Разкритата скрита кар(ан)тинка на Борисовото енергийно заиграване с Русия

Споменаването на Русия отпадна тихомълком от българското енергийно рапортуване пред Брюксел. Това се вижда под лупата на експерти, разчели “скритата картинка” в балканския поток от думи, предназначен за европейска консумация във връзка с енергийните помисли на българското правителство.

“Европейската комисия излезе с остри критики за Интегрирания национален план “Енергия и Климат” (ИНПЕК) на България. Стратегическият документ описва какви цели си поставя страната ни до 2030 г. и как смята да ги постигне. Той е изработен от две министерства – на енергетиката и на околната среда и водите”. https://faktor.bg/bg/articles/ek-izleze-s-kritichen-doklad-za-energiyniya-plan-na-balgariya-do-2030-g

Най-интересната част от европейската реакция е…изпреварващата реакция на българските власти, констатирана от анализ на “Дневник”, цитиран от Фактор.бг. Защото анализаторите са забелязали какво липсва в “скритата кар(ан)тинка” в преработения за европейска консумация в рамките на текст от 280 страници, изписани с дребен шрифт: липсва думата Русия, за разлика от първия вариант на документа.

Конкретно авторите на предложената за прочит от европейските специалисти правителствена енергийна стратегия на България изобщо не споменават АЕЦ “Белене”, 7 блок на АЕЦ “Козлодуй ”. Нито става дума за маскирания от Борисов като “Балкански поток” и обречен на яловост от американската съпротива и динамиката на регионалния пазар “Турски поток”. 

Самата Турция, която по последни данни вече намали в пъти вноса си на газ от Русия и спря това лято подводния “Син поток” от Русия ( уж за ремонт ), е на път изобщо да се преориентира към Азербайджан, Иран, Катар, САЩ и към новооткрити собствени източници за задоволяване на нуждите си от газ. Русия вече изпадна от първо на четвърто място сред вносителите на суровината в Турция.

Чудно ли е, че тихомълком и България спира да споменава в докладите си до ЕК за руския газ и транзитирането му през същата тази Турция, беглец от някогашната си руска газова обвързаност? Не. Ето защо няма в рапортуването на София пред Брюксел и обичайните пояснения за плановете за транспортиране на природен газ през България, споменаван преди като руски. 

Но, както вече стана дума в началото на този текст, въпреки това Европейската комисия не се хваща на опитите да бъде “умилостивена” и реагира с категорична критика на празнословието на софийското енергийно многословие.

А в същото време …

В същото време държавният секретар Майк Помпео предупреждава Румъния за зловредното влияние на Русия, комунистически Китай и техните ( местни) помагачи. Това се казва в негово обръщение към министъра на външните работи на Румъния Богдан Ауреску.https://www.gazeta.ru/politics/news/2020/10/20/n_15105187.shtml

В това румънско-българско уравнение има само една неизвестна величина: кога западните ни съюзници ще престанат да премълчават в публичните си изявления Борисовото енергийно заиграване с Путин, срещу което засега се дочува само приглушено ръмжене от страна на Брюксел и Вашингтон?

Въпрос на време е. А времето на платената любов между ЕНП и Борисов, като приносител на гласове в общия партиен кюп, изтича. Дори и да се дотътри до редовните български парламентарни избори през март в качеството на заинатил се на поста български премиер, токсичният Борисов вече ще носи само негативи на енепейците. Те го знаят и той го знае. Остава да видим развръзката.  

 

25 мнения за “Разкритата скрита кар(ан)тинка на Борисовото енергийно заиграване с Русия”

 1. Обувките на рублоядите ще се развържат след приклякането пред Русия по темата Северна Македония.
  Комун-русофилите ни готвят поредното и убийствено по катастрофалните последици за българската “държава на духа” предателство.
  Отказът от българската, старобългарската, азбука чрез утвърждаване на наложената ни от руснаците “славянска” писменост, уж в името на европейско бъдеще за хората в Македония, подготвяните отровни компромиси с исторически доказани факти, умишленото пускане на сръбското икономическо проникване преди нас в Македония, умишленото протакане и проваляне на стратегически проекти които да свържат необратимо хора, икономики, религия и култура отблъскват двата братски народа и превръщат Македония в настървено шовинистично оръжие в ръцете на сръбския национализъм и нов руски троянски кон в евроатлантическите структури, но с озъбена антибългарска физиономия.
  Влиянието на коминтерно-славянистките/русофилски/ фактори върху българската политика пряко водят народа ни към маргинализиране, обездушаване и физическа смърт.
  Нито една от двете спорещи страни няма бъдеще следвайки внушенията на руско-сръбските наставници.
  Затова, след компроментирането на икономическите възможности за сближаване, които ЕС ни предоставя, следва логично предателство и крах на духовността, което ще е началото на края на последната значима българска идея, а с това и края на хилядолетната ни държавност.
  Срамните пазарлъци и селяшко хитруване пред очевидни факти компроментират пред света и нас и македонците, като безхарактерни послушници на вражеска воля.
  България трябва веднага да спре този цирк с пазарлък за миналото, да пуска безусловно Македония в ЕС, да забрави детските си мечти, и да се обърне към себе си, като извади от тялото на нацията руските и комунистически пропагандни осколки и се заеме с лечението на физическите/икономически/ и духовните си рани нанесени от русофилството и комунизма.
  Само така ще направим България отново велика. А Македония да следва съдбата която си изберат хората и, без да се вълнуваме от това.

 2. @Любо Пандев – Съгласен съм 100% с казаното. Както се казва – Да си трошат главите. Колкото повече се задълбаваме толова повече слизаме на нивото на две деца, които се карат за играчки. По-голямия брат трябва да даде пример и отстъпи.

 3. Правителството в сянка на БСП е нагло предупреждение за опасно евразийско бъдеще за България

  Призивът „всички заедно срещу ГЕРБ“ ще отведе България към зависимост от империята на Кремъл
  Николай Ненчев

  https://faktor.bg/bg/articles/bsp-dava-zayavka-za-nov-politicheski-rezhim-na-zavisimost-ot-imperiyata-na-kremal

 4. към sms:

  Тук Ненчев подвежда, свирейки КГБ напеви! Сумарно призивът е „всички заедно срещу мутрите и матрьошките“.

 5. @Калитко

  С това последното “отстъпи”, настъпи ла..ното. Скрита лимонка си ти калитко.

 6. „Хюман Райтс Уоч” посочи военните престъпници – списъкът на убийците започва с Путин и Башар

  Време е международната общност да приеме колективни мерки срещу световния гангстер Русия
  Капитан I ранг о. з. Васил Данов,
  координатор на Генералния щаб
  по Международно хумантиарно право
  през 1999-2006 г.

  https://faktor.bg/bg/articles/hyuman-rayts-uoch-posochi-voennite-prestapnitsi-spisakat-na-ubiytsite-zapochva-s-putin-i-bashar

 7. Не зная какво са мазали в този национален план рубладжийското котило, но аз съм наясно с :
  1.Българите по газ ходим. Шистов газ в Добруджа. Върви някаква имитация на дейност с търсене на газ в хан Аспарух и Силистар, докато тези дни Ердоган обяви,че са открили в техния шелф газ и до 3 години започват добив.
  2. Цената за построяване на соларни централи в САЩ е 1,20-1,30§ на 1ват променливотокова мощност.
  3. В момента усилено се разработват водородни централи.
  4. Около 10 години не можаха да уцелят тръбите на румънците за да се свържем с тях.
  5.Пак около 10 години се имитира дейност по интерконектора с Гърция и още никой не знае кога ще се вържем с тях.
  6. Лукойл не плаща данък печалба от 2007г. и това е руска територия забранена за българи и български контролни органи и при ниския акциз реализира огромни печалби. Загубите за България са около 500 милиона евра годишно.
  7. В Козлодуй се трупа огромно количество ядрен отпадък, който трябва да се съхранява стотици хиляди години.
  Големият проблем е, че ако геройкото не подаде оставка и го добута до редовните парламентарни избори и ако не може да се състави ново правителство , той може да си управлява още дълго и това мафиотско котило (всички в този парламент) да продължава да се чувства комфортно.

 8. Много хубав този призив “Всички срещу мутрите и матрьошките”… Само кои са тези всички, след като гореспоменатите са няколко трети от политическия спектър…?

 9. Прясно-прясно. Държавният департамент разширява санкциите срещу СП-2 и Банкястрийм. Както и предвидих, разпростират се и върху доставчиците за работещите фирми, с пояснението “освен ако не се касае за съхраняване на природата и живота на хората”:
  https://www.state.gov/protecting-europes-energy-security-act-peesa/
  БиБитко и шайката му ще трябва да измислят някаква нова легенда.

 10. към Караиванов:

  “…кои са тези всички…”

  Всички, които сме на площада /изключвам подставените лица/ + 68% подкрепящи протеста българи. С много хора говорих – повечето са наясно, че основния враг е Русия. Духът излезе от бутилката и връщане назад няма.

 11. Христо Иванов сезира МОСВ: С 350 млн. лв. наши пари държавата подарява Варненското пристанище на Доган (видео)
  (Доган е подставеното лице на руснаците, т.е. разсипваме нашето българско пристанище Варна и подаряваме дейността му на руснаците + еколигично замърсяване на района като “бонус” !)

  https://faktor.bg/bg/articles/hristo-ivanov-darzhavata-podaryava-s-nashi-pari-varnenskoto-pristanishte-na-ahmed-dogan

 12. Държавният департамент на САЩ разшири обхвата на санкциите срещу фирми, свързани с “Турски поток” и “Северен поток 2” и им даде срок от един месец да напуснат тези два проекта. На американски наказателни мерки вече подлежат не само непосредствените строители на газопроводите и техните продължения, но и тези, които предоставят различни услуги на собствениците на кораби и съоръжения.

  САЩ ясно заявяват от месеци насам, че правителството на Бойко Борисов строи не “Балкански поток”, а именно продължение на руския “Турски поток”, в което влага над 2 млрд. лв пари на българските данъкоплатци.
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/10/21/4129478_sasht_razshiriha_obhvata_na_sankciite_sreshtu_turski/?ref=home_layer2
  ======
  Борисов няма полезен ход.
  Мутренските му хитрини менават само в мутренския свят, на международния подиум е като Пулев vs Кличко, балетни стъпки и после knock out.

 13. „Смятаме, че призивът „всички заедно срещу ГЕРБ“ е пътят, по който най-голямата партия в протеста ще отведе България към Евразия!“ н.ненчев

  Каква наглост?! Този човек Ненчев и неговото маргинално БЗНС, които пристанаха на антидемократите и отявлените русофили Борисов и Гешев, отправят апел към ДЕМОКРАТИ. НЕНЧЕВ И НЕГОВОТО БЗНС ВЕЧЕ НЕ СА ЧАСТ ОТ ДЕМОКРАТИЧНИЯ СВЯТ НА БЪЛГАРИЯ, ТЕ СА ЧАСТ ОТ ГЕРБ. Това се отнася и за посестримата им СДС, както и за всички подобни всеядни партийки.

  ВСИЧКИ СРЕЩУ ГЕРБ! ТОВА ПРОТЕСТЪТ ГО ИСКА, НАРОДЪТ ГО ИСКА, а не Нинова сестрата на Борисов по партийна линия.

  Пътят на спасението на България е премахването на борисовото управление.
  СВАЛЯНЕ НА БОРИСОВ(герб) ОТ ВЛАСТ- СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО-ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ

  УСПЕХ НА ПРОТЕСТА! УСПЕХ ЗА ВСИЧКИ ДЕМОКРАТИЧНИ И СВОБОДНИ ХОРА! БЛАГОДЕНСТВИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!

 14. @Терзийски
  Внимавай Терзийски! Навлизаш в опасни конспиративни води. Като нищо мага да ти гръмна в краката…

 15. @Тодор Тодоров
  А защо въпросът на социолозите “За кого ще гласувате?” не ви лови? Все пак ще продължа да се взирам в Сл. Трифонов, за да забележа нещо антпутинско (освен ръста) в него…

 16. към Караиванов:

  @ “За кого ще гласувате?”

  Повечето хора от протестите с които говорих, всичките ми приятели, както и аз, ще гласуваме за Хр. Иванов. А по отношение на дългия чалгар – трудно в рубладжия ще забележите нещо антипутинско …

 17. Правителството (Борисов!) беше против да сме домакин на “Три морета”

  (Борисов продължава да е против натовски бази на Черноморието ни, иска да се отбраняваме с плажни чадъри, лодки и водни колела срещу руската агресия, отстъпи многократно небето на България, за да прелитат руските самолети, нотоварени с ракети към Сърбия, за което получи “тиквен” медал от Вучич и Путин.)

  https://www.24chasa.bg/novini/article/9141922

 18. @Тодор Тодоров
  И аз така ще гласувам.
  Мисълта ми беше, че сме 10 %, останалото е мутра, матрьошка, мутра, матрьошка…

 19. Г-н Инджев, моля обявете ip адреса и имейла на мераклията Калитко.
  Моля в бъдеще всякакви индивиди постващи заплахи към коментиращите да се режат.

 20. Към Ив. Терзийски:

  Реших, че “гръмването в краката”, употребен от въпросния Калитко, е превод от “американски език” , нещо като “автогол” на български. Но сте в правото си да го разбирате и буквално, което наистина звучи като заплаха.

 21. За % мислещите и търсещите под вола теле:

  “Всяка революционна идея провокира три фази на реакция. 1. Това е съвършено невъзможно. 2. Възможно е, но не си струва да се прави. 3. Казах ви, че това е добра идея от самото начало.” Артър Кларк

 22. към Караиванов:

  68% поддържат протеста, така че тези 10% вече не ми звучат реално. Мисля, че ще има големи изненади по изборите.

 23. @Терзийски: Обикновено не влизам в online спорове, но ограниченоста ти ме шокира и не мога да се спра да направя още един коментар-въпрос: Как може да възприемеш отговора ми като заплаха, освен ако аз не съм буквално една от онези овални, 400 грамови бомби, които ти наричаш по онзи стар армейско- съветски жаргон “лимонка”? Или нака те питам по по-прост начин (като за теб): Ако бях “лимонка” кака бих могъл да натискам клавиатурата на лаптопа? По-добре да спреш да пишеш глупости, защото ставаш смешен…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.