Овчарското Дуче

 

 

 

 

Могат ли родителите, чиито деца не спадат към категорията на нуждаещите се от държавна помощ, да се обединят на протести? Не могат. И едва ли искат. Ще изглеждат жалки и няма как да го направят.

Ето това “осъзнаха” раздавачите на порции от държавния бюджет, които се направиха на щедри с общите ни пари, обещавайки да отпуснат помощи за всички семейства с деца без разлика от имуществения ценз. И за бедни и за не толкова бедни, вкл. и за богатите – еднаква за всички помощ. 

Беше ясно, че това е див популизъм. Мнозина го написаха и изговориха в публичното пространство. Но не тези критици, доказано неспособни да трогнат управляващите, накараха Борисов и компания за пореден път да се отметнат от свое решение в …своя полза. Отказаха се да раздават милиони на хора, които се справят и сами с отглеждането на децата си. https://www.mediapool.bg/obrat-nyama-da-ima-detski-nadbavki-za-vsichki-parite-otivat-za-mvr-i-lekari-news314484.html

Това е поредният път, когато Борисовщината демонстрира своя непукизъм. Вчера казала едно, днес говори обратното. Можеше да се предположи, че се учи от грешките си, ако не ги повтаряше системно.

За разлика от родителите ( и децата!) , които нямат спешна нужда от финансова държавна подкрепа, лекарите и полицаите могат да създадат големи проблеми на раздавача на порции. Ето защо Борисов реши да “вземе” от парите, предвидени за въпросните безопасни за него деца и да ги пренасочи на трапезата на недоволството в тези две две потенциално опасни за неговото политическо здраве групи държавни служители. 

Идат избори. И спортният министър Кралев, вместо да се занимава с пандемичните проблеми в спорта, за които отговаря и да не иска, днес напомни за властовите амбиции на шефа му от телевизионния екран. Но не като факт, който няма нужда от напомняне, а като апетит за пореден, четвърти кабинет на Борисов. Да не забравяме, че това можело да (ни) се случи.

Този вълк ( нямам предвид Кралев, който подлежи да друго оприличаване в царството на политическата фауна) не си мени и козината дори. Малко да оздравее от страха, който изпита от тропота на копитата на “тревопасните” по градските площади и веднага започва да заплашва, че пак ще ни третира като стадо, обречено да разчита на неговата милост. 

Като стана дума за копитата, окопитването на властта е емблематично за тактиката на хищниците да разделят плячката си на групи, за да я надвият по-лесно. Ето това се случи и този път с протестите. Хищниците се бяха изпокрили и бяха станали едни такива хрисими…Но тропотът на копитата за заглъхна и хищниците изпълзяха от леговищата си с тракане на зъби.

Вицепремиерът Дончев беше изпратен в ролята на съгледвач да играе ролята на вегетарианския пратеник на прайда, които едва ли не почти се беше отказал от кокала. Намекваше, че може и да го пусне предсрочно. Но сега и той се озъби с реторични въпроси към смирените водещи на телевизионни предавания “ защо изключвате да управляваме отново?”. 

Начело на тази реваншистка тенденция се изправи самият Той. В един от своите видео монолози той си отговори сам на въпроса кой щял ( без условно наклонение обаче) да изпълнява следващия бюджет. “Пак ние”, отсече Вожда.

Подготвят ни. Да си знаем. Не че не знаем, че без принуда, няма да се откажат от всякакви комбинации да разделят стадото, за да го владеят. Съответно можем да очакваме, че при очертаващия се възможен хаос на една блокирана парламентарна въртележка за съставяне на правителство, създаден в резултат на 10 годишното властване на Борисов, пак той ще се възползва да поуправлява  още малко, докато алтернативите му се изпокарат достатъчно, за да се задейства спиралата на евентуални следващи избори.

Мътна вода ни готвят. Както и ролята на шарани в нея, докато овчарското Дуче ни “пази” от ужаса да управлява всеки друг.

10 мнения за “Овчарското Дуче”

 1. Вероятно една крачка ни дели от ваксина, но трудно ще се учудя, ако нашата е с логото на милиционерската партия.
  Трябва с общи сили да се отмести камъка, та да потече реката.

 2. Даа, пак е ясно, че само достатъчно голямо стадо с “ясни
  намерения”, много бързо ще “разокопити” властта. Без това
  стадото е обречено да служи само като “матреял” на властта.
  А властта е такава, каквато отдавна я описва Г-н Инджев,
  само защото стадото ѝ позвoлява да е такава.

 3. И аз съм се питал , защото не знам , какво ли би трябвало да стане при оставка на правителството един месец или дори по – малко преди датата за редовни избори .
  Нови три месеца за организацията им ?
  Преди това парламентарна въртележка и шкембе войвода например – нов премиер ?
  Или служебно правителство на “врага” , конкурент за московско внимание ?
  Кой би бил максималният законен срок за отдалечаване във времето от датата за редовни избори ?

  Предварително благодаря на по – запознатите !

 4. Държавата е в хаос и това в момента рефлектира върху начина, по-който преживяваме пандемията от корона вирус. Вижда се колко неподготвени са тези управляващи и колко зависими.
  Борисов според мен вече може да бъде определен и като убиец. Има персонална вина за хаоса като цяло и за крайната неподготвеност във държавата за справяне и посрещане втората вълна на епидемията, която заля Европа. През лятото можеше да се начертае план и да се измислят начини как да работи здравната система като цяло, за да няма ощетени и да може всички заразени да получат адекватна помощ. Жалко за жертвите, много жалко. Според мен умряха невинни хора, които можеха да оживеят и оздравеят. Лошото обаче , както предвиждат специалисти от западна Европа тепърва предстои със застудяването и началото на зимата. Дано ваксините бъдат по-скоро произведени. Бог да пази България. Аз преживях този вирус и наистина, който не вярва трябва да знае, че това не е грип и е много опасно заболяване, което има странични, непредвидими последствия и което атакува внезапно, когато си мислиш, че просто си настинал и всичко ще отмине с лека ръка. Не, корона вируса атакува имунната система и внезапният срив в организма на човек може да има необратими последствия. Говоря като претърпял и преживял всичко това. И нещо друго ,което ми прави впечатление, докато лежах в инфекциозна клиника във Варна- в “инфекциите” влизат много хора със корона вирус, които са били в други болници заради други заболявания и са в процес на лечение т.е. пращат ги във инфекциозна клиника без да е завършено лечението им от някакво друго заболяване, защото имат корона вирус. Можете ли да си представите как докторите от инфекциона клиника могат да се справят със всяко заболяване…ами това е невъзможно, разбирате ли! Не може да бъдат разкарвани болни с различни заболявания от мястото им на лечение- това е абсурд. Така умират хора, защото във инфекциозните клиники не са способни да лекуват всяко едно нещо, което им дойде на главата из невиделица. Ето линк със моята история за това как преживях вируса. Който иска да чете нека чете, по-добре хората да разказват какво са преживели, за да се знае и осмисля:
  https://drive.google.com/file/d/1THd5vArxFiyNstl60eQb5qe8ysUscE7w/view?usp=sharing

 5. И аз попаднах на изявленията на Кралев. Той между другото се похвали,че бил лекар. Чудно е, щом толкова много обича народа,защо не препаше бялата престилка и отиде при редовите лекари да се бори с болестта.
  Вместо това предпочита от високото място, което заема, да консумира и разпределя баницата и да се прави на политик. Като такъв изпълзява от дупката на страха и обвинява протестиращите,че били докарали пандемията на вируса. Слава Богу,че не практикува професията си,за която скромно намеква!!
  Папкай,папкай,Кралю честити, няма време, идва финалът на вашите напъни.

 6. @ Константин

  Благодаря Ви за усилието да напише и споделите този откровен и полезен разказ за “ходенето по ковидните мъки” и проявената гражданска отговорност да информирате за административните недомислия, причинили смъртта на много пациенти, които биха могли да бъдат спасени!
  Дано и някои от “ковид щаба” да прочете Вашия пост!

 7. До Константин

  Прочетох Вашия изстрадал коментар.
  Пожелавам Ви бързо и пълно възстановяване от китайската зараза, и разбира се, дано успеете да намерите вашата любима домашна животинка!
  Да, лекарите и сестрите са истинските герои на нашето време, а не измислените футбалери, мутри и присъдружните им плеймейтки и друг обслужващ персонал, но т.нар. “свободни и независими” нашенски медии рядко се сещат да напишат добра безплатна дума за първите.

 8. @ sms

  Все още съм в карантина и реших да напиша какво преживях, докато всичко е пред очите ми и го изпитвам на гърба си!…
  Иначе в момента се води истинска война във инфекциозните отделения, видях всичко. Трябва да си помагаме и да се пазим и себе си и другите.

 9. Кой помогна на Борисов да се окопити ? Не са ли тия които позволиха на Мая Манолова ,Румен Петков ,Костя Копейкин и т.н. ? Всеки знае кой е овчаря ,но кои са магаретата които макар и неволно му помагат ?

 10. Ппопуснал съм да завърша второто изречение в моя коментар . Да се чете : Не са ли тия които позволиха на Мая Манолова ,Румен Петков , Костя Копейкин и.т.н да се присламчат към протестите ?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.