Бойковизмът Бойкотира европейската инициатива “Три морета”, подкрепена от САЩ, а Румен Радев стана нейно лице – кой сега е “по-американец”?

Инициативата “Три морета” не е като химерата “България на три морета”, както някой може да си помисли. Става дума за рядък по рода си нов проект за европейско ( повече от регионално, направо вертикално ) сътрудничество между демократични държави със сходни икономически интереси на континента от Север до Юг.

Още по-ценно е, че този проект е подкрепен с обещано “капаро” от 1 милиард долара от САЩ в момент, когато президентството на Тръмп постави сериозно под въпрос евроатлантическото сътрудничество. Но на уж прозападното, уж проатлантическото ни правителство това “изведнъж” му се стори не чак толкова добра идея и направи възможното да я саботира. https://clubz.bg/105432-sabotira_li_kabinetyt_radev_za_tri_moreta_razkaz_ot_dondukov_2

Темата можеше и да не изплува толкова явно като отпадък, отделен в трите морета от нашите на(х)акани управници, ако не се бяха напънали толкова да се борят с Румен Радев, личния враг на Борисов. Вместо да го оставят да си върши работата колкото е възможно в рамките на ограничените му от конституцията възможности и да се моли за правителствената вноска за българското участие в проекта, те отново го легитимираха- този път като по-загрижен за европейското сътрудничество и американската подкрепа за него.

Щеше да бъде достатъчно да завърша този коментар с призива “оставка” на Бойкотиращите евроатлантическата ни интеграция Бойковисти.  

Обаче имам и въпрос(и): какво става, да не би Румен Радев, който засегна от Талин въпроса за спорната роля на “прокарването на тръби” през България, а сега се оказва и “повече проамериканец и проевропеец” от русофилстващия като контрапункт Борисов, да дава знак за плавна промяна в своя промосковски профил?

Апропо, представители на Американската търговска камара в България също са били част от делегацията, водена от Румен Радев в Естония, където беше предвидено България да поеме председателството на инициативата “Три морета”.

Кой сега е “по-американец”? Радев се изказа в Талин негативно за строителството на путинския “Турски поток” в България, макар и да не го назова директно. Направи го ден преди Вашингтон да втвърди санкциите срещу него. В същото време Борисов козирува на Путин и продължава да дълбае с помощта на руски фирми под саудитско прикритие за осъществяване на обречения руски геостратегически газов проект у нас.

Тази “подробност” за включването на членове на американската камара в делегацията и участието им във форума беше “спестена” от кресливата пропаганда на Бойкотиращите наши управленци.

В разпространено днес съобщение, изпратено и до ivo.bg, пише между другото следното:

Американската търговска камара в България участва на Срещата на върха на Инициативата „Три морета” в Талин, Естония

Талин, Естония / София, България, 21 октомври 2020 г. – Американската търговска камара в България взе участие по време на Виртуалната среща на върха на форума „Три морета“ в Талин, Естония, която се проведе на 19 октомври 2020 г. Петър Т. Иванов, главен изпълнителен директор и Даниел Киряков, мениджър «Комуникации и връзки с институциите» присъстваха и на бизнес форума в балтийската страна, като част от делегацията, водена от президента на Република България Румен Радев.

AmCham in Europe и „Три морета“

Американската търговска камара в България си е поставила за цел да партнира с всички български институции за успешното домакинство на страната ни на Срещата на върха през 2021 г., както и да участва активно в предстоящото структуриране на предложените проекти. Камарата е активен член на мрежата от 45 камари „AmChams in Europe“. През 2019 г. единадесет от тях – тези от страните, включени в Инициативата – подписаха Декларацията от Любляна, чрез която те подкрепиха инициативата. Нещо повече, те поеха ангажимент да работят заедно за продължаване на растежа и устойчивото развитие на региона в партньорство със САЩ, които инициират процеса през 2016 г.

„През последните седмици сме свидетели на постигането на два значими етапа по отношение на «Три морета». Първо, усилията на президента Радев да спечели домакинството на Срещата на върха през 2021 г., се увенчаха с успех. В резултат той получи знамето на инициативата от естонския президент Керсти Калюлайд. Второ, приветстваме решението на правителството на България да обещае 20 милиона евро в Инвестиционния фонд «Три морета». Тези две действия нареждат България сред най-активните държави на инициативата, които са решени да продължат да градят своето евро-атлантическо бъдеще. Затова и Американската търговска камара в България се стреми да бъде бизнес партньорът на националните институции, с които заедно да работи за реализиране на националния ни интерес.“ – коментира Петър Т. Иванов, главен изпълнителен директор, след посещението.

7 мнения за “Бойковизмът Бойкотира европейската инициатива “Три морета”, подкрепена от САЩ, а Румен Радев стана нейно лице – кой сега е “по-американец”?”

 1. Радев твърди и друго. Че МВнР също е било против домакинството ни през 2021г. Под предлог, че имало избори. Предполагам, че е имало външна реакция на действията на изпълнителната власт, защото днес Бойко иска специалните служби “да разследват кой е саботирал президента”. Т.е., признава, че става дума за саботаж.

 2. няКОЙ е дръпнал шалтера, с цел Радев не е си проведе договорените срещи. Ами чудесно! Така, партньорите ни са видяли, къде има проблем. А и КОЙ е проблемът.
  Имах предубеждения към Радев, заради схемите на Решетников и Корнелия.
  Радев ще вземе да се окаже български офицер и натовски генерал!
  Нищо не изглежда така, както изглежда.

 3. В бриджа има една техника на разиграване, която се нарича “поставяне в ръка”. Накратко идеята – даваш взятка на този противник, който след това да ти играе отляво към твоя вилица (А Q например) или към друга карта, която не е сигурно, че ще спечели по друг начин или със сигурност няма да спечели ако сам я играеш (например да ти играе към K х, изпод А). При тази маневра ПЪРВО трябва да се разчистят другите цветове, за да не може противникът да излезе от ръка с някой от тях. Чрез тази маневра се печели една допълнителна взятка, която обикновено е достатъчна, за да се изпълни договорът. Тази маневра не е никак лесна, но е една от красивите маневри. Виждаш лека усмивка на лицето на противника – в бриджа тези неща се награждават с поздравление от портивниците.

  Нещо такова му се играе на премиера. Той може да е голем на белотче, но на бридж е бегинер и ще го вкарат сега него с двеста, както се казва в библията. В момента му разчистват цветовете, предстои поставяне в ръка и той сам ще трябва да изпълни договора на противника. В политиката това е сериозна дипломация – да поставиш противника в ситуация, в която сам да ти свърши работата.

  Бридж трябва да се учи в училище още от 4-5 клас. Вместо … нещо друго. Наприме радините вълнения или хановете и братята им. В бриджа има партньорство, доверие, строга система, стратегия, отборен дух, постоянство, красота, одобрение от противника при отлично разиграване, уважение към правилата. Трябва да обявиш договор, трябва да го изпълниш, трябва да постигнеш и максималното над договора, когато това е възможно, но трябва и да не изпускаш възможен договор, да не играеш под нивото, което е възможно. Трудна игра. И това в партньорство с друг човек. Изисква се концентрация, спокойствие, аналитично мислене, статистика, доверие и то оправдано доверие преди всичко, много теория на разиграването и много практика, за да стане човек добър бриджор. Всякакво пъчене, изхвърляне, хитруване, налучкване и такива неща само могат да провалят играча и партньора му. Добрите играчи обикновено са много умни. Много умни! Някои дори са стряскащо умни.

  Не трябва да има министър, който не играе бридж поне на ниво напреднал.
  С белота видяхме как е… с двеста…

  Интересно ми е дали има добър бриджор, който едновременно с това да е и русофил. Мисля, че няма. Човек, който е комбинативен над средно ниво, не би трябвало да гледа сериозно на глупостите на проруската пропаганда. Мисля, че добрите бриджори са скептици и реалисти, а това изключва всякакви филии или фобии. Поне така мисля.

 4. Личното ми мнение е, че “по-американец” измежду двете цитирани лица, няма.
  Все пак, ако бъда принуден да избирам, със сигурност Р.Радев е моят избор,
  Но само ако бъда принуден!
  Който разбрал – разбрал.
  Хубав ден на всички.

 5. От дружеските заяждания. де да бяха такива. игрички де, и това не е думата. страда единствено геополитическият избор на България. Щом Русийката е контра, оттук-нататък “голямата тройка” Президент. Премиер и Председател на Парламента повече известна напоследък кат ПКП да внимават в картинката. Инициативата “Три морета” зад които стои и “капарото” от милиард долара на най-могъщата държава на планетата не е иди ми, дойде ми кат глезотиите на Баце с “брюкселските зелки” които Банкянското слънце в мокрите си сънища такова на 200,

  НО ПАСАРАН!

 6. “..който засегна от Талин въпроса за спорната роля на “прокарването на тръби” през България…”
  Сигурно съм пропуснал нещо, а може и паметта да ме лъже, но моите спомени са, че Радев каза “Тръби и асфалт не са достатъчни”. Не съм срещал опонент на Борисов, който да твърди, че асфалтът (магистроалите, инфраструктурата) е нещо лошо. Има претенции към качеството, цената, кой го полага и най-вече към това, че не е най-важното, но не и че може и без него. В тази светлина поставянето на руската тръба редом с българския асфалт си е жив комплимент за тръбата. Въпреки това приемам, че Радев се е изказал критично за тръбата. Но ми прилича по-скоро на прах в очите, отколкото на обръщане на палачинката (ние го мислим за резидент, а той български и натовски офицер). Той Борисов за да хвърли прах в очита купи 16 F-16, та Радев да не каже нещо с половин уста…
  Вън мутрите и матрьошките!

 7. има един русофил-Георги Първанов,който си пада по бриджа-обяви голям шлем-троен,частично го изигра Бойко.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.