Една дребна реплика по повод голямата за нас тема за Македония, но не във връзка с нея

Моя скромна незначителност ( на фона на водещото световно събитие за деня и за годината ) няма да се правя на Тръмп и да коментирам хулигански като него крайният резултат от президентските избори в САЩ преди той да е оповестен официално.

А докато чакам ще си позволя да предложа мненийцето си на читателите за нещо дребно в контекста на войната между титаните в САЩ , по иначе голямата тема за България, свързана със Северна Македония. А и поводът е повече от незначителен, вероятно озадачаващ със своята маргиналност дори като избор на тема. 

В ефира на БТВ вчера се появи Николай Коев в качеството на бивш кореспондент на БТА в Скопие. В какво качество и къде пребивава днес, не знам, но че беше част от онази мрежа на българските комунистически тайни служби, която като директор на БТА  закрих на своя глава преди почти 30, е факт ( непростим за вечни времена по стандартите на въпросните служби ).https://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/nikolaj-koev-za-prichinite-za-teror-v-evropa.html?utm_source=Ladyzone&utm_medium=RSS&utm_campaign=traffic_from_article

 

 

 

Сега, по повод зверствата на терористи във Франция и Австрия, Коев коментира с благ глас и намерения, как не бива да дразним ислямистите, за да няма атентати. Явно е прихванал от болестта на Бойко Борисов, която го кара да внимава да не дразни никого нито на Запад, нито на Изток, за да си добрува и векува тук на власт с благоволението и на едните, и на другите.

Кой е все пак Коев и защо изобщо се правя труда да го коментирам? 

Той беше бившият кореспондент на БТА, който единствен дойде при мен като директор на агенцията с хрисим вид и с прошение да го пусна да се върне пак да работи там, където е бил и преди ( едва ли не на своя глава – намерил начин как да се устрои там) , за да си кореспондентства пак. И дори да праща дописки и за БТА отново. Поиска си и пишеща машина, сиромахът.

По примера на информационния пул между информационните агенции в Скандинавия вече бях започнал да изграждам мрежа от журналисти на свободна практика в някои столици в чужбина, която не ангажираше БТА с никакви други разходи, освен с хоноруване на изпратените материали и то само по теми, които представляват специален интерес за България без да се припокриват с написаното от други национални и световни агенции ( които едва ли биха обърнали внимание на някоя българска изява на място). Например за нас, при едно мое посещение на централата на НАТО по покана на Генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер, се съгласи  да пише за нас от Брюксел опитен американски журналист. Беше бивш кореспондент не на коя да е медия, а на “Ню Йорк таймс”.

Е, казах си, защо пък Коев, толкова благ и смирен другар, очевидно преосмислил живота в духа на новите реалности, да не се присъедини към тази нова мрежа от фрилансери. Хайде да не спирам неговия устрем. И го акредитирах в Скопие барабар с пишещата машина.

Каква (не) беше изненадата ми, когато Коев се оказа сред най – триумфиращите бивши кореспонденти на БТА , “танцуващи” на моя “гроб” , след като бях прогонен от директорския пост през лятото на 1993 година от превратаджийското мнозинство на БСП, ДПС и на отреп…пардон, отцепниците от СДС. Нахлул Коев в мое отсъствие в БТА и още от пропуска гръмко започнал да ме кълне, за да го чуят повече колеги ( голямото мнозинство от които бяха подкрепили подписка срещу моето освобождаване от поста ).

“Махнаха ли го най-после този предател”, викал на воля другарят Коев, превърнал се изведнъж от “агънце” в “лъв” ( ако не и в хиена, защото да нападаш политически труп, след като си се правил на умряла лисица пред него докато е бил опасен за теб, е всичко друго, но не и лъвска храброст).

Ето такива другари градят обществено мнение и днес по въпроса за отношението на българската държава спрямо съседите ни. И дават акъл отново да бъдем смирени пред външните заплахи. 

Да беше единствен – с мед да го мажеш ( и изобщо да не го въргаляш в перушина, както заслужава). Реставрацията на старите мрежи, която по онова време следях от дистанция, но после се отказах под напора на други събития, протече след 1993 година постепенно, но затова пък необратимо и напористо. Не питайте мен защо и как. Има си директори на БТА, които никой за нищо не пита (и) по тези “деликатни” въпроси. Те свършиха тази работа, подсигурявайки в угода на пълзящата декомунизация реванша й след моята “предателска” дейност от началото на 90-те година.

Вярно, в днешно интернетно време значението на БТА в условията на конкуренция между местните и световните източници на информация, е несравнимо по-малко като влияние върху напазарувания от същото това статукво малък български медиен свят. Но паяжините на зависимостите си съществуват и процъфтяват под формата на метастази, плъзнали навсякъде в тази ключова за една полудемокрация сфера. 

 

 

13 мнения за “Една дребна реплика по повод голямата за нас тема за Македония, но не във връзка с нея”

 1. ЗАТОВА ДНЕС НИКОЙ НЕ ЧЕТЕ И НЕ ЦИТИРА В ПУБЛИКАЦИИТЕ СИ БТА!
  НЯМА ТАКОВА “ЖИВОТНО”!
  ВОДИ СЕ ТАМ НЯКАКЪВ ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР, РУСКИ ЗЕТ, С ЕДИНСТВЕНАТА ЗАДАЧА ДА ОБГРИЖВА НЕЖНО НЯКАКЪВ ПАМЕТНИК С ДВУГЛАВ МУТАНТ ОТГОРЕ, ТОЧНО ПРЕД ВХОДА НА АГЕНЦИЯТА, ВЪЗХВАЛЯВАЩ НЯКАКВИ РУСНАЦИ !
  КОЛКО ТРОГАТЕЛНО И НАПЪЛНО БЕЗПОЛЕЗНО СЕ ТРОШАТ ДЪРЖАВНИ ПАРИ ЗА ИЗДРЪЖКАТА НА ТОЗИ “ИНСТИТУТ”, СВЪРТАЛИЩЕ НА РУБЛОФИЛИ!

 2. Г-н Инджев,
  Искам да ви помоля някой ден от тези , надяваме се – занапред, да коментирате “руската ваксина”.
  Вярно е, че има ваксини, които са успешни , както и неуспешни.
  Пиша това съзнавайки , че вие коментирате “руските ” ваксини доста отпреди появата на китайския грип – понеже те не лекуват, а доразвиват заболяванията.
  Но все пак ще бъде интересно да научим дали путя е предложил на банкянския чудотворец да го лекува
  ….или лечение там не трябва ?
  Благодаря.

 3. Гледам преди малко по ТВ Эвропа какъв “невероятен” диспут тече между тримата юнаци в студиото (невероятен в смисъл, че се надпреварват да обругават г-н Байдън и семейството му уж от “различни” позиции) и неволно се сетих за коментара на г-н Любен Пандев от вчера.

  “Аз съм се придържал винаги към едно правило за оценка на събитията и никога до сега не съм сгрешил..А то е:
  Ако българските ченгета са против нещо или някой, аз съм ЗА! И обратното.
  Ако българските ченгета са ЗА нещо или някой, аз съм Не!
  Този метод не знае грешка!
  В случая, щом всичкото българско ченге е ЗА Тръмп, то аз съм Против Тръмп.
  След няколко дни ще имате възможност за проверка на този метод.”
  ————–
  Ех колко прав се оказахте, г-н Пандев!
  И то съвсем скоро, не няколко дни, а само ден и половина!

  Поздрави!
  С уважение Българин

 4. До bat galin
  За руската ваксина “в кратце” – за умрелите от нея или само добро или нищо.
  Впрочем, аз многократно повдигах въпроса из разни форуми – внесени ли са у нас руски ваксини, дори експериментално, и вярно ли е че семейството медици от община Белица са починали след като са се ваксинирали доброволно с руска ваксина, като рекламно “бягане пред вятъра” на очакван голям внос на такава от едни корпулентни търгаши.
  Това е много упорита мълва сред местните хора, която не заглъхва и днес, а само се допълва с нови “клюкарски” детайли.
  Неща да цитирам и клюката, че първата руска ваксина била просто ваксина срещу шап по овцете и говедата. Някои от тях са резистентни вече на Ковид19 во веки веков.

 5. До Българин
  Благодаря ви приятелю. Но ние трябва да благодарим на Иво Инджев, защото неговата платформа е национална школа по свободна, аналитична журналистика.

 6. Добро утро, приятели!
  Дано и денят е добър!

  Точно така е, г-н Пандев!
  Благодаря на г-н Инджев за неговия блог. Фарът на Свободата – така съм го нарекъл отдавна за себе си…

 7. Комунягите най-добре умеят да произвеждат злобни простаци, защото са социалисти.

 8. Да, г-н Любен Пандев, всички трябва да благодарим на Иво за привилегията да предоставя и на нас, неговите верни читатели, възможността да участваме, макар и с нищожен принос, в списването на неговия сайт. Сайтът ivo.bg, който, чрез таланта и морала си, Иво превърна в най-влиятелната българска медия, в жалон на истината! Да не говорим за естетическия заряд, който носи неговия сайт, като контрапукт в днешната опростачена и целенасочено чалгизирана медийна среда, която сме принудени да търпим. Всички го четат, за да “сверят часовника си”, но далеч не всички си го признават, кой от чиста професионална завист за творческата свобода и таланта му, кой от рубладжийска “коректност”… Затова от безсилие разни анонимни мерзавци-антибългари страхливо подвикват зад гърба му низости от рода на “Слава на Русия!”
  Зад гърба му !!!

 9. @Българин, 04.11.2020 в 20:49

  Много добър ориентир в политическата обстановка. Ето още един: следете по кои публични личности се плюе в предаванията на агнянав & бэновска от кенеф3. Ако не бяха тези звезди на пеевската журнаЛИЗтика, нямаше дори да подозирам колко симпатични са ми Иво Прокопиев и Лозан Панов.

 10. @ симпатизант/ка на ДСБ
  05.11.2020 в 16:00

  Напълно сте права.
  Благодаря Ви за предложението, но чак такава гнусотия едва ли ще да мога да понеса!:)
  Абсолютно сигурен съм, че и на Вас ви е трудно да го гледате:)
  Бъдете жива и здрава!

  С уважение
  Българин

 11. Не ми е трудно – много се забавлявам…

 12. За Македония.
  Следвайки правилото от по-горе, сортирам кои са за вето върху бързо начало на преговорите за влизане на Македония и кои са против.
  Цялото рублоядно войнство е за спирането на Македония, забавяне на евроинтеграцията и, и съответно даване шанс на Сърбия да я настигне /а това вече се случва/ и отново да я яхне, дори и вътре в ЕС
  Колкото до детайлите като това кой е Каракачанов, Илчев и другите българи солдати на коварната руска балканска и винаги антибългарска политика, те само потвърждават правилото.
  Македония трябва да бъде пусната в ЕС и подкрепяна без комунистически русофилски коминтерновски шикалкавения.
  Дано понесем по-малко щети от досегашните бели, които надробиха българските патрЕоти в червеноармейски мундири.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.