Здравеопазването ще бъде все така нездраво докато се управлява от джипката, а не от джипитата на здравната система

 

 

 

 

 

 

И друг път съм нарушавал правилото коментарът да не изпреварва информационния повод, но този път той е трагичен и уви – типичен. 

Здравната ни система убива хора, но виновни за това се оказват “здравни работници”, а не гробокопачите на системата.

За фаталния край на двама болни на стълбите на болница в Пловдив,от  която се очаква да лекува пациенти, бяха намерени и наказани административен ръководител, лекар, двама санитари и шофьор на линейка.  Имало и други двама служители на болницата с последно предупреждение за уволнение. https://clubz.bg/106770-proverka_7_vinovni_za_ostavenite_na_studa_i_stylbite_pacienti_koito_pochinaha

Ще (ви ) спестя за краткост моралните оценки за адекватността на реакцията на кантара, на който тежат със страшна сила два човешки живота. Всеки сам може да ги даде по скалата на ценностите, които изповядва. 

Като политически коментатор не мога да не отбележа обаче, че убийството на пациенти чрез пренебрегване ценността на техния живот на подстъпите към тяхното предполагаемо спасение би предизвикало огромен скандал в общества, които не се командват от дебелокожи шишита. И не би се разминало с ритуалното безкръвно заколение на едно малко стадо от “козли на изкуплението”.

Шиши фон Банкя вчера намина с друга, авторекламна цел ( разбира се) наблизо покрай мястото на престъплението. (Не) изневери на правилото си да избира дали да се появи лично в епицентъра на информационната бомба. Само заяви от безопасно откъм заразяване на образа му с някаква вина разстояние, че “съжалява” за умрелите и му е “мъчно”. 

А защо, като един строг, но справедлив бащица, в каквато роля се вживява при други случаи за пред медиите, не отиде да въздаде лично справедливост на мястото на престъплението?  

Ха, що за въпрос! Кой престъпник иска да нагази в локвата от кал и кръв, за  да видят всички съвпадението на следите от гумите на неговата джипка? Вместо джипката и нейния шофьор, нека пострада някое джипи, санитар или негов другар.

Зачетох се в съобщението на преките виновници от УМБАЛ “Свети Георги”, които разпространиха своя позиция. Тя започва така:

“Готови са първите резултати от вътрешната проверка в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив, по повод случая със заснетите на видеоклип двама пациенти пред новооткритото COVID звено, които впоследствие починаха”.

Още след първото изречение спрях да чета продължението. Защо ли?

Заради споменаването на факта със заснемането на двама пациенти, които впоследствие ( а не веднага, все пак, нали така) са починали. Защо ли в оправдателната теза трябва да се тръгва от обяснението, че двамата покойници са били заснети как агонизират?

От отчаяние. Ако не бяха заснети, щяхме да четем друга версия, вероятно.  Обаче, пусто да остане, двамата страдалци са заснети и някак се налага пряк отговор, макар и с обичайните увъртания.

Колко ли са случаите с фатален изход по вина на здравната система, които не са заснети? Това се питам. И отговор едва ли ще дочакм(е) докато системата се управлява от джипката, а не от джипитата на системата, които трябва да я лекуват професионално.

2 мнения за “Здравеопазването ще бъде все така нездраво докато се управлява от джипката, а не от джипитата на здравната система”

 1. “Яко ще се мре”
  Генерал Венцислав Мутафчийски

  “Всеки да си седне на мястото щото генерала е с опасен рейтинг”
  Бойко Борисов

  Генералът си плати за огромният рейтинг, над 80% доверие и сега в сравнение оттогава, “случайност?, не бих казал” с “пъти, пъти повече”, туй по Баце са и заразените и починалите. Не твърдя изобщо, че ако ВМ продължаваше да оглавява НОЩ щяхме да сме Нова Зеландия в казуса но съм убеден, че поне заглавието на статията нямаше да бъде същото. В момента всичко в страната по кризата с ККГ (Китайският Комунистически Грип) е както дойде, на парче, реактивно, с много нисък хоризонт на планиране и се кара на принципа, дали се осъзнава от КОИто трябва, е отделен въпрос, на “бракуване на шкартото”, Е, покрай “сухите съчки” на одиозният мангъров гори и сурово. И какво от това, Спасението на давещите си е тяхна работа. Сламки, за чий, се подхвърлят и до там.
  Чуйте, И по това се приличат феновете на Банкянското слънце и ВВХУЙЛО какъв клип са си харесали във фейс група назовала се “Приятели на пут,ин” в матушката. Изцяло са изкукуригали. И тамошните и тукашните, Да подкрепяш нищожества затриващи “материала” защото толкова си (не)могат е не само безотговорно но и показващо пълна деградация в морално-етичен план,
  Кой разбрал-разбрал!

 2. Прекланям се пред смелия коментар на този известен журналист. Де да бяха толкова смели и др. Хора, да изявяват своите позиции и да водят слабите и изтормозени българи. Всичко смъртта в болницата, в която се лекувам от ковид- един събуден учител от Ямбол.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.