Срамнение

Този път моите доброжелатели получават възможност да ме обявят за “сърбоман”, какъвто не съм. Защото мога само да съжалявам, че нашият универсален подмазвач Бойко Борисов няма мъжеството да каже нищо подобно, като сръбският премиер Александър Вучич, заемайки предварително позиция в полза на губещия Тръмп пред лицето на риска, да си има в бъдеще неприятности с печелившия американец Байдън.

В македонска медия, цитирана тук от “Фокус”, Вучич ( който, за разлика от нашия съюзник по НАТО и ЕС в Унгария Виктор Орбан не оспорва победата на Байдън) е цитиран да казва следното:

„Мисля, че за Сърбия щеше да е по-добре заради нейната политика спрямо Косово, ако Тръмп беше победил“, каза Вучич пред репортери по време на посещение на строителна площадка в държавната болница в покрайнините на Белград, припомняйки, че Байдън „подкрепи бомбардировките над Сърбия през 1999 г.“

Можете ли да си представите нашият извънредно гъвкав премиер Борисов да заеме подобна твърда позиция ( с която човек, като мен, може да не е съгласен, но уважава като проява на характер)?

Коментарът оставям на …Вучич:

„Искате да ме накарате да се подмазвам на Байдън тази вечер?… Ще го поздравя – и това е, но няма да говоря лошо за Байдън, ще се опитам да постигна възможно най-доброто сътрудничество. “Ще благодаря на Тръмп за всичко, което направи за Сърбия,” каза Вучич.

А и не е само Вучич. Неговият бивш външен министър Ивица Дачич е на същото откровено мнение:

Без да се крие в очакване на развръзката, за да се присламчи след това към победителя, Ивица Дачич, е цитиран също да казва:

„Бих заложил на Байдън, защото той има по-големи шансове, но се моля на Бог Тръмп да спечели. http://www.focus-news.net/news/2020/11/08/2820495/aleksandar-vuchich-shte-mu-chestitya-na-baydan-no-za-sarbiya-beshe-po-dobre-da-pobedi-tramp.html

Хайде сега познайте Борисов или цитираните сръбски политици (ще) се ползват с по-голямо уважение у дома и в чужбина!

14 мнения за “Срамнение”

 1. Още една добра новина.Щом вечните врагове на България, сърбите предпочитаха тръмп ,но спечели ByeDon,това е само в наша полза!

 2. Благодаря Ви, г-н Инджев, защото нямам навик да следя балканските политици. Но безкрайно уважавам всички, запазили някакво усещане за почтеност. Жалко за тези като нас, естествено. Хубава вечер Ви желая!

 3. Вучич и Дачич, въобще не съм им фен, демонстрират пред цялата планета забележителна НЕ политкоректност. В случая напълно заслужават адмирациите ми. И бас ловя. че американците в лицето на новата администрация ни най-малко няма да им държат карез. Двамата печелят точки за Сърбия по света и у тях защото имат топки. Баце “компенсира” с чекмедже с кюлчета със злато с неговият мутренски лик. Има балканци и балканци. И те, така.

 4. Не уважавам сръбските политици вечните любимци на москва, но в този случай (в сравнението им с борисов) ще си замълча.

 5. Аз лично, не бих искал да се сраМняваме със сръбските политици, които с неадекватните си и безумни действия, доведоха страната си до плачевно състояние (по територия, международен авторитет, демократично развитие и евроинтеграция). Лошото е, че тази враждебност, която са показвали винаги спрямо нас, те успяха да я пренесът и в съседните държави (преди всичко техни съседи и бивши съставни републики на бивша Югославия)! А между населението, на оформените отделни държави, въпреки злостната пропаганда, смятам че не съществува такава омраза и неприязън, тъй като, мнозина от тях имат български корени или някакви други връзки свързани с България!

 6. Предварително да се извиня на тънкообидните за политическата си некоректност и за личната си оценка. Подчертавам – лична оценка! На който му идва в повече или просто не смее да разбере – да не чете.

  Вучич/Дачич са казали това, което мислят, както казват в Сърбия – право. Не можете да ги сравнявате с ББ, защото:
  1. Те мислят. Това само стига, но все пак ще продължа.
  2. Те знаят какви са интересите на Сърбия, както ги разбират сърбите. ББ знае какви са интересите на неговите господари, но не и какви са интересите на народа на България.
  3. Сърбия е минала съвсем скоро през война със САЩ (не знам доколко може да се каже война на това да те бомбандират с най-модерните оръжия без да оказваш значителна съпротива) и няма причина да се пише приятел нито с Тръмп, нито с Байдън. Нашият не знае дали ние сме минали през война със САЩ или с когото и да било, не знае кой на кого е обявил война и кой е бил на страната на кои… – не знае нищо.
  4. Сърбите имат национални герои, които, според възгледите на политкоректните, са престъпници против човечеството и масови убийци. Нашите национални герои са до един политкоректни. До! Е! Дин! То може и да е имало други, но пишещите историята са ги баннали.
  5. В Сърбия пътищата са мед и масло в сравнение с на ББ “магистралите”. Днес си оставих бъбреците и две пломби на т. нар. магистрала Тракия. Това щеше да е третокласен път в Сърбия. И изобщо, от Брюксел до Калотина се кара по магистрала – независимо дали през Унгария или през Словения, караш по магистрала през цялото време. После влизаш (след безумно чакане на границата – нещо забравено в останалата част на ЕС) в бегето и става ад. НЯМА ПЪТ!!! НЯМА ПЪТ!!! А тоя с тези негови хвалби, все едно е направил от оловото злато… И все още има кретени, които му се връзват на приказките. В Сърбия досега да са го пребили с камъни.
  6. Който хваща сръбско радио (цяла София със сигурност), може да слуша как се водят дебатите в сръбската скупщина. Често минавам, слушам радио (единствено в Сърбия имам шанс да послушам сръбски рок по радиото) и чат-пат ги слушам техните “посланици”… Та, който ги слуша, ще разбере каква е разликата от ББ до Вучич. Милиард светлинни години и малко отгоре. Ония се хващат за гушите за едното нищо. Нашите – тамагочита – само папкат, акат и спинкат.
  7. Вучич/Дачич имат план Б. Всеки нормален човек в ситуация фифти-фифти има план Б. Нашият няма дори план А.

  През последните дни малко се бях притеснил, че блогът на Иво Инджев се превръща в риталня на умиращи кучета, за малко да го тричате тоя Тръмп, така да се каже по нашему… То не беше възхищение от Байдън (все още не знам защо), то не беше отвращение от Тръмп (изневиделица появило се, ако сме честни), то не бяха светли бъдеща и т.н. Искам да кажа, че силно се притесних да не стане и тук политкоректността нещо като член първи и да трябва да спирам да чета.
  И днес с радост разбрах, че напразно съм се притеснявал. Без съмнение, г-н Инджев чисто в личен план може да се радва на резултатите от изборите, но едновременно с това може и да прави анализ от гледна точка на политически неангажиран наблюдател. Въздъ̀ржах се от коментари по повод победата на Байдън (загубата на Тръмп – кой както си го разбира), защото имах горните притеснения, но вече ги нямам.
  Лично аз бях за третия в класирането. Не с очакването, че ще стане президент, а поради идейни съображения (либертарианството като доктрина) и с очакването, че все повече ще се говори за вредата от пълното вмешателство на държавата в живота на хората. Това е новото робство, макар и в … целофан, ако мога да перефразирам Онуй.
  Може би скоро ще можем да прочетем тук един нормален анализ на постигнатото от Тръмп с плюсове и минуси. Да, има и плюсове! Ще разберем защо Тръмп получи доста по-голяма обща (брой бюлетини) подкрепа от предишните избори, защо социологическите проучвания бяха толкова далече от резултатите, защо чернокожите са го подкрепили повече от предишните избори и т.н. Ако републиканците загърбят тези факти, числа и тенденции и се впуснат в саморазправа с Търмп, това как ще се отрази на техните избиратели, които все пак пуснаха около 70 милиона гласа? Има ли течение в тяхната партия, която бързо да замени Тръмп с ново лице? Питам за републиканците, защото демократите идват на власт с голямата кошница, пълна с подаръщи ще има за всички от сърце, и много бързо ще успеят да се изложат, особено с тези немислими за изпълнение обещания (на първо слушане – пълни глупости, обединение, марихуана, победа над ВИРУС ха ха ха ха ха), предизвикали неимоверно големи очаквания в американското общество, стигащи до вуду. Но това си е тяхна работа и както винаги става, след тях някой ще трябва да оправя нещата и това пак ще са републиканците, щото в САЩ няма други. Само тези двете са. Засега.

  Честита победа на Байдън! Мои приятели в САЩ са силно притеснени от този избор, но те може и да грешат. Когато са хващали самолета съм Щатите със зелените си карти, едва ли са имали притеснения кой е президент и т.н. Освен това десетки милиони американци ликуват – не може да се пренебрегне този факт. Значи има нещо… Остава да разберем какво.

  Никога не съм се интересувал от президентските избори в САЩ. Не знам защо сега толкова стана важно… Нали след 4 години пак ще го махнат, какво да му се чудя толкова, тъкмо му науча името и хайде – нов. Виж, у нас как стоят по 10 и повече … а у вечната дружба стоят доживот. Е, това вече е сериозна работа, там трябва да се внимава…

 7. @Г-н К.Ганев

  Четете г-н Любен Пандев!
  Съвсем приятелски съвет…
  Сите ченегели (леви, “десни”, коСеръвативно настроени (много модерно напоследък!), сивочервени, кафявочервени, червеночерни(особено!), жълточервени (тях да не забравяме, макар и политически трупове от бая време…)) мижат. лажат, скърцат със зУби, въртят, сучат…СТРАДАТ, хората, от загубата на мистер Trump!

  Toва е сигурният лакмус!
  Ваше право е да се наредите в редицата до тях – Свобода, Демокрация и Свобода на словоизлиянието и избора имаме и за това се борим, нали?

 8. За К.Ганев
  Не зная какво значи “тънкообидните” за да се съообразя с казаното.
  Чета всичко в блога на господин Инджев,защото все пак в него се спазва някаква рамка. Автора ме прави щастлив с изискания си стил и език; За съдържанието е излишно да се говори. Съгласен съм с него,иначе не бих участвал.
  Запознавам се с уважаемите блогъри като с герои от една голяма книга на живота. Често научавам неща ,които не зная.
  От вас,г-н Ганев, бих желал да пишете по кратко. Понякога многословието обърква обикновените читатели като мен.

 9. Всичко, което се случи в ivo.bg, преди президентските избори в САЩ, по време на изборите и СЛЕД тях , новите коментатори, които се появиха изневиделица с категоричните си позиции “за” Тръмп”, зомбиращите заклинания по медиите на разни “свръх компетентни”, върховни експерти, венцеславещи “извънземния” Тръмп от последна инстанция, като Дъскарев, Мермерски, Карольев, Борислав Цеков и др., внушаването на съмнения за фалшифициране ( крадене на изборите ИМ) подмятанията, че ние тук нищо не разбираме, защото не живеем в САЩ като тях, беше една нагледна демонстрация колко опасна и разрушителна за общественото съзнание може да бъде хибридната война на Путин и империята на злото му, която досега, като че ли някак подценявахме, защото не се бяхме сблъсквали с апогея на кресчендото й!
  Тази хибидна война продължава! Eто, снощи, по ТВ ” Европа”, водещият на “Реакция” отправи въпроси към събеседниците си за евентуален импийчмънт на Байдън, заради “зулумите” на сина му в Украйна, там, въпреки старанието, така и не се откриха ясни доказателства.
  Пак се поде злорадо, без капка човещина и съчувствие, темата за лошото здравословно състояние на “сенилния” Байдън, който не се знаело дали въобще ще може да встъпи във функциите си и щяла да го наследи цветнокожата комунистка.

 10. Давам линк към интервюто на Илиян Василев с външнополитическия съветник на Джо Байдън – Майкъл Карпентър. Според мен интересно и полезно.

 11. Г-н К. Ганев,

  В голяма степен подобни мисли се въртят и в моята глава. Анализът на явлението Тръмп е важен, и особено на това защо републиканците заложиха на него. За това, че хората масово са гласували и че има плюсове в управлението му не се съмнявам. Успехи в началото на управлението си са имали и други лидери, на които той самият се възхищава, например Путин. Всички помним как обикновените руснаци разполагаха с пари и вилнееха из западните столици Мой близък беше снимал рускини в кожени палта на ОПАШКА за диаманти пред магазин в Антверпен!

  Наистина не познавам живота в САЩ и се въздържам да го коментирам. Мога само да кажа, че предпочитам републиканците, но Байдън ми е по-симпатичен от Тръмп, защото излъчва благородство и уравновесеност и говори смислено. Остава да видим как действа.

  Поздравления за паралела между сръбските политици и наш Боко. Просто нямам какво да добавя, освен съжалението си, че това нещо все още ни е министър-председател…

 12. До Българин

  Гротеска. Всяка крайност е гротеска. Лигавенето в полза на победителя не е лицеприятно действие. Както и плезенето в лицето на загубилия.

  Ще почакаме, ще видим. Превеждам го от руски с риск да ме наредите до самия Сатана. Ако виждате призраци в гардероба, това не съм аз. Това са си ваши призраци. Нареждате ме до този или онзи с лекотата на истински българин – знаещ всичко, но не опознаващ нищо.

  Славния поход на клетвите за вярност свършва с думите “давай на всички да ядат!”. Понеже трябва да бъда кратък, за да ме разбират(е) по-добре, ще Ви оставя да си направите сам(и) връзката.

  Благодаря за препоръката какво (кого) да чета. Винаги има смисъл. Остава да ми кажете къде да намеря напечатан на хартия текст от г-н Любен Пандев, тъй като търсачката не ми помогна. Прочетох няколкото коментара тук, ако това имате предвид. Не ми направиха особено впечатление с дълбочина на анализа.

 13. @Г-н Ганев
  Ако Тръмп и Путин си разменят местата, американците и руснаците няма да усетят особена разлика. Така, че постигнатото от Тръмп заравя малкото му плюсове под дебел слой минуси. А еди нормален анализ (под формата на сериозно разследване) ще увеличава минусите като covid (китай-vid) вълна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.