И Молдова не иска да живее повече в задния двор на руската мечка

Проевропейската 48 годишна Мая Санду победи на президентските избори в Молдова своя проруски опонент, действащия президент Игор Додон. https://www.mediapool.bg/opozitsionerkata-maya-sandu-pecheli-prezidentskite-izbori-v-moldova-news314542.html

 

 

 

 

Уникалното на тези избори не е толкова поредната загуба на руска марионетка в т.н. “близка чужбина”, както на кремълски език наричат сателитите на бившия СССР, койио руската мечка се опитва да задържи за себе си със зъби и нокти. Интересното като пример за подражание и у нас е обстоятелството, че бившият премиер Мая Санду, която загуби от Додон изборите преди 4 години, този път успя да мобилизира гласовете на молдовските емигранти на своя страна по невиждан досега начин. Цели 92 на сто от тях гласуваха за нея.

За страна, напусната от 40 на сто от населението си в търсене на по-добър живот, мнението на сънародниците в чужбина е от ключово, но и фатално за руското влияние значение.

А за България?

Ясно ли е сега и на най-заблудените на този фон защо на статуквото у нас не му изнася да позволи електронно гласуване на българите в чужбина?

Молдова се родее с България не само поради напъните на русофилството да я задържи в руската орбита. Корупцията в бившата съветска република напомня на още нещо познато и у нас: през 2105 години от три банки “изчезнаха” един милиард долара – 15 на сто от БВП на страната. Това е криминален случай, сравним по своя мащаб с изчезналите милиарди левове от фалиралата у нас КТБ.

Мая Санду, която е работила в МВФ, се очаква да вдъхне нов живот на издирването на извършителите на огромния грабеж. 

Не е чудно, че шефът на руското разузнаване Наришкин побърза изпреварващо да заяви, че в Молдова имало американски “ ноемврийски сценарий”. Което си е жив косвен комплимент за Америка. Защото се оказва, че облаците над корупцията в Молдова се сгъстяват по “американски сценарий”.

14 мнения за “И Молдова не иска да живее повече в задния двор на руската мечка”

 1. Браво на молдованците! Браво на румънците. Който се откъсне ит мечешките лапи започва да живее и се чувства “бял човек”. Ние в лапите дълго още ще си останем във властта на Туземия. И ще живеем като туземци.
  Друго – вижте как съдбата ни удря Македонски исторически шамари. Жалка картинка сме. Набутаните в учебниците ни от рублоядните ПанТевци глупашки и обидни сърбо-руски версии за собствената ни история за пореден път се стоварват върху простите ни кратуни и водят към национална катастрофа. “Монголци, турци, татари, цигани, сбирщина” така че и по-обидно учат българчетата в македонско за произхода на българите…
  100 години русофилската ни историческа “неука” не можада намери сили да възпре собствената си малодушност и алчност повтаряйки написаното за нас от Шафарик -вуйчо на Иречек, от Златарски-руски агент, от Шишманов – ученик, съпредател и русофил..та до Бакалов, ПанТев, Добрев, Овчаров и сие измислени от руската пета колона авторитети.
  100 години трябваха на патрЕотичните ни управници и руски интелектуални роби, за да отпечатат Раковски и пълната версия на История славяноболгарская на Паисий, Владиков, Ганчо Ценов..все пробългарски и честни историци.
  Сега, без собствена история се мъчим да наложим на македонците съмнителната си историческа “истина”. А те, както в края на Първата световна война, ни удрят по главите с трудовете на собствените ни “величия”. Тогава ни отнеха части от България, които тия тъпи папагали на Руския интерес, бяха посочили като небългарски…
  Слупващото се с Македония е разгром на “българската” историческа наука и позор за персоните които се цитрат в учебниците.
  Сега просветното министерство да хване и да измете от учебниците разните провалени историци заедно с комунистическите апологети като Искра Баева , Мирчев и подобни и да започнем на чисто.
  Македония е загубена, до голяма степен благодарение и на тях. Не може да кориш другите, че не са скъсали с югоминалото си, когато на теб ти къса задника русофпоклонничеството.
  Ние загубихме битката за сърцата и умовете на събратята си извън България поради интелектуалния дефицит и липсата на родолюбиви личности.
  Да видим дали няма да загубим и българите вътре в България с унизителното си рублолюбие.

 2. Който както иска да го приема но за вчера в Молдова съм се вълнувал повече отколкото за 3 ноември в САЩ. Тогава бях непоклатимо уверен. че “моите хора”, републиканците обвързали се със задушаващата хватка на Тръмп са изгорели. Сега съм истински честит за избора на молдовците. 4-та поредна загуба за московлиите на повече или по-малко зависима страна от Кремъл в последните няколко месеца. На края ще останем само ние, май.
  СРАМ! СРАМ! СРАМ!

 3. До Georgi Nikolov
  Благодаря за линка към ОффНюс! Възкресе! Да е жив и здрав и…!

 4. Новината определено е радостна, но и малко ме натъжава. Сега Молдова, освен окупирана от проруски бандити територия, има още нещо, което ние си нямаме – прозападен президент. И двете разлики са поправими и и се чудя коя ли ще заличим?
  Шегувам се. Знам, че натовска България няма основание да се страхува от руските гащници на крайбрежието, но има основание да се срамува от проруския гащник на Дондуков 1 ли, 2 ли…. все ги бъркам, ама в случая май е все едно….
  Ех, да може и Трайчо да направи втори успешен опит…

 5. Със сигурност, информацията, събрана и умно систематизирана от Александрина Пендачанска, е известна на повечето от пишещите в този форум, поне “най- светската” част от нея , но, как мислите(?), дали тези факти са били известни и на “свръхкомпетентните” анализатори, “безспорните капацитети” като Огнян Дъскарев, Владимир Каролев, Тома Томов, Йонко Мермерски, Борислав Цеков, Ниночка Дюлгеравна, праф-80% дебили и т.н., чиито прогнози за сигурната изборна победа на Тръмп и досега висят по много сайтове? И защо нито един от гореизброените “капацитети” не спомена поне една от тези знакови подробности за руската връзка на Тръмп и хибридните РУСКИ сценарии с цел преизбирането му??!
  Защото те бяха активни УЧАСТНИЦИ тези хибридни сценарии, но и “съпътстващите щети”, пожертваните (разкритите) пешки в големия залог за спечелване на втори президентски мандат на РУСКИЯ кандидат.
  Дали осъзнават тези продажници, че бяха пожертвани без колебание, хвълени без капка съчувствие като сламки в “огъня на позора” от покровителите си ?

 6. Някой идва ли му на ум, че освен историчари, има и съвременна генетика. Какво има да според комисията!?

 7. Всички оживели бебета от изнасилванията, извършени от Червивата армия през 45та г. са картотекирани от ГРУ и КГБ и до днес те и техните роднини се използват от Кремъл срещу Европа. Това са няколко десетки милиона души Пета колона на Путин. Много от тях работят и в България, правят бизнес, ръководят, творят.

 8. SMS, позволете една корекция. Изброените от вас ” капацитети” не са пожертвани.Те сами ,съвсем съзнателно, винаги са слугували на руско-съветските,сега путински интереси.
  За здравия разум това е необяснимо ,но е факт, с който трябва да се занимават криминалози и психиатри.

 9. Г-н Пандев, много добре сте го казали. И аз не мога да разбера тези наши претенции към македонците да ни заобичат, след като наши собствени продажници са ги натикали в ръцете на сърбите. Единственото, за което трябва да настояваме, е да не си присвояват историята ни и да не ни коментират с обидни епитети в учебниците си. Американците нямат претенции към британската история, нали!

  Както се отказаха от гръцката антична история, така да се откажат да крадат и българската. Те са държава, създадена по заповед на Коминтерна 1944 г. на териториален принцип. Северната част
  от еди-коя си територия, исторически наричана Македония, намирала се през вековете в рамките на българското и гръцкото царство, преди Втората световна война става Югославска република. Тяхната история започва тогава. Това е положението. Какво толкова има за разбиране.
  Крайно време е да им се каже всичко това!

  Добре, нека да са по-готини от нас, щом така мислят. Тогава да престанат да се занимават с нас и да ни оставят на мира и идентичността, и историята. Да си развиват своята си идентичност и да си градят своята си история, и да си говорят ако щат на фантасмагорски. Но да научат първо истината за себе си. Няма нищо лошо да започнеш начисто. Понякога даже е по-добре.

  И ние също трябва да си пометем къщата. Целият ни народ страда и търпи обиди заради няколко продажници. Защо още търпим тази идиотска руска редакция на историята ни и ПанТевци!

  И така, всеки по пътя си. Пък може някога, някъде, да се срещнем с македонците…и да се познаем.

 10. @Асен
  Жертван е по-скоро имиджът им. За да има полза от подобни “експерти” матушката грижливо и системно им създава “имидж” (легенда) на български родолюбци, компетентни експерти и…умерени “русофоби”. Но заради изборите в САЩ беше жертван точно този “имидж” и се показа разкривеното лице на хибридната руска пропаганда. Вече и най-наивните български граждани осъзнаха, че “царят е един гол слуга”. Така че има съществена полза от американските избори, както за ориентиране на обществото по отношение на истинската същност на тези авторитетни ДОСЕГА публични личности, така и за поука на следващата порция продажници! Това ги чака!

 11. Имах предвид СЛЕД Втората световна в горния текст, извинявам се!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.