Шиши от Банкя по стъпките Иван Сусанин от Русия, но не по патриотични, а по парични и себични подбуди

 

Известният икономист и университетски преподавател Боян Дуранкев направи това, което можеше да стори чрез въпросите си всеки компетентен журналист, ако имаше достъп до криещия се от журналисти вече трети месец премиер Борисов: попари театралното му преиграване, възторга му от оптимистичната химера за икономиката на България, базирана на една дългосрочна хипотеза за евентуално по-добър бизнес климат в България след края на 10 годишното му управление.

Дългосрочната ( умерено оптимистична) прогноза на Муудис за българската икономика, размахана за политически цели като форма на автореклама от Борисов, се обезсмисля от дълговата срочна криза, създадена не само и просто от обективните обстоятелства около пандемичната обстановка, но и задълбочена от популистките действия на правителството.

В интервю за Радио Фокус проф. Дуранкев отбеляза, че новите кредити на държавата, взети от сегашните власти, продължават да се повишават и вече надминават показателите на задлъжнялост на НРБ.

С други думи, колкото и Борисов да “боядисва” в розови тонове онова, което ни е построил, завещанието му ще бъде  за(г)робващо. И по този показател той, противно на досегашното му скромничене, че не може да надмине стореното от Живков, вече го е изпреварил.

 

  Икономиката ни е в спад, бюджетът изтънява, външните дългове нарастват, доходите нелогично поемат нагоре, а външнотърговският обмен бележи значително влошаване от 8 процента спад на износа за януари – август в сравнение със същия период на миналата година, изрежда професорът.

И още:

„Ние сме в разгара на предизборната кампания. Управляващите вече знаят, че са в края на мандата си и увеличават обещанията за социалните помощи, за по-високите пенсии и по-висока минимална работна заплата без да пипат данъците. Кандидатите за властта също обещават повишени пенсии и заплати…И на фона на това се появява хубава новина за повишаване на дългосрочния рейтинг…”. 

И какво се очаква, не според чуждата рейтингова агенция за далечното бъдеще, а за близките месеци и години, според проф. Дуранкев? 

„Очакват се фалити на големи, средни, малки организации, производствени, финансови, секторите на услугите. Чака ни чистилище следващите до три години и един преход към следващото правителство, което с парламент и президент ще трябва да търси консенсусни решения“.

 

Няма радост за никого в трезвите думи на проф. Дуранкев. Но се питам колко гняв тепърва предстои да се трупа и накъде ще избие той в обсебената от  Банкянския Шиши държава, която неизбежно ще ни завещае да си я “чукаме от главата”. 

Ще може ли той да си позволи да злорадства какво ни се случва без неговото водачество при завършен руско-турски поток на стойност три милиарда, копирайки по заповед на Путин стила на руския национален герой Иван Сусанин, който завел чуждите нашественици да погинат в блатото, жертвайки съзнателно живота си?

 

С тази разлика от руската митология, че Иван Сусанин, доколкото изобщо е съществувал,е бил воден от чувства патриотични, докато Борисов – от парични и себични. Което е “друга опера”.

Рисунка към операта “Иван Сусанин” от Глинка

8 мнения за “Шиши от Банкя по стъпките Иван Сусанин от Русия, но не по патриотични, а по парични и себични подбуди”

 1. Руският консул в Русе: Нямаме проблем с адаптацията (на сънародниците ни) в България!

  Не само че нямат никакви проблеми руснаците с адаптацията си у нас, ами със съдействието на местните кметове успешно продължават да русифицират българите и Черноморието ни!

  Още „дребни“ детайлчета от пълзящата русификация по Българското черноморие:

  I.
  Фирмите, които доставят КАБЕЛНА телевизия по Черноморието ни, се отличават със “специфични” пакети, в които преобладават като бройка руските канали и популярни канали като “Аnimal planet”, предпочитани от деца и възрастни, но дублирани на руски език (рядко със субтитри и на български). Тъй като повечето деца и възрастни, любители на животните и природата, не смогват да прочетат бързо сменящите се субтитри са принудени пак да слушат само „мяученето“ на руски . Естествено, в пакета са включени и някои „български“ канали като русофилската ТВ “Алфа” на Сидеров, ТВ „СКОТ“ на Валера Симеонав, Военният (русофилски) канал, 7/8 учиндолската чалга, и други отводни, мръсни канали все на руска хранилка. Има реална опасност невръстните българчета по Черноморието да проговорят първо на руски и после на “непрестижния”, спомагателен български език!

  Оня министър на транспорта и комуникациите (с рибешките очи) преводачът на никарагуанските партизани във Военна болница, би трябвало “немедлено” да изпрати инструкции до поделенията си в страната да не се назначават “постоянно пребиваващи”руснаци и такива с двойно гражданство, в чувствителни за националната сигурност държавни (и частни!) структури, свързани с комуникационния бизнес – пощи, куриерски фирми ( като „Econt“), доставчици на интернет и ТВ услуги и т.н., защото “постоянно пребиваващите” са част от руската пета колона, подготвяща (на място) руската окупация на Черноморието ни. По негласно правило всяка нормална държава по света не позволява назначаването на индивиди с “имперско мислене” (патологично увреждане на психиката в резултат на неправилно патриотично възпитание в детството, довело до автоматично активиране на окупационен нагон всеки път, щом нещо „за границу“ им хареса или, когато “родина-мать завьот”) в чувствителни за националната й сигурност области в комуникациите, иновационните технологии, армията, политиката. Точно обратно на правилото, което практикува Борисов у нас, обобщено в израза “Ела, вълчо, изяж ме!” Така че ненадерталците с “имперското им мислене” може да ходят да си го практикуват “мисленето” само у тях! (Защото аз пък може да съм с „марсианско мислене“, което да не признава за пълноценен неандерталския им етнос и да считам всички руснаци за дебили с основание, защото живеят по 10 -20- 30- 40 и повече години в България, а „не могат“ да научат елементарен български, докато всеки български гражданин, независимо от образованието си, когато отиде да живее и работи в чужбина, само за 6 месеца, до година, научава езика на страната. Въпрос на интелигентност и уважение към държавата, която го е приела. )
  А Борисов, стига да поиска, по същия начин, по който допусна в страната ни хиляди “постоянно пребивващи” петоколонници, лесно може да намери законово основание, за да ги изкара от България: Не знаят български език, не познават историята, традициите, културните достижения и цивилизационен принос на българите, не откриват работни места, не работят, нарушават законите, крадат, мърсят… въобще какво правят тук ?

  II.
  „Болен здрав носи!“
  Не е ли скандално, ако като “постоянно пребиваващ” в България руски гражданин си получил правото да си поръчваш и да се снабдяваш БЕЗПЛАТНО СЪС СКЪПИ МЕДИКАМЕНТИ с рецепта, финансирана от Българската национална здравна каса и в същото време не си си направил труда да научиш поне няколко думи на български език, сякаш аптекарите са длъжни да знаят руския ти ?! Това си е нагла демонстрация на имперско презрение и неуважение към бедните (заради енергийния грабеж) българи и българските институции, които със здравните си застраховки са платили лекарството ти! (Казват, че “уж” имало някаква спогодба за „реимбурсиране“ на подобни рецепти от руската здравна каса, но на практика то не се изпълнявало или каквото идвало било с голямо закъснение!)

  III.
  По морето се радва на популярност продукт на Пловдивския месокомбинат със родолюбивото име “Московские колбаса”, което ми звучи определено като антиреклама, защото московские колбаса са далеч от критериите на т.н. “кучешка радост” у нас; в супермаркетите е пълно с “кефир”, “сгущенка” “гречко”,” мука”, пряники, икра, моженое и т.н., без етикети върху продукта с превод на български език, сякаш не сме в България, а много от рекламите по местните радиа са на руски език, което е нарушение на Закона за медиите, таблата с менюто на повечето ресторанти също са само на руски език.

  https://i.ibb.co/4RxvjHd/4-m.jpg
  https://i.ibb.co/Z1NJPLc/5-m.jpg
  https://i.ibb.co/hD0N3YC/7-m.jpg
  https://i.ibb.co/6wfcc0K/8.jpg

  IV.
  Руското “инвестиционно” присъствие (пране) се разпознава по размаха на наглостта, с която се пренебрегват законите на Р България, което дори най-могъщите родни мутри не си позволяват, и по чудовищния грандомански кич, стил “колониален” т.е. казармен алкатрас, върху купени на безценица общински терени на първа линия, бивши военни поделения с „отпаднала необходимост“ и т.н. Като илюстрация, няколко снимки от наскоро завършения “Valencia gardens” в Несебър на ул.”Южен плаж”, една несъвместима смесица на различни “колониални” стилове, с много „лимбички“ и „охлювчета“ по фасадите, построен в нарушение на почти всички закони за устройство на териториите по Черноморието ни. Предположението за „руска инвестиция“ се потвърждава от гордо развяващия се руски флаг на пилона пред входа на комплекса и изцяло пластмасовата разноцветна “градинка”с неясно предназначение, от която се носи задушлива миризма на стопен от слънцето найлон. Подобни мегаломански сгради в псевдо”колониален” ( казармен) стил са нацвъкани навсякъде из Поморие, Свети Влас, Созопол , СОК „Камчия“ и други “руски” населени места в България! Тази кичозна архитектурна окупация на българските градове е като раково образование в хармоничната архитектурна тъкан на българските селища. Със сигурност, целият този невъобразим кич , рано или късно, подлежи на събаряне! Да, уважеми руски собственици на недвижимость в България, у нас архитектурната окупация не е “навсегда”!

  https://i.ibb.co/ygxydsj/1-v.jpg
  https://i.ibb.co/Zg1Zcbq/2v.jpg
  https://i.ibb.co/Gn6JRd8/3-v.jpg

  V.
  Характерна мания на руските постоянно пребиваващи (окупатори) е да се ограждат с железни огради, зидове, синджири, катинари, ненужни стълбички, които правят преминаването недостъпно (като пример строителните прегради и насипан чакъл върху пясъка в „Росенец”) с огромни надписи на български език “ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, МИНАВАНЕТО СТРОГО ЗАБРАНЕНО!”

  https://i.ibb.co/d52Pjty/berezka.jpg

  Посетителят на Несебър няма начин да не забележи КОНТРАСТА между благоустроения район около „Южния плаж“, където са руските хотели и апартаменти, с десетки детски площадки, сделани с европейски пари, почистени зелени градинки с разцъфтял индийски люляк, палми, кактуси и района около „Северния плаж“, без брегоукрепване, превърнат в сметище, където живеят предимно местни, въпреки че те, за разлика от постоянно пребиваващите, съвестно си плащат данъците ( смет, сгради, туристическа дейност) към общинския бюджет.

  https://i.ibb.co/YTQwTGD/9b.jpg
  https://i.ibb.co/7bVHT0r/10b.jpg

  Напоследък започна да се създава и промъква, чрез „тлъстите“ медии, едно впечатление, че руският етнически окупационен десант по Черноморието ни е в „отстъпление“, че руснаците продавали имотите си, отивали си… Хора, не е вярно, че отстъпват! Напротив! Само че имат „государственые инструкции“ да го правят с по-фини методи и „хватки“ и с по-щедра корупция на местните кметове, за да е невидимо настъплението, щото и той ,оня нафукан Толстой, взе, че издаде четата!

 2. До sms и всички съфорумци

  Как мислите, възможно ли е такива безобразия да се случат в Полша, примерно?

 3. В добавка на казаното по-горе по отношение на бизнес-климата добавяме и “черешката“ на нашата BG торта:

  https://www.youtube.com/watch?v=NBa01IlKh0I

  Описания случай си ни е до болка познатия стил „8-те джуджета“ но по-интересното е който знае немски да прочете коментарите от обикновените германци под видеото – те са унищожително еднозначни.

  Поздрави от Бавария!

 4. De Profundis: Да се отнасяме към наглата руска политика срещу нас като към коронавируса

  Ако Русия не се разпадне и не задълбае в себе си, като по този начин ни отърве от себе си, опитите за натиск срещу България ще продължават вечно
  Пламен Асенов

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-de-profundis-da-se-otnasyame-kam-naglata-ruska-politika-sreshtu-nas-kato-kam-koronavirusa

 5. @ Българин

  “Такива безобразия” могат да се случат само в България, където, както пише Пламен Асенов в прекрасния си анализ от днес, “върховната форма на български патриотизъм, е да дадеш душата си за Русия” или накратко казано (публично!) от Ивайло Кальфин, бивш министър на външните работи на Р.България, бивш зам.премиер, бивш социален министър и бивш евродепутат: “Който не обича Русия, не обича България!” Как мислите? Чии интереси е защитавал този висш администратор на постовете, които е заемал? Българските или руските?

  Само в България Русия винаги успява да инсталира във влЪстта откровени национални предатели, неграмотни рублофили, без сянка съпротива от страна на българското общество, хипнотизирано от отровната проруска пропаганда. Къде е спасението? За съхранението на идентичността и достойнството ни на свободни българи, ни е нужен нов министър на образованието, някой като Стамболов, за да започнат (най- после!) българските деца да изучават в училище истинската история на България.
  Ето пример от това лято, когато на опашката пред един павилион за закуски се възмутих на висок глас от постъпката на нахално прередилата ме постоянно пребиваваща рускиня, младата баничарка на касата се опита да я оправдае с думите: “Недейте, защото, ако не бяха руснациге да ни освободят от турците…” Беше нелепо и комично да си представя нагледно как точно тази постоянно пребиваваща дебелана, накачена с поне половин килограм бижута, ни “освобождава” от турците 🙂 но, очевидно, девойчето го вярваше, нали така бяха го учили в училище, така пише в “българските” учебници по история.

 6. @sms
  14.10.2020 в 11:49

  Ами направо директно ще Ви отговоря – аз мисля, че този администратор е защитавал основно руските имперски интереси, а за защита на българските – единствено и само след щателно проучване, да не би случайно да бъдат в конфликт на интереси с руските такива!
  —–
  Така.
  —–
  А сега, ако ми позволите, и аз да попитам нещо.
  Как мислите, след като близо 10 (че и повече!) години, във Фактор.БГ не дават и не позволяват и една откровено негативна оценка за управлението на Върховния будистки Вожд БъБъ, цялата му бандитска СИКаджийска шайка, и рояците калинки и мисирки покрай него, аз мога ли или не мога да имам известни съмнения И относно тях?
  —–
  Благодаря!

 7. @ Българин

  И мен ме изумяват някои детайли във “Фактор” като се започне от “странните” снимки, които се появяват от време на време, често илюстрация към материали на здравна тема, все на някакви муцуни, взети от руски сайтове- уж “доктори”, скитащи “отшелници”, подробности от човешката анатомия, но реших, че (може би) това е проява на чувството за хумор на дизайнера на сайта, който пък често ме ядосва, защото уж под напора на нова информация “изтегля” много бързо от челото на страницата важни анализи и информации, които би трябвало дълго да стоят пред очите на читателя, за да ги прочетат повече хора. Затова, щом прочета нещо наистина интересно, веднага го “букмарквам”, за да не го търся после, скрито по тематичните рубрики. Кой точно е дизайнера на Faktor.bg ?

  В интерес на справедливостта, аз лично изпитвам благодарност (с малки изключения) за актуалната и интересна информация, която публикува този сайт. То няма и голям избор сред стотиците хибридки в интернет. Не пропускам да го отворя поне един път на ден. Идеални неща, за съжаление, няма, както няма и начин да не е внедрен в екипа на Faktor.bg някой дълбоко законспириран саботьор.
  Нямам впечатлението, че там прикриват предателствата на Борисов, но може и да пропускам нещо, защото информационното ми “хоби” има друг акцент. Ще внимавам повече! 🙂

 8. До sms

  Отворихте дълга тема за разговор…Няма смисъл да крия, че Фактор.бг е един от любимите ми и основни източници на достоверна информация, и то от години наред.
  И точно заради това, че човек практически няма, цитирам Ви “… голям избор сред стотиците хибридки в интернет….”, лично мен ме изумяват някои детайли там, затова и ги споделям.
  Далеч съм от мисълта моето лично мнение на верен фен и читател да промени тази тяхна политика.
  Но пък и всеки има право да си изкаже свободно позицията, нали?

  Оставам с уважение към Вас

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.