Преподавателят в СУ Михаил Мирчев предлага да “оправим циганите” с една “диктатурка”

 

 

 

 

 

 

Студентско общество за равенство при СУ иска оставката на проф. Михаил Мирчев заради негови лекции, в които политологът, един от любимите коментатори в нашенския телевизионен ефир, проявява антисемитизъм, расизъм, женомразие и прочее…ширещи се безнаказано в българското публично говорене “мнения” от фашизоиден тип.https://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/studenti-obviniha-profesor-ot-su-zashtitavasht-fashizum-i-teorii-na-konspiraciiata

Не че не съм съгласен със студентския протест. Напротив. А и Мирчев някак си не ми е любимец – беше онзи, когото попитах на 8 октомври 2006 г. в студиото в последното си предаване “В десетката”  по БТВ в качеството му на представител на предизборния щаб на Георги Първанов дали знае нещо за подарени два апартамента на президента и получих най-напред глуповато – равнодушен отговор, а след предаването бях застигнат и презрителни негови квалификации по мой адрес, когато бавно загряващият съветник на Първанов осъзна глупавата си реакция и скандала във въпроса ми, довел до раздялата ми с телевизията и с професията на телевизионен водещ.

Онова, което искам да кажа по повод основателното искане за оставката на известния с арогантността си червен професор, който като кандидат на БСП за кмет на София през 2015 години се хвалеше, че е по-ляв от издигналата го за поста левица, е че той изобщо не е “солов играч” или някаква “червена овца” в стадото. Уви, твърде е представителен. При това не само за левите, но и за подобните им нашенци, определящи себе си като десни, някои от които проповядваха от телевизионния екран в разгара на антимигрантската истерия у нас необходимостта да стреляме на месо още на границата срещу пришълците.

Властта у нас се крепи от т.н. патриоти, които постигнаха висок резултат на парламентарните ( и президентските избори) именно с говорене от рода на това, заради което сега студенти искат оставката на др. Мирчев. 

В предишния кабинет  на Борисов имаше и министър, избран от Реформаторския блок ( т.е. от либерално мислещи “маргинали” ), който открито се заканваше да не праща линейки на ромите. Заплашваше с колективно наказание по расов признак заради безобразия, извършени от конкретни индивиди. Вместо да го уволни, Борисов си го прикътка още повече и взе да си го води със себе си навсякъде, че да се види пред камерите и обективите с какъв херой от дясното пространство се е обградил.

А нима не е популярно плямпането по адрес на жените, че трябва да си стоят предимно у дома и да раждат ( ако може “ по-навреме и повечко”, както се изразил другарят професор Мирчев в една от лекциите си)? 

Ето как е разсъждавал по въпроса Адолф Хитлер, който смятал, че жените имат само четири роли в живота: майчинство, преподаване в начално училище, благотворителна дейност и грижа да домашния уют. 

На 10 март 1942 година той заявява:

“ Вселената на мъжа е необятна  в сравнение с таза на жената. Мъжът е ангажиран от своите идеи и стремления…докато вселената на жената е мъжът. Тя, така да се каже, не вижда нищо освен него и затова е способна да обича толкова дълбоко”. ( Hitler’s Table Talk. 1941 – 44: His private Conversations, ed. Hugh Trevor – Roper ( New York: Enigma Books, 2007 ,р. 252 )

Така че изкласилият до професор червен синковец е направо представителен за твърде голяма част от обществото ни. В този смисъл евентуалното затваряне на преподавателската врата в СУ за него изобщо няма да промени нищо съществено в нагласите на голям брой българи, докато управляващите и т.н. опозиция продължават да се състезават по подмазвачество на споменатите по-горе настроения под благовидния предлог, че като политици се съобразяват с “консервативните традиции” на българския народ ( цитат по Корнелия Нинова).  

Разликата между откровенията на Мирчев и кръчмарското зъбене на други политици и подобията им по форумите е в новаторския му синкретичен подход в методиката за постигане на успехи в борбата с вредата от ромите. Докато обикновеният нашенски расист или “патриот” иска да “оправи циганите” чрез бой, депортация, стерилизация, лишаване от помощи, въвеждане  на ограничителния за тях образователен ценз при гласуване и т.н. Мирчев обобщава с една дума в лекциите си всичко това да се осъществи чрез една “диктатурка”. Точно като в древния виц за садиста, който проявявал нежност към жертвите си с обръщение от рода на “гъди, гъди, днес кого ще колим, а!?”.

Апропо, синковецът със синкретичното предложение, се изявява и като почитател на Тръмп, разпространявайки лъжите на тръмпофилите как била “открадната” неговата победа. Някой да е изненадан?

 

 

24 мнения за “Преподавателят в СУ Михаил Мирчев предлага да “оправим циганите” с една “диктатурка””

 1. Мен левите ме притесняват много повече от ромите. Няма да е никак зле ромите да спретнат една диктатурка на левите. За обществото ще е облекчение, за ромите ще е поучително, а за левите … изобщо не ми пука за левите. Откъм дългия край на камшика ще са най-добре. Само диктатурки им са в главата… кретени недоносени. Не стига, че съсипаха половината свят с техните диктатури, а сега и акъл ще дават.

  А този професор как си я представя тази диктатурка? Той ги бие, а те си траят? Колко интересно… Професор, казвате. Колко интересно… Очаквам, че въпросните студенти ще видят голям зор да завършат, доколкото зависи от този професор. А то ще зависи, щом е солташак на първанката.

  Хубаво е, че има такива професори. Така ми се разсейва всяко съмнение дали пък не трябваше децата ми да учат в бегето. Категорично не, не е трябвало. И сега не трябва. И скоро няма да трябва. С всеки следващ подобен професор връзката ми с тази прокълната територия се къса, къса… и остава още малко, за да бъда свободен.

  Студентите на тоя простак би следвало да го набият подобаващо, да го съблекат гол , да напишат с маркер на задника му “мразя циганите” и да го оставят в центъра на Столипиново. Да им спретне диктатурка на място там, да им обясни на ромите какво мисли за тях и как смята да ги вкара в правия път. Това ще е много поучителна история за един професор, който иска да стане известен с красноречието си.

 2. Държавата умишлено държи циганите в това положение. Иначе как ще спечелят Герб със 100% в техните райони. Чак Борисов ги беше събрал за контрапротеста.
  Те са много удобна и лесна мишена, защото сами дават предостатъчно поводи да бъдат мразени. Властта ги ползва за отклоняване на общественото внимание. Винаги когато стане някакъв битов скандал и прерастне в етнически, това е за да се отклони вниманието от някой съществен проблем, касаещ много повече обществото от битовата престъпност на циганите. Така беше със случаят с цар Киро, така беше и със случаят с Орландовци. Вече съм забравил, но в главата ми се върти, че беше пак нещо свързано с Лукойл, Белене и Русия. Тогава хората гледаха по телевизията как гори къщата на цар Киро, докато някой крадеше милионите,сценарии подобен на този с партийният дом. Всъщност методите на държавна сигурност са толкова еднакви винаги, че чак е смешно толкова много време едно и също да правят, но при умственият потенциал на населението на практика не се и налага друго, защото това си работи. Така например когато трябваше да се решава бъдещето в нощта след изборите и да се акцентира върху референдума, за да се отклони вниманието Волен Сидеров направи някакъв сеир в Натфис и телевизиите ни занимаваха само с това. Хората забравиха, че е имало избори.
  А що се отнася за Първанов – хвала Г-н Инджев. Спомням си случая.Това е най-отвратителният демон на прехода. Много мръсна роля изигра. Не мога да го понасям направо. Злото, което той стори е несравнимо с нищо друго. За съжаление не можахте да го спрете, а вас ви обвиниха в липса на професионализъм. Трябва да се върнете пак в телевизията, само че не знам в коя, то няма нито една нормална вече!
  Срамота е това. Не може ли мислещи хора с демократични възгледи да се съберем и да направим една телевизия като хората, където да се дава гласност на истината. Апелирам за това от години.
  Този блог го четат само тези, които така или иначе са със същите възгледи. Българинът има нужда от просветляване, от превъзпитаване. Виждате колко малко хора колко много направихме напоследък. Борим се с целият този репресивен апарат и го затрудняваме всячески въпреки малкият ни ресурс.
  Още 10% от населението ако се включат ще направим чудеса.

 3. Да и имам аз консервативните традиции на Корнелия Нинова! Откакто нейната партия е заграбила властта, точно тя насажда фашизъм в България! То не беше Възродителен процес, то не беше натикване на циганите в гета и на насъскване на хората едни срещу други!

  Браво на студентите!

 4. Този”професор”не е просто солташак на първанката,той е син на Стоян Михайлов-секретар на ЦК на БКП,така,че диктатурката си е солидно упражнявана от девети септември 1944 г,има солиден опит и приемственост.

 5. Когато официална проправителствена руска медия започне да атакува собствената си креатура, Румен Радев, година преди президентските избори, които Радев отново се надява да спечели, човек започва да си задава въпроса каква точно е целта на тази “атака”? Да му помага или да му навреди? Да вдига или да сваля предизборния му имидж на “натовски генерал -патриот”? И какви ли ще бъдат действията на Радев, ако спечели втори президентски мандат, в светлината на поговорката, че вълкът козината си мени (с нова, демократично- патриотична) но нравът (на руски наемник и защитник на руския интерес) никога!
  И не трябва ли преди изборите Радев, вместо да мълчи, когато стане въпрос за Русия, публично да се ангажира с ясни послания към българите като конкретизира бъдещите си действия, отговорът на президентската институция спрямо руската разрушителна, хибридна политика срещу България, целяща да я извади от ЕС и НАТО, за да могат българите да направят своя информиран избор, а не пак да приемат на доверие мъгляви, популистки приказки.

  Руска проправителствена агенция атакува Румен Радев
  https://www.24chasa.bg/novini/article/9214250

 6. мм е толкова посредствен кат ерудиция. интелект, морал и визия, че напълно си заслужава фирменото ДГД(Да Го Д…). БОКЛУК от класа. Именно за такива по време на соца бе измислено елегантното “проклятие” към руснаците.
  Да си ЕМ американците и техните врагове.

 7. Всеки от нас трябва светкавично да разобличава такива допотопни човекомрази и техните ходове. Както може, лично, в достъпните ни форуми, чрез разпространение на материали. Трябва да станем ботове на истината! Трябва да отваряме очите на приспаните с омраза към другите. Като няма кой – ние!
  Оставка за расиста Мирчев!

 8. Не е по тази тема, но е интересно:

  “Към момента “Спутник V” (ваксината) преминава през третата фаза на проучвания, включваща 40 000 доброволци, една четвърт от които ще получат плацебо.”

  Това е от оффнюз.

  Чел съм малко потемата за тестване на нови лекарства. Затова не ми се връзва това с плацебото при тестване на ваксина. Плацебо се дава на болни пациенти, които могат да получат фалшиви сигнали за облекчаване или влошаване на състоянието си. Принципът е двойно неизвестно – нито лекарите знаят какво дават, нито пациентите знаят какво получават. Всичко се следи от трета група хора, които водят експеримента и отчитат безпристрастно резултатите. Така нито лекарите, нито пациентите могат да се повлияят от предварителните си очаквания. Двойната неизвестност пречи на участниците да си изградят предварителни модели.

  Защо ще дават плацебо на хората, които са здрави и приемат ваксина?

  При тестване на ваксина идеята е да се наблюдава ПЪЛНИЯ ефект върху групата. В случая с ваксината не може да се дава плацебо, защото нито един от участниците в експеримента няма никакво заболяване, на което ваксината да подейства. Ваксината не е лекарство. Също така не е възможно някой от участниците да получи фалшиво усещане за имунитет – такова усещане у хората няма. Последващи тестове ще покажат има ли или няча изграден имунитет. Още по-малко вероятно е някой от участниците да отхвърли чрез самовнушение действието на ваксината. По отношение ефективността на ваксината плацебо няма никакъв смисъл.
  Ако идеята е да се хванат реални странични ефекти, то тогава една четвърт не е достатъчно, за да се направи верен извод. Нито повече, нито по-малко от половината трябва да получат плацебо, ако експериментът цели да търси странични реакции. Трябва да се определят по групи хората със сърдечно-съдови, диабет, психически,двигателни и т.н проблеми. И пак се следва двойно неизвестно. Но така или иначе страничните реакции, които не са съществени, нямат отношение към действието на васкината. Не може човек с плацебо да получи нещо по-сериозно от главоболие и сърбеж. Няма начин да умре или да си застраши сериозно здравето със самовнушения. В никакъв случай няма да получи обрив или слепота, както и висока температура или припадъци. Тоест – плацебо отново не ни върши работа. При тестване на ваксина е важно какви РЕАЛНИ странични ефекти се получават върху обособените групи, на базата на изследвания, а не на свидетелски показания. със сигурност тези 10000, които ще пият вода с малинов сироп, няма нито да получат имунитет (100% сигурно, не подлежи на коментар), нито ще получат странични ефекти, които си заслужава да бъдат отчетени. Тоест – изследването на тази група с нищо не променя резултатите при останалата част от участниците. Нали не мислите, че ако някой от участниците вземе да умре, той е пил плацебо. Баси плацебото, то направо новичок…

  Не знам тези руснаци какво са измислили, дано да са на прав път и да имат ефективна ваксина, пък дори да е с двойно действие – против шап и против корона, но това с плацебото ме озадачи. Може и да има смисъл да се дава плацебо, но аз не го знам. Ако някой е специалист, нека да ме насочи къде да чета.

 9. Вчера Борисов е изрекъл следното:
  “Работата носи свобода, работото носи удоволствие, работата носи живот.”
  https://www.mediapool.bg/borisov-kachi-lekari-v-dzhipkata-za-da-chuyat-kak-mu-buchi-markirovkata-news314411.html
  Доколкото си спомням такъв надпис нацистите са окачили на входа на концлагера Аушвиц.
  Време е психиатрите да въдворят Борисов, този човек е много зле.
  Докога ще го търпим?
  В друга вържава за такива думи щеше да бъде арестуван веднага.
  А двата измекяри-директори не реагират.
  В каква държава живеем!?

 10. Г-н Инджев,
  Ще ми се да вярвам, че няма да коментирате последните фашистки изяви на простака от село банкя
  понеже вярвам, че мечтите ви не включват да коментари на изяви на интелектуални примати.
  Благодаря.
  Поздрави.

 11. Г-н Инджев, въобще не съм в позиция да Ви “давам акъл” и насока на мислене, но държа да припомня, че причината Москов да се заканва така, беше след няколко инцидента с екипи на Бърза Помощ. Държавата нито тогава, нито сега си е мръднала пръста да защити персонала на спешна помощ, с чиито услуги често се злоупотребява. Това е основната причина в София да недостигат линейки, което тези дни се вижда колко е фатално.
  Факт е, че всъщност нито Москов нито някой друг реши проблема с отношението лекар-пациент. И това съвсем не се ограничава в рамките на (етническите) малцинствата. Просто още една линия на разделение на обществото в България.

 12. Към Явор:

  Именно въпрос на “акъл” е. Иначе случаят е известен и няма нужда ми го припомняте. Щом Ви се струва, че няма проблем един министър да заплаши цял етнос с лишаване от услугите на Бърза помощ ( по какъвто и да било повод), значи наистина сме на различен “акъл”.

 13. България няма да купи европейската ваксина срещу COVID-19, сигурно, защото е обещала на Путин да купи скъпата ветеринарна руска ваксина за българските говеда ! (Не случайно Борисов иска защита срещу евентуално прокурорско разследване.) Явно “яко ще се мре”!

  България най-вероятно няма да купи първата готова ваксина срещу COVID-19
  Правителството е преценило да не сключва договор с Pfizer, но участва в европейските сделки за други три ваксини, които са във финална фаза на изпитания

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2020/11/12/4138348_bulgariia_nai-veroiatno_niama_da_kupi_purvata_gotova/

 14. Още едно грандиозно падение, бих казал фатално:
  Към хора на „интелектуалците“, които се хвърлиха с голи гърди да бранят Бойко Борисов и правителството, се присъедини и бившият лидер на СДС и първи демократичен премиер на България Филип Димитров.
  https://www.reduta.bg/%d0%b8%d0%b1%d0%be-%d1%81%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d1%8f%d1%85%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b8/

 15. https://www.mediapool.bg/borisov-kachi-lekari-v-dzhipkata-za-da-chuyat-kak-mu-buchi-markirovkata-news314411.html

  @ The Rock
  13.11.2020 в 08:26

  Само на мен ли ми се струва (на второто видео, нейде около 5.15 минута), че Баце най-безцеремонно си направи левия завой през непрекъснатата линия?
  А после слаломира с Джипката си през трасето на обекта, покрай множество тежки машини?
  Аллооо, ГИТ, къде сте?

 16. Кой покрива “Газпром”?
  Ресорни министри крият информация за Турски поток
  Посланичката на САЩ не знаела дали ще има санкции и как американски компании доставиха турбини за тръбата

  https://bivol.bg/%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b8-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b8%d0%bd%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0.html

 17. С нацисти начело на държавата, с нацисти по министерствата, какво да очакваме от одени прост професор – комунист!?
  Та той е жалък в сравнение с титани като Борисов и Карачанов.

 18. Да беше само този червен боклук университетски преподавател, с мед да го намажеш, ами то всичкото комунист и ченге се фукат днес с професорски титли и преподават във висшите учебни заведения: александър томов, жан виденов, митьо гестапото и неговата мухоморка шаренкова, румен гечев, “вечната Амбър” искра баева и кой ли още не. Добре, че не живеем във времената, в които тия “колеха и бесеха” и студентите могат да се ограмотяват от алтернативни информационни и научни източници и да пътуват извън евразийския лагер, за да видят свят. Ако не беше така, българските вузове щяха да бълват само подобия на костя копейкин & праси макэдонски каракачанов, което би било пагубно за оцеляването на българската нация.

 19. Към симпатизант/ка на ДСБ:

  Чувам обезкуражаващи неща от мои познати преподаватели в СУ за почервеняването на самата студентска маса, да не говорим за преподавателската. Но само в частни разговори. Явно няма тяга за противопоставянето на тази вълна и за нея се говори от страна на малцинството (?!) продемократични хора в университета “под сурдинка” както при комунизма: с озъртане, за да не те погнат като “крайнодесен”, “фашага” и с прочее стари номера, на които вече се учат и младите кучета ( по антианалогия с израза за старите кучета, които не могат да бъдат научени на нови номера).
  Фактът, че се намират студенти, които да защитават своя другар проф. Михаил Мирчев, който ( според тях) бил застрашен от заклеймяване от “западен” тип за неговите откровено расистки, женомразки и антисемитски изяви, е в подкрепа на това, което искам да кажа.

 20. @Иво Инджев

  “Заклеймяване от западен тип”… Звучи като от пропагандните книжки на Нора Онаниева…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.