Лидерството изисква лична храброст, а не да се криеш зад специален закон от възмездието на своя народ

Години след атентата във Вашингтон, при който президентът на САЩ Роналд Рейгън е улучен и ранен в белия дроб от рикошет при шестия изстрел на нападателя на улицата пред хотел “Хилтън”, той произнася реч в Източен Берлин. Чува пукот ( от спукан балон, както се изяснява по-късно). Без да трепне и дори без да отклони поглед от текста на речта си Роналд Рейгън казва “пропусна ме” в микрофона с каменно лице и без следа от наслада на собствената си шега. Избухва буря от смях сред събралите се хиляди берлинчани, оценили мигновено не само самообладанието му, но и рефлективното му чувство за хумор.  https://twitter.com/niagara556/status/1328015704537358342

 

 

 

 

При сравнима ситуация, когато 15 ноември 2020 година по време на реч в Таганрог в Русия внезапно изгасва токът за миг, Путин изпада в шок. Фотографи са запечатали изражението на лицето му с поглед на обезумял от страх човечец.

 

 

 

В своята автобиографична книга “Здрач” бившият член на политбюро на ЦК на КПСС Александър Яковлев, превърнал се в мотор на промяната в СССР с фатален изход за СССР, цитира очевидци на случка със Сталин, който един път се е осмелил да се доближи относително близо до фронтовата линия при отстъплението на германските войски от околностите на Москва. 

Ето какво се е случило:

“На фронта не отиде нито един път. Но веднъж, когато немците отстъпиха от Москва, тръгна в кола, брониран “Пакард”, по Минското шосе, доколкото там мини нямаше. До фронта не стигна, може би на около петдесет или седемдесет километра от него. Такъв страхопъзльо се оказа, че се опозори пред очите на генералите, офицерите и войниците от охраната. Поиска да отиде по голяма нужда ( може би също от страх – не знам ) и попита да не би да е минирана местността в храсталаците край пътя. Разбира се, никой не искаше да дава подобна гаранция. Тогава върховният главнокомандващ пред очите на всички смъкна панталона си и свърши работата направо на асфалта. С това запознаването му с фронта приключи и той се върна в Москва”.

“Чудесата от храброст” на Владимир Улянов Ленин не се доближават дори и до въпросното доближаване на Сталин до фронта. Вождът на световната революция си падал повече по женевските кръчми, отколкото по личната агитация на руските войници да обърнат оръжията си срещу собствената си родина.

Компания на своите съветски сънародници прави в този смисъл и посмешището за ветераните от войната в СССР Леонид Брежнев. Закичен като коледна елха с ордени, бившият политически офицер от Червената армия беше обявен от подмазвачите му в СССР едва ли не за един от най-големи военачалници на своето време в редиците на Червената армия. Измислиците в рамките на този този култ към самохвалкото бяха събрани в трилогията “Малая земля” по името на малък участък от фронта, където е служил през войната. За да я купуват съветските граждани изобщо, тя се продаваше пред гастрономите в Москва в комплект с буркан български домати.

За сравнение, Чърчил посещава Нормандия само 6 дни след десанта на съюзниците там, когато мощта на германската отбрана далеч не е сломена. Критици на премиера го обвиняват в парламента, че е извършил безрасъдство. Близкият му приятел Брендън Бракън казва в негова защита, т.е. в защита на правото му да си рискува живота, следното : “Избраниците на съдбата никога не са избягвали риска”. 

По време на битката при Трафалгар на 21 октомври 1805 година срещу обединения флот на Франция и Испания, при която британската победа не просто затваря окончателно вратата на Наполеон към Албиона, но и предопределя разрастването и доминацията на британската империя по море през следващите 2 века, адмирал Нелсън не само не се крие на безопасно място, но държи да се извисява над всички в целия си параден блясък. Историците не му спестяват оценката, че перченето му е било присъщо и е платил с живота си за него, но никой не смее да му отрече безумната храброст. Във връзка с куршума, който го застига фатално, един от биографите на Нелсън казва: “ Не е нужно особено умение, за да улучиш адмирал, покрит със звезди, от 15 метра”.

Ами Де Гол? Срещу него са извършени 14 атентата. Никой не го е видял да залегне поне веднъж. Паметна е случката със стрелбата в катедралата Нотр Дам, където на 26 август 1944 години тече церемония в прослава на току-що освободения от германската окупация Париж. Проехтяват изстрели. Тълпата се люшва да бяга и да търси прикритие. Високият метър и деветдесет и шест сантиметра Де Гол невъзмутимо продължава да крачи изправен към олтара. Генералът и имал много недостатъци, но страхливостта определено не е била сред тях.

Сред войниците си в боя се е сражавал и артилеристът Наполеон дори в качеството си на император. Раняван е нееднократно. Войниците му го обожавали за това, както и заради интересната му философия да бъде бащински мек с обикновените войници, прощавайки им прегрешения, но безмилостен към офицерите, включително към висшите чинове.

Лидерството, от времето на Александър Македонски, Юлий Цезар, Атила, Чингис Хан, Салахеддин, Фридрих Барбароса, Ричард Лъвското сърце и кой ли още не сред великите военачалници винаги е изисквало проява на лична храброст. Голямото изключение от това правило се вижда в сравнението със съветско-руските примери, цитирани по-горе.

При викингите и жените са участвали наравно в боя и са си осигурявали социален статут чрез проявата си на храброст. Викингите, наричани варяги в Русия, създават с огън и меч първия зачатък на държавност в земите, наречени от тях Рус. Но вождовете на СССР явно не са техни наследници нито генетично, нито по дух.

Полковникът от КГБ Владимир Путин получи днес законодателен подарък от своите луксозно хранени с бюджетни пари крепостни селяни, които имитират парламентаризъм. Депутатите гласуваха в Москва законова поправка, която му гарантира, че няма да бъде преследван от закона ( дори и да напусне властта, в която се е вкопчил и за която си осигури по същия начин пожизнено място на върха на поверената му Русия).

От кого се опасява Путин, че трябва да бъде пазен най-безсрамно и със специален  закон? От проклетите американците ли, виновни за всички несгоди в Русия и по света по мерките на руската пропаганда.

Не, страхливецът се бои от собствения си народ. И има защо.

8 мнения за “Лидерството изисква лична храброст, а не да се криеш зад специален закон от възмездието на своя народ”

 1. Няма да му помогне, както и на Сталин нямаше кой да му помогне когато Берия и сие го убиха.

 2. Г-н Инджев и Кенеди не беше страхливец. Герои е имало и винаги ще има. Въпроса е какво се постига, защото от безсмислена саможертва няма смисъл.
  Политковская и много други като нея си заминаха. Смели хора, но те не постигнаха нищо, освен да отстояват достойно съвестта си. Жал ми е за тях. Руският народ не заслужава тяхната саможертва . Каспаров постъпи по мъдро. Продължи борбата, така че да има по голям ефект и същевременно се съхрани.
  А що се отнася до приетият специално заради Путин закон, вие вярвате ли че без този закон някой щеше да потърси отговорност на Путин в Русия и то ефективно ? Аз не. Въобще не го е страх от народа(то па един народ) ,нито от тяхната прокуратура. Това е все едно Борисов да го е страх, че Гешев може да го разследва. Ако го е страх от някой Путин, то е от Джо Байдън и Обама. Този закон е заради тях, после ще им каже “вижте, аз съм президент на Руската Федерация,законите тук са такива и край”. По същият начин се изказа при избирането на Тръмп “манипулацията на избори в САЩ не е престъпление според закона на Руската Федерация”, с което на практика сложи край на разследването за вмешателството на Русия в тогавашните избори.

 3. Тук е мястото да споменем и антигероят Д.Т.По време на виетнамската война когато американската младеж трябва да служи на родината като “пушечно месо”,горният с помощта на богатият си баща се измъква 5 пъти като болнав със разтегнато сухожилие.Това не му пречеше да се подиграва на герои като Джон Маккейн че бил заловен от виетнамците.Гадно ,по гадно ….тръмп!

 4. Безсмъртен текст!
  Да уточня, че инфото за свалянето на гащите на “бащата на народите” пред стотици свидетели е от вечният член на Политбюро Анастас Микоян. Не се е изтропал направо на асфалта “Геният на всички времена и народи” защото е било посред зима. Опосредено, един вид. На снега, де. Това за протокола. А де го наш Баце в картината.
  “Всъщност, стана ми забавно и реших да търся следи от това дали изобщо Бойко Борисов някога е участвал в състезания по карате. Не открих такива следи. Все пак един негов треньор твърди в интервю, че веднъж Бойко е трябвало да участва в някакво състезание във Варна, тъй като титулярът в отбора се контузил, но суперменът избягал преди състезанието с нощния влак за София.”

  Цветозар Томов

 5. А сега съвсем пресен виц за оня дето след като го вдигнаха за три дни поразен от китайският комунистически грип с лечение което струва на американският данъкоплатец мизерните 100 000 долара споделели искрено и лично, че за една бройка а-а да надене фланелката на супермен.

  Доналд Тръмп заяви, че ще оспори резултатите от изборите в Басманния районен съд в Москва

 6. Да си припомним и случая с принц Чарлз, когато при негова публична изява (мисля, че беше в Азиатска държава), при произведен изстрел в залата, той дори и не трепна и остана невъзмутим и спокоен на трибуната, от която произнасяше слово!!! 🙂

 7. Руските и комунистическите “лидери” са щедри на чужди животи ,докато техният си го пазят с цената на всичко затова свидетелстват военните действия водени на наша територия с лекота похарчени хиляди войници …

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.