Професор от НОЩ се изложи посред бял ден с невярно твърдение за маските в градския транспорт

“Пътували ли сте скоро с градския транспорт? Никой не носи маска”, произнесе се днес “компетентно” на брифинг на Националния оперативен щаб за борба с китайския грип проф. Кантарджиев. 

Не ми е дадено да съдя за неговата професионална компетентност в областта, в която е професор, но определено е представителен за овластените ни ръководители на терена на преразказа по картинка, която не познава.  Защото в градския транспорт, където съм пътувал наскоро ( за разлика от него явно) ВСИЧКИ носят маски.

Кантарджиев съветва:

“Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия и да слуша за коронавирус. Хората се потиснаха”.

Очевидно също така професорът е сред потиснатите, които не гледат телевизия. Защото в телевизионните новини темата за изключенията сред гражданите, които не носят маски, е сред най-често повтарящите се сюжети.

Лошото не е толкова в това, че професорът греши, а във факта, че всички знаят онова, което той не знае, но провъзгласява за “истина”. Т.е. и най-простият в нашата управлявана от прости политици държава вижда с очите си, че този учен човек говори неистини.

Остава да се надяваме, че това не се отнася до сферата на неговата компетентност в борбата с китайската зараза.

12 мнения за “Професор от НОЩ се изложи посред бял ден с невярно твърдение за маските в градския транспорт”

 1. Сигурен ли сте, че проф. Кантарджиев говори за неносене на маски в градския транспорт, а не в междуградските автобуси? Все пак в градския транспорт има контрольори, докато в междуградските автобуси по-скоро не, с изключение на някои вътрешнофирмени проверители.

 2. Към IGN:

  Е, ако говори за едно, а мисли за друго, това също не е за похвала…Освен това имам представа и за междуградския транспорт, където също всички носят маски. Поне по маршрута по “Хемус”, който добре познавам е така.Проблемът не е там, че е сгрешил, а че с толкова очевидно невярно твърдение подкопава доверието и в останалото, което говори.

 3. Имах предвид казаното от него в 7:30 минути от началото на това видео: https://btvnovinite.bg/bulgaria/kantardzhiev-laboratoriite-sa-pretovareni-trjabva-da-izpolzvame-barzi-testove-za-covid-19.html. Иначе съм съгласен, че твърдението “никой няма маска” в междуградските автобуси е невярно (повечето хора наистина носят маски), но не съм съгласен и с обобщението, че “всички носят маски поне по маршрута по Хемус”. Пътувах от Русе до София началото на Септември и въпреки, че повечето бяхме с маска, имаше и хора без маска в автобуса, също минаващ по магистрала Хемус.

 4. Време е към задължителното носене на маски да се наложи и задължително ползване на презервативи. Като гледам колко прост народ се е народил определено трябва някакво ограничение на безконтролното плодене. А сега вече не на шега. Забелязвате ли, че медиите усложливо броят труповете с ковид 19 но не споменават за стотиците починали от каквито и да било други заболявания дневно. Дали защото ще се окаже че този ковид хич не е най смъртоносната болест в България. И какво ще каже банкянското слънце тогава. Защо не се загрижи за тези хора а само ковид 19 му е в главата.

 5. Към IGN:

  Ама нали това казвам и аз, че “никой не носи маска в градския транспорт” е просто абсолютна лъжа.

  Как по – ясно да се изразя?

  А в кой автобус конкретно колко души ( но не и ВСИЧКИ) са били без маски, няма как да знам.
  Знам само, че най-редовно моите деца, както и съпругата ми, пътуват по трасето, за което споменах и всеки път виждам с очите си, че всички слизащи и качващи се, когато ги посрещам, са с маски. И, представете си, моите момичета, също. Което само по себе си е достатъчно да кажа, че не вярно твърдението, според което ” ВСИЧКИ” са без маски – дори за междуградския, какво остава за градския транспорт.

  И ако може да прекратим безсмисления спор за нещо, което е толкова безспорно като гаф на професора. Може да сте му близък, да сте му фен или дори роднина ( няма как да преценя поради анонимността Ви) , но и също няма как да се съглася с такава безславна негова защита.

 6. Няма съмнение, вече сме сигурни в това, че ковид 19 влияе много зле на определена група хора (няма да изброявам, всички знаем всичко) и че не влияе кой знае колко зле на останалата част от човечеството. Цялата стратегия за опазване на рисковата група, като се ограничи разпространението на вируса сред нерисковата група, е погрешна. Първо, защото е невъзможно и, второ, защото само се забавя и се дава възможност на вируса да се промени в посока, която може и да е ни хареса. Умишленото забавяне на разпространението на вируса сред НЕрисковата група е много по-вредно от всичко останало, действие срещу природата е. Единствената цел на правителството е да спаси здравната система, за сметка на всички останали системи. Единствената медицина в момента се свежда до броене на положителни ПСР тестове. Този фарс е световен идиотски фентомен. Цел номер едно на всички е да не се увеличат положителните тестове, а здравеопазването – заеби…

  Вече осем месеца събират данни. Няма съпоставка с минали години за смъртността. Няма съпоставка по причинии за съмртността. В Белгия един съдов хирург каза, че е направил 80%!!!!!!!! по-малко операции през шестте месеца от март насетне в сравнение с миналата година. Не разбрах колко е това в абсолютна стойност, но и самият процент е шокиращ. Каза, че инфарктите като причина за смъртта са на изчезване в Белгия от март тази година. Чисто от медицинска гледна точка, каза същият, това не може да се обясни. ЧУДО!!! Алелуя! За изминалите пет години броят на инфарктите се движи горе-долу в едни и същи граници. Появява се ковида и ХОП – няма вече починали от инфаркт, този иначе традиционен шампион в убиването. В България никой не смее да каже такава проста статистика. А я има.

  Няма данни за броя на раковите заболявани в начална фаза, които (не) са диагностицирани през периода на коронадиктатура. Тоест – не знаем колко ракови заболявания не са открити навреме. Много лесно може да се съпостави с минали години. Те самите болни не знаят още, завалиите. Чакай, че то и аз не съм застрахован.

  Показват по медиите лекари, които се оплакват от това, че лекуват тежко болни пациенти и им е много тежко поради тази причина. Сякаш когато са кандидатствали, не е имало тежки инфекциозни болести или грипни епидемии. Все едно са искали да стават лекари единствено заради белите престилки и сутрешното кафе. За сведение – всяка грипна епидемия убива хора, да не са дори и повече от сегашния ковид… Няма нито едно заболяване в тежка фаза, което да е приятно за лекуване и при което пациентите да не страдат. Изтъкването на ковида като причина за хорските страдания е нелеп опит да се изплашат супер здравите хора и нищо повече. Всеки, които е бил болен от нещо сериозно или се е грижил за болен роднина, знае, че страданието е част от целия процес по лекуване и възстановяване, а в много случаи страданието съпровожда болните дълго време по пътя към смъртта.

  Смъртта. Починали толкова и толкова с ковид. ОК, лека им пръст. Ама можело да живеят още… За кой починал човек, независимо от какво, не може да се каже същото? Баща ми почина от рак преди много години – той не можеше ли да живее още? Беше на 72. Или той си е умрял тъкмо на време. Само починалите с ковид ли са имали още полезен ресурс, така да се каже? Толкова е цинично! Всички починали са можели да живеят още, не само покойниците с ковид. Но не са актуални.

  Къде са данните от смъртността по групи? Или не могат да се сетят как да обособят групите… Не е само по възраст, трябва да се включат и рисковите фактори, които са световно признати и всеизвестни. В България това не е трудно да се направи.

  Маските са безобидна мярка, но силно си преекспонира. А да се лъже от толквова високо ниво – това само налива масло в огъня на конспиративните теории.

 7. Статистиката е безмилостна,в България годишно се прощават с живота средно по 105000 души.Само загиналите в ПТП са около 700,малко повече са самоубийците,стотина загиват при трудови злополуки.

 8. До Теодор

  Видях, че сте загатнали същото, което загатвам и аз. Да, трябва да съобщават броя на всички починали, като посочват и причинините или поне водещите причини. Задължително е да се посочват ракови заболявания, инфаркти и инсулти и да се сравняват с минали години. Също така е редно да съобщават броя на починалите от пневмония за минали години поне по веднъж всеки месец, за да разберем какво е съотношението със сегашната пандемична обстановка.
  А по отношение на презервативите – не е достатъчно да се ползват само по време на акт, трябва постоянно да се носят надянати… Министъра на докторите и медицинските сестри, особено на медицинските сестри, да даде заповед за постоянна ерекция при мъжете, да пуснат виагра по здравна каса на по-недисциплинираните и да раздават презервативи навсякъде. Специална структура от медицински сестри, не напразно ги повторих, да следи за изпълнение на заповедта на министъра. Да се проверява за правилното надяване на презерватива, което е от съществена важност. Не може да се разчита на недисциплинираните граждани, че в момент на хормонален ураган ще се сетят да слагат презерватив, камо ли да разчитаме на обществения им дълг да не се размножават, като се знаят какви тъпунгери са.
  Някои.
  Не всички.
  Но – достатъчно.
  Това същевременно ще реши и кадровия проблем – хиляди сестри, особено по-опитните и с по-дълъг стаж, ще се върнат у нас и ще се включат в кампанията. И със сигурност мога да предположа, че няма да реват толкова много за пари.

  Затова – постоянно надянат презерватив, за да не чакаме всичко да се прави в последния момент и да рискуваме следващите няколко поколения да са на нивото на премиера, че и по-ниско.
  Ако е възможно.
  Всъщност, възможно е. Тома Биков.

  Все пак трябва да сме оптимисти – винаги може още…

 9. “Никой не носи маска в градския транспорт” безспорно е невярно твърдение. Но че в някои автобусни и тролейбусни линии на градския транспорт пътуват доста пътници без маски, е факт. Имам предвид автобуси № 111 и 42, както и тролей № 7, с които ми се налага да пътувам. Спрях да ги ползвам и ходя половин час пеш от метростанцията до блока, защото е кошмарно да пътувам в препълнен автобус, в който доста от пътниците са без маски или в най-добрия случай с маска под брадата. Нито веднъж не попаднах на контрольори. В метрото и трамвай № 7 почти всички са с маски, но Люлин е друга губерния… Пиша това с голяма болка, защото се сблъсквам с проблема всеки ден.

 10. За танковете Панцир-не са руски тунгуски, а германски мегаломански! А за вирусът-китайски, вреден е като бръмбър майски! А Катранджиев не е балансиран, за да се казва Кантарджиев! Отвсякъде е ТуйнПийкс, особено с пикаещият във фонтани Румен Петков! Дори и диалектните ни изрази, които уж били османизми, и Алтайзми от”прабългарският език”, не са нашите, а внесени от готвачите на кашите с Машите и мечоците! Можем да си пишем рими, и памфлети политически, образите ни “любими” надуват тенекиени тромпети!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.