Загубата на Тръмп: седем обяснения на нула

Какво да добави коментатор, който е предсказал вярно загубата на Тръмп на изборите в САЩ?

Не ми остава друго, освен да припомня някои факти и да обърна внимание на текущите обстоятелства около защитата на Тръмп.

Първо, Америка може да има всякакви предстоящи проблеми с новия си президент Байдън, но те са хипотеза, която предстои да бъде доказвана. Колкото до Тръмп, провалът му е не само явен, но и драстичен. Дали защото управлението му е било толкова прекрасно за американците, колкото искат да внушат отчаяните му защитници?

Второ, дори и Тръмп да е сторил добрини за самите американци, тяхна работа е да ги сложат на кантара. Както и направиха. Да не ги мислим от дистанцията на собствените ни несгоди.

Трето, “виж кой говори” и кой мълчи в чужбина покрусено от загубата на Тръмп. Това е мерилото за нас в оценката дали събитието с отстраняването на Тръмп е със знак плюс от нашата външна гледна точка. Часове след победата Байдън беше поздравен от председателката на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен, от канадския премиер Джъстин Трюдо, от президента на Франция Еманюел Макрон, от премиера на Великобритания Борис Джонсън, от германския канцлер Ангела Меркел. Зад тях, предсказуемо, се подреди и Бойко Борисов.

  От Москва се дочува само многозначително мълчание.

Четвърто, ако главната защитна теза на тръмпофилите, според които Байдън щял да наложи комунизма в САЩ, можеше да се вземе насериозно, това би означавало да приемем, че в САЩ “комунистите”, които гласуваха за него, чупят световния рекорд по комунизъм. Т.е. САЩ са развъдник на комунизма в мащаб, който надхвърля по брой комунистите в Русия, Северна Корея и Беларус взети заедно.

Пето, сламката, за която се хващат давещите се в мъката си тръмпофили, не може да издържи и други количествени критерии. Трябва да си наистина фанатик, за да повярваш, че едва ли не десетки милиони американци са участвали доброволно в заговор по “открадване” на изборите чрез съзнателното им фалшифициране.

Фактът, че някои тръмпоподобни коментатори признават все пак, че демократите са постъпили далновидно с поощряването на своите симпатизанти да гласуват по пощата след усилена работа на активисти от врата на врата, докато републиканците са се отнесли с фатална за тях надменност към тази възможност, явно не може да избие от главите на фанатиците убеждението, че “не може да бъде” техният кумир да загуби. 

А една от причините това да се случи беше тъкмо месианската самовлюбеност и увереност в неговата богоизбраност на разглезеното от живота богаташко синче, която вдъхна и на следовниците. Вярваше си, че е му е достатъчно само да се появи пред тълпите в навечерието на изборите и да покълчи на сцената пред тях неустоимото си за жените туловище, за да го аплодират и всичко ще бъде наред.

Шесто, при цялото старание на Тръмп и опълченците му да отрекат симпатиите му към Путин ( или страхът от него по някакви тайни причини?) с аргумента, че няма доказателства за такава намеса през 2016 година, явно самият Путин не бърза 4 години по-късно да разбие тази т.н. мит. С мълчанието си налива още петрол в мелницата на необяснимата дружба между двамата.

Колкото до опитите на руски официални лица да заявят тържествено, че вече се виждала ясно липсата на руска намеса в изборите, на практика те са скрито признание за тяхната убеденост, че при руска намеса Тръмп отново би спечелил. Т.е. – няма руска намеса, следователно Тръмп не побеждава. Иначе…

Иначе казано, Москва запазва “минута мълчание”, скърбейки за провала на предпочитания от нея американски президент, в чест на когото руските депутати пиха шампанско при изненадващата му през 2016-та победа на народния вот в САЩ. Този път и народният вот и  гласовете в електоралната комисия са повод те да пият по една белина, както самият Тръмп препоръча на сънародниците си в разгара на кризата с китайския грип. Още повече, че и Русия и САЩ плащат изключително висока цена за пропуснатите по вина на своите лидери възможности да овладеят пандемията – нещо, което родее Путин и Тръмп.   

Седмо и последно : да бъде хвален Байдън от далечната българска дистанция, каквато като коментатор стриктно съм спазвал, не е моя работа. Но не трудно да се обясни защо  победата му беше толкова желана от стотици милиони хора по света. Някой трябваше да свърши тази спасителна работа. Можеше и да е друг. Но американците наеха сами за справяне с проблема Байдън. Ок?

14 мнения за “Загубата на Тръмп: седем обяснения на нула”

 1. Внимание или ПОЗОР (както “викат” нашите братя чехи и някои други братя славяни)! Съобщаваме ви тъжната вест, че видният ТРЪМПетист Огнян Даскарев, от ЯД, ЗЛОБА и погрешна МОЗЪЧНА ОРИЕНТАЦИЯ, глътна ТРЪМПета си, след като разбра резултатите от изборите за президент на САЩ! Положението му е безнадежно и всички опити да бъде спасен са безнадеждни!!!

 2. Тръмп загуби, безапелационно. Бих искал само да посоча две неща. За Тръмп гласуваха повече хора отколкото през 2016. Второ: С над 70млн вота, Тръмп има втория най-висок в историята вот. Байдъновият е първият. Той загуби, но не претърпя тотален разгром, а страната е силно, силно разделена.

 3. Чуйте победоносната реч на Байдън, Само позитивизъм. И неистов стремеж колкото се може по-скоро всички заедно американци да загърбят наследството на недоразумението Тръмп. Не съм бил изпълнен с толкова много надежди от избора на Макрон., Ще да видим.

  Да припомня обаче първо три ключови фрази за матушката на новият американски Президент които пряко ни засягат.

  “Мечтите за величие на Русия винаги приключват с купони за хляб”.
  “Стана ли Президент дните на Путин са преброени”.
  “Вляза ли в Белият дом руснаците наистина най-сетне ще разберат какво означават “адски санкции”

 4. Към Николай Тодоров:

  Това да си последен, но все пак втори ( с отличен резултат), е също съветски виц.

  Тотален разгром има само във войните на унищожение ( по Клаузевиц), а в демократичния свят такива обикновено не се водят със сънародниците. Или очаквахте битка в стил Сталин срещу Бухарин?
  Друг е въпросът, че Тръмп се опитва да унищожи тотално вярата в демокрация с отказа си да си признае поражението.

 5. От всичките глупости, които се изприказваха срещу Байдън, най-много ме забавляваха обвиненията в комунизъм – подкрепял бил левичарите…
  Едно е да подкрепяш противниците на твоя противник, а съвсем друго, като вземеш властта да управляваш така, както те биха управлявали…
  Все едно да кажеш, че Радан Кънев е комунист, защото е подкрепил Елена Йончева и ако дойде на власт, ще управлява така, както Йончева би управлявала (както и Виденов не ни е управлявал)

 6. Конспиративното мислене и действия според конспиративни оценки на реалностите хвърлиха Тръм там където е мястото на всички конспиратори или заблуждаващи публиката с конспирации политици – на бунището.
  Тръмп глуповато пренебрегна способността на хората да мислят и действат рационално. Той подцени и естествените им страхове, залагайки на”живо” гласуване в смъртоопасна среда.
  Това бе стратегическата му грешка в изборите от гледна точка на технология на провеждане на избори.
  Но това му дойде “от главата”. Който тръгва след бръмбарите /в главата си/ отива на бунището.
  Анализът на Иво е убийствено/за убийците на демокрацията/ точен.
  Гледате ли как буковите дъски, като Дъскарев, се мятат “у лево и у десно” за да плачат, как Тръмп бил обран по пощата😄😄😄. Да да бяха и нашите пощи такива.
  Започва обратното броене за криминалите, начело с оня в Башнята.

 7. Честито на всички коментатори в блога, честито, г-н Инджев, честито на Америка и Европа!

  Мъчи ме една мисъл последните 2-3 часа – КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С НАШЕТО Т.НАР. “ТРЪМП ОБЩЕСТВО”??
  Някой ако има идея, да сподели – живо се интересувам!

  :)))))

 8. Към Georgi Nikolov:
  Гледах речта му. Абсолютно чисто лице и пронизващи честни очи, изключителна убедителност и енергичност в речта му. И то след толкова жестоки удари, които живота му е нанесъл. Да му завиждаш на сенилността. Благословенна сенилност. На този човек може да се вярва. Народът на САЩ не сбърка. Убеден съм, че този път в избора си и народът на България няма да сбърка премахвайки всички мутации на руския проект бкп (бсп, герб, дпс, вмро, нфсб, атака, воля, възраждане,… ) от управлението на държавата си , избирайки свободата , независимостта и собствения си просперитет.

 9. Наш барабойко взе завоя с 200. 😉 Да направим всичко по силите си да не му мине номера.

 10. https://www.spiegel.de/politik/deutschland/us-wahl-und-deutsches-parteiensystem-falsches-vorbild-amerika-a-3fae93da-17f2-4934-8c6c-071eb99e4c47
  Надявам се повече хора да боравят с немски, защото статията е дългичка за бърз превод, но е много интересна. Писана е, за сравнение на немската и американска политическа система, но важи и за българската. Доказва преди всичко, колко важно е демократичното осъвременяване на избирателните закони, за да не се стигне до това, което се получи на тези избори в USA. Пример за необходимото актуализиране е и закона за притежаване на оръжие, писан прз времената на мускетите, а не на съвременните автоматични и голямокалибрени оръжия.

 11. NO one is “president-elect” until the Electoral College meets.тъй като всеки може да види кой е гласувал не бих приел,че някой роден 1910 година би гласувал с ентусиазъм за джо или се бъркам?В моя район са само 6.Но както и да е.С право да гласуват,тук е интересно са само трима майка ми,господ да и дава здраве да гласува и 2024,аз и третия не е гласувал.Третия беше с лов с мен затова знам.Е ,не съм за Президент Тръмп в смисъла който влагате,но доказано много ясно,президент обама и сенилния,са в основата на руската връзка на тръмп. Та ако някой е готов да подкрепи от европа или където и да е джо бедна му е фантазията,тъй като видяхте расиста тръмп фашиста, ще видите и комуниста джо,пардон камила и отбора,от джо никой не търси нищо,той е в мазето и е маскиран.А те дори вече почнаха.https://www.trumpaccountability.net/?fbclid=IwAR08HLQIDPFcnEnHgZTtY5VHlVOLgk37VFuOTQgal5T0S4ZePgrZQhE8Uww ,познато ли ви е?NO one is “president-elect” until the Electoral College meets.

 12. @ Anthony Njordson
  09.11.2020 в 03:29

  Какво смята КГБ – да ги купи или да ги сплаши Electoral College?
  Който разбрал – разбрал…

 13. @Anthony, руски фашист виждаме в момента. Руски комунист, такова животно нЕма, би казал шопа и е прав, защото американците всички напъни за някаква социалност бележат с комунизъм. Само, че социалността на руските комуняги можахме много добре да изпитаме на собствен гръб така, че няма нужда да ни убеждаваш. Всички бяха равни, ама имаше доста много по-равни, особено пред законите. Сега само трябва да видиш, как пуякът ще си подвие опашката и това ще се дължи на „подкрепата“ на неговата партия. След като няма да са актуални административни уволнения, което е подобно и тук в министерства и администрации, и нашите Гербаджии ща спрат да се подмазват. Стар комунистически навик, да се ослушваш и да не спираш ПРЪВ да ръкопляскаш и скандираш слава…, защото винаги има някой, който служи с я „га дебнем!“

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.