Германия настъпи руска мина в София и е ядосана на своя сапьор Борисов, който я заложи неблагодарно под краката й

Едва ли ( германски) дипломат би си позволил солова акция, която потвърждава в публичността добре известната истина как беше създадена ГЕРБ. Гудрун Щайнакер го направи в интервю за Дойче веле. А тя знае много. Била е номер две в германското посолство в София по време на създаването на ГЕРБ с помощта на фондацията  на ХСС “Ханс Зайдел”, а след това и посланик в Скопие.

 

 

 

 

Въпросът е какво е накрало толкова добре осведомен говорител на германското правителство да изостави дипломатичното мълчание и да разкаже нещо, което мнозина от нас знаят, но придобива съвсем друга тежест, когато е споделено от  такъв източник. При това не анонимно, а с името и физиономията си.

От малкото, което Гудрун Щайнакер споделя като информация и оценка, личи голямото  разочарование на Берлин от ГЕРБ. Мнозина от нас сочеха факта, че гръбнакът на ГЕРБ като партия е била полицията. “Закачките”, че партията е “милиционерска”, сега се потвърдиха от думите на Щайнакер.

Защо изобщо тя е допусната да говори и защо отново сега?

“Отново”, защото Щайнкер не за първи път коментира посткомунистичското статукво в Бъргария. https://www.dw.com/bg/гудрун-щайнакер-и-тогава-разбрах-кой-има-думата-в-българия/a-51449949

Можем да спекулираме, обаче ще вземем да познаем – както за милиционерския характер на ГЕРБ. Защото тази червена лампичка светва предупредително в ситуация, когато премиерът Борисов и обкръжението му от  националисти явно ядосаха официална Германия, която си (беш)е поставила за цел да постигне пробив в поканата към Скопие и Тирана за начало на преговори за присъединяване към ЕС до края на своето председателство на евросъюза, който наближава в края на годината. Вместо това германците се натъкнаха на “руска мина” в София, ако използвам известния израз на Лютви Местан.

Защото мината наистина е руска. Потвърди го днес и Клаус Шраймайер, друг германски бивш номер две в посолството в София и посланик след това в Скопие. Той е много по-пряк и остър в оценките си. В прав текст Шрамайер, който познава в дълбочина българските политически перипетии от началото на 90-те години на миналия век, казва в интервю за Дойче веле, че Русия ще спечели от блокирането на преговорния процес със Скопие и Тирана. https://www.dw.com/bg/германски-дипломат-ако-няма-решение-на-спора-между-българия-и-северна-македония-победител-ще-се-окаже-русия/a-55649692  

Борисов, за когото оцеляването във властта е абсолютен приоритет, показа с настройването на Берлин срещу ГЕРБ, че е готов на всичко и панически се опитва да избегне лишаването си от свободата да се разпорежда в и с България. Сигурно има защо.

21 мнения за “Германия настъпи руска мина в София и е ядосана на своя сапьор Борисов, който я заложи неблагодарно под краката й”

 1. Няма сила която да ме убеди, че извъртливият номер 1 политик на Балканите и превърнал не ГЕРБ а самата България в заложник на страха си за последиците от “ония” флашки, снимки и видеоклипче съвсем скоро, т.е.в обозримото бъдеще, сиреч в рамките на сегашният мандат на немското председателство ще “даде” добро на преговорите на Македония за членство в ЕС.

  По-долу, в духа на статията изкопано от мрежата за вас.

  “Темата за Северна Македония показа (отчетливо) няколко неща:

  1. Продължаващата зависимост (това е възможно най-мекия термин) на Българските управници от ментора – Русия. И то при положение, че „Европейска” България има моралното задължение (това също е мек термин, правилния е – политическото задължение) да следва политиката на Брюксел, а не на Москва. Само да напомня, че принадлежността ни към ЕС не е по принуда (ЕС си няма дори армия), ами по наше желание. И за да бъде комедията пълна – с подписа на Цар и ченге-президент, който бе най-върлия противник и на НАТО и на ЕС.

  2. Най-отблъскващите родни политици са родоотстъпниците от кохортата на “патриотите” (друга ирония на Съдбата Българска, родоотстъпници-патриоти ) – Каракачанов, “Европееца” Джабазки (какви звучни Български имена) и разбира се Бащицата Банкянски – дълбоко законспирираното Троянско магаре на Русия в ЕС.

  3. Аргументът избран от „хибридниците” за руско влияние на Балканите е спорът за „Езика”, „Историята” и „собствеността върху Гоце”. Инструментът е котилото на ДС-кадри – Институтът по История, който успя да излюпи „титани”, конституционни съдии и даже президенти.

  P.S. Измисленият аргумент-претекст е толкова смехотворен и алогичен; всички ние твърдим, че сме братя с македонците, ама станахме врагове защото не можем да си поделим националните герои, не можем да се примерим, че претендираме за едни и същи царе и забележете, че говорим един и същ език, макар и с различни наречия. Е, руснаците също не могат да се примерят с нашите претенции, че говорят език и употребяват писменост, която Охридските братя сътвориха (рязко от граничавайки ги от Българите), но това не пречи на родните „патриоти” да не забелязват вопиющата неблагодарност на най-големия ни брат. Но затова пък се заядоха с най-малкото ни братче.”

 2. Може би ББ е закачил на стената снимките на Луканов, Павлов, Кюлев, Литвиненко, Скрипал, Гебрев и т.н. и т.н. …….

 3. @Георги Николов
  Коварството на ситуацията е в това, че аргументите хич не са измислени. Обикновено руските/болшевишките опорни точки са лъжа върху лъжа. В случая се опират на безспорни исторически истини.
  Въпросът е, трябва ли тези факти да водят до това решение? Според мен – не. Според 80 процента – да…демокрация. Но просвещаването трябва да продължи. И то с директни, обосновани коментари, а не с витиевати притчи…

 4. https://faktor.bg/bg/articles/bish-germanski-diplomat-naliva-v-melnitsata-na-makedoniya-spekulativni-tezi-za-balgariya

  “Биш германски дипломат у нас нападна с пропагандни тези България

  Гудрун Щайнакер – бивш зам.-посланик на Германия в София (2006-2009) налива в мелницата на РС Македония, която напира за членство в ЕС”

  A eто как интерпретират думите на г-жа Щайнакер нашите “десни”, “проевропейски” и “пронатовски” приятели във Фактор.БГ.

  Все едно чета Блиц.RU или ПиК.RU!

  Koйто разбрал – разбрал…

 5. Айн цвай полицай, а Германия къде беше 11 години?Нещо друго ли са очаквали?
  Това си е немска мина, която гърми в руски интерес. Те с безхаберието си сами си я заложиха. Трябваше им корумпирана пионка, която да им се дупи за всичко, а сега се чудят, че се е надупила и на друг. Да си го вземат за министър председател на Германия сега Борисов, заедно с цялото корумпирано Мвр. Да не се правят на ударени изобщо. Все едно не знаят от повече от 30 години, че в щази е имало руски агенти,та не очакват същото от ДС.
  Като ходиш на улицата на Червените фенери в Амстердам, имаш ли правото да ревнуваш някоя от тези по витрините, че и друг си я поръчва или вината си е в теб, че имаш очаквания предвид фактите и реалността?

 6. И аз не мисля, че са случайни изявленията на немските дипломати от кариерата, обаче си е като след дъжд качулка. Възможно е най-сетне в Берлин не само да им е светнала червената лампа, а направо да им се е изляла цяла кофа студена вода на главата. Нещо като съвременна версия на “Гераците”: каква я мислехме, а каква стана. Изобщо не й съчувствам нито на държавата Германия, нито на председателството й, нито на госпожа Меркел. Дори лекичко злорадствам. Пробихме им ушите да крещим, че това милиционерско квазипартийно нещо ГЕРБ е безкрайно вредно туморно образувание, с точно толкова непредвидимо развитие и с неподозирани от никой смъртоносни поражения върху демократичния организъм на обществото- българско и европейско. В замяна от Берлин до вчера ни успокояваха: Нищо, нищо, уелкъм, ще се справим. Е, справете се сега, ако може и без да ни сугестирате като народ, че сме назадничави и диви балканци. Защото не сме.

 7. И сега по въпроса с присъединяването на СРМакедония. Имам всички основания да твърдя, че на огромната част от българското общество, включително и на мен възникналият проблем е неразбираем. В медийното пространство изобилства от становища /голяма част от тях с достатъчен авторов авторитет/ , че ако сега и на момента не изчистим историческите си противопоставяния с тази държава, в бъдеще в рамките на ЕС за България биха настъпили огромни проблеми. Всички коментари спират до тук- ще имаме проблеми, ще берем ядове. Обаче никой не казва какви точно. Ако да речем Гоце Делчев не е признат за българин или ако местният говор около Вардарот се нарича прави македонски, какво това би навредило на нас българите в частност, а и на държавата Република България в цялост. Честно си признавам, че не разбирам и много моля г-н Инджев или колегите коментиращи в блога да ми го разяснят. Както вика бай Доган “не се ебавам”, а чистосърдечно моля за разяснение. Благодаря на всеки, който се навие да ми разясни проблемата.

 8. Ще използват най-милото ни срещу нас този път – майчиният език. Ситуация като от “Време разделно”. Да избереш главата или вярата. Сега изборът е дали да признаеш македонският език или да ги оставиш завинаги в ръцете на Тито/ Путин. Жестоко е това. Ще накарат българите сами да не поискат Македония да влезе в ЕС и сами да ги пратим при Тито.
  Да, може би все пак ЕС е пак по добрата алтернатива, защото при другият вариант те тъй или иначе няма да признаят езика, а пък тогава вече ще ги загубим завинаги.
  Германия не подходи честно в случая обаче. Отношението и спрямо Гърция беше съвсем различно. Можеше да се казва и Югозападна Македония по същата логика. Не може така. Отношението на Хитлер е било в пъти по добро. Та той ни е върнал Западните покрайнини и Беломорска Тракия.
  Отвратително мръсна работа е това.
  И не е честно всеки път България да плаща цената за всичко свързано с Македония. От този избор между тези алтернативи, който ни се предоставя ние и в двата случая губим. Примера с норвежкият и датският не е съвсем удачен. След като си жертваме езика, ЕС и Нато ще защитят ли по някакъв начин България от хибридната и икономическата агресия, която ще последва от страна на Русия. В момента те ни оставиха на произвола на съдбата, в лапите на тези изверги и представителите им тук, които направиха само по силни с еврофондовете.Да, военно сме защитени. А иначе. По какъв начин Нато компенсира това, което Лукойл и други подобни ни причиняват. Колкото защитиха Украйна, толкова и нас.
  Хубаво каза Костов, че в политиката няма място за чувства. Но нещо този ЕС започва да придобива маниерите на съветско тоталитарен все повече и повече. Веднъж обявихме война на САЩ и Англия. Сега са Русия и Сърбия наред. Те да му мислят…
  За обикновеновеният българин ползите от ЕС така или иначе се сведоха до това да пътува свободно само с лична карта.
  В собствената си родина не можем да си намерим платена работа с български език. Признахме педерастията за нормална едва ли не. Оставихме букмейкърите на ЕС да убият спорта ни.
  Сега и македонският ще признаем.
  Да, в политиката няма място за чувства, а за сметки и се гледа какво се постига., но “македонският” народ не доказа с нищо, че заслужава всичко което правим за него.
  От вчера до днес доста премислих и май съм за пръв път срещу Костов през живота си. Не знам дали сте играли на “Кър” като деца. По големите от два различни отбора като хванеха някой малък и го задърпаха, едните за да го изкарат от полето, а другите да го задържат и малкият обикновено си тръгваше разплакан и много огорчен. Не искам България да бъде третирана така Не може Германия да се държи с нас сякаш сме Полша и ни влизат както си трябва от едната страна те, от другата Путин. Ако Хитлер се е държал по добре с нас от ЕС, от това какъв извод трябва да си направим за ЕС като цяло ?
  Те и евреите са искали да им ги дадем навремето, но не сме ги дали, въпреки че сме били с Хитлер. Трябва да се постъпи и сега така. Македония в ЕС, но българският си е български и винаги ще бъде.

 9. Към Георги:

  “Признахме педерастията” е лъжа. Дебела и грозна на фона на добре известните факти.

  И езика не сме си жертвали. Това също е лъжа.

  И от тези лъжи трябва да си “направим извод за ЕС”? В полза на онези, които искат да скъсаме с ЕС? Мнооого “тънка” пропаганда! Чак се къса от тънкост.

  Ами правете си изводи…

  Но не ме употребявайте за подобна пропаганда, с която се опитвате да ме държите нащрек дали внимавам какви ги вкарвате в средата на дългите си коментари.

  Не ми се внимава , не ми се играе по Вашата свирка, която явно смятате за много хитроумна.

  Георги, с Вас имам тук труден разговор, включително, когато правите намеци, в рамките на които да се разпозная като виновен ( когато съм изразил несъгласие с Вас).

  Сбогом.

  И не ми пишете пак хвалебствия, за да си прокарате отново тезите. Не се трогвам.

 10. Проблемът е и елементарен и деликатен. Но не за нас пристите хора, а за ченге глутницата, която скочи като един в защита на ветото.
  Ветото налага мораториум върху истината за македонския “път към Голгота”. Истината, която ще блесне с или без вето е, че комунистите и русофилите /винаги и рублояди/ и у нас и в Македония са най-отвратителните национални предатели, чието място е в Сибир или до гроб в затворите.
  С ветото се отлага възмездието, а патрЕотарската шумотевица е за да замести истинския исторически и политически дебат, който би бил разгромяващ за тая престъпна шайка, с евтини клишета на омраза разпространявани от ченгето Тулуп Войвода и историците, академици в рубашки.
  Със смразяването на българи и македонци, чрез просташки насъсквания на българските “80 %” срещу отатъшните “80%”, коминтерновците, които нямат национален образ, постигат заветната си цел – Да отрежат от България колкото се може повече и да я приближават към етническата и, и държавна смърт.
  След ветото македонците окончателно са загубени за България, въпреки всичко което би излязло на бял свят.
  Македония ще влезе в ЕС, но не като братска държава и народ, а като студен международен правен субект и народ който никога няма да признае общото си с българите.
  Ветото е национална катастрофа с размерите на Ньой. Този път тя не е с териториални измерения, а с катастрофално морално поражение.
  Фактът, че ” татовисти” поучават “титовисти”, че български историци “тюркисти, иранисти, славянисти..” наставляват македонстващите “татаристи”,”монголисти, “антикари”, че български политици и “интелектуалци” рублояди сочат с пръст рублоядните “интелектуалци” отсреща е комично потвърждение за тоталния провал на всевдо-наупните и всевдо-патриотипните “елити” и в двете страни, най-вече на българските.
  Българската казионна/комунистипеска и проруска/ историческа школа беше унижена до писмешище, чрез самите историци и чрез техните жалки рожби – българските политици и дипломати.

 11. Тъкмо изказаха предположение, че е необходимо посвещаване и във форума нахлу Георги, въоръжен с най-милото си и куп доказателства, че съм познал…
  Напоследък се питам, с какви очи имаме претенции към македонските историчари за коминтерновската им гледна точка, след като у нас историци като Искра Баева преподават и пишат учебници….?

 12. Голяма, страгическа глупост е това вето. Тук вече дебело лъсна червеният задник и на ГЕРБ и на т.нар. “патриоти”. Първата стратегическа цел е РСМакедония да стане част от ЕС, чак след това ще си ги мерим. Както се пее в песента “Пустите патриоти станали московци, а ГЕРБ-расти доЛни казаци”.
  Тодор Александров го е казал най-добре:”Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата”.
  https://enovina.bg/novina/todor-aleksandrov-ako-nyakoj-mi-kazhe-che-ne-sum-bulgarin-she-mu-otrezha-glavata-11077/?new_name=todor-aleksandrov-ako-nyakoj-mi-kazhe-che-ne-sum-bulgarin-she-mu-otrezha-glavata&new_id=11077

 13. Геройкото е резултат от политиката на ЕНП: “мерзавец, ама наш”.
  Дано не е късно.
  Вече стана ясно, че да изтървеш на такава позиция подобен дебил, който си позволява да заблуждава даже и американския президент ( случая с “балкански, руски, турски и т.н” ) е крайно недалновидно. Проблемът е как да бъде махнат от власт и каква ще е цената. Само от вън няма да стане. Ще трябва и заспалият българин да се размърда.

 14. Приемането на РСМакедония, Албания и Черна гора в ЕС ще бъде тържество на европейската идея и чудовищен геополитически провал на руската имперска политика на Балканите с дългосрочни измерения – поне за сто години напред.
  Ето затова внимателно наблюдавайте кои сови ще се окажат това, което сме ги подозирали години наред!

 15. Имам въпрос. След като България не трябва да спира РСМ към членство ЕС при каквито и да е обстоятелства защо тогава изобщо се подписва договор за добросъседство? Нищо лично, но аз вярвам на г-н Иван Костов! https://dnews.bg/ivan-kostov-dogovorat-za-dobrosasedstvo-ne-se-izpalnava-ot-skopie.html

 16. Консерватизмът е най-изнасилваната в българския условия идеология – кой ли не мина през нея – от Сидеров до ВМРО
  Държавата в ролята на Бареков от миналите евроизбори като лост на Джамбазки – с пари и без пари, памперси от всякъде. Никой друг не се показва толкова много по телевизиите. Изглежда от Института за дясна политика са получили указания “от горе” да помагат, защото новият кратък виц е ВМРО – консерватори и тук затаете дъх ….. десни!?!
  Цялата кохорта на властта е мобилизирана за да блокира възхода на Демократична България. От това по-голямо признание здраве му кажете.
  Консерватизмът е най-изнасилваната в българския условия идеология – кой ли не мина през нея – от Сидеров до ВМРО.
  Джамбазки – десен, ляв, горен, долен, естет, поет, алпинист, активист, импресионист, капиталист, социалист, националист, патреот /грешката е нарочна/. Той ще ни брани не в, а от Европа, ще отстоява християнски и семейни ценности?! И ще брани България от врагове?! Карикатура на българския политически живот от 2019 година.
  Не е само той – просто е характерен.

  Фейсбук
  Илиян Василев
  http://burgas-podlupa.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%BD%D0%B5%D1%8F-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2

 17. @Иванова

  Вашият въпрос съдържа отговора. Или, както “К.Ганев” наскоро коментира под друга статия в блога (цитирам по памет): Правилният отговор на въпроса “Какво е станало преди 1000 години?” е “Няма значение”.

 18. 1945 ili 46, vo Makedonija bese donesen zakon, koj ni vo afrikanskite drzavi ne im pagase na pamet da go donesat. Zakonot se vikase: “Zakon za zastita na Makedonskata nacionalna cest”. Spored zakonot: “Sekoj sto misli deka makendskata i bugarskata istorija se isti, ili se cuvstvuva bugarin (po toj zakon bea istepani Pete strumickite studenti) se kaznuva so zatvor. Bea ubieni 23.700 Bugari, a do 1980 g niz zatvorite pominaa nad 140.000 Bugari megu koj i tatkomi. Podrzuvanjeto na toj makedonizam e podrska na site tie zrtvi. No luge so ogranicen intelektualen kapacitet, nikogas nema toa da go razberat, ke ostanat slepo da sluzat na srpski te interesi.

 19. Горното е коментар на ветото от македонски българин

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.