Швейцария и Русия, две наистина несравними величини

На снимката: правителството от 7 души на Швейцария, чийто брутен продукт на глава от населението е 7 пъти по голям от този на Русия, чието правителство е 4 пъти по-голямо на брой от швейцарското. 

Да се пита човек : това ли е резултатът от приложението на опита на Ленин от дългото му пребиваване като “революционер” в швейцарските кръчми, чиято сметка и днес плаща Русия?

20 мнения за “Швейцария и Русия, две наистина несравними величини”

 1. Швейцария е една от държавите, които се разглеждат в една книга, наречена “Конкурентно предимство на нациите” от Майкъл Портър. Тоя е сериозен човек, знае едно-друго и може да му се вярва. Швейцария е пример (в книгата) за политика чрез управление на конфликти – всеки кантон дърпа чергата към себе си. От това самата стуктура на управлението става свръхяка и устойчива на дори тежки сътресения. Никой не сваля гарда, всички искат да са повече от другите, вътрешната конкуренция е силна, дори по-силна от външната в някои сектори. Основната политическа линия е десен, до крайно десен модел на управление. Производителността е колосална и се повишава. Защо е така? Прочетете книгата.
  Обикновените хора мислят, че ако една държава има капитали, природни богатства и кой да се труди, това е достатъчно, за да просперира. Нищо подобно. СССР (не се разглежда в книгата) има половината природни богатства на планетата, имат народ за бачкане (и доста безплатна работна ръка под формата на зекове по лагерите и по шарашките, и млади надъхани по бригадирските лагери) и до едно време и пари трябва да са имали, въпреки че твърдяха, че няма да им трябват. Но не просперира сесесера. Сингапур просперира, а няма нищо – едни островчета там… Защо е така? Казах вече – прочетете книгата.
  Швейцария също няма природни ресурси, няма и кой знае колко хора, а капиталите в по-голямата си част са чужди. И швейцарците са абсолютни простаци, да ви кажа честно. Веднъж, ходя си аз… ама айде.
  Няма да преразказвам книгата, то е към 1000 страници, но сравнението м/у CH и RU може да се направи по много икономически и политически показатели и винаги ще е любопитно – как така се оправят тези швейцарци, а могъщата и необятната… тц, не става и не става. В книгата има обяснение и то не е трудно за разбиране.

  Основният извод на автора е, че нивото на благосъстояние в една държава е въпрос на избор на народа на тази държава. Не непременно от веднъж (както ние твърдо настояваме), а по-скоро като път на развитие и политики, съобразени с реалностите на глобалната икономика и новите технологии. Умишленото изоставане (поради поредната идиотска лява доктрина) и пропускането на възможности с лека ръка не е плюс в преследване на просперитета. Военната мощ пък изобщо не е фактор. Народите, които успяват да накарат политиците си да преследват дългосрочни цели, свързани с демокрация (в пълния ѝ смисъл), свобода на предприемачеството, конкуренция, свободен пазар, образование, образование, образование и образование имат по-големи шансове. Не напразно книгата се казва “конкурентни предимства…” – просперитетът не е задължителен. Някои от примерите са силно социални държави, други са крайно капиталистически – няма общ модел.

  И няма наготово – това вече и без да сте чели книгата трябва да го знаете.

  А какви индустриални машини правят швейцарците! Красота!!! Не е като да пуснеш струга “красный пролетарий” и на третата стружка да чуеш как се ронят зъбите на предавките…

  Пак стана дълго… да ме прощават онези, които не могат да разбират дълги текстове.

 2. Владимир Улянов и другите там ранни кумуняги не са били в Швейцария да научат нещо, а да праат зулуми; 20 годишния Ленин по всяка вероятност е подучил Лъки Лучано как да изпили тънко своята пила и да ръчни с нея през курсета право в сърдцето горката Сиси Австрийска, наричана още принцеса Дейана на 19ти век, след което синята й кръфт изстича постепенно в хотел Бел Риваж през 1898 г.

 3. Не ща и помисля какво ще и се случи на матушка русия ако швейцарците рекат внезапно да се занимаят с нея. Ама те са умни -какво им пука, че на някои им харесва да са бедни и да се крадат.

 4. “… и на трета стружка да чуеш как се ронят зъбите на предавките…”
  Много поетично…. Дори не изключвам да е имало и такъв случай на зъбно колело, правено в понеделник…
  Но по принцип зъбите на предавките се ронят много трудно, освен на автомобилните, които са изцеден якостно за олекотяване, особено при лоша синхронизация или ако жена Ви превключи на първа в движение.
  А съвеЦките стругове бяха груби, неточни, но ячки (преоразмерени) ….
  Извинявам се за излишното включване, но ми омръзна да пиша само за неща, от които не разбирам.

 5. Абе, и швейцарците са хора. Не им пука, доколкото някой депозира пари при тях. То и на британците така не им пукаше, докато не им се намесиха във вътрешните работи. Ако почнат да им източват парите, като на нас, да ги питам тогава. Просто не са ги взели на прицел. Едно време никой не си представяше руска матрьошка в Белия дом, но и това се случи. Като шофирам из Швейцария, всеки път се чудя – как може този идиот Ленин да си е мислел за световна революция на фона на тази красота! То Господ там изливал с рога на изобилието. Верно Илич е бил болен мозък с уклон към разрушение.

  Едно време в България имах възрастна колежка с връзки в Швейцария. Като падна комунизма, тя посети тази страна и на мен ми беше много любопитно какви са и впечатленията. Няма да забравя думите и: ‘И двете страни са красиви, но в България, където има човешко присъствие, природата е осквернена, а в Швейцария е облагородена’. Това беше преди да бетонират Черноморието и да нацвъкат къщи за тъщи и т.н.

  Като си отида на село, ме питат – ти имаш пари, защо не отидеш в някой пет звезден хотел на морето ами си се завряла тук да си губиш времето.

  Ами защото на село имам детски спомени с добри и нормални хора, затова. И когато си отида, се радват да ме видят и съседите ми носят дини, пъпеши, праскови и каквото там имат за добре дошла. И защото там има чиста и неосквернена природа. А петзвездния хотел за мен би бил истинска загуба на време.

  Чела съм, че преди съветската окупация България е произвеждала дори самолети.

 6. В сайта “Дневник” трият постове с факти от Русия, за това че са на чужд език.
  —————-
  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

  За да видите коментара кликнете тук.

  Пълен текст на коментара:
  В Ростове-на-Дону из городской больницы № 20 уволился анестезиолог-реаниматолог Артур Топоров, рассказавший СМИ о гибели 13 пациентов с коронавирусом из-за недостатка кислорода. Об этом сам врач сообщил Znak.com.

  По словам Топорова, он подписал документ о неразглашении информации. «Заявление написано по собственному желанию, о причинах увольнения я рассказывал до того, как дал подписку. Так или иначе, все закончилось предсказуемо. Хотел бы отметить, что сам бы больных не бросил и продолжу заниматься врачебной деятельностью», — рассказал он.

  «Его попросили уйти с работы. Однако официальная формулировка звучит как увольнение по собственному желанию. Он пострадал за правду», — сообщил «Комсомольской правде» депутат Ростовской городской думы Петр Пятибратов, подавший заявление в правоохранительные органы после распространения информации о смерти пациентов на ИВЛ.
  https://www.znak.com/2020-11-10/iz_rostovskoy_bolnicy_uvolilsya_vrach_soobchivshiy_o_smerti_bolnyh_iz_za_nehvatki_kisloroda

 7. Иван Анчев: Не очаквам поврат в отношенията САЩ-България, но Байдън няма как да не пита: Защо се строи Турски поток, защо не е готов интерконекторът с Гърция
  Не вярвам да се стигне до сериозни сблъсъци, до „Гражданска война“, както някои прогнозират

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-intervyu-ivan-anchev-ne-ochakvam-povrat-v-otnosheniya-sasht-balgariya-no-baydan-nyama-kak-da-ne-pita-zashto-se-stroi-turski-potok-zashto-ne-e-gotov-interkonektorat-s-gartsiya

 8. Само за сведение, преди малко преброените гласове за новия американски президент надминаха 77 милиона…

  И не, НЕ СЕ ПЛЕЗЯ на никого!

 9. Доколкото си спомням, в България е имало три самолетостроителни завода, в Казанлък, Ловеч и Горна Оряховица. Най- големият е бил “Балкан” в Ловеч, който е произвеждал двигателите, витлата и корпусите на българските самолети. Конструкторът, проф. Цветан Лазаров, е считан за баща на аеродинамиката от световен мащаб. ( Най-после и у нас му признаха този принос и кръстиха един булвард, между летището и Четвърти километър, на негово име! ) Негови са разработките на най-добрите като характеристики витлови изстребители Лаз-3 и изстребител- бомбардировача Лаз-7, ненадминати до 1947 г., чиято концепция нагло е открадната от руснаците. След окупацията 1944 г. трите авиозавода веднага са разпарчетосани, частите грижливо опаковани, изнесени до последния винт от руските окупатори и завлечени в матушката ИМ.

  Ето връзки към още информация за този неизвестен у нас, но световно признат, български конструктор Цветан Лазаров:

  https://bulgarianhistory.org/cvetan-lazarov/

  https://mod.bg/bg/EXT/InstitutOtbrana/LZ/Zvetan_Lazarov.pdf

  https://инженер.bg/%D0%B8%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD-%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B1%D0%B0%D1%89%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5

  РАЗРАБОТКИ:
  ДАР – Божурище. Проектира и пуска в серийно производство учебните самолети ДАР-6, ДАР-6А, ДАР-9 „Синигер“ (произведени 48 броя) и прототипа на ДАР-10А „Бекас“.
  „Капрони Български“ АД – Казанлък. Преработва основно несполучливия и труден за управление учебно-тренировъчен самолет КБ-2УТ (уголемено копие на Caproni Ca.113) и пуска в серийно производство тренировъчните 2-местни самолети КБ-2А „Чучулига“, КБ-3А „Чучулига I“, КБ-4 „Чучулига II“, КБ-5 „Чучулига III“.
  По негови проекти и с участието на конструктори от ДСФ-Ловеч, са разработени самолетите ДАР-10Ф и тези носещи неговото име от поредицата „Лаз“ – Лаз-7, Лаз-7М, Лаз-8, Лаз-12. В Държавната самолетна фабрика са произведени 160 самолета тип Лаз-7 и 150 самолета тип Лаз-7М.

  Съкращението LAZ се използва за ИКАО код, а LZ – за ИАТА код на авиокомпания „Балкан“, национален авиопревозвач през 1946 – 2002 г.; LZ се използва и от българските радиолюбители за обозначаване на националната им принадлежност

 10. До Караиванов

  Произвел съм безброй зъбни предавки – от скрап и шихта, през леене, механична, термична, обогатяване и т.н. Част от операциите се извършват от колеги, но съм наясно. Оси, валове, корпуси – също произвеждам с произволна по сложност форма. Колко зъби са ми се изронили още при нарязването, не е за пред хората. Колко инструменти съм попилял… В този бизнес има много брак, неизбежно е. Ако искам да го пробутам с дефекти – ще мине един-два пъти и после съм аут от бизнеса.
  В СССР това никога не е било проблем.

  Няма нищо по-нормално от изронване на зъбно колело, в което има шупла или пукнатина под закалената повърхност. Такъв скрит дефект се проявява почти веднага при натоварване на детайла. В съветските редуктори трошенето е по-скоро нормално, отколкото изключително явление. Там нямаше безразрушителен контрол на детайли, които са за СИВ. А и кой ще посмее да критикува…

  Държа един малък “пролетарий”, за да тествам новите работници. Ако се справят с този боклук, значи имат опит.
  А трошенето е по истински случай от 70-те.

  Радвам се, че срещам колеги на най-неочаквани места.

 11. К.Ганев,
  Благодаря за книгата, ще я потърся. По принцип смятам, че има две обратно пропорционални фундаментални величини: “конкурентноспособност” и “социална държава”. Щатите, например, са заложили на конкурентноспособността, докато повечето европейски държави са предпочели да се лишат от част от възможно постижима конкурентноспособност за сметка на по-социално ориентирана държава. За мен да се заложи на конкурентноспособност е по-непопулярният избор, но стратегически по-правилният в дългосрочен план. Важно е да се уточни и още нещо: без конкурентноспособна, мощна икономика не може да има социална държава. Ето защо лявата политика е производна от дясната и не може да съществува самостоятелно продължителен период от време – защото води до загуба на конкурентноспособност, която в даден момент достига до критично ниска стойност.

 12. https://faktor.bg/bg/articles/sadat-registrira-pp-republikantsi-za-balgariya

  Е хубаво, но аз НЯМА да ГЛАСУВАМ за ВАС!
  ЗА нищо на Света!
  Заради ПРОИЗХОДА на новия ви Вожд, заради БЕЗДЕЙСТВИЕТО МУ по отнощение РАЗПРОДАЖБАТА на Майка България на кремълската върхушка през последните 10 години, когато беше практически ПЪРВИЯТ ЧОВЕК във властта!
  И заради неистовата му, вкоренена омраза към цяло едно професионално СЪСЛОВИЕ, използвал най-отвратителните, чудовищни методи за саморазправа с него директно от трибуната на Народното Събрание!
  Разбира се, глобите на осъдената след това в Европейския Съд България не ги плаща той от джоба си!

 13. @К.Ганев
  Напълно сте прав, колега!
  Това имах предвид под правено в понеделник.
  Добре че пощадих форума и не писах за умора и претоварване… Нямаше защо на краставичар краставици да продавам…
  Бъдете здрав, а на представянето на следващата книга на Иво Инджев ще се радвам и да се запознаем..

 14. Една несъществена подробност.Това е федералното правителство. Швейцария е силно децентрализирана държава. Освен това правителство, всеки кантон си има свое. И не само правителство, но и парламент.
  Поздрави

 15. До Емил

  Русия е също федерация и сравнението е с федералното ѝ правителство. Отделно Русия си има една дузина регионални и към 50 областни управи. Регионалните се избират също на избори и се излъчват представители (не знам дали са народни…), а за областите вече не знам – то е пълен бъркоч това тяхното…

  Но не в това е въпросът.

  Сравнението не е математическо упражнение, нито е опит да се похвалят швейцарците как добре се справят с една кола хора, малко лилави крави и един мармот, който ги завива в станиол. То е направено само в контекста на другите числа – БВП и т.н. Ако Русия управлява ресурсите си по някакъв нормален начин, никой в тази наистина огромна и наситена с богатства страна няма да брои швейцарските министри.

  Ако искате да разберете коя е най-странната политическа уредба, вижте белгийската. Тия имат повече парламенти отколкото човек може да си въобрази. И над 700 вида бира… Представете си колко им пука за всичките им парламенти-марламенти, щом могат цяла година да пият по две бири на ден без да повтарят!

  А може и да е обратно – защото пият по две бири на ден без да повтарят, затова парламентите се роят. Ами да, бирите там са силнички, хората се поотпускат, а в това време политиците си правят нови и нови парламенти! Това е направо по Стивън Кинг.

  Човек трябва да внимава с пиенето…

 16. Може би фактът, че Швейцария никога не е била монархия, е допринесъл швейцарците дa ca народ от личности, с демократичен рефлекс, засмукан сякаш с майчиното мляко. Имал/а съм си работа с швейцарци – полиглоти, дейни, предприемчиви, амбициозни, с огромно лично и национално самочувствие. Богомил Райнов пише в една от шпионските си приказки за тях, че щяха успешно да скубят туристите дори ако на мястото на Алпите имаше дупка. Много е вярна тази преценка за швейцарците според мен. Но без обществено-политическата им система, която прави ЧОВЕКА значим и му дава пространство да решава и действа и въздух да диша, Швейцария не би била това, което е. Както и ако имашe двойна “асвабадъйтелька” като нашата.

 17. Така е, но областни управители има и в България , а доколкото знам и навсякъде другаде. Идеята е различна. Управлението е децентрализирано в Швейцария. Кантоните си имат различно законодателство. Особено в частта за данъчното облагане. Което е различно от това в Русия. И различно от повечето страни по света. И природните ресурси тук нямат значение. Основното е степента на децентрализация и свободата да правиш това което искаш. Разбира се тук значение имат и куп други неща като например климат , географско местоположение, разстояния межд населените места и т.н. и т.н. А относно видовете бира …. В БГ има 7 вида бира , но рядко има човек който да опитва всичките седем. А и след втората бира , едва ли има значение вече от кой вид поръчваш. Колкото и да внимаваш с пиенето ….

 18. От доста одавна се питам какъф е проблема на България
  наскоро ми се изясни.
  Ами в България живеят доста много “ШвеиЦарци”

  А защо Швейцария са толкова напред
  Ами там е пълно със “селяни” “овчари” и “говедари”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.