Лицето на културата ни в епохата на простите доказа, че става за чеп за зеле

 

 

 

 

 

 

Вече съм споменавал, че в началото на политическата кариера на Бойко Борисов, когато мнозина негови днешни критици не даваха и косъм критика да падне върху неговата глава, един много известен политолог ми обясни, че не го харесвам по “културни причини”. Не бих искал да се връщам към тази изчерпана тема, но лицето на българската култура в епохата на простите, олицетворявана от шефа му Бойко, не ме оставя на мира. 

Опитвам се да си представя причината, поради които българските медии не могат да се наситят на балканския поток на мисълта на Вежди Рашидов. Но явно, освен че ми е несъвместима представата за културата с това (нейно) лице и фантазията ми е бедна. Може би го имат за “колоритен”, както дипломатично биват наричани хората, които служат за посмешище и в това си качество ги тикат напред, че всички да се позабавляват за негова сметка?

Не знам, може и така да е. Но самият Рашидов се взима не просто на сериозно, но и най-сериозно се има за капацитет по всякакви въпроси – дори и да не му ги задават, той им отговаря по свой собствен конспект. Така и днес в БТВ…

Само за вируса, който повали и началника му, Вежди не е съвсем сигурен откъде му е дошъл. Цял свят знае, че се разпространи от Китай, но Вежди се чуди кой ли е този “много умен”, който бил изпуснал това биологично оръжие. Не смее на накърни дружбата с Вашингтон, която властта тук демонстрира лицемерно, но намеква, че “някой” бил изпуснал това оръжие – точно както твърдят китайски, руски и техните български подобия, позовавайки се на анонимни “източници” в световната мрежа, визирайки американските злодеи ( че кой друг ще има интерес САЩ да станат най-пострадалата държава в света от китайския грип!) .

За сметка на това Рашидов има категорична позиция за интелектуалците, които му искат оставката. Щом не ги познава лично, значи са “пълнеж”, някакви по подразбиране фалшиви интелектуалци. А пък известните (му) между тях три имена, споменати за илюстрация днес от него ( от общо 100 ) са длъжници на Рашидов, защото им е помагал – я чрез назначение на директорски пост или чрез големия хонорар на жена му в театъра, я заради ходатайство за награда пред Кристалина Георгиева ( зер тя, Кристалина, го слуша него, не е кой да е бай ви Вежди ) . 

Не може да се начуди този благодетел на онези неблагодарници – самият той е вечно благодарен и готов да целува до гроб ръка на своя ментор от Банкя. Поради това искрено се гневи на факта, че не всички са като него и в този смисъл. 

Иронията, за хората със сетива да я регистрират, е в това също, че Рашидов брани правото на началството си да говори каквото си иска у дома – т.е. един премиер можел да бълва цинизми вкъщи, както Рашидов псува на майка в кулоарите на Народното събрание. Защото си е у дома там благодарение на своя благодетел. Както и в медиите си е у дома и предлага днес виновникът за записа с гласа на благодетеля му да бъде “трепан”. Как точно – с лопати и кирки ли, както някои осъдени от “народния съд” над изкопания от тях под дулата на екзекуторите общ гроб?

Не казва. Все пак оставя нещичко и на въображението ни. А то е безопасно за него – и сто подписки да му организират още няколко пъти по стотина подчовеци от “пълнежа” , той си остава като руска кукла-неваляшка. Ти го буташ, той само се кълчи, за да се върне в изходно положение и да се надсмива над исканата му оставка.   

Всъщност, като се замисля, стигам до извода, че има полза от публичните изяви на емблематичния за културата на управлението ни Рашидов. При толкова много тулупи, гмеж и пълнеж, както биват наричани от опълченците на “Дондуков” протестиращите срещу властта, все някой трябва да става за чеп за зеле, за да запуши продънената бъчва на вкиснатата власт. 

На днешния Димитровден в селска България се слага зелето да втаса за Коледа. В политическата кочина това е сакрална символика във връзка с предстоящите събития около изяждането на прасето.

 

18 мнения за “Лицето на културата ни в епохата на простите доказа, че става за чеп за зеле”

 1. Гн Инджев.
  Иво,
  Не наричай тези хора “тулупи”. “Тулуп” на разговорен език означава “глупав човек”. Те не са глупави, щото си гледат интереса. ЕНИЧАРСКИЯТ интерес.
  И те не са човеци, а са човеко-подобни. Тези хора са новите ЕНИЧАРИ от състава на СЪВЕТСКАТА ИМПЕРИЯ. Те са специално селектирани през последните 100 години, за да изпълняват управленски функции в поробена България от името и в полза на СЪВЕТСКАТА ИМПЕРИЯ.
  Да именно ПОРОБЕНА БЪЛГАРИЯ.
  Откакто е стъпил руски ботуш в България през 1877 г. нищо добро не сме видели. Тогава създадоха едно формирование, което журналистите наричат “ПЕТА КОЛОНА”. Тогава петата колона само е запазила намесата на Русия у нас като една легенда “за освобождението” от турско робство. Свещенната крава на ЕНИЧАРИТЕ.
  През 30-те години на 20-ти век СЪВЕТСКА РУСИЯ подготви БЪЛГАРСКИ кадри, които да проведат политика в нейн интерес. А след 1944 г. официално въведоха в действие НОВИЯТ ЕНИЧАРСКИ КОРПУС на СЪВЕТИТЕ в страната ни.

  Днес, 75 години вече ЕНИЧАРСКИЯТ СЪВЕТСКИ КОРПУС громи нашата Родина. 30 години ни предлагат един СЪВЕТСКИ театър. Един гаден класически СЪВЕТСКИ водевил.
  А все ние плащаме сметката.

  Такива като Веждичката са много. Добре платени, добре обучени, с титли и медали. Има ги във всяка сфера на социалният, политическият, художественият, историческият и прочие живот.

  Има една хубава българска Възрожденска дума за учител: ДАСКАЛ.
  ДАСКАЛ не е просто учител. Това е човек отдал се на трудната задача да възроди Българският Дух, който години наред е мачкан от турците. И тъкмо когато хвърляме това бреме ни яхва нов ПОРОБИТЕЛ – РУСИЯ. Русия във всичките и форми на съществуване, от които СЪВЕТСКАТА форма е най-гадната и опустошителна. Те са като кърлежи по снагата на Майка България. Стотици хиляди кърлежи. И за съжаление те са от БЪЛГАРСКИ произход. НО са продали рода си в полза на НОВИЯТ ПОРОБИТЕЛ.

  Време е нашият народ да бъде ограмотен от ДАСКАЛИ, които да отворят очите на народа за великата измама на която сме свидетели вече 75 години.

  Радвам се, че има хора като тебе Иво. Ти си от новият вид ДАСКАЛИ, които се опитват да накарат българите да започнат да мислят трезво. Благодаря ти за усилията, които полагаш – каквото и да ти струва това. Пък ха дано един ден НОВОТО ВЪЗРАЖДАНЕ да се получи.

  КОГАТО РОБЪТ РАЗБЕРЕ, ЧЕ Е РОБ ТОЙ ВЕЧЕ НЕ Е РОБ. И ТОГАВА ЩЕ НАМЕРИ НАЧИН ДА СВАЛИ СЪВЕТСКИТЕ ОКОВИ!

 2. Глей ся…
  Веждичката не може да бъде коментиран от разни такиа, дето … деа маа му, щото той е аксиома в искуството, да му еа майката. Който не го разбира, да го еа, значи не разбира от такова и от тва, да му еа и чинката. Преди за ей онва пичлеме, как му беше … да го еа, едно дебело такова, дето на оня турчин рязан му пеел там, да го фукна на леля му, Веждито нали ви каза, че ебати държавата сте на 1300 години да я еа и държавата, дето тоа рязания я върти на уя си деа, ама после нещо се кротна и той, да му го тура в г..а. Откак оня дебелия го уреди да си земе мангизите от катебето, деа тая крива нива, оттогава Веждито, да го еа, вече не го критикува, да му го избабаня в ушите и в таковата.
  И изобщо, да го фукна на очинайката, Веждито е е.аси културния тарикат, деа. Назначава, награждава, мамата си трака ей, пичовеее. Искате ли най-голумия хонорар? Тичайте при бате си Вежди да каже добра дума за вас, да му еа майката. Ся Веждито само да каже на лувъра и ония, да ги еа и тях в тъпанарите, веднага ще му спертнат изложба на малки такова от бронзов скрап дето ги прави, а и маски ще сложат на джокондата, дето се е метнала по нянки деа тая ку..етина, и на давид, дето ептен по та.аци се е фърлил и той, да му го изгякам в това.

  (Е, нема кво друго.)

 3. Към На дедо Иван дедовия:

  Вежди “добре обучен”? Е, с това трудно ще се съглася. Ако под обучен се има предвид образован, разбира се.

 4. Иво,
  твоят критерий за “добре обучен” е различен от СЪВЕТСКИЯТ, при който термина “добре обучен” означава – този, който е най-послушен. Тъкмо такива са нужни на СЪВЕТСКИЯТ ЕНИЧАРСКИ КОРПУС в България, а виж за това Веждичката е най-обучен. Да слушка, да папка, да нанка и да прави каквото му кажат.

 5. Защо още не е внесено обвинение срещу Малинов и руските шпиони в поредната антибългарска партия?
  Момчил Дойчев
  “Шайка национални предатели и родоотстъпници правят поредна, вече откровена антибългарска партия. Имаме ли ДАНС, имаме ли Прокуратура? Защо още не е внесено обвинение срещу Малинов и останалите руски шпиони в “Русофили” и в тази поредна проруска антибългарска партия?”

  https://faktor.bg/bg/articles/zashto-oshte-ne-e-vneseno-obvinenie-sreshtu-malinov-i-ruskite-shpioni-v-porednata-antibalgarska-partiya

 6. Първо що за име е това – Вежди 😀😀😀 Баща му или който го е кръщавал олигофрен ли е бил? Това е все едно да се казваш очи, клепачи или уши. Хахахаха. Как са ти трите имена – Уши Нос Гърло.
  Но това както и да е. Аз не знам каква култура и познания се изискват в това да станеш слуга на Мултигруп. Сигурно и в това има някакво изкуство, но аз лично не го виждам. За целия преход Вежди ще си остане с пира по време на чума на купона на Мултигруп, докато нормалните хора се бореха за справедливост, демокрация и хляб. С това ли си заслужи да стане министър? Това е трагедия!Заради Георги Димитров загубихме Македония, те му правят мавзолей да почитаме мощите му като на светец.
  Вежди Рашидов – когато народа се бореше със зъби и нокти и не се знаеше ще има ли България изобщо или не, през това време великият скулптор сигурно е отливал фалоси, копия на този на Илия Павлов, за да може да си играе с тях(че за истинския прекалено много кандидати – като почнеш от Симеончо и свършиш с Трифонов) и затова днес е министър. Не е нормално това. Културата на министъра на културата е показателна за културата на министър-председателя – министър без портфейл, но с чекмедже.

 7. До дядо Ивановия
  Разказвате истината от начало до край. За да сме верни на историята трябва да отбележим, /което не знам ащо никой не прави/,че при разиграването на гадния съветски 30 годишен водевил имаше антракт от 4 години /бих го нарекъл мандат на надеждата/,когато съвременните просъветски еничери бяха изблъскани от сцената.
  После съветско.- еничерската режисура пак ги върна,та и до днес.
  Защо казвам това? Казвам го за да напомня: Имаме пример,възможности и личности,които да помогнат робската психика да бъде осъзната и робът /до голяма степен набеден/ да се осъзнае и престане да бъде такъв.

 8. Благодарност към г-н Инджев за това описание на Рашидоглу- руската отрепка, благодарност към” На дедо Иван дедовия ” за този будителски протоберанс.

 9. Българите искат АЕЦ “Белене” и “Балкански поток”

  (Ма, верно ли ма, колю Бочевска ? Де ги видя ? Де са тея българи, дет искали АЕЦ “Белене” и “Балкански паток”?! Коя социологическъ агенция е прайлъ “проучването”, щот съ не виждъ нит над, нит под текстъ ти ил т’ва й платeнъ “рэкламъ” по най-скъпътъ търифъ?)

  https://www.24chasa.bg/novini/article/9158409

 10. Ако си направите труда да прочетете изводите от изследването на т.н. парламентарен център, на което вероятно се базира информацията в 24 часа, ще установите, че те не съвпадат с изведеното в заглавието заключение, че Българите искали АЕЦ “Белене” и “Балкански поток”.

  https://www.parliament.bg/pub/NCIOM/NCPI_Energy.pdf

 11. За зелето не знам, но когато мисирките разказват според народните поверия кой църковен празник с какво се свързва, правят една фундаментална грешка. Народните поверия са формирани при стария стил. Например Димитровден се смята за начало на зимата, ама тогава е бил на 8 ноември.
  А може и аз, като истински фитор, да съм в грешка…
  Мен за друго ме боли…. Слушам по радиото, че при балкансктата си обиколка Лавров посетил Гърция и заминал за Хърватия. Веднага изтичах за глобусчето и що да видя – че той даже не прелита над нас… Голям шамар за управляващите…Дори не сме в задния двор на руските интереси на Балканите…
  Само се чудя дали това е отмъщение за русофобската политика на кабинета Борисов-3, или Лавров е разбрал, че Борисов е загубил народната любов и не иска излишно да го легитимира (реанимира) в очита на не знам си колкото процента русофили?

 12. Изумително е с какви глупости се занимава т.нар. българска социология. Преди да питат хората за енергетика, от която малцина разбират, е редно да им се даде информация за зависимостта на България от руски енергийни източници в проценти. Защото е доста ялово сравнението с Германия, което редовно се прави, защото например природният газ представлява само 25% от енергийните източници в Германия, а от това количество само 40% идват от русия. Сравнете тези проценти с българските, пък после питайте стрина Пена какво иска. Макар че много се съмнявам, че дори тя иска АЕЦ, който 40 години се “строи”. В такива случаи винаги се сещам за дядото на Георги Мамалев, който му бил казал, че ако комунизмът беше нещо хубаво, американците първи да са го построили. Та и с АЕЦ Белене така.

 13. @Тодор Тодоров
  Не е важно дали става за шега, а дали дава резултат….
  Опитът показва, че най-полезни са неразбрани те шеги….

 14. Гешев- внук на овчарчето Калитко…. Това обяснява много. Благодарности на The Rock за линка. Препоръчвам на всички да изгледат 1.5 минутното видео. Текстът не е в състояние да предаде изказът и “аурата” на лирическия герой, както и тонът на интервюиращата към него. Направо препратка към документалните ленти с интервютата на членовете на полит-бюро. С вероятното връщане на БСП в управлението чрез някакъв коалиционен кабинет а ла Франкенщайн, шедьоврите в жанра може още повече да зачестят.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.