Искаме ли наистина македонски таралеж в гащите

Докато японците правят летящи коли, ние сме заседнали в миналото, каза бивш македонски министър по повод споровете между София и Скопие на историческа основа.

И като илюстрация в небето над южнокорейската столица Сеул полетяха първите безпилотни таксита и пощенски дронове с тенденция да бъдат внедрени за масова употреба до няколко години… 

https://www.vesti.bg/moyata-digitalen-sviat/v-nebeto-na-seul-poletiaha-pyrvite-bezpilotni-taksita-6117465

Както знаем, Корея е далеч по-драматично разделена страна на комунистически Север и на Юг, който се превърна в нарицателно за антипод на един краен комунистически режим. Корейският полуостров е населен от един и същ народ, но разделен по идеологически, а не по исторически причини.

Нашенското деление на Север и Юг наистина е зациклило в блатото на миналото, което иначе смятаме за славно и от двете страни на границата. Иначе имаме общо комунистическо минало, но и то никак не ни обединява.

И още една разлика има на фона на корейския случай: нито едната от двете страни на нашите балкански ширини не е пример за подражание за другата, нито за когото и да било в света. В рамките на Югославия, която се ползваше с привилегията да бъде ухажвана и от Запада, тогавашната Република Македония изглеждаше относително привлекателна за българите. Днес пък България първа се присъедини към НАТО и ЕС, но ролите ни не се размениха съществено.

Т.н. македонски проблем ( или “комплекс”), съществуващ в България повече от век, няма да се реши в наша полза, както на мнозина ни се иска, докато не станем притегателен пример за съседите си и те сами поискат да станат като нас – може би и със задна дата. Преди да постигнем това нямаме шанс да ги накараме да ни обичат. 

Най-добре е да ги оставим на мира. Или на Меркел, щом не ни щат. За да не припомням за таралежа в гащите…

23 мнения за “Искаме ли наистина македонски таралеж в гащите”

 1. Като юрист в казуси като горния си имам изпитан начин за проверка: Cui bono В тази връзка с мой приятел известен адепт на проправителствената позиция рекламирана най-паче от Шкембе войвода си разменихме няколко “майла”. Накрая го попитах не ли е матушката кръвно заинтересована от “разборките” със северомакедонците. Вече месец чакам позицията му. И те, така,

 2. Г-н Инджев, откъде ги измъкнахте тези ръкавици… 🙂 Винтидж уникат! Пулпудева, Пловдив, чиста овча кожа?

  Топло ми стана само като ги гледам.

  Аз мисля, че македонците ще се съгласят, че говорят български регионален диалект, малко преди албанският да им стане официален език в държавата. Значи до 12-15 години, когато днешните сополанковци албанчета порастнат и започнат да гласуват. Предполагам, че тогава Каракачана ще е в затвора все още и няма да може да се появи с дрон или с летяща македонска наденица и да каже, че благодарение на него е тая работа станала възможна.
  И името, дето го търкаляха четвърт век Македония, та Македония – клекнаха на Северна. Що? Щото са на косъм никак да не се казва тая тяхната държава, а след някоя и друга година да се присъедини направо към Албания.
  Допускам, че наред с признанието, че говорят български диалект, след време ще дойде и прозрението, че корените на всички са български неалбанци, че са си чисто български и трябва набързо да получат български паспорти без да плащат на Каракачана, който да се надяваме все още да е в затвора по онуй време и да няма как да им вземе парите.

  Не се лесно учи албански, да знаете.

  Днес чух малко по радиото нещо за македонските писатели …. и …. (по радио Христо Ботев, към 16:15 ч – забравих имената им, но много ги хвалеха), които твърдят, че пишат на български. Внезапно се замислих за македонците и ги почувствах близки, но с болка. Нещо като роднини, които са далече и не ме обичат, не искат да ги свързват с мене, незнайно защо. Хем искам да ги питам защо, хем не ми се влиза в такъв разговор. В края на краищата не са длъжни.

 3. Покрай суматохата, свързана с изборите в САЩ, не успяхме да обърнем необходимото внимание и да коментираме този анализ на Александър Николов ( от 1.11.2020 във Faktor.bg), озаглавен:

  Защо СЕМ толерира антибългарската медийна пропаганда на Russia Today?

  Не за пръв път се повдига тази тема от различни медийни експерти и “редови” български граждани, но шефката на СЕМ Бетина Жотева, министърът на транспорта и съобщенията (преводачът на никарагунските партизани, лекувани във Военна болница) Росен Желязков, както и парламентарната Комисия по култура и медии с председател Веждито, се правят на разсеяни. Няма коментар, отговор или каквато и да било реакция от тези ВИНОВНИ “български”(?) институции, безотговорно допуснали опасната за националната ни сигурност и суверенитет медийна ситуация!
  Сигурно се надяват, снижавайки се като Тодор Живков, да премине “бурята”, но забравят, че България е член на ЕС, има международен институционален контрол и номерът на бай Тошо със снишаването няма да мине! Всяко търпение има граници!

  https://faktor.bg/bg/articles/zashto-sem-tolerira-antibalgarskata-mediyna-propaganda-na-russia-today

 4. @Georgi Nikolov

  Г-н Николов,

  Знаете ли дали Мадуро дали е поздравил новия президент на САЩ?
  Интересно ми е защо ли е пропуснал да се нареди в споменатата във Вашия линк редичка.

 5. Няма да скрия, че отдавна чакам този коментар. Няма да скрия, че го чаках с притеснение. Но най-вече няма да скрия, че коментарът надмина очакванията ми.
  В средата на деветдесетте един възрастен охридски лодкар ми каза “То е ясно, че сме братя и като ни погнат шиптърите код вас ке бегаме, ама никога няма да се обединим, защото сега има две правителства, двама премиери, двама президенти… Кой ще се откаже?”
  Наред с този опростен прочит, безспорно и “матушката” е заинтересована, но най-заинтересовани са шкембьовците от двете страни на Деве баир, безсрамно закичили се със святата абревиатура ВМРО и черпещи легитимност от омразата. Две вемереота – една цел.
  Всички знаем каква е историята, всички знаем какъв е езикът, но дали не е по-добре само да им се смеем, но не и да им пречим?
  Надявам се, че по време на снимката нито едни гащи не са пострадали…

 6. Към К.Ганев:

  Тези ръкавици са част от колекцията ми за бъркане в огъня, макар да са всъщност за хващане на горещи тави от фурната. Имам и истински огнярски ръкавици. С тях местя главните в огнището като пренареждам огъня без проблем.

  След тази снимка реших, че няма нужда да се боя от бодлите на таралежите. Вече ги “гушкам” с голи ръце. Не хапят и не бодат. Мечтая си да си опитомя поне един, но те не се дават лесно.Затварял съм ги в килера за една нощ, но ги заварвам на сутринта на кълбо без да са пипнали храната, с която се опитвам да ги подмамя да останат. Явно са свободолюбиви. Идват нощем цели семейства да ядат от котешката храна, която сервираме на село на съседските котки, които ни обожават заради тази котешка шведска маса.
  Но най-странното е, че вече няколко пъти се случва възрастни таралежи, някои с прошарени бодли, да идват на вечеря и на сутринта ги заварваме мъртви. Сякаш искат да умрат точно по този начин и на това място…Мистика!

  Таралежите грухтят много “неприлично” на шведската маса като прасенца, докато хрускат. По грухтенето познаваме, че са пристигнали нощем да си хапнат. Имат и невъзпитания навик после да маркират “трапезата” с изпражнения, които се налага да чистим след тях.

 7. Жоро, чакай да те светна сега. Китай и Русия наддават в момента, затова спретнаха тоя цирк с новото броене и проверките, за да печелят време, докато се разберат с единия от двамата.
  Ако Тръмп приеме по-малко от предишния път, прокурорите ще го турнат за втори мандат. Той си е наредил работата, но все пак сделката си е сделка. Няма да им работи на руснаците за без пари я!
  Байдън засега не е получил оферта от руснаците, защото те знаят, че той ги мрази по вътрешни убеждения, а и защото чете редовно блога на Иво Инджев. Там обаче китайците, които вече са дали 5 мил гласа, се пазарят за няколко милиарда чипа, че без тях няма как да подслушват целия свят, а сидзипин казал да подслушват. Байдън не знае за какво става въпрос, той все още е с черно-бял телевизор, но е готов да помага в името на обединението на американския народ и на борбата с китайския коронавирус ковид 19, 20 и новата версия 21. Ако не се съгласи, китайците ще разкрият въпросните 5 млн.
  Питай ме за тези работи, много ги знам.

 8. БЕЗКОНТРОЛНИЯТ “ГЕРМИТОКС”
  разследване на Валя Ахчиева

  През октомври EURACTIV.bg публикува първата част от разследването, а тази седмица беше публикувана и втората част, от която става ясно каква е ролята на началника на кабинета на Божидар Димитров в първия кабинет на Бойко Борисов в производството на “Гермитокс” и какво е направила до момента Българската агенция за безопасност на храните по въпроса. Казусът с “Гермитокс” поставя и друг важен въпрос – за безопасността на хранителните добавки на пазара, защото пред Ахчиева директорът на агенцията обяснява: “Ние нямаме възможност да контролираме какво има в самите хранителни добавки”.

  https://www.dnevnik.bg/video/valia_ahchieva/2020/11/11/4137815_ne_mojem_da_kontrolirame_kakvo_ima_v_hranitelnite/

 9. Аз мисля, че трябва да сме единни, дори с “таралеж в гащите си”.

  Съгласен съм с казаното от Петко Симеонов:
  “Има българска държава със своя история. Има история на българския етнос.”

  Българската държавата е създадена през 681 г. България и Етносът ѝ съществуват и днес, макар държавата да не е съществувала през 700 г от нейното създаване.

  Ние сме етноса ѝ днес.

 10. @Българин

  МЪдурко този път, той си знае защо се цепи от колектива. Един от малкото добри хода на Тръмп бе, че максимално притискаше наследника на Чавес. И сега бял ден няма да види но удавник за сламка се лови.

 11. @К.Ганев, Благодарство за забавната реакция.
  От мен, мисля че не съм в погрешка, до 2012г. вкл. най-скучни от трите задължителни кандидат-президентски дебата винаги е бил този за програмата им по външна политика. Единомислие като при закрито партийно събрание през “такова беше времето”. Несистемният Тръмп както го водят много мастити анализатори ги извади от равновесие. Заменени бяха принципи, традиции, утвърдени практики с хватки вдъхновени от бестселъра “Изкуството на сделката”. От което на практика най се облажиха в Израел. Американското посолство преместено в Йерусалим. Отпушиха се контактите с доста съседни арабски страни. Даже се стигна до възстановяване на дипломатическите отношения с някои от тях. И не е свършило. Иран бе притискан максимално. Ако е дал И добро на султан Ердо (т.е. не е солова проява на Тайпито) да стъпи здраво в Кавказ и чрез него НАТО, дет казват по някои форуми-одобрявам. И май това е всичко.
  Байдън е абсолютен ветеран по националната сигурност и външната политика. Какво ще направи обаче само обозримото бъдеще покаже. Ще да видим.

 12. Абе тези хора си мерят митовете, идеологиите и легендите! За тях генетика няма ли!? Ако им беше важна истината, нямаше да правят комисия, а изследване на гените от двете страни на границата.

  А и нацията може да е не само на етническа основа, а и на политическа, като САЩ, религиозна и т.н.

 13. Македонците са ги наплашили с български аншлус ако признаят нещо българско по себе си. А те горките още не са се оправили от турския и сръбския. И кой е най-активен в тази кампания – ха, познахте! – ученика на другия ”Майстор на блитц-аншлуса” Хитлер и ”Велик майстор” на модерния аншлус – Путлер.

 14. Първо ние трябва да изчистим учебниците и главите си от исторически бръмбари, с каквито са ни напълнили чутурите разни “величия”. Историята е основен геополитически инструмент в битката за оцеляване на етносите.Историята на етноса винаги е непрекъсваема. Основния ни проблем е, че отхвърляме лековато присъствието си на тази земя “от сътворението” до сега под различни имена, които не са самоназванията ни. 681 е само един късен жалон по пътя на етноса ни, който сме приели твърде лековато за Начало на началата. При това 681 е признание за “дошлячество”. Така сами си създаваме опорките на разните ни съперници с които те ни премятат в решителни времена. Както това правят македонстващите и тия зад тях. Непрекъсваемост в историята на етноса утвърждава мястото ни на тая територия, без колебания за това, че земята ни ни принадлежи “по родово право”. Теорията за непрекъсваемост на родовата ни история ни дава непоклатими аргументи срещу посегателства и манипулации. Тя ни дава право и сила в споровете за ролята ни и за ролята на претендиращите за такава от “преди потопа” до днес. Това автоматично включва етноса ни в историята на света от предисторически времена, през античността,в класическите времена,в римските империи, като свързва 681 с тях и с историята ни до днес. Ако стъпим на “непрекъсваемостта” всички оспорвани периоди от далечното ни минало престават да бъдат спорни, като това кои са античните и днешните траки, гърци, македонци, българи, “прабългари”, румънци, украинци, руснаци..Чрез такъв подход обезоръжаваме съвременните претенции на геополитическите ни съперници, в това число и македонистките. Защото последните просто стават неделима част от етноса ни от “памти века”.
  Историята на земята, която обитаваме е по-широка за дефиниране. Тя включва и появата и изчезването на други етноси и техните държавни образувания паралелно с нашето “постоянно присъствие” тук. Привидно, това прекъсва историята ни но само като политически процеси продукт на нашия етнос. Всъщност уникалното единство между историята на етноса ни и историята на територията ни, би могло да бъде най-мощния фактор за слепване на парчетата от древното минало до днес и за напред.
  Историята ни е уникална и богата с факти и артефакти. Тя може да ни направи богати, ако стъпим на истината и я впрегнем, подобно на гърците и евреите, да работи за нас.
  За да стане това, българската държава следва да инвестира в миналото достатъчно за да си подсигурим просперитет и уважение в бъдеще. “Който владее миналото владее бъдещето”, нали така. Да си вземем миналото за да се надяваме на някакво достойно бъдеще.
  Иво е усърден копач в съкровищницата на миналото и находките му са като вятър за прахоляка върху истинска ни история!!!

 15. Каспаров: Развръзката в Нагорни Карабах е огромно унижение за Русия и съкрушителен провал на Путин
  Това, че Тръмп трябва да си тръгне от Белия дом, е голям удар за Кремъл, от който трудно ще се оправи

  https://faktor.bg/bg/articles/kasparov-razvrazkata-v-nagorni-karabah-e-ogromno-unizhenie-za-rusiya-i-sakrushitelen-proval-na-putin

 16. С такива като шкембе войвода, стадо таралежи ще си сложим в гащите.

 17. @ Любен Пандев

  А какво да правим с крадците и фалшификаторите на непрекъсваемта ни (от памти века) история? Не става въпрос за македонците, с които, рано или късно, заради общия ген, ще се “сдобрим”?
  Става въпрос за хищните двуглави мутанти, които налитат от север, причинили финансовите и духовни фалити на България! Би трябвало периодино да активираме емоционалния си тонус, да се нахъсваме 🙂 като отваряме сайта на БНБ и препрочитаме файла за фалитите на България, да не спираме да искаме връщането на архивите ни, отмъкнати в подземията на КГБ. С помощта на безмозъчни българи- еничари и до днес безценни артефакти от българската земя продължават да напускат границите на България и да пълнят фондовете на руските музеи. До 1989 г у нас не бяха изчезвали безценни (чудотворни) икони, древни средновековни книги и ръкописи от българските църкви и манастири. Днес в медиите често се промъкват информации като тази за изчезването ((уж при “реставрация”) на обкова от ореола на детето Исус от чудотворната икона на Бачковския манастир, наскоро писаха, че от открития на остров Св.Иван реликварий с частици от мощите на Йоан кръстител (както се предполага) изчезнали двете костици, точно тези, които съдържали най-много генетичен материал! Медиите периодично съобщават за обири в църкви и манастири, които винаги остават неразкрити! И това е само върхът на аисберга от пораженията, които тази крадлива държава причинява на българската история и култура! Синодът на БПЦ, изцяло съставен от руски марионетки, се самоизбира и самовъзпроизвежда под стриктен руски контрол. Няма кой да защити българската култура и духовност, съсредоточена и съхранена в древните български църкви и манастири, духовните хранилища на нацията ни!

 18. https://youtu.be/lhKGGFf5DGI

  Миналото не е толкова неразбираемо, както се оказва. Надписът върху тракийския златнен пръстен от Езерово е съвсем разбираем за всеки българин.

  Когато разберем истинската си история, ще станем свободни хора. Дотогава жална ни майка!
  Не само македонците не искат да имат нещо общо с нас, ами и ние самите не искаме да имаме нищо общо със себе си. Всеки родител в България казва на детето си – учи езици, за да се махнеш от тази държава!
  Докъде сме я докарали!

  Понякога си пускам едно интервю на Георги Калоянчев, в което се обяснява в любов на българския народ. Светла му памет!

  Може и да не сте чували, но в България има и унгарски бежанци, от Австро-Унгария. Половината ми семейство е такова. Отначало са се установили в Румъния, където не са се отнасяли много добре с тях. После са дошли в България, където никога не са имали никакви проблеми. Местните хора са им дали къщи, земи и животни и са им помогнали да се установят.

  Българите са много благороден и жалостив народ, но без самочувствие, и това трябва да се промени. Да, смачкали са ни и са ни демотивирали за 45 г комунизъм, ама да ги питам аз западняците, ако бяха на наше място, дали изобщо щяха да са живи? Докато нашия елит е гниел по лагерите и комунистите са разсипвали българското село и цялата ни икономика те са експлоатирали Африка, а Америка им е наливала пари и ги е пазила от Русия.

  Ние имаме причини да вярваме в себе си. Издържали сме руската окупация и грабеж. Продължаваме да мърдаме, въпреки, че продължават да ни източват кръвта.

  В трагедията ‘Хамлет’ Шекспир има една много хубава метафора. Чичото на Хамлет убива баща му и узурпира трона. Убива го, като му налива отрова в ухото. Наливането на отрова в ухото е перфектната метафора за лъжата и манипулацията.

  На нас руската пропаганда ни налива отрова в ухото от векове. Истината е противоотровата.

 19. Каракачанов води патрЕотичната битка в защита на “националните ни интереси” срещу Македония. Да вярвам ли на ушите и очите си или да съдя по делата им и по резултатите от тях!?

  Коментар на luben-pandev
  на 13.11.2020 в 22:44:03#3 в news.bg

  Това което ме притеснява в единството на реакциите на институциите по отношения на Македония е, че те се оглавяват и огласяват от отявлени русофили и бивши функционери на ДС, което ги прави автоматично хора на КГБ.
  А Русия всякога е била против голяма и силна България и винаги, дори по титово време, е заемала страната на Сърбия. Русия и Сърбия искат на всяка цена да спрат влизането на Македония в ЕС преди Сърбия. С Торба Войводската патрЕотична шумотевица и проява на сила срещу изпадналата в беда част от българския етнос русо-сърбите и протежетата им в МК получават шанс да постигнат това – да ни смразят с братята край Вардар за десетилетия, да им посочат, че само след и със Сърбия могат да дръпнат напред и че Русия кара влака към Европа или Евразия.
  Това правителство, по стара комунистическа и русофилска традиция ни обвързва инфраструктурно, енергийно и псевдокултурно/чалгарски/ не с Македония, което е националния ни интерес, а със Сърбия и Русия.
  Аз не вярвам комунисти и рублояди да мислят за България и българите тук и в Македония, защото те са доказали, че руския интерес за тях стои пред българския. Не им вярвам и сега.
  Щом всичкото комуне и ченге е за спирането на Македония, тогава аз съм За пускането и в ЕС без условия, защото това е българския вековен национален интерес, а не просташкото насилване на и без това изстрадалите, включително и по наша вина, братя македонци.
  Ако сме майка България и считаме Македония за родна дъщеря, ще трябва да приемем по-доброто за нея, въпреки детинското и сърдене. Иначе ставаме руско-сръбска мащеха.
  ,……….,…,
  Това е коментарът ми по повод подготвяното урбулешката патриотарско и русофилско спиране на Македония по пътя и за еманципация от Русия и Сърбия, чрез присъединяване и към ЕС т.е. към нас!!!.

 20. Имам роднини в Македония, но никога не съм ги познавал/а. До това докара животът ни в социалистическия затвор. Знам за тях само от разказите на покойната ми баба. Жалко, че политиците на Северна Македония са недалновидни и твърдоглави като нашите политици (надявам се, не и зависими от кремъл като тяx). Според мен ако бяха умни щяха да приемат нашите условия, да влязат в ЕС и в условията на благородна конкуренция да докажат, че са по-добрата България. Ние сме така безнадежно абонирани за последното място в Европа по всички показатели, че няма да им е никак трудно да ни сложат в джоба си, образно казано.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.