в галерията само носа в горния ляв ъгъл (видно под лупа на снимката по-долу). 

Така стои тук въпросът с носа. Ако не си го вириш нагло и не се буташ в първите редици на обслужващия властта позор, ти натискат главата под водата и ти се налага да си налягаш парцалите под айсбега на статуквото.

   

 

 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/10/02/4121295_no_moje_bi_triabva_evropa_da_nadnikne_v_spalnite_na/

15 мнения за “Сарказмът на комисар Нели Крус от ЕК се оказа пророчески: властта наистина вдига паметник на Петьо Блъсков”

 1. Наглостта на измамниците е знак, че бройката на лековерниците е преминали критичната маса, от което измамниците правят извода, че са богу равни. От облаците на само-обожествяването обаче са пада тежко, защото все някога идва “Видов ден” и за тях.

 2. Когато някой мъдър цар
  след тежкък труд потърси мир
  и умори се да мъдрува,
  събира той разкошен пир
  и в най-големия му жар
  решава да се пошегува.

  Корона кривнал настрана,
  с усмивка хитра на уста,
  на своя златен трон се качва,
  и сред гробовна тишина —
  той, горд от тая висота —
  великолепно се изхрачва.

  И всички храчката следят —
  (те виждали са неведнъж
  историята вечно съща), —
  че щом се лепне въз ликът
  на някой тлъст държавен мъж,
  тя в златен орден се превръща.

  /Дебелянов/

  И те, така.

 3. В държава, която дава орден на почетния председател на Мафията ахмед доган, е неминуемо да дойде и големият ден на блъсков. Приносът му към опростачването на българина обаче явно е четири пъти по-малък от приноса на шаренкава към пут.ин, защото тя е получила цели четири ордена от него https://www.tvevropa.com/2020/09/instrument-li-e-rusofilstvoto-v-politikata-na-bsp/ ==> Обърнете най-вече внимание какво казва шаренкава между седмата и деветата минута на интервюто!

  Гледам и слушам по телевизиите днес политическите коментатори на протестите и имам впечатлението, че работят по едни и същи спуснати опорки: не би вайкане за “езика на омразата”, за замерването с яйца и за – ти да видиш – адското радикализиране на протестите като цяло. Отдавна се питам какво се влага в израза “език на омразата” в контекста на протест, искащ оставката на едно компрометирано до безобразност правителство и като как да стане протестът да му говори с “езика на любовта”?! В повече ми идва лицемерието на разните буруджийки, хараланки и тем подобни: досега неглижираха протестите и им се подиграваха за това, че били някакви артистични безобидни перформънси, които нямали никакъв шанс да трогнат или уплашат тези, от които се искат оставки. Сега, когато хвръкнаха няколко яйца към сградата на МС и якето на стойча, на буруджийките изведнъж им се привидя някакво страшно и неприемливо за деликатните им душици радикализиране. Това е смешно и вместо да се героизира стойча, би трябвало той да благодари на протестиращите, че бяха достатъчно деликатни да не се целят в главата му.

  Респект към протестиращите и към търпението им! И презрение към буруджийките & хараланките, които вместо да спукат падишаха от критики, искания от него на обяснения по хиляди въпроси и вместо да водят протестите, обикалят телевизионните студиа да се жалват от несъществуващата радикализация на протестите. Тежкó и горко на народ с такъв нефелен интелектуален “елит”.

 4. Петьо Блъсков го помня с участието му, заедно с Валери Найденов, в създаването на т.н. “часови” вестници, медии, целящи умишленото опростачване на българите, лишаването на младото поколение от истински духовни идеали: патриотизъм, стремеж за творческо развитие, почтеност в отношенията между гражданите и заместването им с чалгарска простащина, мутренски “просперитет”, резултат от криминални престъпления, сметкаджийско родоотстъпничество, байганьовско пъчене с неграмотността и т.н..
  Този “изискан” публицист на новото време непрекъснато пишеше нещо за “непраните си гащи”, за “изуй гащи”, за “изпърдяните миризливи гащи на баба си”…Въобще визията на “блъснатия” гащник-простак за бъдещото развитие на България през годините стигна само до гащите му!
  Заради тия негови “непрани гащи” сега щели да го наградят и с орден “Кирил и Методий” с огърлие!?

 5. Ако съм достатъчно циничен, бих казал, че формулировката “за приноса му за развитието на съвременната българска журналистика” е коректна.

 6. Към sms:

  Този нерез в кочината на изнасилената българска журналистика, заедно с далеч по -начетения от него, но също толкова циничен Валери Найденов, създаде т.н. “часови вестници”. Тези първи жълти тиражни таблоиди бяха за времето си оръжие за масово опростачаване и за спиране на часовника на българското демократично развитие на нивото на “всички са маскари”.

  Двамата цъфнаха в кабинета ми на главен редактор на БТА като съдружници в новото си начинание. Искаха да минат тънко с абонамент за бюлетините на агенцията, но не ги огря. Превърнаха ме след това в техен враг и ме преследваха злостно, опитвайки се да ме смачкат ( на онзи принцип за вестника, чрез който министър най-добре можел да бъде убит – като муха с мокър парцал).

  Взеха дейно участие като алфа кучета в глутницата, която по времето на мафиотското мулташко правителство на Беров се опитваше ми глозга кокалите. Не се отказаха и след това, когато най-накрая мафиотите успяха да ме повалят въпреки доказано успешната ми съпротива ми срещу противоконституционната дейност на властта, представяна от тях като херувимче, погнало мен, големия злодей в директорския кабинет на БТА, където уж съм се бил барикадирал, отказвайки да напусна, уж в нарушение на “законната” заповед на правителството. То беше осъдено от мен във Върховния съд , а след това и бламирано от Конституционния, което наложи БСП, ДПС и сините любители на мръвки да се издадат за политическия характер на потерята и да гласуват най-сетне по закон в парламента прогонването ми.

  Същият смяташе за много духовито и за признак за тънко чувство за хумор да лансира дебелашки и откровено просташки тези от името на баба си, която му била върховен авторитет.

 7. След г-н Инджев и SMS нямам какво да добавя,комунистите си го предлагат,доста е заслужил пред тях..

 8. @ Иво
  Просто още не мога да повярвам и да се примиря с факта, че тоя, блъснатия в главата, ще получи най- високата степен на ордена “Кирил и Методий” наравно със скромни и всеотдайни учители- възрожденци, български учени със световна слава и най- обичаните ни творци, с които България се гордее! След подобно светотатство и подигравка най- добре би било тези заслужили наградата си българи да хвърят ордените си, девалвирали в евтини тенекийки, пред министерствата на “културата” и “образованието”!
  Интересно КОЙ е идиотът, който предложи точно Блъсков за този орден ?
  КОЙ?

 9. Към sms:

  Формално е предложен от министър Боил Банов.

  Но на практика става дума за събирателен образ на онова, което се кльопа в кочината като върховно качество, макар да става дума за долна помия.

 10. Срам и позор е за българската култура и журналистика и на ръководните органи на държавата ни и подигравка със светите братя Кирил и Методи на този ден да се споменава дори и името на тази отрепка (познат под името Петьо сопола), а на всичко от горе да му се присъжда орден носещ името им, това е подигравка, позор и светотатство!

 11. @ Иво
  Много добре си спомням битките и патилата ти като “законно” уволнен главен редактор на БТА! Но тъй като в България липсваше (липсва и до днес!) каквато и да било колегиална солидарност в медиите, не разчитахме особено на “вътрешна помощ” и се опитахме да помогнем чрез информации до международни журналистически организации, даже организирахме международна журналистическа конференция в София, ако си спомняш. То една ли беше! Идваха лично Ейдън Уайт и Бетина Питърс от IFJ, но и това не помогна за прекратяване на журналистическата скотобойна в България. Отидоха си с комюникета и обещанията от страна на изпълнителната власт “да разгледа отново случаите на уволнения на ръководители на водещи обществени медии”.

 12. “Светът не се променя от идеи, а от хората с власт” – това не е нищо друго освен Тодор Живковото “щом нямаш пари ти нямаш право да решаваш”.
  Цялото управление на Герб премина под това мото. Цялата им политика е всъщност това – диктатура на мръсните пари, тоталитаризъм и не път към Европа, а реабилитиране на Тодор Живков. Кажете ми една европейска черта от характера на Борисов? Няма такава. Няма нито една, нищо общо.
  Как такъв човек може да води проевропейска политика?!?!

 13. Сега полупроводника Петьо Блъсков,догодина
  целия проводник Недялко Недялков.
  Типично по бай Тошовски.

 14. Факт, Бай ви Ганьо отдавна се е захванал по всички летви на стълбата, интересно какво би казал по случая,…
  -Хъ така, кой какво прави, тоя вестникар, все е с тия които са на власт, ама били добри лоши, голяма работа, като ти наринат парата чиста работа,, другите нека си говорят, мислиш нещо за идеали скърбят, вяятъър, завиждат мама му стара , не е друго то, затуй ашколсун и евала кьопоолар, ако някой заслужава награда за нагаждане,, това е тъкмо той, не един медал ,таман три трябва да му закичат, затуй че ги разбира работите,… даа, .. инак риташ срещу властта и си все на дъното, зер някой ще ти подаде ръка тогава, другият път…

  От друга страна на тунела, навярно някои от тези които чакаха доживяха вместо безмълвни протести и «Лет ит би» на Бийтълс всеки кръгъл час, по БНР да дават думата на различно мнение,
  https://bnr.bg/play/post/101350942
  Доколкото се вярва в магии и на харизми, според социологията, подобно некоректно за момента мнение, споделят над поливната от анкетираните.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.